EVENIMENT
FOTO: Muzeul Principia de la Alba Iulia a fost INAUGURAT. Cum arată situl castrului Legiunii XIII Gemina și Drumul Roman. PROGRAM și TARIFE
Sâmbătă, în prezența oficialităților locale s-a deschis oficial pentru turiști și albaiulieni Muzeul Prinicipia, din Piața Cetății.
În prima zi intrarea pentru vizitarea sitului Principia este gratuită, urmând ca de duminică cei care vor să facă un tur al muzeului să plătească o taxă.
Suma pe care o vor avea de plătit vizitatorii pentru un tur în muzeu este de 10 lei pentru adulţi, respectiv 5 lei pentru copii şi tineri până la vârsta de 6 ani. Copiii mai mici de 6 ani au gratuitate.
Programul pe care îl va avea Muzeul Principia va fi de luni până duminică între orele 09.00-21.00
Citește și FOTO – VIDEO Festivalul Roman Apulum: Weekend cu „aer” de istorie la Alba Iulia. Romani, daci, nimfe, gladiatori, ateliere antice, tir cu arcul
În cadrul deschiderii Muzeului Principia, vizitatorii au avut ocazia să vadă și o expoziție complementară a acestui sit arheologic, prezentată de directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel.
„Această expoziție va întregi imaginea dumneavoastră despre lumea romană. Sunt câteva machete făcute de colegii noștri de la laboratorul de restaurare.
Piesele reprezintă reconstituiri ale unor tabere miliatre romane. Este vorba despre un segment din poarta castrului și canabele, respectiv tabăra civilă care s-a dezvolatte în perioada secolului II. O altă machetă este despre un castru temporar, construit din lemn în care se stătea doar pe timp de marș. O altă piesă reprezintă o mică ambuscadă în Munții Orăștiei, în care căzuse în capcană un mic detașament al unei Legiuni Romane, fiind atacat în mijlocul munților de trupele de daci”, a prezentat Constantin Inel.
Acesta a precizat că „sufletul” acestei expoziții este Dan Anghel care a gândit machetele și le-a și le-a lucrat și cu alți specialiști din Clubul Alba Machete.
„Ceea ce veți vedea în această încăpere va duce la o imagine a vieții militarilor romani în castru. Suntem plasați în partea centrală din spatele clădirii comandamentului legiunii, numită în latină Principia.
În partea principală fiind cuprinsă și camera tezaurului legiunii (foto), locul în care erau depozitate finanțele legiunii. Deasupra ei erau depuse stindardele legiunii și statui dedicate împăraților romani. Îi avem pe împăratul Traian, cel care cucerește Dacia și pe Hadrian, cel căruia îi datorăm baza de piatră a castrului.
În lateralul încăperii avem birourile ofițerilor și o instalație de hipocaust, încălzirea centrală din interiorul unei locuințe, prezentată pe viu. Toate elementele sunt originale.
Această Principia avea 60×80 de metri. Pe latura din spate avea partea de birouri, o curte interioară acoperită numită bazilica, iar în partea centrală avem atiumul, curtea descoperită, zona unde sunt monumentele romane expuse (foto) ”, a spus Constantin Inel în prezentarea Muzeului Principia.
Situl Roman – Principia, aparținând castrului Legiunii a XIII-a Gemina, zona de Nord a squarului central a Cetății, la Sud de tronsonul strada N. Iorga. Principalele lucrări privind punerea în valoare a sitului Roman – Principia, aparținând castrului Legiunii a XIII-a Gemina, care au fost executate sunt:
– realizarea unei structuri din metal și sticlă pentru protecția sitului cu învelitoarea concepută sub forma unei cărți deschise;
– reîntregire / restaurare ziduri existente, coloane;
– amenajare zonă tezaur (foto)
– realizare pasarelă acces dinspre latura de est;
– amenajare gradene;
– realizare instalație de încălzire, climatizare, instalații electrice;
– amenajare lapidarium;
– repoziționarea și reconstruirea portalului ca punct de acces în perimetrul expozițional;
– împrejmuire;
– dotări – elemente reîntregire atmosferă, sistem supraveghere video, alarmă, panou informativ, display.
De asemenea în zona de intersecție a străzii Mihai Viteazul cu strada Mitr. Al. Sterca Șuluțiu se poate vedea Drumul Roman N-S – VIA PRINCIPALIS, iar aici au fost realizate următoarele lucrări.
– marcare drum roman, amenajare pavaj roman + coloane;
– montare plăci din bronz pentru marcarea drumului roman;
– restaurare ziduri existente;
– reîntregire ziduri;
– realizare zid sprijin;
– instalații de drenaj, electrice;
– panou info;
– realizare panou din structură metalică și sticlă ce reflectă imaginea continuării drumului roman;
– împrejmuire.
Zona grupului sanitar, între clădirea Ierihon și Statuia lui Mihai Viteazul, zid medieval:
Licitația pentru construirea Muzeul Principia a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi “Grup Corint”. Ultimele trei au acționari comuni și sunt controlate de Danil Sabău. Valoarea contractului este de 16.507.213 lei ( aproximativ 3,5 milioane euro).
La sfârşitul anului trecut, Primăria Alba Iulia a prezentat situaţia în urma recepţiei lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în timpul proiectului ”Reabilitarea Centrului Istoric Alba Iulia Fortificația de tip Vauban – căi de acces, iluminat exterior și mobilier urban – zona interioară”. Este vorba despre construcţia Sitului Roman Principia, a Drumului Roman Via Principalis şi a grupului sanitar lângă clădirea Ierihon. Potrivit administraţiei locale, față de valoare estimată în contract de 16.507.213,58 lei (fără TVA), după executarea tuturor lucrărilor s-a notat o economie de 26.614,77 lei. Astfel, suma de execuţie este de 16.480.598,81 lei (fără TVA).
Citește și ”DeLapidarium” PRINCIPIA: De ce investiţia de 3,5 milioane de euro din Piaţa Cetăţii din Alba Iulia nu este încă deschisă vizitatorilor
Citeşte şi Muzeul PRINCIPIA n-a fost inaugurat pentru că n-a fost finalizat. Hala din oțel și sticlă de 3,5 milioane euro trebuia terminată în februarie 2014
Citeşte şi FOTO: Trei statui noi, turnate în bronz “veghează” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Împăraţii romani Septimius Severus şi Caracalla, în situl “Principia”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
costy
duminică, 03.05.2015 at 15:29
Ar trebui ca locuitorii din Alba Iulia sa aiba acces gratuit, deoarece daca le vin prieteni, din toate judetele tarii noastre, sa faci mai multe ture cu vizitatorii straini, ii ca si cum ce rost mai are ca deja eu am vazut micul palat. Deci tu ca locuitor al judetului Alba si a orasului Alba Iulia sa platesti sa vezi mi se pare o aberatie totala. Cel mai bine ii sa iti aduni toti prietenii din tara intr-o singura zi sa le prezinti Cetatea si muzeul, ca sa nu risti sa vezi de mai multe ori acelasi lucru. Domnilor consilieri, ati facut o treaba buna cu taxarea la muzeu, poate va ganditi sa taxati si aerul cel respiri din Cetate, var aduce multi banuti la primarie. RUSINE