Connect with us
Advertisement

Eveniment

”DeLapidarium” PRINCIPIA: De ce investiţia de 3,5 milioane de euro din Piaţa Cetăţii din Alba Iulia nu este încă deschisă vizitatorilor

Publicat

principia muzeu lucrari alba iulia Muzeul Principia, o investiţie de 3,5 milioane de euro, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia nu este deschis încă în circuit turistic. Construcţia modernă cu sticlă şi oţel care atrage atenţia vizitatorilor adăposteşte o parte din situl roman descoperit de arheologi în 2011 şi “acoperă” două clădiri de importanţă istorică, Sala Unirii şi Universitatea “1 decembrie 1918”.

Deşi i-a fost anunţată inaugurarea în septembrie, cu o întârziere de opt luni față de  termenul de finalizare prevăzut în contract,  încă nu se știe când va putea fi vizitat de turiști și nici cum va fi administrat. Motivele ar ține pe de o parte de finsajele care încă nu sunt terminate şi de stabilirea unui administrator al clădirii din oțel și sticlă.

Este vorba despre placaje şi elemente de ciment la structura de susţinere, inscripţii explicative pentru piesele prezentate, ecranul pe care va rula filmul lucrărilor de reconstituire, lucrări ce ar mai putea dura până la sfârşitul lunii viitoare.

Până atunci trebuie rezolvată şi problema administrării complexului, adică a deciziei privind cine va răspunde de funcţionarea acestuia. Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia este cel care şi-a propus să-şi asume acest rol, încă de la începutul proiectului, având în vedere că este vorba, totuşi, de vestigii de patrimoniu. Problemele legate de asigurarea ghizilor care prezintă situl, a serviciilor de administrare, întreţinere, curăţenie, dar şi casierie, în momentul în care intrarea turiştilor va fi cu plată pot fi rezolvate prin trecerea obiectivului ca punct de lucru expoziţional al Muzeului, care are personal specializat. De asemenea, potrivit reprezentanţilor Muzeului, situl va fi supravegheat video, pentru asigurarea securităţii vestigiilor.

Decizia privind administrarea Muzeului Principia va fi luată în şedinţă de Consiliul Local.

DSC_0496 Contractat în iunie 2012 pe o perioadă de 8 luni, proiectul de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada executării lucrărilor în Cetatea Alba Carolina era, la data când trebuia finalizat – luna februarie 2014, la un stadiu de realizare de 25%.  Opt luni mai târziu, în data de 5 septembrie 2014, primarul Mircea Hava spunea că lucrările erau finalizate în proporție de 80%. Pe de altă parte, Danil Sabău – patronul Grup Corint – firma care a construit muzeul de oțel și sticlă, l-a contrazis pe primar și a făcut o declarație care, în substratul ei, părea a ascunde o dorință, spunând că, practic, lucrarea este gata, doar că nu s-a stabilit cine va administra acest nou edificiu din inima Cetății Alba Carolina.

Danil Sabău – patronul Grup Corint, firma care a construit hala de oțel și sticlă, a spus, pe 5 septembrie: ”practic investiția este terminată, sunt doar expuneri de elemente de partimoniu într-o zonă sau alta, în funcție de cum decid muzeografii în continuare. Momentul în care autoritățile locale vor desemna cine va administra acest muzeu, este un muzeu, în acel moment probabil că toate autoritățile locale vor hotărî și data când vor deschide acest muzeu”.

Licitația pentru construirea Muzeul Principia a fost câștigată de patru firme asociate: “Lăncrănjan Franchini” SRL, “Corint” SRL, “General Game” SRL şi  “Grup Corint”. Ultimele trei au acționari comuni și sunt controlate de Danil Sabău. Valoarea contractului este de 16.507.213 lei (aproximativ 3,5 milioane euro). Construcția realizată, o amestecătură de fier și sticlă, a fost asemuită cu o hală agroalimentară și criticată, mai ales, din cauza nepotrivirii cu arhitectura din zona Cetății Vauban. Hala Principia a fost amplasată în imediata apropiere a Sălii Unirii – o clădire cu o importantă semnificație istorică, politică și arhitecturală și acoperă o parte dintr-o altă clădire de patrimoniu, cea a Universității “1 Decembrie 1918”.

Mari semne de întrebare și speculații, venite din partea reprezentanților unor firme din domeniu, planează asupra valorii reale a lucrărilor realizate de firma lui Sabau. Mai mulți specialiști în lucrări de construcții, au dat ca valoare maximă pentru toate lucrările executate, materialele folosite și costurile cu forța de muncă o sumă cel mult un milion de euro. În mediile constructorilor, întregii lucrări din oțel și sticlă din Piața Cetății i s-a dat și un nume, un fel de poreclă – ”DELAPIDARIUM”- care te face automat să te gândești că oamenii respectivi ar sugera că ar fi ceva în neregulă cu  valoarea reală a lucrării. Suspiciunile, cu siguranță că vor plana asupra acestui contract atâta vreme cât constructorul sau beneficiarul nu vor justifica în detaliu costurile lucrării. Dealtfel și în alte cazuri Grup Corint a evitat să detalieze costurile pe care le-a avut la fiecare lucrare executată în Cetatea Alba Iulia.

Citeşte şi Muzeul PRINCIPIA n-a fost inaugurat pentru că n-a fost finalizat. Hala din oțel și sticlă de 3,5 milioane euro trebuia terminată în februarie 2014

Citeşte şi FOTO: Trei statui noi, turnate în bronz “veghează” în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Împăraţii romani Septimius Severus şi Caracalla, în situl “Principia”

Muzeul Principia1 Muzeul adăpostește vestigii romane descoperite în momentul în care a fost construită Piața Cetății, după ce aceeași firmă Grup Corint a defrișat un întreg parc cu copaci seculari. Peste 100 de copaci din Parcul Custozza au fost doborâți la pământ în ciuda protestelor și a lanțurilor umane ale celor care au vrut să se opună defrișării masive.  Autoritățile locale, proiectantul și chiar și constructorul au motivat atunci că Cetatea odată restaurată avea nevoie de o piațetă, o ”inimă” care să-i dea viață și să o transforme într-o destinație turistică, cu terase frumoase,  spațiu destinat concertelor pentru evenimentele pe care autoritățile le promiteau în perioadele următoare. Atragerea turiștilor este vitală pentru Alba Iulia, un oraș ocolit de marii investitori din cauza numărului mic al populației active, iar evenimentele organizate de autorități  reprezintă un punct important în strategia de atragere a turiștilor.

Ceea ce s-a și întâmplat, până în data de 4 septembrie, când, Alba Iulia Music & Film Festival a fost mutat în grabă din Piața Cetății  în Latura de Vest a șanțurilor cetății. Mutarea scaunelor și a scenei a întârziat începerea spectacolului din prima zi a festivalului cu cel puțin o oră, iar multă lume care n-a mai apucat să afle de schimbarea locației, avea să vadă, la ora începerii spectacolului anunțat, o ”inimă” a cetății goală, fără viață. Aceste mișcări de ultim moment au venit din dorința patronului firmei care a construit Hala care acoperă vestigiile romane din Piața Cetății, dorință îndeplinită automat de autoritățile locale.

Mai mult, există semnale că pe viitor toate evenimentele care vor avea loc la Alba Iulia să  fie relocate în alte zone decât Piața Cetății.

Culisele acestor manevre scot în evidență o expansiune calculată a Grupului Corint – firmă patronată de controversatul om de afaceri Danil Sabău – spre o acaparare a celor mai importante zone ale Cetății Alba Carolina.

Firmele lui Sabău au concesionat aproape 11.000 de mp și multe spații din interiorul  Cetății Alba Carolina, pentru care plătește în jur de 1000 euro/ lună. Porțile de intrare pe pietonala Mihai Viteazu, respectiv Poarta a III-a și Poarta a IV-a sunt puncte de lucru ale firmei Grup Corint, în acestea fiind amenajate magazine  și un fel de ”puncte de informare turistică”. Firma controlată de Sabău a construit în zona concesionată un hotel de cinci stele, investiția fiind evaluată la circa cinci milioane euro. Hotelul se află în imediata apropiere a Pieței Cetății  într-o clădire de patrimoniu pe care Grup Corint a preluat-o odată cu concesiunea terenului. În Piața Cetății, firma lui Danil Sabău, mai are amenajat un restaurant și o terasă de circa 200 mp, pe pietonala Mihai Viteazu, aceasta fiind cea mai mare și singura pentru care nu s-a organizat licitație pentru ocuparea suprafeței de pe domeniul public. În cazul în care va primi ”cadou” și administrarea muzeului Principia, practic toată inima Cetații Alba Carolina va fi la dispoziția Grup Corint.

Pentru amenajarea Cetății Vauban din Alba Iulia s-au plătit din bani publici (din bugetul orașului, finanțări guvernamentale și fonduri europene) peste 70 milioane de euro, investiția finală fiind de 140 milioane euro. Majoritatea lucrărilor de restaurare și amenajare au fost câștigate prin licitație publică de firmele lui Sabău, fiind singurele care au depus oferte de participare. Mai multe lucrări executate au stârnit critici și semne de întrebare în ceea ce privește atât execuția cât și valoarea în bani a acestora. Printre acestea sunt de notorietate restaurarea Porții I , care a durat mai bine de 10 ani, construcția Porții a II-a a Cetății (doi stâlpi pe care au fost montați doi atlanți luați din depozitul Muzeului de Istorie din Alba Iulia) – aproximativ 500.000 euro (cât un bloc cu 4 etaje), un clopot amplasat în Piața Cetății pe care a fost inscripționat greșit un paragraf din Rezoluția Marii Uniri de la 1918, iar, ultima, prețul construcției Muzeului Principia care se ridică la circa 3,5 milioane de euro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. adin

    vineri, 19.09.2014 at 20:46

    C*****, bravo pentru articol!

  2. Nelu C.

    marți, 23.09.2014 at 10:59

    Dupa ce firma Grup Corint a facut din ruine si balarii ceea ce se vade astazi, nu cred ca este elegant sa aruncam cu pietre asupra arhitectlui Sabau, daca nu avem bunul simt de a-i multumi pentru ceea ce a facut pentru Cetatea Alba Iulia. Absolut toti prietenii romani si straini care au vizitat Cetatea au fost incantati de ceea ce au vazut. Desigur, unele lucruri trebuie indreptate, altele finalizate. Dar un lucru este cert: Cetatea Alba Iulia a fost redata circuitului turisti datorita primarului Hava si arhitectului Sabau! Va multumim, domnilor!

  3. delapidatorius

    miercuri, 24.09.2014 at 00:30

    Nu trebuie sa fie nimeni prea destept pentru a-si da seama de monstruozitatile , redate tristilor (turistilor), facute pe sume colosale (delapidarium, piramida inutilului, etc). Numai bunul Dumnezeu si intr-o zi DNA vor fi stiind ce se afla in spatele acestor afaceri…Grupu asta corint prea seamana a grup mafiot, plin de necalificati si care se misca in voie, pe unde vor, fixandu-si tarifele dupa bunul plac. Rusine, MARE RUSINE!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement