Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Noua creșă din Alba Iulia: Licitație pentru servicii de proiectare, lansată de Primărie. Detalii tehnice și arhitecturale


Publicat

Primăria Alba Iulia a scos la licitație servicii de proiectare pentru construirea unei noi creșe, în cartierul Orhideelor din municipiu. Construcția modernă va asigura un număr de 90 de locuri pentru copiii cu vârsta între 1 și 3 ani.

Potrivit anunțului publicat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația vizează servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții: „Construire creșă Cartier Orhideelor – strada Lalelelor, nr. 97A, municipiul Alba Iulia” – faza DTAC + DTOE+ DDE + PT + CS, inclusiv racorduri/branșamente la utilități, planșe post execuție, întocmire documentație tehnică pentru obținere autorizație de funcționare ISU, certificat de performanță energetică și asistență tehnică din partea proiectantului pe durata executării lucrărilor.

Valoarea totală estimată este de 182.000 de lei, fără TVA.

Prin proiect se urmărește edificarea unei construcții având regimul de înălțime D+P+E, cu destinația creșă, în cartierul Orhideelor din Alba Iulia. Obiectivul propus urmează să răspundă solicitărilor locuitorilor din zonă și nu numai cu privire la necesitatea oferirii unei educații la standarde ridicate.

Cererile pentru locuri în creșele de stat în muncipiul Alba Iulia a depășit în decursul anului 2019 au fost foarte mare în raport cu numărul de locuri disponibile în oraș. Prin urmare, mulți dintre tinerii părinți nu au putut opta pentru sistemul educational de stat tocmai din acest considerent.

În ultimii ani s-au făcut progrese considerabile la nivelul Municipiului Alba Iulia, în 2014 a fost finalizată o creșă cu o suprafață de aproximativ 742 mp.

Noua creșă urmează să acopere un deficit existent de 90 de cereri de înscriere în sistemul de stat pentru educația copiilor cu vârste cuprinse între 1 an și 3 ani.

Aceștia vor fi organizați în 6 grupe a câte 15 copii, 2 grupe cu vârste între 1 și 2 ani și 4 grupe cu vârste între 2 și 3 ani. Adiacent, pe lângă grupele (dormitoarele) propuse, vor exista grupuri sanitare comune sau individuale, spații de joacă, loc de luat masa, vestiare, spații destinate preparării hranei precum și spații destinate personalului.

Potrivit studiului de fezabilitate, terenul pe care urmează să fie construită este proprietatea Primăriei municipiului Alba Iulia – domeniu public, și are o suprafață de 95.803,00 mp.

Pe teren sunt propuse încă două străzi principale care fac legătura între strada Pinului și strada Lalelelor:

 • o stradă directă reglementată pe teren pe partea vestică a acestuia cu profil de 12m: 7 m carosabil, 2 totuare și 2 rigole a câte (1+1.5)m, perpendiculară pe strada Lalelelor până în sensul giratoriu propus și paralelă cu terenul MapN-ului, situată la o distanță de 1,7 m pe partea estică a acestuia.
 • una pe partea sudică a terenului studiat, în continuarea străzii Orhideelor, stradă care cuprinde și modernizarea străzii Orhideelor – privată cu încă 1,5 m de-a lungul acesteia; stradă propusă va avea profil de 8,5 m din care 6 m carosabil, 2 trotuare (1m+1,5m).

Circulații, accese, parcaje necesare

Accesul se va face din strada Lalelelor prin strada de legătură publică. Parcările se vor amenaja în incinta proprie – conform PUZ aprobat sunt propuse un număr de minim de 36 de locuri de parcare.

 

Indicatori urbanistici situația propusă

 • Suprafață teren: 95.803,00 mp
 • Suprafață demisol (propus): 342,18 mp
 • Suprafață parter (propus): 981,91 mp
 • Suprafață etaj (propus): 511,27 mp
 • Suprafață desfășurată totală (propus): 1.835,36 mp
 • Suprafață amprentă la sol – calcul POT (propus): 1.068,11 mp
 • Suprafață desfășurată calcul CUT (propus): 1.654,45 mp
 • Suprafață amenajări exterioare – alei: 103,75 mp
 • Suprafață spații verzi totală: 94.717,34 mp

Închiderile exterioare și compartimentările interioare

Potrivit studiului de fezabilitate, la exterior, clădirea va fi prevăzută cu fațadă ventilată cu panouri de fibrocement diverse culori. Acestea vor fi selectate în conformitate cu piesele desenate. Materialele folosite vor avea agrement tehnic și vor respecta condițiile impuse de normativul privind securitatea la incendiu.

Tâmplăria va fi din aluminiu, prevăzută cu geam tripan.

Evacurea din clădire se va face pe de-o parte prin intermediul ușilor de acces, prevăzute cu mâner antipanică și cu braț hidraulic și cu deschidere spre exterior și pe de altă parte prin intermediul închiderilor prevăzute pentru curțile de lumină aferente grupelor de copii.

Compartimentările interioare vor fi realizate din zidărie cărămidă 25 cm precum și pereți din gips carton, pe structură profil CW75, dublu placați pe ambele părți și cu finisaje variable dupa caz în funcție de zona studiată.

Finisaje interioare

Finisajele interioare vor fi de calitate superioară. Pardoselile interioare vor fi de 2 tipuri, respectiv parchet triplustratificat pentru trafic intens (în zonele uscate) și rășină epoxidică bicomponentă (în zonele umede). Suprafețele vertical vor fi tratate în mod distinct, pe de-o parte cu vopsitorie lavailă precum și cu lambriu din lemn de fag, în conformitate cu imaginile propuse la interior.

Pentru zonele de grupe, dar si pentru sălile multifuncționale, va fi acordată o atenție deosebită tapeturilor/desenelor autocolante pentru pereți care vor fi sugestive și vor interpeta diverite forme, stilizate pentru o atmosferă urbană, cuprinsă de volumele unor clădiri și oameni. Acestea vor fi monocrome, aplicate direct pe perete, în conformitate cu imaginile propuse. Se va evita orice formă ce sugerează imagini sugestive într-o manieră kitschoasă, care pot periclita dezvoltarea copiilor într-un cadru modern, se mai precizează în studiul de fezabilitate.

Tavanul încăperilor va fi tratat în mod distinct, cu gips carton simplu si gips carton fonoabsorbant care contribuie la menținerea unui nivel de zgomot redus în cadrul spațiilor frecventate de copii. Astfel, prin diminuarea zgomotului se crează un confort acustic optim, mai ales în grupele de copii unde unii dintre ei au tendința de a se manifesta vocal spontan.

La nivelul pereților vor fi realizate ancadramente din lemn, cu rol de depozitare și încastrare paturi, pentru a-i putea conferi spațiului un aspect mult mai cald, propice dezvoltării corecte, se mai precizează în studiul de fezabilitate.

În zona de sală multifuncțională, la nivelul parterului, peretele de compartimentare fals, care crează ideea de vitrină la exterior, va fi prevăzut cu golur în diverse forme, placate interior cu lemn, diverse color, care vor permite pătrunderii luminii în spațiul propus. Tot aici, va fi prevăzut un perete lamalar din lemn, diverse culori, cu perforații ajustate similar.

De asemenea, peretele de compartimentare între sală, nodul de scară precum și grupurile sanitare, va fi dublat de un perete de gips carton, la o distanța de minim 25 cm, cu goluri circulare, în care vor fi depozitate banchetele și tabureții. Prin această soluție, se dorește optimizarea spațiului în anumite condiții în care se dorește suplimentarea spațiului pentru diferite evenimente.

Finisaje exterioare

Potrivit studiului de fezabilitate, exteriorul va fi tratat cu atenție în ceea ce privește finisajele. Se recomandă evitarea folosirii polistirenului expandat la fațadă, în toate formele lui de aplicare întrucât acesta poate degaja substanțe nocive pentru copii și este preduspus la favorizarea apariției diverselor ciuperci. De aceea, se recomandă folosirea vatei minarale bazaltice, placarea la exterior fiind una uscată de tip fațadă ventilată, finisajul exterior fiind din fibrocement.

În ceea ce privește terasa acoperișului, dupa caz, aceasta a fost tratată cu tartan, pentru spațiile de joacă sau cu piatră spartă în varianta minimală cu terasă necirculabilă. Tot pentru zona terasei a fost prevăzută și o pergolă de lemn, un spațiu umbrit în formă de căsuță, cu rolul de a proteja copii de radiațiile solare pe timp de vară, cât timp aceștia folosesc terasa.

La nivelul solului, terenul a fost amenajat cu dale de beton. În gazonul propus, vor fi prevăzute gropi de nisip pentru copii, unde aceștia se pot juca sub supraveghera personalului didactic.

„Prin acest proiect, se încearcă depășirea limitelor spațiului pe care îl cunoaștem, abordând o manieră contemporană în care copiii au acces comun la facilități multiple, locuri de joacă atât interioare cât și exterioare, protejate.

Conceptul care a stat la bază pune în lumină simplitatea formelor, așa cum le percep cei mici și le păstrează în acest fel în spațiul în care ei își desfășoară activitatea, ajutând la dezvoltarea personalităților prin prisma percepției vizuale pe care o capătă din mediul înconjurător”, a declarat arhitectul Ioan-Răzvan Molie, de la IM Design Studio.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte pentru examen. Teste de antrenament pe discipline, setul 10, la Română

Publicat

Modele de subiecte Bacalaureat 2021: A fost publicat setul 10 de teste de antrenament (modele de subiecte) pentru examenul de Bacalaureat 2021 – la Română.

Examenul național de Bacalaureat va fi în perioada 28 iunie – 1 iulie, probele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie. Competențele (probele orale) se echivalează.

Vezi și Modele de subiecte pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

TESTE de Antrenament / Modele de subiecte – BACALAUREAT 2021 – setul 10:

Modele de subiecte / Teste pregătire – la Limba și literatura ROMÂNĂ – BACALAUREAT 2021:

Real tehnologic:

Test 10 Română Real-tehn

Uman/Pedagogic:

Test 10 Română Uman-ped

Luni, 17 mai au fost publicate testele din setul 10 la Istorie și disciplinele de la proba la alegere. Marți, 19 sunt disponibile testele la Română, miercuri, 19 mai cele de Matematică și joi, 20 mai cele la Fizică. Baremele vor fi publicate vineri, 21 mai.

Vezi și BACALAUREAT 2021, modele de subiecte: Testele de antrenament, setul 10 la Istorie și disciplinele de la proba la alegere

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Aproape 1.200 de persoane vaccinate la maratonul organizat la Sebeș. Autoritățile mai înființează un centru de vaccinare

Publicat

Primul weekend cu mai puține restricții a coincis, și la Sebeș, cu un maraton de vaccinare organizat de municipalitate cu sprijinul DSP Alba și cu implicarea Direcției de Asistență Socială Sebeș. 

Potrivit reprezentanților primăriei, bilanțul maratonului de vaccinare organizat la Sebeș, de vineri 14 mai, până duminică 16 mai, este de 1.176 de persoane vaccinate cu serul Pfizer.

Cetățenii au fost primiți în cele două centre de vaccinare acreditate, situate în cartierul Aleea Lac – la Centrul de zi pentru persoane vârstnice, precum și la Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități, de pe bulevardul Lucian Blaga nr. 45.

„Mulțumesc, încă o dată, tuturor locuitorilor pentru respectarea măsurilor de protecție, precum și întregului personal medical și auxiliar implicat în acest demers. Am parcurs împreună pași importanți pentru revenirea la normalitate”, a transmis primarul Municipiului Sebeș, Dorin Nistor.

Autoritiățile mai anunță că la Sebeș se înființează un alt centru de vaccinare împotriva COVID-19, pe strada Augustin Bena, nr. 106, hala 2.

”Sebeșenii au dat dovadă de responsabilitate, iar procentul de îmbolnăviri este sub 1 la mia de locuitori, ceea ce a permis ca toți elevii să revină în băncile școlilor, începând de luni, 17 mai 2021” transmit reprezentanții primăriei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Viorica Dăncilă, devine subalterna guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. A fost angajată în echipa de consilieri a acestuia

Publicat

viorica dancila sala unirii

Viorica Dăncilă, fost premier al României în guvernul PSD-ALDE și fost candidat PSD la alegerile prezidențiale, a fost numită consilier de strategie al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. 

Pentru a se angaja în corpul consilierilor, din care mai fac parte circa 20 de persoane, Dăncilă a depus un dosar și a susținut un interviu, potrivit G4Media.

Funcția pe care ar urma să o ocupe este aceea de consilier de strategie de sustenabilitate și energie verde. Fostul premier urmează să înceapă noul serviciu la data de 1 iunie.

Totodată, alături de Viorica Dăncilă, în echipa de consilieri ai lui Mugur Isărescu ar urma să se alăture și fostul premier Petre Roman.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Jandarmeria Alba recrutează candidați pentru admiterea în instituțiile de învățământ ale MApN, pe locurile MAI. DETALII

Publicat

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba recrutează candidaţi pentru a participa la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ din structura Ministerului Apărării Naționale, care pregătesc personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, pentru anul de învățământ 2021-2022.

Pentru studii superioare sunt disponibile pentru această sesiune 168 de locuri iar pentru învățământul postliceal 92 de locuri. Termenul limită pentru depunerea cererilor de înscriere la concurs este data de 24 mai 2021.

Locurile aprobate MAI la instituțiile de învățământ ale MApN în vederea scoaterii la concurs sunt conform documentului anexat.

A. Învăţământ superior (ofiţeri) – studii universitare de licenţă, învăţământ cu frecvenţă

B. Învăţământ postliceal (maiştri militari) – învăţământ cu frecvenţă; durata studiilor: 2 ani

Depunerea cererilor de înscriere

Cererea tip de înscriere se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se depune la unitatea de recrutare, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba – Compartimentul Management Resurse Umane şi Organizare, mun. Alba Iulia, str. Alexandru Ioan Cuza, nr. 18, până la data de 24 mai 2021.

Depunerea dosarelor de recrutare

Dosarele de candidat se depun la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba – Serviciul Resurse Umane, până la data de 15.06.2021.

Examinarea psihologică și examinarea medicală

Evaluarea psihologică a candidaților se va realiza în conformitate cu dispoziția directorului Centrului de Psihosociologie al MAI, potrivit planificării întocmite de I.J.J. Alba.

Tabelul privind candidaţii programaţi la testare, data şi ora examinării, documentele şi materialele necesare, locul de desfăşurare al acesteia precum şi rezultatele testării vor fi afişate pe siteul www.jandarmeriaalba.ro, iar candidații se vor informa personal în vederea prezentării și susținerii examinării.

Candidaţii înscrişi au OBLIGAŢIA de a urmări site-ul respectiv şi de a se informa permanent cu privire la orice modificare adusă cu privire la admiterea 2021.

Pentru candidaţii care nu au promovat testarea psihologică, activitatea de recrutare încetează.

Examinarea medicală se realizează potrivit prevederilor Ordinului M.A.I. nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum și la concursurile de încadrare în Ministerul Afacerilor Interne.

Candidații depun la dosarul de recrutare o Adeverință medicală (compusă din două pagini), conform modelului anexat la prezentul anunț. Formularul adeverinței medicale se pune la dispoziția candidaților și cu ocazia înscrierii (sau se poate descărca de pe pagina de internet a Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba), se completează de către medicul de familie al candidatului și se depune de către candidat la unitatea de recrutare, urmând ca unitatea să procedeze conform Ordinului M.A.I. nr. 105/2020.

Pentru candidaţii care au fost declaraţi „Inapt medical”, activitatea de recrutare încetează.

Susținerea probei de evaluare a performanței fizice

(1) Probele eliminatorii se susțin la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, în perioada 06 – 11 iulie 2021potrivit planificării DGMRU care va fi adusă la cunoștința candidaților în timp util, prin postarea acesteia pe site-ul MAI la secțiunea carieră/instituții de învățământ/formare profesională.

(2) În vederea susținerii acestei probe, candidații vor avea asupra lor cartea de identitate/pașaportul şi echipamentul sportiv necesar desfășurării probei de evaluare a performanței fizice, potrivit normelor şi baremelor prevăzute în Anexa nr. 31 la Ordinul MAI nr. 177/2016, ambele cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

Probele de evaluare a cunoștințelor

Candidații selecționați de MAI la instituțiile de învățământ ale MApN se înscriu la instituțiile de învățământ pentru care au optat și pentru care au întocmit dosar de recrutare, prezentând documentele solicitate de organizatori și participă la probele de admitere conform graficelor/calendarelor stabilite de acestea prin metodologiile/regulamentele proprii.

Situaţii care determină încetarea activităţii de recrutare şi selecţie

Activităţile de recrutare şi selecţie încetează pentru candidaţii aflaţi în următoarele situaţii:

a) nu depun în termenul-limită stabilit dosarul de recrutare în volum complet;

b) încearcă sau fraudează, prin orice mijloace, activitatea de recrutare şi selecţie;

c) nu îndeplinesc în mod cumulativ condiţiile şi criteriile de recrutare.

În cazul în care identificarea situaţiilor menţionate se face după încheierea admiterii, candidatul respectiv pierde locul obţinut prin concurs indiferent de anul de şcolarizare în care se află.

Selecția candidaților prin probele de verificare a cunoștințelor

Probele de verificare a cunoștințelor sunt cele stabilite, după caz, în regulamentele/dispozițiile/metodologiile de admitere, planificate conform graficelor de concurs și aduse la cunoștința celor interesați prin site-ul  instituțiilor de învățământ.

Mai multe informații/detalii despre sesiunea de admitere în instituțiile de învățământ ale celor două ministere, se pot accesa următoarele site-uri:

 • Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” București – www.mta.ro, adresa: mun. București, bulevardul George Coșbuc nr. 81-83;
 • Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu – www.armyacademy.ro, adresa mun. Sibiu, strada Revoluției nr. 3-5, jud. Sibiu;
 • Institutul Medico-Militar București- www.immil.co.nf sau https://facebook.com/Institutul.Medico.Militar, adresa: mun. București, strada Institutul Medico-Militar nr. 3-5;
 • Academia Forțelor Aeriene „Henry Coandă” Brașov – www.afahc.ro, adresa: mun. Brașov, strada Mihai Viteazul nr. 160, jud. Brașov;
 • Academia Navală  „Mircea cel Bătrân” Constanţa – www.anmb.ro, adresa: mun. Constanţa, strada Fulgerului nr. 1, jud. Constanţa;
 • Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București – www.unap.ro, adresa: mun. București, Șoseaua Panduri nr. 68-72 ;
 • Academia Naţională de Informații „Mihai Viteazul” București – www.animv.ro, adresa: mun. București, Șoseaua Odăi, nr. 20, sector 1;
 • Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I” Pitești – www.ncacademy.ro, adresa: mun. Pitești, strada Trivale, nr. 16bis, jud. Argeș;
 • Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică, Sibiu  – www.smcis.ro, adresa: municipiul Sibiu, B-dul Vasile Milea, nr. 1-5, jud. Sibiu;
 • Școala Militară de Maiștri Militari şi Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” – www.smmmsfa.ro, adresa: localitatea Boboc, comuna Cochirleanca, jud. Buzău;
 • Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, Constanţa – www.smmmfn.ro, adresa: mun. Constanţa, strada Dezrobirii nr. 80, jud. Constanţa.
 • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică, București – www.sapl.ro , adresa: mun. București, Strada Crinului, nr. 2, sector 1.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate