Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Noua creșă din Alba Iulia: Licitație pentru servicii de proiectare, lansată de Primărie. Detalii tehnice și arhitecturale

Publicat

Primăria Alba Iulia a scos la licitație servicii de proiectare pentru construirea unei noi creșe, în cartierul Orhideelor din municipiu. Construcția modernă va asigura un număr de 90 de locuri pentru copiii cu vârsta între 1 și 3 ani.

Potrivit anunțului publicat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația vizează servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții: „Construire creșă Cartier Orhideelor – strada Lalelelor, nr. 97A, municipiul Alba Iulia” – faza DTAC + DTOE+ DDE + PT + CS, inclusiv racorduri/branșamente la utilități, planșe post execuție, întocmire documentație tehnică pentru obținere autorizație de funcționare ISU, certificat de performanță energetică și asistență tehnică din partea proiectantului pe durata executării lucrărilor.

Valoarea totală estimată este de 182.000 de lei, fără TVA.

Prin proiect se urmărește edificarea unei construcții având regimul de înălțime D+P+E, cu destinația creșă, în cartierul Orhideelor din Alba Iulia. Obiectivul propus urmează să răspundă solicitărilor locuitorilor din zonă și nu numai cu privire la necesitatea oferirii unei educații la standarde ridicate.

Cererile pentru locuri în creșele de stat în muncipiul Alba Iulia a depășit în decursul anului 2019 au fost foarte mare în raport cu numărul de locuri disponibile în oraș. Prin urmare, mulți dintre tinerii părinți nu au putut opta pentru sistemul educational de stat tocmai din acest considerent.

În ultimii ani s-au făcut progrese considerabile la nivelul Municipiului Alba Iulia, în 2014 a fost finalizată o creșă cu o suprafață de aproximativ 742 mp.

Noua creșă urmează să acopere un deficit existent de 90 de cereri de înscriere în sistemul de stat pentru educația copiilor cu vârste cuprinse între 1 an și 3 ani.

Aceștia vor fi organizați în 6 grupe a câte 15 copii, 2 grupe cu vârste între 1 și 2 ani și 4 grupe cu vârste între 2 și 3 ani. Adiacent, pe lângă grupele (dormitoarele) propuse, vor exista grupuri sanitare comune sau individuale, spații de joacă, loc de luat masa, vestiare, spații destinate preparării hranei precum și spații destinate personalului.

Potrivit studiului de fezabilitate, terenul pe care urmează să fie construită este proprietatea Primăriei municipiului Alba Iulia – domeniu public, și are o suprafață de 95.803,00 mp.

Pe teren sunt propuse încă două străzi principale care fac legătura între strada Pinului și strada Lalelelor:

  • o stradă directă reglementată pe teren pe partea vestică a acestuia cu profil de 12m: 7 m carosabil, 2 totuare și 2 rigole a câte (1+1.5)m, perpendiculară pe strada Lalelelor până în sensul giratoriu propus și paralelă cu terenul MapN-ului, situată la o distanță de 1,7 m pe partea estică a acestuia.
  • una pe partea sudică a terenului studiat, în continuarea străzii Orhideelor, stradă care cuprinde și modernizarea străzii Orhideelor – privată cu încă 1,5 m de-a lungul acesteia; stradă propusă va avea profil de 8,5 m din care 6 m carosabil, 2 trotuare (1m+1,5m).

Circulații, accese, parcaje necesare

Accesul se va face din strada Lalelelor prin strada de legătură publică. Parcările se vor amenaja în incinta proprie – conform PUZ aprobat sunt propuse un număr de minim de 36 de locuri de parcare.

 

Indicatori urbanistici situația propusă

  • Suprafață teren: 95.803,00 mp
  • Suprafață demisol (propus): 342,18 mp
  • Suprafață parter (propus): 981,91 mp
  • Suprafață etaj (propus): 511,27 mp
  • Suprafață desfășurată totală (propus): 1.835,36 mp
  • Suprafață amprentă la sol – calcul POT (propus): 1.068,11 mp
  • Suprafață desfășurată calcul CUT (propus): 1.654,45 mp
  • Suprafață amenajări exterioare – alei: 103,75 mp
  • Suprafață spații verzi totală: 94.717,34 mp

Închiderile exterioare și compartimentările interioare

Potrivit studiului de fezabilitate, la exterior, clădirea va fi prevăzută cu fațadă ventilată cu panouri de fibrocement diverse culori. Acestea vor fi selectate în conformitate cu piesele desenate. Materialele folosite vor avea agrement tehnic și vor respecta condițiile impuse de normativul privind securitatea la incendiu.

Tâmplăria va fi din aluminiu, prevăzută cu geam tripan.

Evacurea din clădire se va face pe de-o parte prin intermediul ușilor de acces, prevăzute cu mâner antipanică și cu braț hidraulic și cu deschidere spre exterior și pe de altă parte prin intermediul închiderilor prevăzute pentru curțile de lumină aferente grupelor de copii.

Compartimentările interioare vor fi realizate din zidărie cărămidă 25 cm precum și pereți din gips carton, pe structură profil CW75, dublu placați pe ambele părți și cu finisaje variable dupa caz în funcție de zona studiată.

Finisaje interioare

Finisajele interioare vor fi de calitate superioară. Pardoselile interioare vor fi de 2 tipuri, respectiv parchet triplustratificat pentru trafic intens (în zonele uscate) și rășină epoxidică bicomponentă (în zonele umede). Suprafețele vertical vor fi tratate în mod distinct, pe de-o parte cu vopsitorie lavailă precum și cu lambriu din lemn de fag, în conformitate cu imaginile propuse la interior.

Pentru zonele de grupe, dar si pentru sălile multifuncționale, va fi acordată o atenție deosebită tapeturilor/desenelor autocolante pentru pereți care vor fi sugestive și vor interpeta diverite forme, stilizate pentru o atmosferă urbană, cuprinsă de volumele unor clădiri și oameni. Acestea vor fi monocrome, aplicate direct pe perete, în conformitate cu imaginile propuse. Se va evita orice formă ce sugerează imagini sugestive într-o manieră kitschoasă, care pot periclita dezvoltarea copiilor într-un cadru modern, se mai precizează în studiul de fezabilitate.

Tavanul încăperilor va fi tratat în mod distinct, cu gips carton simplu si gips carton fonoabsorbant care contribuie la menținerea unui nivel de zgomot redus în cadrul spațiilor frecventate de copii. Astfel, prin diminuarea zgomotului se crează un confort acustic optim, mai ales în grupele de copii unde unii dintre ei au tendința de a se manifesta vocal spontan.

La nivelul pereților vor fi realizate ancadramente din lemn, cu rol de depozitare și încastrare paturi, pentru a-i putea conferi spațiului un aspect mult mai cald, propice dezvoltării corecte, se mai precizează în studiul de fezabilitate.

În zona de sală multifuncțională, la nivelul parterului, peretele de compartimentare fals, care crează ideea de vitrină la exterior, va fi prevăzut cu golur în diverse forme, placate interior cu lemn, diverse color, care vor permite pătrunderii luminii în spațiul propus. Tot aici, va fi prevăzut un perete lamalar din lemn, diverse culori, cu perforații ajustate similar.

De asemenea, peretele de compartimentare între sală, nodul de scară precum și grupurile sanitare, va fi dublat de un perete de gips carton, la o distanța de minim 25 cm, cu goluri circulare, în care vor fi depozitate banchetele și tabureții. Prin această soluție, se dorește optimizarea spațiului în anumite condiții în care se dorește suplimentarea spațiului pentru diferite evenimente.

Finisaje exterioare

Potrivit studiului de fezabilitate, exteriorul va fi tratat cu atenție în ceea ce privește finisajele. Se recomandă evitarea folosirii polistirenului expandat la fațadă, în toate formele lui de aplicare întrucât acesta poate degaja substanțe nocive pentru copii și este preduspus la favorizarea apariției diverselor ciuperci. De aceea, se recomandă folosirea vatei minarale bazaltice, placarea la exterior fiind una uscată de tip fațadă ventilată, finisajul exterior fiind din fibrocement.

În ceea ce privește terasa acoperișului, dupa caz, aceasta a fost tratată cu tartan, pentru spațiile de joacă sau cu piatră spartă în varianta minimală cu terasă necirculabilă. Tot pentru zona terasei a fost prevăzută și o pergolă de lemn, un spațiu umbrit în formă de căsuță, cu rolul de a proteja copii de radiațiile solare pe timp de vară, cât timp aceștia folosesc terasa.

La nivelul solului, terenul a fost amenajat cu dale de beton. În gazonul propus, vor fi prevăzute gropi de nisip pentru copii, unde aceștia se pot juca sub supraveghera personalului didactic.

„Prin acest proiect, se încearcă depășirea limitelor spațiului pe care îl cunoaștem, abordând o manieră contemporană în care copiii au acces comun la facilități multiple, locuri de joacă atât interioare cât și exterioare, protejate.

Conceptul care a stat la bază pune în lumină simplitatea formelor, așa cum le percep cei mici și le păstrează în acest fel în spațiul în care ei își desfășoară activitatea, ajutând la dezvoltarea personalităților prin prisma percepției vizuale pe care o capătă din mediul înconjurător”, a declarat arhitectul Ioan-Răzvan Molie, de la IM Design Studio.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax