Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Noua creșă din Alba Iulia: Licitație pentru servicii de proiectare, lansată de Primărie. Detalii tehnice și arhitecturale


Publicat

Primăria Alba Iulia a scos la licitație servicii de proiectare pentru construirea unei noi creșe, în cartierul Orhideelor din municipiu. Construcția modernă va asigura un număr de 90 de locuri pentru copiii cu vârsta între 1 și 3 ani.

Potrivit anunțului publicat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația vizează servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții: „Construire creșă Cartier Orhideelor – strada Lalelelor, nr. 97A, municipiul Alba Iulia” – faza DTAC + DTOE+ DDE + PT + CS, inclusiv racorduri/branșamente la utilități, planșe post execuție, întocmire documentație tehnică pentru obținere autorizație de funcționare ISU, certificat de performanță energetică și asistență tehnică din partea proiectantului pe durata executării lucrărilor.

Valoarea totală estimată este de 182.000 de lei, fără TVA.

Prin proiect se urmărește edificarea unei construcții având regimul de înălțime D+P+E, cu destinația creșă, în cartierul Orhideelor din Alba Iulia. Obiectivul propus urmează să răspundă solicitărilor locuitorilor din zonă și nu numai cu privire la necesitatea oferirii unei educații la standarde ridicate.

Cererile pentru locuri în creșele de stat în muncipiul Alba Iulia a depășit în decursul anului 2019 au fost foarte mare în raport cu numărul de locuri disponibile în oraș. Prin urmare, mulți dintre tinerii părinți nu au putut opta pentru sistemul educational de stat tocmai din acest considerent.

În ultimii ani s-au făcut progrese considerabile la nivelul Municipiului Alba Iulia, în 2014 a fost finalizată o creșă cu o suprafață de aproximativ 742 mp.

Noua creșă urmează să acopere un deficit existent de 90 de cereri de înscriere în sistemul de stat pentru educația copiilor cu vârste cuprinse între 1 an și 3 ani.

Aceștia vor fi organizați în 6 grupe a câte 15 copii, 2 grupe cu vârste între 1 și 2 ani și 4 grupe cu vârste între 2 și 3 ani. Adiacent, pe lângă grupele (dormitoarele) propuse, vor exista grupuri sanitare comune sau individuale, spații de joacă, loc de luat masa, vestiare, spații destinate preparării hranei precum și spații destinate personalului.

Potrivit studiului de fezabilitate, terenul pe care urmează să fie construită este proprietatea Primăriei municipiului Alba Iulia – domeniu public, și are o suprafață de 95.803,00 mp.

Pe teren sunt propuse încă două străzi principale care fac legătura între strada Pinului și strada Lalelelor:

 • o stradă directă reglementată pe teren pe partea vestică a acestuia cu profil de 12m: 7 m carosabil, 2 totuare și 2 rigole a câte (1+1.5)m, perpendiculară pe strada Lalelelor până în sensul giratoriu propus și paralelă cu terenul MapN-ului, situată la o distanță de 1,7 m pe partea estică a acestuia.
 • una pe partea sudică a terenului studiat, în continuarea străzii Orhideelor, stradă care cuprinde și modernizarea străzii Orhideelor – privată cu încă 1,5 m de-a lungul acesteia; stradă propusă va avea profil de 8,5 m din care 6 m carosabil, 2 trotuare (1m+1,5m).

Circulații, accese, parcaje necesare

Accesul se va face din strada Lalelelor prin strada de legătură publică. Parcările se vor amenaja în incinta proprie – conform PUZ aprobat sunt propuse un număr de minim de 36 de locuri de parcare.

 

Indicatori urbanistici situația propusă

 • Suprafață teren: 95.803,00 mp
 • Suprafață demisol (propus): 342,18 mp
 • Suprafață parter (propus): 981,91 mp
 • Suprafață etaj (propus): 511,27 mp
 • Suprafață desfășurată totală (propus): 1.835,36 mp
 • Suprafață amprentă la sol – calcul POT (propus): 1.068,11 mp
 • Suprafață desfășurată calcul CUT (propus): 1.654,45 mp
 • Suprafață amenajări exterioare – alei: 103,75 mp
 • Suprafață spații verzi totală: 94.717,34 mp

Închiderile exterioare și compartimentările interioare

Potrivit studiului de fezabilitate, la exterior, clădirea va fi prevăzută cu fațadă ventilată cu panouri de fibrocement diverse culori. Acestea vor fi selectate în conformitate cu piesele desenate. Materialele folosite vor avea agrement tehnic și vor respecta condițiile impuse de normativul privind securitatea la incendiu.

Tâmplăria va fi din aluminiu, prevăzută cu geam tripan.

Evacurea din clădire se va face pe de-o parte prin intermediul ușilor de acces, prevăzute cu mâner antipanică și cu braț hidraulic și cu deschidere spre exterior și pe de altă parte prin intermediul închiderilor prevăzute pentru curțile de lumină aferente grupelor de copii.

Compartimentările interioare vor fi realizate din zidărie cărămidă 25 cm precum și pereți din gips carton, pe structură profil CW75, dublu placați pe ambele părți și cu finisaje variable dupa caz în funcție de zona studiată.

Finisaje interioare

Finisajele interioare vor fi de calitate superioară. Pardoselile interioare vor fi de 2 tipuri, respectiv parchet triplustratificat pentru trafic intens (în zonele uscate) și rășină epoxidică bicomponentă (în zonele umede). Suprafețele vertical vor fi tratate în mod distinct, pe de-o parte cu vopsitorie lavailă precum și cu lambriu din lemn de fag, în conformitate cu imaginile propuse la interior.

Pentru zonele de grupe, dar si pentru sălile multifuncționale, va fi acordată o atenție deosebită tapeturilor/desenelor autocolante pentru pereți care vor fi sugestive și vor interpeta diverite forme, stilizate pentru o atmosferă urbană, cuprinsă de volumele unor clădiri și oameni. Acestea vor fi monocrome, aplicate direct pe perete, în conformitate cu imaginile propuse. Se va evita orice formă ce sugerează imagini sugestive într-o manieră kitschoasă, care pot periclita dezvoltarea copiilor într-un cadru modern, se mai precizează în studiul de fezabilitate.

Tavanul încăperilor va fi tratat în mod distinct, cu gips carton simplu si gips carton fonoabsorbant care contribuie la menținerea unui nivel de zgomot redus în cadrul spațiilor frecventate de copii. Astfel, prin diminuarea zgomotului se crează un confort acustic optim, mai ales în grupele de copii unde unii dintre ei au tendința de a se manifesta vocal spontan.

La nivelul pereților vor fi realizate ancadramente din lemn, cu rol de depozitare și încastrare paturi, pentru a-i putea conferi spațiului un aspect mult mai cald, propice dezvoltării corecte, se mai precizează în studiul de fezabilitate.

În zona de sală multifuncțională, la nivelul parterului, peretele de compartimentare fals, care crează ideea de vitrină la exterior, va fi prevăzut cu golur în diverse forme, placate interior cu lemn, diverse color, care vor permite pătrunderii luminii în spațiul propus. Tot aici, va fi prevăzut un perete lamalar din lemn, diverse culori, cu perforații ajustate similar.

De asemenea, peretele de compartimentare între sală, nodul de scară precum și grupurile sanitare, va fi dublat de un perete de gips carton, la o distanța de minim 25 cm, cu goluri circulare, în care vor fi depozitate banchetele și tabureții. Prin această soluție, se dorește optimizarea spațiului în anumite condiții în care se dorește suplimentarea spațiului pentru diferite evenimente.

Finisaje exterioare

Potrivit studiului de fezabilitate, exteriorul va fi tratat cu atenție în ceea ce privește finisajele. Se recomandă evitarea folosirii polistirenului expandat la fațadă, în toate formele lui de aplicare întrucât acesta poate degaja substanțe nocive pentru copii și este preduspus la favorizarea apariției diverselor ciuperci. De aceea, se recomandă folosirea vatei minarale bazaltice, placarea la exterior fiind una uscată de tip fațadă ventilată, finisajul exterior fiind din fibrocement.

În ceea ce privește terasa acoperișului, dupa caz, aceasta a fost tratată cu tartan, pentru spațiile de joacă sau cu piatră spartă în varianta minimală cu terasă necirculabilă. Tot pentru zona terasei a fost prevăzută și o pergolă de lemn, un spațiu umbrit în formă de căsuță, cu rolul de a proteja copii de radiațiile solare pe timp de vară, cât timp aceștia folosesc terasa.

La nivelul solului, terenul a fost amenajat cu dale de beton. În gazonul propus, vor fi prevăzute gropi de nisip pentru copii, unde aceștia se pot juca sub supraveghera personalului didactic.

„Prin acest proiect, se încearcă depășirea limitelor spațiului pe care îl cunoaștem, abordând o manieră contemporană în care copiii au acces comun la facilități multiple, locuri de joacă atât interioare cât și exterioare, protejate.

Conceptul care a stat la bază pune în lumină simplitatea formelor, așa cum le percep cei mici și le păstrează în acest fel în spațiul în care ei își desfășoară activitatea, ajutând la dezvoltarea personalităților prin prisma percepției vizuale pe care o capătă din mediul înconjurător”, a declarat arhitectul Ioan-Răzvan Molie, de la IM Design Studio.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru înființarea unei firme. Legea intră în vigoare din 5 iulie

Publicat

birou

Nu va mai fi nevoie de acordul vecinilor în cazul în care se înființează firme care au sediul social într-un imobil cu destinația de locuințe. Legea nr. 102/2020 care aduce modificări în reglementarea societăților comerciale a fost publicată joi seara în Monitorul official și intră în vigoare din 5 iulie.

Potrivit actului normative, a fost eliminat acordul vecinilor pentru a avea sediu social într-un apartament în care nu se desfășoară activitate comercială.

De asemenea, s-a renunțat la interdicția pentru persoane fizice sau juridice de a fi asociat unic în mai mult de o singură societate cu răspundere limitată (SRL).

Din 5 iulie, în aceeași încăpere vor putea avea sediul social mai multe firme.

Legea nr. 102/2020 abrogă și prevederea din Legea societăților: „La acelaşi sediu vor putea funcţiona mai multe societăţi numai dacă imobilul, prin structura lui şi suprafaţa sa utilă, permite funcţionarea mai multor societăţi în încăperi diferite sau în spaţii distinct partajate. Numărul societăţilor comerciale ce funcţionează într-un imobil nu poate depăşi numărul de încăperi sau spaţii distincte obţinute prin partajare”.

surse: hotnews.ro, avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Ajutoare sociale suspendate la Aiud. 10 persoane au rămas fără bani pentru că nu și-au făcut orele de muncă

Publicat

Primarul municipiului Aiud, Oana Badea, a suspendat vineri plata ajutorului social pentru 10 beneficiari.

Edilul a explicat într-o postare pe Facebook că a luat această măsură deoarece oamenii nu și-au îndeplinit obligația de a presta un anumit număr de ore de muncă.

”Astăzi am semnat 10 suspendări de ajutor social pentru că beneficiarii nu au prestat orele de muncă. Nu e prima dată când fac acest lucru.

De ce comunic acest aspect? Pentru că există tentația de a se generaliza în ceea ce mă privește. Dacă pentru unii primari, beneficiarii de ajutor social sunt masă de manevră, pentru mine, sunt o parte a comunității pe care o sprijin conform legii, ÎN MĂSURA ÎN CARE ÎȘI RESPECTĂ OBLIGAȚIILE FAȚĂ DE COMUNITATE”, a scris Oana Badea pe Facebook.

Suspendarea ajutoarelor s-a făcut printr-o dispoziție semnată de primarul Aiudului, iar decizia poate fi contestată în contencios administrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la Evaluarea Națională și profesorii coordonatori, premiați de Primărie

Publicat

Elevii din Alba Iulia care au obținut media 10 la examenul de Evaluare Națională 2020 au fost premiați de Primăria Alba Iulia. 

Vineri, în Cetatea Alba Carolina, cei 10 elevi au fost premiați de către reprezentanții primăriei cu câte 1.000 de lei.

Nici profesorii coordonatori nu au fost uitați de autorități, aceștia fiind premiați și ei cu câte 500 de lei de persoană, au transmis reprezentanții Primăriei Alba Iulia într-un comunicat de presă.

Cine sunt elevii și profesorii premiați de Primăria Municipiului Alba Iulia:

Elevi

Cârnaț Alina Ioana

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Hîrlea Sorana Natalia

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Daisa Ioana Maria

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Irimescu Carina Daniela

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hulea Daria Anamaria

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Cinăzan Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Necș Alexia Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Nicolae Alexandra

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Oltean Darius Nicolae

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Toader Ciama Alecsia Ioana

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Cadre didactice

Teișan Genoveva

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Țibea Maria

Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia

Oltean Sabina Larisa

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Cristea Luciana

Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia

Niculescu Claudia Raveca

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Rus Luciana Mirela

Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia

Lupșa Alina

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Hada Adriana

Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia

Șopterean Adriana

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Ursu Gabriela

Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” Alba Iulia

Furdui Veronica Mirona

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Arsu Narcisa Ștefania

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Ispas Anca Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Marinescu Rodica Florica

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Bojor Ana Maria

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

Sava Gabriela Corina

Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia

 

sursă foto/info: Primăria Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

UPDATE: REZULTATE finale ADMITERE 2020 la Colegiul Militar din Alba Iulia. LISTELE cu mediile de intrare în acest an

Publicat

Vineri au fost publicate rezultatele finale ale admiterii 2020 la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Reamintim că pentru anul şcolar 2020-2021 sunt disponibile 120 de locuri, pentru băieţi şi fete.

UPDATE: În urma publicării rezultatelor finale sunt 27 de candidați din Alba admiși, iar ultima medie de intrare este 9,15 după ce un candidat s-a retras.

Vezi AICI rezultate finale admitere Colegiul Naţional Militar Alba Iulia.

Potrivit primelor rezultate publicate, primul admis are media 10, un elev din județul Mureș (Luduș), iar ultima medie de intrare este 9,17. Erau 26 de candidaţi din Alba admişi la colegiul militar din Alba Iulia.

În perioada 1-2 iulie, cei au vrut să renunțe la locul obținut au putut solicita acest lucru, iar în 3 iulie au fost comunicate rezultatele finale la admitere.

Listaele sunt în format anonimizat al numelui și prenumelui candidaților, fiecare având un cod unic de identificare (cel primit la Evaluare Națională).

În perioada următoare, candidaţii admişi vor fi chemaţi la colegiu, pentru luarea măsurilor la echipament și completarea fișei de echipare. Se vor respecta regulile sanitare şi de distanţare fizică.

Reamintim că la admiterea din acest an nu au mai fost organizate testele-grilă. Candidaţii au fost repartizaţi, în ordinea mediilor de admitere și opțiuni. La centrul de admitere din Alba Iulia, au fost înregistrate 287 de dosare de înscriere, însă candidații au putut opta pentru oricare (sau toate) dintre cele cinci colegii militare din țară.

Anul trecut, prima medie de admitere a fost 9,90 și ultima 8,16, însă în 2019 s-au dat și teste-grilă, care au avut pondere mai mare în media finală.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate