Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: O femeie din Alba Iulia, voluntar într-o tabără educativă pentru copii din Maroc. O scurtă poveste a aventurii din nordul Africii


Publicat

voluntar Camelia1Turismul și voluntariatul sunt două concepte care câștigă tot mai mult teren pe plan mondial. Agenții și asociații oferă posibilitatea de a vizita o țară concomitent cu participarea la programe de voluntariat în beneficiul unor comunități locale defavorizate. Astfel de acțiuni se desfășoară de mai mulți ani în Maroc, unde sunt organizate periodic tabere de voluntariat, în special pentru copii. La o astfel de activitate a participat recent și un voluntar din Alba Iulia, Camelia Țimonea.

Turism și voluntariat în nordul-vestul Africii

Tabăra a avut loc în orașul Errachidia situat în vestul țării, între Munții Atlas și deșertul Sahara, și a fost organizată de o asociație locală denumită ”Morocco Travels”. Organizația a fost înființată de un grup de tineri din Maroc, Spania și Germania pasionați de munca pentru comunitate, călătorii, aventuri și muzica internațională.

pictura holTabăra desfășurată la sfârșitul lunii martie a avut drept scop participarea voluntarilor la acțiuni educative împreună cu copiii unei școli din oraș, activități de reparații la clădirea școlii, decorarea pereților cu desene distractive și educative, amenajarea curții interioare, schimburi de experiență între voluntari și călătorii spre destinații turistice apropiate: deșertul Sahara și Munții Atlas.

”A fost o experiență cu totul deosebită. Maroc este o țară fascinantă și răspunde perfect conceptului de voluntariat prin turism. În tabăra la care am participat au mai venit voluntari din Spania, Peru, Brazilia și Anglia. Pe lângă activitățile educative organizate zilnic împreună cu copiii de la școală, am avut șansa de a învăța câteva din secretele bucătăriei marocane și puțin din limba arabă”, a spus Camelia Țimonea.

Voluntarii nu sunt obligați să respecte anumite reguli în ceea ce privește activitățile cu copiii. Fiecare participă cu propriile idei, cum ar fi diverse concursuri, jocuri cu baloane, plastilină, cântece, dansuri, sport, desene și multe altele. De asemenea, fiecare voluntar a dus din țara lui cadouri pentru copii.

Socializare și activități practice cu copiii

voluntari copii”Scopul principal al unei astfel de tabere este acela ca voluntarii să socializeze cu copiii, care, în general, sunt avizi după afecțiune. Școlile din regiunile mai defavorizate sunt mai sărace din punct de vedere al aspectului și al dotărilor. De aceea, voluntarii participă la acțiuni de redecorare a pereților și de amenajare a curților. În plus, voluntarii susțin cursuri dedicate copiilor, de învățare a unor limbi străine, în special engleza, spaniola și franceza. În general, în prima parte a zilei aveau loc activitățile cu copiii, iar în cea de-a doua se desfășurau lucrările de amenajare a holului și a curții interioare a școlii. Copiii aveau în fiecare dimineață program afară în curtea școlii, cu mișcare, cântece, jocuri, după care urma activitatea în clasă pe grupe și pe diferite teme”, a afirmat Camelia Țimonea. Pe lângă programul cu copiii, voluntarii au vizitat orașul cu atracțiile principale ale acestuia, în special muzeul de pictură, instrumente tradiționale și alte obiecte specifice comunității locale, foarte vechi. Aici s-a desfășurat un moment cultural ce a constat într-un concert de muzică tradițională. Muzeul este administrat de o asociație denumită ”Meski for development and solidarity”.

copii scoala marocParticiparea la un astfel de proiect reprezintă o mare șansă pentru a cunoaște cultura și civilizația Marocului. ”În Maroc se pune foarte mult accent pe partea practică, nimeni nu se lamentează și nu se cramponează de neajunsuri și ghinion. Folosesc ceea ce au cât mai bine, se bucură de ce au și tot timpul dezvoltă din puținul pe care îl au. Copii sunt încurajați, chiar nevoiți, să se descurce singuri în absolut orice, sunt supravegheați și ajutați doar dacă este nevoie, dar nu merg pe principiul să facă adulții totul în locul lor. Copiii sunt respectuoși și disciplinați, dar antrenați cu jocuri și afecțiune nu în sensul rigid și dur. Sunt în centrul atenției, în zonele cât de cât dezvoltate cel puțin, unde sunt încurajați să studieze și să termine o școală. În orașele mari e mai ușor, acolo se resimte și modernul, iar oportunitățile sunt altele și e ușor să identifici Marocul cu o țara europeană. În zonele mai sărace e greu, e o luptă pentru supraviețuire, dar decentă, cum zic ei, pentru toate problemele există o soluție. Nu există acolo oameni stresați sau panicați. Tinerii, în general, sunt foarte talentați la muzică, în special instrumente, la pictură și deseneaza sau redau imagini foarte frumoase, cu mare ușurință”, a completat Camelia Țimonea.

În Maroc, programul la școală al copiilor este diferit. Dimineața se merge la cursuri și activități practice până la ora 12.00, după care merg acasă unde iau masa și se reîntorc la școală la ora 14.00 și participă la cursuri timp de patru ore. Seara, școala se transformă în ateliere de lucru pentru femeile din zonă. Acestea învață să coasă la mașini, să gătească mâncare tradițională și să învețe limbi străine. Unele dintre produsele obținute la aceste activități sunt vândute în beneficiul familiilor din zonă. Funcționarea atelierelor este susținută prin sponsorizări din țară sau străinătate, în special din Franța.

Aventura din deșert

Ocopii maroc1 experiență cu adevărat interesantă a fost vizita în deșert, în zona denumită Merzouga, unde s-a stat și peste noapte într-un complex de corturi amenajat de berberi special pentru turiști. Aventura este povestită într-un mod original de către Camelia: ”Oricât de curajos ai fi, când te afli pentru prima data față unei asemenea încercări nu se poate să nu ai emoții. Întâlnirea cu cămilele a fost un adevărat spectacol de emoții diverse, fiecare ascunzând frica asa cum știa mai bine, dar totul a dispărut odată ce cămilele s-au pus în mișcare. Era deja spre înserat, și în momentul în care soarele a început să apună, fiind deja printre dune, timpul parcă s-a oprit, imagini copleșitoare apăreau și dispăreau în față ochilor odată cu mișcările convoiului de cămile, jocuri de umbre și culori, dar și contrastul de a te afla când într-o vale, când pe colina unei dune uriașe.

La scurt timp după ce am ajuns, după explorarea dunelor și sesiuni foto, am coborât în spațiul dintre corturi, unde în jurul felinarelor s-a încropit o zonă de voie bună, muzică și povești, cu toții așteptând un alt moment deosebit și anume explozia de stele, care în deșert e imposibil să nu o resimți diferit, cerul pare atât de aproape, iar stelele uriașe mingi de foc. A două zi devreme am făcut drumul înapoi spre hotelul din oaza de la marginea deșertului, unde am zăbovit ore în șir, fiecare bucurându-se de ultimele ore petrcute în deșert după cum a simțit, prinzând acele amintiri prin instantanee, plimbându-se desculți pe nisip sau urmărind aglomerația de mașini, motociclete și ATV-uri care străbăteau dunele.

scoala marocLa întoarcere, am făcut o altă oprire într-un sat unde au aflat organizatorii că ar fi un spectacol organizat de localnici, în cadrul unui târg de țara. Din nou momente inedite, cu toții profitând de extraordinara ocazie de a cunoaște puțin câte puțin din Maroc direct, din mijlocul localnicilor și nu prin intermediul unei oarecare agenții de turism care bifează aceleași destinații care deja nu mai au farmec. Am descoperit în plină acțiune o delegație a Crucii Roșii din Franța care desfășura o activitate de donații, și servicii medicale gratuite și informare”.

Pentru a participa la un astfel de proiect, fiecare voluntar a trebuit să plătească o taxă de 220 de euro din care s-a suportat cazarea, masa și excursiile organizate de asociație. Costurile suplimentare sunt legate de drumul până în Maroc și alte cheltuieli neprevăzute. ”Nu ai cum să nu îndrăgești Marocul și să nu apreciezi tot ceea ce are de oferit, pentru că este o gamă atât de largă de unde fiecare poate alege în funcție de ceea ce își dorește. Există oceanul cu plajă și soare, muntele cu zăpada și drumețiile, deșertul. Există orașe moderne, dar și orașe unde încă se păstrează tradițiile locale”, a mai spus Camelia Țimonea.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Amenajarea unui teren din Alba Iulia pentru construcția de locuințe ANL, din nou la licitație. Alei, parcări și utilități

Publicat

Primăria Alba Iulia reia licitația pentru amenajarea de alei carosabile, trotuare, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber și asigurarea utilităților (apă – canal) pe un teren aflat pe strada Lalelelor, unde în prezent se află în construcție două blocuri ANL.

Față de prima licitație, lansată în luna mai, valoarea estimată a realizării proiectului și a execuției lucrărilor a scăzut cu peste 540.000 de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat joi, 17 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare faza PAC (DTAC) +PT+DDE+CS, asistenta tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Viabilizare amplasament pentru construcția de locuințe pentru tineri destinate închirierii – strada Lalelelor Nr. 97A , etapa I, bloc 1 și 2 – Amenajări exterioare, lucrări necesare pentru asigurarea cu utilități (apă-canal)”.

Valoarea totală estimată este de 1.688.700 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că prima licitație, lansată la sfârșitul lunii mai, a fost anulată pentru „Abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Valoarea contractului era estimată la suma de 2.232.138 de lei, fără TVA.

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul are drept scop viabilizarea terenului pentru construirea de locuințe pentru tineri destinate închirierii, care se derulează în colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – aprobat prin HCL nr. 47/28 februarie 2014, art. 14, s-a propus construirea a 728 de apartamente și funcțiuni complementare aferente.

Ulterior, conform HCL nr. 188/26 mai 2017, art. 14, a fost aprobată modificarea PUZ-ului aprobat în 2014, corelat cu HCL nr. 197/26 mai 2017 privind transmiterea în administrarea către Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a unui imobil (teren) situat administrativ în municipiul Alba Iulia, strada Lalelelor, nr. 2 în suprafață de 4.137 mp, pentru construirea unui cămin studențesc pe amplasamentul blocurilor nr. 32 și 33, din PUZ-ul inițial, astfel numărul de unități locative reducându-se cu 60 de apartamente.

Terenul care face obiectul proiectului este un teren viran, la ora actuală fiind neîngrijit și plin de bălării, o perioadă fiind folosit pentru depozitarea diferitelor materiale care aparțineau Primăriei.

Deoarece și în municipiul Alba Iulia ca și în alte zone din țară există un deficit de spațiu locativ și în special pentru tineri și familii tinere este necesară construirea acestor tipuri de locuințe accesibile tinerilor.

Pe lângă acestea este necesară și amenajarea spațiilor aferente acestora (locuri de joacă, alei pietonale, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber, etc.) pentru a se asigura un mediu cât mai plăcut și sănătos.

Proiectul de viabilizare a terenului pentru construire locuințe pentru tineri presupune realizarea aleilor carosabile pentru accesul auto în zonă, amenajarea trotuarelor pentru separarea traficului auto de cel pietonal, rezolvarea scurgerii apelor pluviale prin realizarea unei canalizări pluviale, realizarea iluminatului public și a branșamentelor pentru blocul care va fi construit în zonă de către ANL, amenajarea unui loc de joacă pentru copii, plantații și mobilier urban (băncuțe, coșuri de gunoi, rastel de biciclete) și a platformei pentru amplasarea pubelelor pentru colectarea gunoiului menajer.

Astfel, prin proiect se propune:

  • realizarea unui sistem rutier nou la aleile carosabile, trotuare și parcări
  • colectarea apelor pluviale – prin pante longitudinale și pante transversale vor fi dirijate spre bordură iar de acolo prin gurile de scurgere vor fi evacuate în canalizarea pluvială proiectată
  • aducerea la cotă a căminelor de la rețelele existente în zonă
  • mărirea siguranței în exploatare prin realizarea de marcaje longitudinale și transversale (treceri de pietoni), montarea indicatoarelor de reglementare a circulației
  • montare mobilier urban (coșuri de gunoi, băncuțe, rastel de biciclete)
  • plantații: arbori și arbuști și refacerea zonelor verzi afectate de lucrări
  • realizarea unui loc de joacă pentru copii și a unui spațiu pentru odihnă

  • realizarea iluminatului public, la ora actuală fiind foarte deficitar
  • branșarea blocului care va fi construit de către ANL  în zonă la utilități (electricitate, apă, canalizare menajeră, gaze naturală)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nodul rutier de la Sebeș va fi finalizat în iulie. Ministrul Transporturilor: Vor fi gata și bretelele spre Deva și spre Sibiu

Publicat

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că nodul de la Sebeş, care face legătura între A10, DN1 şi A1, va fi gata în iulie.

“Încă un anunţ: nodul de la Sebeş – care face legătura între A10, DN1 şi A1 – va fi gata în iulie, conform promisiunii constructorului.

Aici va fi o finalizare a nodului în două etape. În prima fază, pe 15 iulie, vor fi terminate bretelele dinspre Deva, iar la final de iulie cele dinspre Sibiu”, potrivit lui Cătălin Drulă.

Totodată acesta a adăugat că are promisiuni din partea constructorului, Asocierea condusă de Aktor, că și lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, tronsonul dintre Alba Iulia și Aiud, va fi dat în folosință în acest an.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

”Trans-Salina” din județul Alba, asfaltată în procent de peste 50%. În zona Ocnișoara va fi construit și un ștrand cu apă sărată

Publicat

Trans-Salina, o șosea din județul Alba, a fost asfaltată în proporție de peste 50%, iar drumul modernizat va ajunge la două sate aproape complet depopulate.

Unul dintre ele este Ocnișoara, care este amplasat pe un masiv de sare.

Autoritățile vor să pună în valoare bogăția din adâncuri și să amenajeze acolo un ștrand sărat, în stil rustic.

Cei 14 săteni care mai trăiesc în Ocnișoara, nu credeau că vor apuca ziua în care vor vedea asfalt la ei în sat.

”Acum e domnie, asfaltul la poartă. Ne retragem aici, ne place să lucram în grădină, să cosim, liniște”, a declarat Iulica, fiica unei localnice, pentru stirileprotv.ro.

Finanțarea este asigurată prin PNDL 2, beneficiar fiind Primăria Lopadea.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie.

La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. Autoritățile spun însă că drumul va redeschide rute turistice și va duce la dezvoltarea zonei

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.

Ștrand rustic

Investiția în drum a comunei Lopadea Nouă, va fi dublată de una a Consiliului Județean Alba, bazată pe existența unui masiv de sare în acel loc.

Este vorba despre construirea unui ștrand rustic.

”La Ocnișoara se va face un fel ștrand rustic, cum există la Ocna Sibiului. Acolo există niște lacuri cu apă sărată și Consiliul Județean Alba va investi în acea zonă, în tot ceea ce privește utilitățile și amenajarea. Sperăm ca undeva pe anul viitor, pe final, să fie gata. Acum se lucrează la proiect pentru rețeaua de apă” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

Președintele instituției, Ion Dumitrel, a declarat la rândul său că la începutul lunii iulie va fi lansat proiectul pentru amenajarea viitoarei investiții.

De asemenea, tot aici se remarcă prezența unui câmp de 3 ha numit „saramură” și o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăște în permanență de sute de ani.

Fauna și flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul și căpriorul pot fi văzuți în mediul lor natural.

Mii de specii rare de plante, animale și insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naștere a ariei protejate „Pajiștile lui Suciu”( sit de importanță comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști stepice, Păduri dacice de stejar și carpen și Tufărișuri.

Sursă foto: Marius Hațegan

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit Crucea Patriarhală de la Arhiepiscopul Irineu

Publicat

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit duminică, Crucea Patriarhală, o distrincție onorifică acordată de Biserica Ortodoxă. 

Distincția i-a fost acordată lui Ion Dumitrel de Arhiepiscopul de Alba Iulia Irineu, ”ca semn al prețuirii și binecuvântării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare depusă în slujba Bisericii și societății pe parcursul anilor”.

Evenimentul a avut loc duminică, după liturghie, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Citește și: CALENDAR CREȘTIN ortodox, luna IUNIE 2021: TOATE sărbătorile din Cireșar trecute în Calendarul Bisericesc

Sursă foto: Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate