Actualitate
FOTO: Obiceiul „Păştenilor”. În Miercurea Mare, peste o sută de localnici au organizat procesiunea la Cugir
Sărbătorile pascale adună şi în acest an comunitatea locală în jurul aceloraşi valori: credinţa şi tradiţia. De zeci de ani, în Cugir şi Vinerea ritualurile religioase se împletesc cu tradiţiile comunităţii, dând naştere unor obiceiuri recunoscute pentru unicitatea lor.
Miercuri, la Cugir, a avut loc Obiceiul “Păştenilor” sau pregătirea Sfintelor Paști care vor fi oferite credincioșilor în Noaptea de Înviere, de către persoanele care au împlinit în decursul anului vârsta de 60 de ani.
La evenimentul din acest an au participat 113 păşteni. Dintre oficialităţi locale, alături de primarul din Cugir, Adrian Teban, s-a aflat şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.
Obiceiul a apărut pentru prima dată în satul Vinerea, în anul 1948, iniţiat de părintele Ioan Sabău, care s-a hotărât ca pregătirea Sfintelor Paşti să fie făcută de persoanele care împlinesc 60 de ani şi care vor purta numele de “păşteni”.
Ceremonia propriu-zisă a “păştenilor” a început cu oficierea unei slujbe religioase la casa parohială a preotului paroh. Ulterior, alaiul a plecat în procesiune spre Biserica “Sfânta Treime”, unde se aflau cele necesare pentru Sfintele Paşti (vinul şi pâinea). În timpul procesiunii, deplasarea s-a făcut în coloană, primul păștean purtând tricolorul, urmat de soborul de preoţi şi oficialităţile locale, în dreapta, iar în stânga acestora păștenii care au purtat praporii.
Aceștia au fost urmați în spate de alaiul pășteni care au ținut în mâini ciubere împodobite – purtate de bărbați și gălețile împodobite – purtate de femei.
În fața Bisericii “Sfânta Treime” s-a făcut o oprire pentru slujba religioasă.
Citeşte mai multe detalii şi vezi galerie foto, pe Cugir24.ro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News