Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Peste o mie de monede din aur şi argint, furate din situri protejate, recuperate de procurori din Alba, după PERCHEZIŢII la galerii de artă şi domicilii

Publicat

image001 Peste o mie de monede antice de aur şi argint, artefacte din metal şi ceramică şi statuete, sustrase din situri arheologice românești protejate, au fost recuperate, la sfârşitul lunii februarie, în urma unor percheziţii la galerii de artă din Bucureşti şi  domiciliile unor persoane. De asemenea, prin cooperare judiciară internaţională, a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur. Acţiunile au fost coordonate de procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

În contextul cercetărilor vizând combaterea infracțiunilor comise în dauna patrimoniului cultural național, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au coordonat o acțiune desfășurată în perioada 24 – 26 februarie 2016 de structurile specializate ale Poliției Române în domeniul protejării patrimoniului cultural național, transmite PCA, într-un comunicat.

image002 Miercuri, 24 februarie, prin cooperare judiciară internaţională, a fost recuperată de la un agent comercial din Olanda, o monedă Lysimach din aur ce a fost depusă în custodia Muzeului Național de Istorie a României din București.

În intervalul 25 – 26 februarie 2016, au fost efectuate percheziții la două galerii de artă din București și la domiciliile unor persoane cu privire la care existau date că ar deţine bunuri sustrase din situri arheologice românești protejate.

Cu prilejul acestor activități au fost identificate și ridicate pentru examinare, mai multe loturi de bunuri arheologice: 3 monede Koson din aur, 1.050 monede antice din argint (denari romani, tetradrahme etc.), 102 artefacte din metal (o armă dacică tip sica, depozite de unelte etc.), 12 statuete şi vase ceramice (inclusiv aparţinând culturii Cucuteni) care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României, Bucureşti.

Au mai fost indisponibilizate şi sunt în curs de examinare circa 2.000 tablouri oferite la vânzare de către casele de licitaţii.

image003 Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care s-au recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier; 11 brăţări spiralice din aur; tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

În perioada 1998 – 2015, grupări cuprinzând 34 inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, dintre care 12 au fost condamnaţi definitiv, au sustras şi exportat ilegal, au spălat pe piaţa antichităţilor mai multe tezaure monetare (stateri Koson, Lysimach etc.), brăţări spiralice din aur şi alte artefacte sustrase din siturile arheologice ale Munţilor Orăştie, monumente UNESCO, cauzând un prejudiciu de peste 2.500.000 euro.

image004 Conform evaluării experţilor, „loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca. 44 – 29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a.C., fapt excepţional, datorită acestor monede cunoaştem azi mai multe despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”.

Urmărirea penală este efectuată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi organele poliţiei judiciare din cadrul Biroului Patrimoniu al Direcţiei de Investigaţii Criminale, I.G.P.R., Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Alba, Hunedoara şi Sibiu. Acţiunea s-a desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. burz cristian

    vineri, 26.02.2016 at 20:25

    degeaba va zbateti voi sa reuperati tezaurele caci an de an sunt scoase din tara cantitati enorme de artefacte in special romane care se gasesc de altfel in intreaga europa, deci nu o sa va permita nimeni sa-i trageti la raspundere pe strainii care detin tezaure romane! cele dacice sunt putine, oricum si acelea au plecat de multa vreme. In romania sunt un milion de detectoristi aproape, deci e clar ca nu va puteti pune cu ei oricat de isteti va credeti cei de la sri, mai nou se comunica doar prin mail, deci nu mai aveti ce asculta baietilor cu ochi albastri 🙂

  2. burz cristian

    vineri, 26.02.2016 at 20:58

    siturile srheologice sunt devastate zi si NOAPTE intr-un ritm incredibil de mare, sunt un milion de detectoristi aproape deci baietii cu ochi albastri oricat s-ar zbate nu fac fata, se multumesc cu cate un banut de aur, o sageata, un depozit de unelte modest… daca o parte din banii pe care-i incaseaza muzeele s-ar aloca pentru achizitionarea obiectelor descoperite de catre detectoristi, intr-un an va garantez eu ca nu ar mai fi locuri in vitrine 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax