Actualitate
FOTO: PLANURI pentru Alba Iulia. DEZVOLTAREA ORAȘULUI în perioada 2014-2020. Conferința finală a proiectului STATUS
Conferința finală a proiectului STATUS (Strategic Territorial Agendas for ”Small and Middle-Sized Towns” Urban Systems) se desfăşoară astăzi şi mâine la Alba Iulia. Este un proiect amplu, transnațional, în care mai mulți parteneri colaborează pentru dezvoltarea urbană printr-o metodă participativă, pornind de la oameni și de la nevoile lor. Prin intermediul său, Alba Iulia și Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba au beneficiat de conturarea strategiei de dezvoltare pentru următoarea alocare financiară europeană 2014-2020. Strategia reprezintă un instrument de lucru asumat la nivelul Consiliului Local, cu un profil conturat din nevoile și așteptările identificate la nivelul grupurilor de lucru care s-au întâlnit la Alba Iulia.
La nivelul Județului Alba, partenerul Proiectului STATUS este AIDA. Seminariile desfășurate la Alba Iulia au facilitat întâlniri între reprezentanți ai comunităților AIDA din diverse domenii de activitate și experți urbaniști din Italia, Olanda și România. Experţii locali au furnizat specialiștilor cooptați în cadrul proiectului STATUS date relevante pentru redactarea unui document cât mai complet și care să întrunească realitățile și imperativele de dezvoltare actuale.
“Ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestor întâlniri dintre experți și oamenii care iubesc acest oraș și trăiesc pentru el, fie că sunt oameni de afaceri, funcționari, reprezentanți ai unor ONG-uri, universitari sau pur și simplu albaiulieni demonstrează că măreția unor proiecte precum Cetatea pleacă de la oameni cu suflet mare. Ne-am ales cu o agendă deosebită, cu un instrument de lucru pe care-l vom armoniza cu toate planurile noastre inclusiv PUG-ul orașului. Dar, poate cel mai important, am înțeles că albaiulienii vor mai mult și conștientizează potențialul acestui oraș. Trebuie să avem ambiții, să le contextualizăm și să ne dezvoltăm în raport cu realitățile și ceea ce ne înconjoară. Le mulțumesc și expertilor care au lucrat la strategie și, mai cu seamă, celor din Alba Iulia care și-au adus contribuția” a transmis, într-un comunicat, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.
Finalul proiectului reunește la Alba Iulia oficialii tuturor partenerilor STATUS, având ca leader municipalitatea din Kavala, Grecia, reprezentată de doamna Io Chatzivaryti, coordonator proiect. În cadrul sesiunilor de lucru tehnice si de coținut de la Alba Iulia vor mai fi prezenți: Johannes Gabriel – manager proiect în cadrul SEE, Zsuzsanna Balogh – manager financiar, experți, strategi și urbaniști de notorietate internațională precum Pietro Elisei, Derek Martin, Jaap Modder, Giovanni Ginocchini, Barbara Musič și Bostjan Cotič.
”Aceste planuri conțin proiecte pe care putem să le dezvoltăm în următorii 10 ani. Pentru Alba Iulia ne-am gândit să conectăm orașul, s-a investit foarte mult în Cetatea Alba Carolina însă trebuie să ne gândim și la cartierele care sunt aproape de cetate. S-a investit mult în cultură și putem să ne gândim și la ceva contemporan, să construim în cetate. S-a lucrat foarte mult în ceea ce privește spațiul public, acum avem o cetate care este foarte frumoasă, însă când ajungem la Alba Iulia cu un bus sau un tren, trebuie să îmbunătățim puțin acolo. Relația la scara sub-regională între urban și rural, poate fi și agricultura sau un mod pentru regenerarea cartierelor, să ne gândim cum putem să punem împreună un potențial așa de mare ca agricultura cu orașe și cartiere. Să lucrăm și cu hale industriale, parcuri industriale, care trebuie să fie renovate, regândite. Nu în ultimul rând mediu și turism, turismul fiind un punct forte pentru Alba Iulia. Dintre toate aceste aspecte, e foarte important să ținem orașul compact și pe urmă să mergem cu regenerarea urbană, de la cetate spre cartiere. În același timp trebuie să ne gândim cum să exploatăm o combinație între turism și cultură, fiind bine să ne gândim la o clădire multifuncțională, un obiect de arhitectură”, a declarat Pietro Elisei, content manager.
”Noutatea absolută în scrierea sau elaborarea unei astfel de strategii de dezvoltare este că nu s-a făcut pornind strict de la experți, de la expertize, de la studii și așa mai departe, ci s-a pornit de la nevoile identificate în cadrul unor grupuri de lucru, pe parcursul unui an de zile, cu actori provenind din diverse sfere, care asigură funcționalitatea unei comunități: din mediul business, din turism, din afaceri, din industrie, din orice altceva ce ar putea construi o atitudine față de viitorul orașului și nu numai a orașului, pentru că Alba Iulia nu se poate dezvolta singură cu spatele la vecini, ci în cadrul acestui areal de dezvoltare intercomunitară, AIDA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer.
Se va analiza modalitatea de implementare a strategiilor de dezvoltare urbană pentru toate cele 11 orașe europene partenere, practic liniile de dezvoltare pentru perioada următoare. De asemenea, dezbaterile de la Alba Iulia urmăresc sustenabilitatea celor patru centre urbane rezultate în cadrul proiectului, dar și activitatea concretă a celor 10 grupuri de acțiune urbană și operaționalizarea efectivă a agendelor de lucru.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News