Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: PLANURI pentru Alba Iulia. DEZVOLTAREA ORAȘULUI în perioada 2014-2020. Conferința finală a proiectului STATUS


Publicat

IMG_1279Conferința finală a proiectului STATUS (Strategic Territorial Agendas for ”Small and Middle-Sized Towns” Urban Systems) se desfăşoară astăzi şi mâine la Alba Iulia. Este un proiect amplu, transnațional, în care mai mulți parteneri colaborează pentru dezvoltarea urbană printr-o metodă participativă, pornind de la oameni și de la nevoile lor. Prin intermediul său, Alba Iulia și Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba au beneficiat de conturarea strategiei de dezvoltare pentru următoarea alocare financiară europeană 2014-2020. Strategia reprezintă un instrument de lucru asumat la nivelul Consiliului Local, cu un profil conturat din nevoile și așteptările identificate la nivelul grupurilor de lucru care s-au întâlnit la Alba Iulia.

La nivelul Județului Alba, partenerul Proiectului STATUS este AIDA. Seminariile desfășurate la Alba Iulia au facilitat întâlniri între reprezentanți ai comunităților AIDA din diverse domenii de activitate și experți urbaniști din Italia, Olanda și România. Experţii locali au furnizat specialiștilor cooptați în cadrul proiectului STATUS date relevante pentru redactarea unui document cât mai complet și care să întrunească realitățile și imperativele de dezvoltare actuale.

“Ceea ce s-a întâmplat în cadrul acestor întâlniri dintre experți și oamenii care iubesc acest oraș și trăiesc pentru el, fie că sunt oameni de afaceri, funcționari, reprezentanți ai unor ONG-uri, universitari sau pur și simplu albaiulieni demonstrează că măreția unor proiecte precum Cetatea pleacă de la oameni cu suflet mare. Ne-am ales cu o agendă deosebită, cu un instrument de lucru pe care-l vom armoniza cu toate planurile noastre inclusiv PUG-ul orașului. Dar, poate cel mai important, am înțeles că albaiulienii vor mai mult și conștientizează potențialul acestui oraș. Trebuie să avem ambiții, să le contextualizăm și să ne dezvoltăm în raport cu realitățile și ceea ce ne înconjoară. Le mulțumesc și expertilor care au lucrat la strategie și, mai cu seamă, celor din Alba Iulia care și-au adus contribuția” a transmis, într-un comunicat, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Finalul proiectului reunește la Alba Iulia oficialii tuturor partenerilor STATUS, având ca leader municipalitatea din Kavala, Grecia, reprezentată de doamna Io Chatzivaryti, coordonator proiect. În cadrul sesiunilor de lucru tehnice si de coținut de la Alba Iulia vor mai fi prezenți: Johannes Gabriel – manager proiect în cadrul SEE, Zsuzsanna Balogh – manager financiar, experți, strategi și urbaniști de notorietate internațională precum Pietro Elisei, Derek Martin, Jaap Modder, Giovanni Ginocchini, Barbara Musič și Bostjan Cotič.

”Aceste planuri conțin proiecte pe care putem să le dezvoltăm în următorii 10 ani. Pentru Alba Iulia ne-am gândit să conectăm orașul, s-a investit foarte mult în Cetatea Alba Carolina însă trebuie să ne gândim și la cartierele care sunt aproape de cetate. S-a investit mult în cultură și putem să ne gândim și la ceva contemporan, să construim în cetate. S-a lucrat foarte mult în ceea ce privește spațiul public, acum avem o cetate care este foarte frumoasă, însă când ajungem la Alba Iulia cu un bus sau un tren, trebuie să îmbunătățim puțin acolo. Relația la scara sub-regională între urban și rural, poate fi și agricultura sau un mod pentru regenerarea cartierelor, să ne gândim cum putem să punem împreună un potențial așa de mare ca agricultura cu orașe și cartiere. Să lucrăm și cu hale industriale, parcuri industriale, care trebuie să fie renovate, regândite. Nu în ultimul rând mediu și turism, turismul fiind un punct forte pentru Alba Iulia. Dintre toate aceste aspecte, e foarte important să ținem orașul compact și pe urmă să mergem cu regenerarea urbană, de la cetate spre cartiere. În același timp trebuie să ne gândim cum să exploatăm o combinație între turism și cultură, fiind bine să ne gândim la o clădire multifuncțională, un obiect de arhitectură”, a declarat Pietro Elisei, content manager.

”Noutatea absolută în scrierea sau elaborarea unei astfel de strategii de dezvoltare este că nu s-a făcut pornind strict de la experți, de la expertize, de la studii și așa mai departe, ci s-a pornit de la nevoile identificate în cadrul unor grupuri de lucru, pe parcursul unui an de zile, cu actori provenind din diverse sfere, care asigură funcționalitatea unei comunități: din mediul business, din turism, din afaceri, din industrie, din orice altceva ce ar putea construi o atitudine față de viitorul orașului și nu numai a orașului, pentru că Alba Iulia nu se poate dezvolta singură cu spatele la vecini, ci în cadrul acestui areal de dezvoltare intercomunitară, AIDA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer.

Se va analiza modalitatea de implementare a strategiilor de dezvoltare urbană pentru toate cele 11 orașe europene partenere, practic liniile de dezvoltare pentru perioada următoare. De asemenea, dezbaterile de la Alba Iulia urmăresc sustenabilitatea celor patru centre urbane rezultate în cadrul proiectului, dar și activitatea concretă a celor 10 grupuri de acțiune urbană și operaționalizarea efectivă a agendelor de lucru.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate