Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Povestea Detunatelor. Locuri de legendă cu zâne şi uriaşi, în Munţii Apuseni, lângă Bucium

Publicat


Învăluite în aer de legendă, Detunata Goală și Detunata Flocoasă surprind printr-o frumusețe sălbatică remarcabilă, prin prezența coloanelor de bazalt. Aflate în înșiruirea de culmi ale Munților Metaliferi, aceste două vârfuri, relativ modeste ca altitudine, reprezintă puncte de mare atracție turistică.

Ca să ajungi să în zonă, trebuie să-ți alegi ca punct de pornire a drumeției localitatea Bucium din Munții Metaliferi. Pornind cu mașina din Alba Iulia, pe DN 74, treci prin Zlatna, micul oraș cunoscut încă din antichitate sub numele de Ampelum. De la Zlatna, drumul șerpuiește peste Dâmbul Arsurilor și apoi, pe Valea Cerbului, coboară spre Abrud. După ce treci de Pasul Bucium, în partea dreaptă se deschide un drum asfaltat ce urcă în comuna Bucium. Localitatea este alcătuită din şase vechi sate ale minerilor aurari, locuitori vestiți pentru ospitalitatea lor, tradițiile și firea lor. Comuna Bucium este una din cele mai frumoase din regiunea Moților, reprezentând o atracție pentru turiștii care vin din toate colțurile lumii pentru a admira peisajele.

Din satul Bucium-Șasa începe drumul spre Detunate, drum anevoios la început, dar plăcut pe măsură ce descoperi frumusețile naturii. În drum spre Detunata, turistul poate face un popas la casa lui Vetelău, nepotul eroinei lui Ion Agârbiceanu, Fefeleaga.

Legenda Detunatelor, o poveste cu uriaşi şi zâne

Odinioară, spune legenda, pe timpurile în care trăiau încă uriașii și zânele în țara Ardealului, au sălășuit în apropiere de Buciumani o ceată de uriași, conducătorul lor fiind dușman înverșunat al zânelor. Această căpetenie avea un fiu foarte frumos și viteaz, care mergea să se ia la trântă cu bourii și urșii care trăiau în pădurea Buciumanilor. Într-o zi, s-a rătăcit în pădure și, înserându-se, s-a culcat la poalele unui brad. În acest timp, a observat o luminiță. Ciulind urechea, a auzit cântecul dulce al unei doine. Fiul uriașului s-a îndreptat spre direcția luminii și într-o poieniță a văzut o fecioară frumoasă care cânta lângă un foc de vreascuri.

Era o zână, una dintre dușmanele de moarte ale tatălui său. Văzându-l, zâna s-a speriat, voind sä fugă, dar feciorul uriașului a liniștit-o, spunând să rămână. Toată noaptea au vorbit și au glumit împreună, uriașul îndrăgostindu-se de zână, din ziua aceasta nemaiputând urî zânele și, pe ascuns, întâlnindu-se zilnic cu ea. Tatăl său, bănuind ceva necurat, l-a urmărit în pădure, văzându-și fiul în brațele unei zâne, exact în locul unde azi se află Detunata. Cu un strigăt de ură, a străpuns cu lancea uriașului corpul zânei, iar în același moment inima uriașului este străpunsă de pumnalul fiului său. Pământul s-a deschis, ieșind flăcări din adâncime, înghițind uriașii și trupurile îndrăgostiților, iar flăcările s-au transformat în stană de piatră. Iar de atunci comuna Bucium este străjuită de Detunata Goală și Detunata Flocoasă.

Zgomotul de tunet al pietrelor de stâncă de la Detunata

În timp ce „Detunata Flocoasă” (1.258 m), care își datorează numele pădurii de molid care o acoperă, nu oferă prea multe posibilități de examinare geologică, „Detunata Goală” (1158 m), lipsită de pădure, dezvăluie spectaculoasa fizionomie magmatică. Cele două surori de piatră au fost declarate rezervaţii  naturale încă din 1936. Geologii spun că cele două Detunate reprezintă o ivire de bazalte, având forme tipice de măguri vulcanice, cu importanţă ştiinţifică şi peisagistică. Detunata Goală este considerată a fi prima rezervaţie geologică din ţara noastră, fiind inclusă în aria de manifestare a vulcanismului din Munţii Apuseni, întrucât nefiind acoperită de pădure a permis geologilor să o analizeze din toate punctele de vedere, ea asemănându-se cu o orgă. Detunata Flocoasă nu a putut fi analizată de către geologi atât din cauza faptului că are un înveliș de piatră compact, cât și pentru că este acoperită cu pădure. Detunata Flocoasă pare a fi o zână neasemuit de frumoasă care stăpânește Țara Moților de pe tronul ei măreț.

După cum spunea folcloristul Ion Pop-Reţeganul, Detunata este “…un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept în sus, ca şi când ar fi nişte arbori uriaşi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miazănoapte-răsărit de la Bucium Şasa”.

Cele două stânci au primit numele de Detunata întrucât se spune că desprinderea unei pietre din stâncă produce prin cădere un zgomot asemănător tunetului. După ce ai ajuns lângă Detunata Goală, este suficient să-ți ridici privirea pentru a avea impresia că uriașul de bazalt va cădea pe tine. Mai mult decât atât, sunetul vântului printre pietre îţi generează o senzaţie impresionantă, prin care parcă natura îţi dă un semnal de alarmă. O cărare care urcă în zig-zag te ajută să ajungi pe culmea stâncii, unde vei avea un sentiment ameţitor, de la înălţime. De pe muchia Detunatei Goale, turistul are o panoramă splendidă, de aici se văd Cheile Râmețului și Detunata Flocoasă.

Anual, peste 3.000 de turiști, în special străini sunt întâmpinați de ospitalitatea legendară a „Surorilor de piatră’’. O vizită în zonă îţi va rămâne întipărită în minte mult timp, peisajul fiind unul impresionant.Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CÎMPENI

Un bărbat din Câmpeni a dat în judecată IPJ Alba, după ce a fost amendat că a sunat de două ori la 112. Ce au decis judecătorii

Publicat

sediu ipj

Un bărbat din Câmpeni, care a sunat de două ori la 112 să raporteze că a găsit vegetație uscată arsă pe terenul unui vecin, a fost amendat cu 1.000 de lei, de către agenții constatori, pentru apelarea abuzivă a numărului de urgență. Bărbatul nu a fost de acord cu amenda primită și a acționat în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vlogul unui cătun din Munții Apuseni: Povești despre haiduci, motocicliști germani și o iapă pe nume Londra

Publicat

lae

Într-un cătun din Munții Apuseni, trei bunicuțe s-au apucat de vlogging. De la rețete de cozonac sau tutoriale de vopsit ouă de Paște, cele trei vloggerițe au devenit vedete peste noapte. Dar nu sunt singure, Lae este vecinul Zinei, Liviei și Corneliei și este pasionat de ”storytellying” și ”slangul” din Tecșești.  Lae știe toate poveștile din […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Iulia Ghenea, tânăra din Cugir care a demascat un profesor de la Babeş-Bolyai ce o hărțuia sexual, a ajuns subiect de film

Publicat

tanara cugir

Pe 21 iunie 2011, un profesor al Universității Babeş-Bolyai din Cluj, cu peste 20 de ani experiență la catedră, devenea ”actorul” principal într-un scandal de hărțuire sexuală. Potrivit jurnaliștilor de la libertatea.ro, Iulia Ghenea, o studentă din Cugir, mai avea de dat înainte de susținerea licenței, un singur examen la cursul predat de Ilie Parpucea, […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO VIDEO: INCENDIU în localitatea Rădești. O stivă cu baloți de luncernă a luat foc

Publicat

radesti

Un incendiu a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 17.50, la o stivă cu baloți de lucernă în localitatea Rădești. Pentru stingerea focului au intervenit pompierii din Aiud cu două autospeciale.  Știre în curs de actualizare. 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate