Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Detunatele- fascinantele coloane de bazalt din Apuseni. Locurile de legendă cu zâne şi uriaşi de lângă Bucium

Publicat

foto : https://www.facebook.com/detunatagoala/

Învăluite în aer de legendă, Detunata Goală și Detunata Flocoasă surprind printr-o frumusețe sălbatică remarcabilă, prin prezența coloanelor de bazalt. Aflate în înșiruirea de culmi ale Munților Metaliferi, aceste două vârfuri, relativ modeste ca altitudine, reprezintă puncte de mare atracție turistică.

Ca să ajungi să în zonă, trebuie să-ți alegi ca punct de pornire a drumeției localitatea Bucium din Munții Metaliferi. Pornind cu mașina din Alba Iulia, pe DN 74, treci prin Zlatna, micul oraș cunoscut încă din antichitate sub numele de Ampelum. De la Zlatna, drumul șerpuiește peste Dâmbul Arsurilor și apoi, pe Valea Cerbului, coboară spre Abrud.

Foto: facebook.com/detunatagoala

După ce treci de Pasul Bucium, în partea dreaptă se deschide un drum asfaltat ce urcă în comuna Bucium. Localitatea este alcătuită din şase vechi sate ale minerilor aurari, locuitori vestiți pentru ospitalitatea lor, tradițiile și firea lor. Comuna Bucium este una din cele mai frumoase din regiunea Moților, reprezentând o atracție pentru turiștii care vin din toate colțurile lumii pentru a admira peisajele.

Din satul Bucium-Șasa începe drumul spre Detunate, drum anevoios la început, dar plăcut pe măsură ce descoperi frumusețile naturii. În drum spre Detunata, turistul poate face un popas la casa lui Vetelău, nepotul eroinei lui Ion Agârbiceanu, Fefeleaga.

Legenda Detunatelor, o poveste cu uriaşi şi zâne

Odinioară, spune legenda, pe timpurile în care trăiau încă uriașii și zânele în țara Ardealului, au sălășuit în apropiere de Buciumani o ceată de uriași, conducătorul lor fiind dușman înverșunat al zânelor. Această căpetenie avea un fiu foarte frumos și viteaz, care mergea să se ia la trântă cu bourii și urșii care trăiau în pădurea Buciumanilor. Într-o zi, s-a rătăcit în pădure și, înserându-se, s-a culcat la poalele unui brad. În acest timp, a observat o luminiță. Ciulind urechea, a auzit cântecul dulce al unei doine. Fiul uriașului s-a îndreptat spre direcția luminii și într-o poieniță a văzut o fecioară frumoasă care cânta lângă un foc de vreascuri.

Era o zână, una dintre dușmanele de moarte ale tatălui său. Văzându-l, zâna s-a speriat, voind sä fugă, dar feciorul uriașului a liniștit-o, spunând să rămână. Toată noaptea au vorbit și au glumit împreună, uriașul îndrăgostindu-se de zână, din ziua aceasta nemaiputând urî zânele și, pe ascuns, întâlnindu-se zilnic cu ea.

Tatăl său, bănuind ceva necurat, l-a urmărit în pădure, văzându-și fiul în brațele unei zâne, exact în locul unde azi se află Detunata. Cu un strigăt de ură, a străpuns cu lancea uriașului corpul zânei, iar în același moment inima uriașului este străpunsă de pumnalul fiului său.

Pământul s-a deschis, ieșind flăcări din adâncime, înghițind uriașii și trupurile îndrăgostiților, iar flăcările s-au transformat în stană de piatră. Iar de atunci comuna Bucium este străjuită de Detunata Goală și Detunata Flocoasă.

foto: facebook.com/detunatagoala/

Zgomotul de tunet al pietrelor de stâncă de la Detunata

În timp ce „Detunata Flocoasă” (1.258 m), care își datorează numele pădurii de molid care o acoperă, nu oferă prea multe posibilități de examinare geologică, „Detunata Goală” (1158 m), lipsită de pădure, dezvăluie spectaculoasa fizionomie magmatică. Cele două surori de piatră au fost declarate rezervaţii  naturale încă din 1936.

Geologii spun că cele două Detunate reprezintă o ivire de bazalte, având forme tipice de măguri vulcanice, cu importanţă ştiinţifică şi peisagistică. Detunata Goală este considerată a fi prima rezervaţie geologică din ţara noastră, fiind inclusă în aria de manifestare a vulcanismului din Munţii Apuseni, întrucât nefiind acoperită de pădure a permis geologilor să o analizeze din toate punctele de vedere, ea asemănându-se cu o orgă.

Detunata Flocoasă nu a putut fi analizată de către geologi atât din cauza faptului că are un înveliș de piatră compact, cât și pentru că este acoperită cu pădure. Detunata Flocoasă pare a fi o zână neasemuit de frumoasă care stăpânește Țara Moților de pe tronul ei măreț.

După cum spunea folcloristul Ion Pop-Reţeganul, Detunata este “…un pisc de piatră de bazalt, compus din prisme mari, ce stau din jos drept în sus, ca şi când ar fi nişte arbori uriaşi, unul lângă altul, în Munţii Abrudului, spre miazănoapte-răsărit de la Bucium Şasa”.

Cele două stânci au primit numele de Detunata întrucât se spune că desprinderea unei pietre din stâncă produce prin cădere un zgomot asemănător tunetului.

După ce ai ajuns lângă Detunata Goală, este suficient să-ți ridici privirea pentru a avea impresia că uriașul de bazalt va cădea pe tine. Mai mult decât atât, sunetul vântului printre pietre îţi generează o senzaţie impresionantă, prin care parcă natura îţi dă un semnal de alarmă.

O cărare care urcă în zig-zag te ajută să ajungi pe culmea stâncii, unde vei avea un sentiment ameţitor, de la înălţime. De pe muchia Detunatei Goale, turistul are o panoramă splendidă, de aici se văd Cheile Râmețului și Detunata Flocoasă.

Anual, peste 3.000 de turiști, în special străini sunt întâmpinați de ospitalitatea legendară a „Surorilor de piatră’’. O vizită în zonă îţi va rămâne întipărită în minte mult timp, peisajul fiind unul impresionant.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax