Connect with us

Blaj

FOTO: Povestea tronului arhieresc pe care a stat Papa Francisc, la Blaj. ”Lemn din închisoare, har din cer”

Publicat

Povestea tronului arhieresc pe care a stat Papa Francisc în timpul vizitei la Blaj, a fost transmisă de reprezentanții Arhieparhiei Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș. Este vorba despre un scaun construit din lemn recuperat din fostele închisori comuniste de exterminare a dizidenților de la Sighet și Gherla. 

Pe 2 iunie 2019, Câmpia Libertății din Blaj a devenit, pentru câteva ore, locul unei istorii sfinte.

În mijlocul miilor de credincioși adunați pentru beatificarea celor șapte Episcopi greco-catolici martiri, Papa Francisc s-a așezat pe un tron arhieresc cu o încărcătură profund simbolică, transmit reprezentanții Bisericii.

Este vorba despre un scaun construit din lemnul recuperat din fostele închisori de la Sighet și Gherla, acolo unde martiriul acelor Episcopi a fost pecetluit.

Precizările Arhiperahiei de Alba Iulia și Făgăraș

Realizat într-un stil sobru, tronul evocă suferința și jertfa aduse în numele credinței, dar și speranța care izvorăște din martiriu.

Designul său minimalist, dar profund expresiv, poartă semnătura artistului Andu Mărginean, absolvent al Universității de Arte din București, cu o experiență de peste 18 ani în design interior și obiect.

Materialele au fost alese cu grijă, fiecare cu o încărcătură teologică:

– Lemnul patinat, provenit din arhitectura închisorilor comuniste, poartă vibrația suferinței, a trecerii timpului și a mărturiei tăcute despre moarte și jertfă.

– Stejarul autohton, cu finisaj nobil și modern, simbolizează statornicia și credința neclintită.

– Aurul, amintind de darurile Magilor, este semn al adorării în fața lui Dumnezeu.

– Catifeaua albă îmbracă scaunul într-o haină a purității și speranței.

Structura sa este compusă din module ce respectă o rigurozitate simbolică – cifrele și dimensiunile urmează un multiplu de 7, în amintirea celor șapte Fericiți Episcopi Martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Privind lateral, brațul tronului formează o sugestie abstractă de gratii, prin care lumina pătrunde – imaginea unei credințe întemnițate dar neînvinsă, a unei Biserici care, deși prigonită, a știut să-și păstreze sufletul viu.

Tronul arhieresc de pe Câmpia Libertății nu este doar un obiect liturgic, ci o mărturie vizuală. El unește memoria suferinței trecutului cu nădejdea prezentului și cu bucuria unei întâlniri istorice: Papa Francisc și poporul credincios care nu și-a uitat martirii.

Foto:  Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement