Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Președintele CIOFF România recunoaște valoarea Festivalului Internațional de Folclor de la Aiud

Publicat

Calitatea ansamblurilor folclorice prezente și a organizării evenimentului include Festivalul Internațional de Folclor de la Aiud între evenimentele de marcă ale Comitetului Internaţional de Organizare a Festivalurilor Folclorice (CIOFF). Prezent la Aiud, președintele CIOFF România, Marin Barbu (cunoscut publicului larg ca „nea Mărin”) s-a declarat impresionat atât de calitatea ansamblurilor, dar mai ales de dragostea aiudenilor pentru cultură și folclor.

Dedicat Centenarului, festivalul a deschis calea întâlnirii publicului aiudean cu porturi populare inedite și demonstrații de dansuri tradiționale. 15 ansambluri folclorice din 10 țări de pe 3 continente diferite au strălucit în lumina reflectoarelor. Între fermecătoarea Turcie la Est și până la colorata Columbie la Vest s-au mai regăsit ansambluri folclorice din Ucraina, Bulgaria, Grecia, Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Cehia și, bineînțeles, România.

Festivalul a debutat cu parada portului popular, o spectaculoasă plimbare prin oraș, cetățenii având ocazia să admire măiestria porturilor populare și ritmurile specifice fiecărei țări.

Deschiderea festivalului a coincis cu perioada în care în Grecia au avut loc incendii devastatoare. Toți cei prezenți au transmis cele mai sincere sentimente de compasiune către familiile victimelor prin două emoționante momente de reculegere. Ansamblul elen din Evosmos nu a urcat pe scenă pe perioada doliului național.

Deși pe întreaga perioada a festivalului ne-am aflat sub cod galben hidrologic, iar meteorologii au prognozat șanse considerabile de ploaie pentru fiecare zi, ca prin farmec cortina de nori a fost dată la o parte la începutul fiecărei seri de spectacol. Ceea ce a urmat în cele trei seri magice se pare că a depășit așteptările publicului.

Cu o pasiune demnă de toată admirația, ne-au fost prezentate dansuri populare din toate regiunile țării noastre, dar și din alte zone ale lumii precum cea Andină din America de Sud, zona mării Egee din vestul Câmpiei Anatoliei, Peninsula Balcanică, Silezia Cehă sau Volânia din Nord-Vestul Ucrainei. Ropote de aplauze au răsplătit efortul dansatorilor, cu atât mai mult cu cât aceștia au învățat să interpreteze piesa „Cui nu-i place dragostea”. Momentul a antrenat întreaga suflare prezentă la eveniment.

Reamintim faptul că festivalul, care a avut loc în perioada 26 – 28 iulie 2018, a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Aiud și Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud împreună cu Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, și Primăria și Consiliul Local Ocna Mureș. Pe această cale îi mulțumim doamnei profesoare Laura Popa, care a dovedit încă o dată că este un orator desăvârșit, rolul de prezentator potrivindu-i-se ca o mănușă. Nu în ultimul rând, trebuie felicitați tinerii aiudeni, instructorii acestora, care activează în ansamblurile folclorice ”Doina Aiudului”, „Pipacs” și „Fugevirag”, pentru că întreaga poveste a festivalului se construiește în jurul lor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement