Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-VIDEO: Prințul Charles, în județul Alba. Vizită privată la biserica greco-catolică din orașul Teiuș

Publicat

IMG_7718 Prințul Charles de Wales a ajuns sâmbătă, 3 iunie, la Teiuș. Alteța Sa Regală a făcut o vizită privată la biserica greco-catolică cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din localitate. Prințul a fost întâmpinat de primarul orașului, Mirel Hălălai, de preotul paroh Paul Turcu, prefectul Dănuț Hălălai dar și de mai mulți oameni dornici să îl vadă. Potrivit Episcopulului Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Greco-Catolice din Blaj, Claudiu Pop,  Prințul Charles al Marii Britanii a fost interesat de perioada persecuției comuniste și de felul în care Biserica Greco-Catolică din Teiuș  a trecut dea etapă.

Prințul Charles a ajuns cu elicopterul la Teiuș, în jurul orei 11:20. A aterizat pe stadionul din localitate după care s-a deplasat spre biserica greco-catolică, unde a ajuns în jurul ori 11.40, unde a fost primit cu pâine și sare dar și aplauze.  Plin de modestie, degajat în atitudine și cu zâmbetul pe buze, Alteța Sa Regală a salutat cetățenii veniți să îl vadă.

IMG_7795 Moștenitorul coroanei regale a vizitat doar biserica greco-catolică, construită la sfârșitul secolului al XVI-lea și ctitorită de Petru Racz și domnița Zamfira, strămoși ai contesei Claudia Rhedey de Kiss Rhede, stră-stră-străbunica Alteței Sale Regale.

În jur de jumătate de oră a durat vizita în interiorul lăcașului de cult, unde potrivit frților Rațiu, a fost arătat interesat și de istoria Bisericii Greco-Catolice și de diferențele dintre aceasta și Biserica Ortodoxă.

„Pentru noi, prezența Alteței Sale Regale în această bisericuță și în comunitatea noastră are o importanță deosebită prin însuși faptul că reprezintă Casa Regală. Noi sperăm că o privire mai atentă a Alteței Sale Regale, o implicare, poate, va ajuta să repunem această biserică în circuitul monumentelor istorice, în sensul că se va reveni cu lucrări de restaurare, atât la acoperiș, cum a fost, atât la pictură, care trebuie restaurată. Dacă la pictură și tabloul votiv nu se va interveni în următorii ani, pericolul va fi foarte mare de degradare totală”, a declarat preotul paroh Paul Turcu.

YouTube video

IMG_7788 Primarul orașului Teiuș, Mirel Hălălai a transmis că s-a pregătit pentru acest eveniment „cu sincera dorință de a saluta un personaj care are adânci implicații în viața culturală a societății noastre”.

Pentru a marca acest moment a fost realizată și o placă comemorativă pe care a fost trecut textul: „Această placă comemorativă marchează vizita Alteței Sale Regale Prințul Charles de Wales în biserica greco-catolică din Teiuș cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului, în timpul arhipăstoririi Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România”.

Preotul paroh Paul Turcu a transmis că speră ca această vizită „să miște puțin lucrurile”, astfel încât „cei care sunt îndreptățiți să o facă să ajute la restaurarea bisericii”, monument istoric.

Prințul Charles de Wales este actualul Prinț de Wales și moștenitor al tronului Regatului Unit. Charles este fiul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și al soțului ei, Prințul Philip, Duce de Edinburgh.

YouTube video

Biserica Română Unită din Teiuș, cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, a fost ctitorită în a doua jumătate a sec. al XVI-lea (probabil între anii 1586-1598), de către ramura din Teiuș a familiei nobiliare Rațiu. Edificiul, situat în orașul Teiuș, pe strada Bisericii, nr. 304, este monument istoric clasificat sub cod LMI AB-II-m-A-00372.

Biserica românească de secol XVI din Teiuș este o ctitorie a nobililor români Petru Rácz I., soția sa domnița Zamfira și Mihail Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900 consemnează la pagina 131: „Rácz. Șematismul Arhidiocezei Mitropolitane Greco-Catolice din Alba Iulia și Făgăraș, de la anul 1900 consemnează la pagina 131: La Teiuș, exista o biserică de piatră construită în anul 1500 cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Exista și o casă parohială din piatră construită în anul 1866. Parohia avea și o școală confesională, pentru băieți și fete. Școala din Teiuș cu clădire de piatră, în anul 1800 avea o vechime de 45 de ani, ceea ce dă ca dată a înființării ei, anul 1755. Școala avea 225 de elevi, 115 băieți și 110 fete. În anul 1710, episcopul romano-catolic din Alba-Iulia, Ignatiu Winkler relatează că: Paul Zold a donat 2 fonduri nobiliare celor trei biserici din Teiuș, adică bisericii romano-catolice, bisericii românești și oratorului evanghelic. În anul 1733 în Teiuș erau 8 familii de religie greco-catolică, adică 40 de suflete care aveau biserică și casă parohială”.

Biserica veche din Teiuș este o construcție în stil bazilical, alcătuită dintr-o navă dreptunghiulară, prevăzută la extremitățile de apus și de răsărit cu un turn clopotniță și o absidă semicirculară fără decroș, care constituie altarul.

Transformările făcute în timp bisericii se reflectă în structura construcției. În forma inițială biserica a avut o navă dreptunghiulară (12×7 m) la exterior, un turn clopotniță adosat fațadei vestice (4×4 m) la exterior și o absidă decroșată (specifică stilului bizantin/ortodox) a cărei planimetrie este necunoscută. Partea veche, turnul clopotniță și naosul original sunt construite din piatră, în timp ce a doua travee care a prelungit naosul prin dărâmarea primei abside și altarul actual, sunt executate din piatră și cărămidă. Naosul este acoperit cu o boltă semicilindrică de cărămidă, iar la exterior, zidurile sunt sprijinite pe fiecare latură de câte patru contraforturi.

Biserica a fost renovată în anul 2002, atunci când au fost deschise și mormintele celor doi ctitori, Petru Racz și domnița Zamfira, prilej cu care s-a constatat că acestea au fost profanate și jefuite încă din vechime. Rămășițele celor doi au rămas sub pardoseală, fără a avea nicio inscripție, iar lespezile de piatră de pe morminte au fost scoase în afara bisericii.

Reporter (FOTO-VIDEO) : Andreea MEZEI

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate