Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Protest la Cugir. Părinţi, profesori şi elevi cer încă o clasă la Colegiul Naţional „David Prodan”


Publicat

Zeci de părinți și elevi din clasele a VIII-a au participat, luni, la un protest în fața Colegiului Național “David Prodan” din Cugir, nemulţumiţi că unităţii de învăţământ nu i-a fost aprobată încă o clasă. Astfel, 30 de elevi vor fi nevoiţi să aleagă alte licee.

Aceştia s-au adresat luni şi Instituţiei Prefectului, pentru a obţine rezolvarea situaţiei și au făcut o petiție online  cu titlul ”Spune nu desființării Colegiului Național David Prodan din Cugir”

Potrivit celor prezenţi, Colegiul Național “David Prodan” din Cugir a solicitat, prin proiectul planului de școlarizare, păstrarea a trei clase: una de Matematică-Informatică, una de Ştiinţele Naturii şi alta de Filologie.

Potrivit unei decizii IŞJ Alba, avizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Colegiul a primit o clasă de Matematică-Informatică cu 28 locuri, iar pentru celelalte două au fost repartizate doar câte 14 locuri, fiind practic creată o clasă cu dublu profil: Ştiinţele Naturii – Filologie. Cu alte cuvinte, unitatea de învăţământ “a pierdut” o clasă.

Potrivit părinţilor, a fost ignorată opinia elevilor care doresc să-şi continue studiile la liceu în oraş, care, prin mai multe sondaje, şi-au exprimat opţiunea pentru Colegiul Naţional “David Prodan”.

„Un protest de solidaritate cu părinții elevilor din clasele a VIII-a cărora le este interzis accesul la învățătură, la David Prodan. Este vorba aici despre 80 de tineri care doresc să fie elevii colegiului și apoi absolvenți, dar nu au fost aceptați de către Ispectoratul Școlar Județean Alba.

La socilitările noastre și ale părinților, să fie primiți toți cei 80 de elevi, ni s-a răspuns că pot fi primiți doar 56 de elevi. Celorlalți 30 de elevi li s-a răspuns să se îndrepte spre alte licee din oraș sau din județ.

Toate demersurile făcute de conducerea liceului și a Consiliului de Administrație al Colegiului Național David Prodan nu au găsit nici un ecou la Inspectorat, instituție care consideră în continuare că soluţia cea mai bună pentru copii este să aleagă alte licee, nu Colegiul Național David Prodan.

Este una dintre cele mai mari umilințe adresate părinților, cărora li se spune indirect că nu știu ceea ce este bine pentru copiii lor.

Indiferent de opiniile lor (ale părinților-n.r.) și opțiunile copiilor, Inspectoratul rămâne pe poziții și nu aceptă realitatea” , a declarat, pentru Alba24.ro, Alin Teodorescu, reprezentant al profesorilor instituției.

Un reprezentant al părinţilor a explicat că aceştia sunt “contrariați de oferta educațională pe care Inspectoratul Școlar Județean Alba a decis să o dea Colegiului Național David Prodan” şi că au luat o inițiativă, adresându-se luni Prefecturii Alba Iulia.

“Am încercat pe căi legale să obținem cele trei clase pe care Colegiul Național David Prodan, le-a solicitat prin proiectul planului de școlarizare”, a precizat acesta.

Călin Mureșan, un fost elev al colegiului, spune că este incredibil că acum 10 ani erau clase până la litera F şi acum părinţii şi elevii se luptă pentru o clasă cu litera C.

„Nu îmi vine să cred că acum 10 ani, când am absolvit acest colegiu, eram în clasa cu litera F și acum elevii mai mici, alături de părinți și foștii mei profesori, se luptă pentru clasa cu litera C.

Mi se pare nedrept să fim șterși de pe harta educațională a județului Alba. Le doresc succes pentru că acest demers va influența radical dezvoltarea pe plan educațional şi viitoarele generații din orașul Cugir”, a declarat Călin Mureşan, pentru Alba24.ro.

Membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului, Rodica Florea, în prezent director al Casei de Cultură Cugir, a dat alte detalii.

„Colegiul Național David Prodan Cugir este viața mea. În această instituție am funcționat 41 de ani și nu pot să asist la distrugerea unei instituții de prestigiu la nivel național și local.

În calitate de membru al Consiliului de Administrație al acestui liceu, în ședințele care au avut loc din ianuarie până în prezent, am votat pentru alocarea a trei clase și împotriva înființării a două clase de seral și împotriva înființării unei clase bi-profesionale Ștințele Naturii – Filologie.

Am făcut parte dintr-o echipă de profesori care au transformat statutul unui liceu obișnuit în colegiu și apoi în Colegiul Național David Prodan Cugir care este acum. Până când voi muri, voi susține valoarea morală și profesională a cugirenilor”, a spus Rodica Florea.

În prezent, la Colegiul Naţional “David Prodan” din Cugir învată 310 de elevi, repartizaţi în 12 clase.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Gicu

    marți, 08.05.2018 at 01:30

    Observ din fotografii ca toata lumea e vesela. Profesorii ca sunt odihniti doar au stat la catedra si au dat lectii la conspectat si au pus ceva note pe referatul copiat de pe net. De proiectul Rose se ocupa dealtfel altii, din afara liceului ca ei sunt ocupati cu meditatii pe bani seriosi nu praf in ochi, apropo, fara cotizatie la buget! Dragii de viitori liceeni DP sunt fericiti la gandul ca mai au putin si umplu si ei barurile de dimineata incepand, ca doar e moda sa mergi la cafea. Nu esti pus absent ca da rau la faima colegiului national. Parintii isi exprima fericirea ca doar au luat teapa. Visau la un loc pe la mate sau stiinte, au pus umar de la umar sa ajute liceul cu ceva semnaturi pentru filo si vai! Au realizat ca acum e concurenta mare! Pai cum sa nu fie concurenta, vin cei de la special si ocupa locurile.

  2. Mamica

    marți, 08.05.2018 at 11:43

    Cerinta era sa nu se desfiinteze clasa.Dupa ce ca au mai ramas doar 3 clase de a 9-a,din 6,7 cate erau acum 10,15 ani,vor sa mai scoata una.Si asta nu din lipsa de copii…cica ar fi mai putine cheltuielile.Pai despre ce vorbim aici?Nu despre educatia copiilor? Sau ce ? Am devenit prea destepti si vor sa ne îndobitoceasca? Dupa capul lor ,mai bine fac copiii naveta cand orasul are ditamai Colegiul National.Despre asta este vorba domnule Gicu,nu despre concurenta.SE VREA DESFIINTAREA UNUI COLEGIU NATIONAL PENTRU REDUCEREA CHELTUIELILOR.Colegiul care are dreptul sa functioneze cu peste 300 de elevi,dar bineînteles daca vor scoate o clasa,o sa scada si nr elevilor,si asa incet ,incet ne trezim ca nu mai avem unde sa ne dam copiii la scoala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Județul Alba primește 25 de milioane de lei pentru investiții în 2021. Banii se împart între Alba Iulia, Blaj, Abrud și Cîmpeni

Publicat

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat marți seară legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Bugetul a trecut cu 234 de voturi „pentru” și 170 de voturi „împotrivă”, iar legea bugetului asigurărilor sociale a avut254 de voturi „pentru” și 128 „împotrivă”. Toate cele 3.600 de amendamente depuse de PSD au fost respinse de majoritatea parlamentară.

Județul Alba se află pe locul 3 la sumele obținute din TVA pentru finanțarea unor proiecte de investiții. Alba primește 25 milioane lei  din care 1,5 milioane lei pentru Consiliul Județean iar 24 milioane lei pentru câteva investiții importante din Alba Iulia, Abrud, Blaj și Cîmpeni. Alba a primit cei mai mulți bani după Brașov și Timișoara guvernul alocând la acest capitol mai mulți bani decât pentru județul Cluj, care a primit 18 milioane lei pentru investiții.

Cei mai mulți bani – 16 milioane de lei sunt alocați la Alba Iulia pentru finalizarea investițiilor la Palatul Principilor.

Consiliul Județean Alba primește 1,5 milioane lei care vor fi alocați pentru construirea unui heliport.

La Abrud și Câmpeni cate 500 mii lei se alocă pentru reabilitarea spitalelor, iar la Blaj 7 milioane lei pentru construirea unui pasaj în zona denumită Podul Minciunilor.

SUME
defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021,
alocate bugetelor locale pentru finanțarea unor proiecte de investiții si a altor cheltuieli
TOTAL, din care:TotalJudețComune, orașe, municipii
 
ALBA – total, din care:25.5001.50024.000 
Alba1.5001.500 Finanțarea obiectivului de investiții ”HELIPORT”
Abrud500 500Reabilitarea Spitalului Orășenesc ”Dr. Alexandru Borza”
Câmpeni500 500Reabilitarea Spitalului Orășenesc
Blaj7.000 7.000Finanțarea obiectivului de investiții ”Pasaj superior Km 377+131 – Podul Minciunilor”
Alba Iulia16.000 16.000Finanțarea obiectivului de investiții ”Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul principilor din Alba Iulia – Reabilitare acoperișuri si planșee peste etaj la corpurile A,B, C, D, F și G”

Vezi aici: LISTA COMPLETĂ a banilor alocați în bugetul 2021 pentru investiții

PSD acuză Guvernul că a împărțit banii pe criterii politice

„Asistăm în aceste ore la asumarea Legii Bugetului de către Coaliția mincinoșilor unde apare o nouă anexă, cu nume de agent secret: 7.03! Această Anexă reprezintă o premieră absolută în politizarea fondurilor bugetare.

Nu se mai ascund banii de clientelă prin tot felul de conturi bugetare, cum au făcut anul trecut. Se face deja totul pe față, la vedere. Se fură ziua în amiaza mare!. Anexa 7.03 este practic un act de LEGALIZARE A MITEI ELECTORALE cu banii din bugetul de stat.

Este pentru prima oară când un Guvern își arată pe față, fără rușine, condiționarea politică în alocarea fondurilor publice.

Este o MITĂ NESIMȚITĂ plătită de Guvernanți către aleșii locali ai celor trei partide pentru a le cumpăra votul în congresele ce vor avea loc în aceste partide. Se folosesc banii publici, plătiți de noi, de cetățeni, pentru ca tabăra Cîțu să câștige în fața taberei Orban la Congresul PNL, sau ca tabăra Barna să câștige în fața taberei Cioloș la Congresul USR-PLUS.

Taxele plătite din greu, prin muncă, de cetățenii acestei țări au devenit MONEDĂ DE SCHIMB pentru cumpărarea de voturi la congresele acestor partide.

Este cea mai deșănțată acțiune din toate timpurile de drenare a fondurilor publice către clientela politică a partidelor aflate la guvernare.”

Citeste mai mult
Publicitate

Uncategorized

Nici un român nu ocupă un post de director general în Comisia Europeană. Gest fără precedent al europarlamentarilor români

Publicat

parlamentul european

Toți cei 33 de europarlamentari români, din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut azi președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, ”acțiuni concrete” pentru ca cetățenii români să aibă acces la mai multe posturi de conducere în instituțiile UE.

Spre exemplu, nici un cetățean român nu ocupă un post de director general în Comisia Europeană, deși România este a șasea țară ca mărime din UE.

Gestul este unul fără precedent și denotă nemulțumirea României față de cota mică de funcții de responabilitate la nivel european în comparație cu mărimea țării.

Inițiativa le aparține europarlamentarilor USR PLUS Alin Mituța și Dragoș Tudorache. Aceștia susțin că, la 14 ani de la aderarea României la UE, românii sunt subreprezentați în funcțiile de management ale instituțiilor europene, cum de altfel sunt și cetățenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE.

„În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijorați de faptul că, deși România este a șasea țară ca mărime din UE în ceea ce privește populația, nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte funcții de conducere este, de asemenea, foarte redusă.

Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficiență în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât și pentru Comisie”, se argumentează în scrisoarea trimisă azi celor doi oficiali europeni.

Prin această scrisoare, europarlamentarii români cer și o întâlnire cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi soluțiile la această problemă.

În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acțiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcție de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegații.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Miercuri și joi, întreruperi în furnizarea de apă potabilă la Oarda de Sus, Cricău și Noșlac, din cauza unor lucrări

Publicat

Apa CTTA Alba anunță întreruperea furnizării apei potabile miercuri și joi, în municipiul Alba Iulia – cartierul Oarda de Sus, Cricău și Noșlac, din cauza unor lucrări. 

Astfel, în data de 3 martie, din cauza unor lucrări efectuate de către Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Alba, Apa CTTA Alba este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile în municipiul Alba Iulia, cartierul Oarda de Sus, între orele 08:00-15:00.

Tot din același motiv va fi întreruptă furnizarea apei potabile în data de 4 martie, în localitatea Cricău, între orele 08:00-13:00.

La reluarea furnizării apei potabile pot apărea depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care clienții sunt rugați să folosească apa numai în scop menajer.  „Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon: 0258.834501, în vederea intervenției”, au explicat reprezentanții Apa CTTA.

În data de 4 martie, din cauza unor lucrări de mentenanță ce se execută la rețeaua de distribuție a apei potabile (spălare rețele), precum și spălarea și igienizarea rezervorului de acumulare apă potabilă, în localitatea Noșlac se va întrerupe furnizarea apei potabile între orele 8:00 – 16:00.

„La reluarea furnizării apei pot apărea depășiri locale ale parametrului de turbiditate, de aceea rugăm a semnala acest fapt la tel. 0729.994179 sau 0729.994186 pentru rezolvarea lor”, au mai transmis reprezentanții Apa CTTA.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alertă de fraudă emisă de Poliție, CERT-RO și de Asociația Română a Băncilor. Cum funcționează o nouă înșelăciune pe internet

Publicat

Poliția Română, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Asociația Română a Băncilor (ARB) atrag atenția cu privire la incidentele recente de securitate cibernetică de tip fraudă, distribuite prin intermediul unor site-uri de anunțuri generaliste din România și lansează o campanie de conștientizare menită să protejeze clienții împotriva fraudelor on-line.

Se recomandă persoanelor care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Mecanismul utilizat este unul dual, atacatorii țintind atât cumpărătorii, cât și vânzătorii din platformă.

Metoda de atac implică contactarea utilizatorilor și redirecționarea lor către alte soluții de tip chat, de regulă Whatsapp.

Următorul pas este convingerea potențialei victime de a furniza datele de pe card,  în urma accesării unui link nelegitim transmis de atacatori.

Astfel, sunt obținute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, este necesar ca utilizatorii de carduri să respecte următoarele recomandări:

–  să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare; Angajații băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informații indiferent prin ce mijloace se primește solicitarea – e-mail, SMS, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanță.

–  să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking;

–  datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate;

– să nu deschidă atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute;

– să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate

– să nu instaleze aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase;

– să aibă instalat un program antivirus bun și actualizat și să actualizeze permanent sistemul de operare;

De asemenea, să nu mai introducă alte coduri și să anunțe imediat banca emitentă în cazul în care observă în browser:

–  imagini suspecte, care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii,

–  apariția unor ferestre „pop-up” care solicită introducerea de date confidențiale,

–  că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

Poliția Română, CERT-RO și Asociația Română a Băncilor recomandă tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă.

Sursa: cert.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate