Actualitate
FOTO: Protest la Cugir. Părinţi, profesori şi elevi cer încă o clasă la Colegiul Naţional „David Prodan”
Zeci de părinți și elevi din clasele a VIII-a au participat, luni, la un protest în fața Colegiului Național “David Prodan” din Cugir, nemulţumiţi că unităţii de învăţământ nu i-a fost aprobată încă o clasă. Astfel, 30 de elevi vor fi nevoiţi să aleagă alte licee.
Aceştia s-au adresat luni şi Instituţiei Prefectului, pentru a obţine rezolvarea situaţiei și au făcut o petiție online cu titlul ”Spune nu desființării Colegiului Național David Prodan din Cugir”
Potrivit celor prezenţi, Colegiul Național “David Prodan” din Cugir a solicitat, prin proiectul planului de școlarizare, păstrarea a trei clase: una de Matematică-Informatică, una de Ştiinţele Naturii şi alta de Filologie.
Potrivit unei decizii IŞJ Alba, avizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Colegiul a primit o clasă de Matematică-Informatică cu 28 locuri, iar pentru celelalte două au fost repartizate doar câte 14 locuri, fiind practic creată o clasă cu dublu profil: Ştiinţele Naturii – Filologie. Cu alte cuvinte, unitatea de învăţământ “a pierdut” o clasă.
Potrivit părinţilor, a fost ignorată opinia elevilor care doresc să-şi continue studiile la liceu în oraş, care, prin mai multe sondaje, şi-au exprimat opţiunea pentru Colegiul Naţional “David Prodan”.
„Un protest de solidaritate cu părinții elevilor din clasele a VIII-a cărora le este interzis accesul la învățătură, la David Prodan. Este vorba aici despre 80 de tineri care doresc să fie elevii colegiului și apoi absolvenți, dar nu au fost aceptați de către Ispectoratul Școlar Județean Alba.
La socilitările noastre și ale părinților, să fie primiți toți cei 80 de elevi, ni s-a răspuns că pot fi primiți doar 56 de elevi. Celorlalți 30 de elevi li s-a răspuns să se îndrepte spre alte licee din oraș sau din județ.
Toate demersurile făcute de conducerea liceului și a Consiliului de Administrație al Colegiului Național David Prodan nu au găsit nici un ecou la Inspectorat, instituție care consideră în continuare că soluţia cea mai bună pentru copii este să aleagă alte licee, nu Colegiul Național David Prodan.
Este una dintre cele mai mari umilințe adresate părinților, cărora li se spune indirect că nu știu ceea ce este bine pentru copiii lor.
Indiferent de opiniile lor (ale părinților-n.r.) și opțiunile copiilor, Inspectoratul rămâne pe poziții și nu aceptă realitatea” , a declarat, pentru Alba24.ro, Alin Teodorescu, reprezentant al profesorilor instituției.
Un reprezentant al părinţilor a explicat că aceştia sunt “contrariați de oferta educațională pe care Inspectoratul Școlar Județean Alba a decis să o dea Colegiului Național David Prodan” şi că au luat o inițiativă, adresându-se luni Prefecturii Alba Iulia.
“Am încercat pe căi legale să obținem cele trei clase pe care Colegiul Național David Prodan, le-a solicitat prin proiectul planului de școlarizare”, a precizat acesta.
Călin Mureșan, un fost elev al colegiului, spune că este incredibil că acum 10 ani erau clase până la litera F şi acum părinţii şi elevii se luptă pentru o clasă cu litera C.
„Nu îmi vine să cred că acum 10 ani, când am absolvit acest colegiu, eram în clasa cu litera F și acum elevii mai mici, alături de părinți și foștii mei profesori, se luptă pentru clasa cu litera C.
Mi se pare nedrept să fim șterși de pe harta educațională a județului Alba. Le doresc succes pentru că acest demers va influența radical dezvoltarea pe plan educațional şi viitoarele generații din orașul Cugir”, a declarat Călin Mureşan, pentru Alba24.ro.
Membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului, Rodica Florea, în prezent director al Casei de Cultură Cugir, a dat alte detalii.
„Colegiul Național David Prodan Cugir este viața mea. În această instituție am funcționat 41 de ani și nu pot să asist la distrugerea unei instituții de prestigiu la nivel național și local.
În calitate de membru al Consiliului de Administrație al acestui liceu, în ședințele care au avut loc din ianuarie până în prezent, am votat pentru alocarea a trei clase și împotriva înființării a două clase de seral și împotriva înființării unei clase bi-profesionale Ștințele Naturii – Filologie.
Am făcut parte dintr-o echipă de profesori care au transformat statutul unui liceu obișnuit în colegiu și apoi în Colegiul Național David Prodan Cugir care este acum. Până când voi muri, voi susține valoarea morală și profesională a cugirenilor”, a spus Rodica Florea.
În prezent, la Colegiul Naţional “David Prodan” din Cugir învată 310 de elevi, repartizaţi în 12 clase.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gicu
marți, 08.05.2018 at 01:30
Observ din fotografii ca toata lumea e vesela. Profesorii ca sunt odihniti doar au stat la catedra si au dat lectii la conspectat si au pus ceva note pe referatul copiat de pe net. De proiectul Rose se ocupa dealtfel altii, din afara liceului ca ei sunt ocupati cu meditatii pe bani seriosi nu praf in ochi, apropo, fara cotizatie la buget! Dragii de viitori liceeni DP sunt fericiti la gandul ca mai au putin si umplu si ei barurile de dimineata incepand, ca doar e moda sa mergi la cafea. Nu esti pus absent ca da rau la faima colegiului national. Parintii isi exprima fericirea ca doar au luat teapa. Visau la un loc pe la mate sau stiinte, au pus umar de la umar sa ajute liceul cu ceva semnaturi pentru filo si vai! Au realizat ca acum e concurenta mare! Pai cum sa nu fie concurenta, vin cei de la special si ocupa locurile.
Mamica
marți, 08.05.2018 at 11:43
Cerinta era sa nu se desfiinteze clasa.Dupa ce ca au mai ramas doar 3 clase de a 9-a,din 6,7 cate erau acum 10,15 ani,vor sa mai scoata una.Si asta nu din lipsa de copii…cica ar fi mai putine cheltuielile.Pai despre ce vorbim aici?Nu despre educatia copiilor? Sau ce ? Am devenit prea destepti si vor sa ne îndobitoceasca? Dupa capul lor ,mai bine fac copiii naveta cand orasul are ditamai Colegiul National.Despre asta este vorba domnule Gicu,nu despre concurenta.SE VREA DESFIINTAREA UNUI COLEGIU NATIONAL PENTRU REDUCEREA CHELTUIELILOR.Colegiul care are dreptul sa functioneze cu peste 300 de elevi,dar bineînteles daca vor scoate o clasa,o sa scada si nr elevilor,si asa incet ,incet ne trezim ca nu mai avem unde sa ne dam copiii la scoala.