Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Refugiul Săruni de pe Dâmbău a făcut zece ani. Povestea ascunzișului magic al iubitorilor de munte și chitară

YouTube video

Publicat

”Am pus mână de la mână, poză de la poză, și asta a ieșit… mulțumim tuturor!” au scris pe facebook voluntarii de la Trascău Corp din Zlatna, care se ocupă de refugiul Săruni, la împlinirea celor zece ani de când locul a devenit locul de întâlnire al iubitorilor de munte.

De zece ani, turiștii care urcă vârful Dâmbău știu că în caz de vreme rea sau pericol, se pot adăposti, fie iarnă, fie vară, la refugiul cu bibliotecă, cuptor de pâine și panouri solare.

s

 

Construcția refugiului Săruni a început în anul 2008, la inițiativa Asociației Trascău Corp, cu ajutorul voluntarilor și cu fonduri proprii și a devenit treptat o a doua casă pentru foarte mulți turiști pasionați de Munții Trascău.

 

s

Refugiul Săruni este situat în Masivul Dâmbău (cel mai apropiat oraș este Zlatna), Munții Trascău, la altitudinea de 1250 de metri.

s

Pentru multă lume, Săruni este locul multor nopți frumoase de vară, cu cântece la chitară, focuri de tabără și povești. Refugiul are și un farmec de iarnă, când nămeții de zăpadă aproape îl acoperă.

 

La parter, clădirea este prevăzută cu o cameră, care are rol de bucătărie, în care se află un pat supraetajat, masă, scaune, sobă cu plită și o bibliotecă.

s

Spațiul de la etaj cuprinde două mansarde dotate cu saltele confortabile și saci de dormit, iar pe acoperiș este instalat un panou fotovoltaic care asigură lumina în interiorul refugiului.

s

Capacitatea de cazare a refugiului este de 20 de locuri, dar, la nevoie, în condiții de urgență, când turiștii ar trebui să își petreacă noape acolo, poate adăposti până la 30 de persoane.

at

Voluntarii de la Trascău Corp au dotat refugiul cu grătar exterior, cuptor de pâine și dușuri exterioare pe timp de vară.

s

Toate activitățile obținute din cazare, gidaj turistic în zonă etc sunt folosite de asociație pentru activități de protejare a mediului, turism montan și întreținerea refugiului.

Foto: facebook Refugiul Săruni

VIDEO: Iulian Timar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement