Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO: Rezultatele atragerii fondurilor nerambursabile, analizate la Alba Iulia, într-o conferinţă cu participare internaţională

adr

Publicat

Timp de trei zile, Regiunea Centru a fost gazda unui important eveniment organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. În Anul Centenarului se împlinesc două decenii de la formarea Regiunii Centru și unul de la debutul activității Responsabilului Oficial al parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

Evenimentul organizat în perioada 24-26 septembrie a fost dedicat analizării rezultatelor atragerii de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regională, prin Programul Operațional Regional și pentru marcarea impactului cooperării internaționale cu diverse organizații și regiuni europene.

Activităţile s-au desfășurat la Universitatea ”1 Decembrie 1918” și Muzeul ”Principia” din Alba Iulia, la ”Palatul Culturii” din Tîrgu Mureș și la sediul Primăriei municipiului Mediaș, cel mai important moment având loc în Cealaltă Capitală, unde a avut loc Conferința Internaționale privind implementarea programului REGIO în Regiunea Centru și a fost vernisată o expoziție dedicată parteneriatului unic la nivel european, dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg.

La evenimente au participat ES Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei în România, o importantă delegație germană, condusă de președinta Parlamentului din Landul Brandenburg, Britta Stark, alături de ministrul Justiției, pentru Europa și Protecția Consumatorului din acest land, Stefan Ludwig, dar și directorul general ADR Centru din Republica Moldova, Viorel Jardan, împreună cu Președintele Raionului Strășeni, Mihail Popa, precum și mulți invitați din țară și de peste hotare.

Implementarea Programului Operațional Regional în Regiunea Centru și colaborarea Agenției pentru Dezvoltare Regională cu parteneri din regiunile europene a dus, de-a lungul ultimilor peste 10 ani de când România este membră UE, la un parteneriat aflat în continuă dezvoltare, desfășurat la un foarte ridicat nivel de încredere și respect reciproc și care confirmă încă odată că trăim într-o Europă a regiunilor și a oamenilor. Consecventă misiunii sale în activitatea de coordonare a procesului de dezvoltare regională, precum și în domeniul gestionării fondurilor nerambursabile la nivel regional, ADR Centru se concentrează pe atragerea cât mai multor fonduri în Regiune, care să sprijine activitatea actorilor regionali în procesul de dezvoltare a Regiunii, să promoveze sursele de finanțare disponibile și oportunitățile locale, pentru a sprijini comunitățile în accederea la o viață calitativ mai bună.

Organizarea evenimentului din data de 25 septembrie a fost integrată activităților ADR Centru în Anul Centenar, care coincide și cu o jumătate de secol de la ultima împărțire administrativ-teritorială din România, în urmă căreia au fost înființate județele de azi, dintre care Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu au format, în urmă cu două decenii, Regiunea de Dezvoltare ”7 Centru”. Pe de altă parte, Regiunea Centru este singura din România și printre puținele din Europa, unde funcționează un birou de reprezentare al unei alte regiuni europene, fiind vorba de parteneriatul dintre ADR Centru și Landul Brandenburg, reînnoit în cursul anului trecut. Schimburile de experiență și promovarea ideilor europene, alături de crearea de rețele și evenimente comune, de dezvoltarea de proiecte care valorizează entități publice sau private din ambele regiuni, subliniază modul în care funcționează un parteneriat activ, axat pe rezultate, un parteneriat care, nu numai o singură dată, a fost considerat chiar un exemplu la nivel european.

ADR Centru a reunit actorii regionali relevanți pentru procesul de dezvoltare regională, în cadrul evenimentului completat cu vizite la proiecte REGIO în Cetatea Vauban din Alba Iulia și continuat cu vernisarea expoziției care prezintă câteva aspecte importante din cadrul parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, la Muzeul Principia din Alba Iulia. La dezbaterile la care au participat peste 120 de invitați, inclusiv partenerii europeni ai regiunii, au fost trecute în revistă experiențele pozitive acumulate de-a lungul ultimilor ani, de când România este membru UE. Invitații străini – din Germania, Ungaria și Republica Moldova – și mai mult de 90 de reprezentanți ai partenerilor ADR Centru din cele șase județe – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – au urmărit prezentările Mirelei Dobre, director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a Silviei Stepanescu, şef Serviciu în cadrul ADR Vest și a lui Sava Chiser, cnsilier în cadrul MDRAP, reprezentant AM POR, care au vorbit – împreună cu Róbert Bán, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare a Județului Tolna – Ungaria și cu experții ADR Centru – despre impactul resurselor europene asupra dezvoltării Regiunii Centru și a României, în ansamblu. Cele două teme majore abordate au vizat importanța cooperării în cadrul european și a sprijinului de care a beneficiat România după aderarea la Uniunea Europeană, precum și prezentarea modelelor de bune practici privind utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltare regională. Această ultima temă a fost reluată și discutată cu exemple concrete la întâlnirile cu administrația publică locală din județul Mureș, la ”Palatul Culturii” târgumureșean și în întâlnirea de la Primăria Mediaș, unde au fost prezentate proiecte de dezvoltare din județul Mureș, din orașul Sângeorgiu de Pădure și din municipiul Mediaș, în județul Sibiu.

”Am discutat cu partenerii noștri și considerăm că, acum, în anul în care Regiunea Centru împlinește două decenii de existență, vedem că decizia de a atrage fonduri pentru dezvoltare economică, socială și teritorială a fost o decizie cu impact pozitiv în viața cetățenilor. Fondurile europene reprezintă un real motor de dezvoltare, deoarece vorbim de circa 2% din PIB și, pentru viitor, poate că Programul Operațional Regional va aloca cel puțin jumătate din resurse priorităților specifice fiecărei regiuni, sau macro-regiuni, în parte. De aceea, am convenit că este momentul să pregătim Planul de Dezvoltare Regională 2021-2027 pentru regiunea noastră, în vederea definirii viitorului program REGIO. Trebuie să ne axăm pe creșterea competitivității regionale, să valorificăm temele pe care le-am identificat în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii și să implicăm mai mult autoritățile publice locale în dezvoltarea de Centre de Dezvoltare și Inovare. Pe de altă parte, noi știm acum că parteneriatul Regiunii Centru cu Landul Brandenburg a avut un puternic impact asupra procesului de dezvoltare instituțională și aceasta este cea mai corectă abordare a procesului de dezvoltare: prin parteneriate intra și inter-regionale. Evident că ne dorim continuarea și dezvoltarea acestui parteneriat bilateral româno-german, dar dorim să-l deschidem și către alte regiuni și organizații din Europa cu care colaborăm. Concret, prin această colaborare și prin transferul de bune practici, colaborând cu MFE și AMPOR, alături de administrația publică, împreună cu ONG și cu firmele din regiunea noastră putem să îmbunătățim rezultatele POR 2014-2020 și să pregătim viitoarele proiecte care ar putea beneficia de finanțare din surse europene”, a precizat Simion Crețu, director general ADR Centru, vorbind despre concluziile Conferinței Internaționale organizate la Alba Iulia.

Axându-se pe rezultatele obținute în atragerea de fonduri nerambursabile și despre parteneriatul bilateral din ultimii 10 ani, dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania, în deschiderea Conferinței internaționale, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și a Consiliului de Dezvoltare Regională Centru precizat: „În centrul țării, mai ales în județele Sibiu, Alba și Brașov, nici nu ne putem imagina evoluția socio-economică fără amprenta inconfundabilă a vecinilor și prietenilor noștri, sașii din Transilvania, […] iar parteneriatul cu Landul Brandenburg a venit ca ceva firesc, fiind totodată un exemplu viu pentru Europa regiunilor”. De asemenea, Cîmpean a amintit că ”în istoricul proiectelor de cooperare inter-regională ale ADR Centru pentru perioada 2008-2018 se numără 29 de proiecte de cooperare internațională care au atras 4,2 milioane euro și au implicat 180 de instituții partenere din 28 de țări”, completând ideea cu afirmați: ”Programul Operațional Regional asigură dezvoltarea întregii regiuni, prin cele peste 460 de proiecte contractate, a căror valoare totală depășește 2,6 miliarde lei, după cum ne-a informat conducerea ADR Centru”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement