Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Rezultatele atragerii fondurilor nerambursabile, analizate la Alba Iulia, într-o conferinţă cu participare internaţională


Publicat

adr

Timp de trei zile, Regiunea Centru a fost gazda unui important eveniment organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru. În Anul Centenarului se împlinesc două decenii de la formarea Regiunii Centru și unul de la debutul activității Responsabilului Oficial al parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru.

Evenimentul organizat în perioada 24-26 septembrie a fost dedicat analizării rezultatelor atragerii de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regională, prin Programul Operațional Regional și pentru marcarea impactului cooperării internaționale cu diverse organizații și regiuni europene.

Activităţile s-au desfășurat la Universitatea ”1 Decembrie 1918” și Muzeul ”Principia” din Alba Iulia, la ”Palatul Culturii” din Tîrgu Mureș și la sediul Primăriei municipiului Mediaș, cel mai important moment având loc în Cealaltă Capitală, unde a avut loc Conferința Internaționale privind implementarea programului REGIO în Regiunea Centru și a fost vernisată o expoziție dedicată parteneriatului unic la nivel european, dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg.

La evenimente au participat ES Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei în România, o importantă delegație germană, condusă de președinta Parlamentului din Landul Brandenburg, Britta Stark, alături de ministrul Justiției, pentru Europa și Protecția Consumatorului din acest land, Stefan Ludwig, dar și directorul general ADR Centru din Republica Moldova, Viorel Jardan, împreună cu Președintele Raionului Strășeni, Mihail Popa, precum și mulți invitați din țară și de peste hotare.

Implementarea Programului Operațional Regional în Regiunea Centru și colaborarea Agenției pentru Dezvoltare Regională cu parteneri din regiunile europene a dus, de-a lungul ultimilor peste 10 ani de când România este membră UE, la un parteneriat aflat în continuă dezvoltare, desfășurat la un foarte ridicat nivel de încredere și respect reciproc și care confirmă încă odată că trăim într-o Europă a regiunilor și a oamenilor. Consecventă misiunii sale în activitatea de coordonare a procesului de dezvoltare regională, precum și în domeniul gestionării fondurilor nerambursabile la nivel regional, ADR Centru se concentrează pe atragerea cât mai multor fonduri în Regiune, care să sprijine activitatea actorilor regionali în procesul de dezvoltare a Regiunii, să promoveze sursele de finanțare disponibile și oportunitățile locale, pentru a sprijini comunitățile în accederea la o viață calitativ mai bună.

Organizarea evenimentului din data de 25 septembrie a fost integrată activităților ADR Centru în Anul Centenar, care coincide și cu o jumătate de secol de la ultima împărțire administrativ-teritorială din România, în urmă căreia au fost înființate județele de azi, dintre care Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu au format, în urmă cu două decenii, Regiunea de Dezvoltare ”7 Centru”. Pe de altă parte, Regiunea Centru este singura din România și printre puținele din Europa, unde funcționează un birou de reprezentare al unei alte regiuni europene, fiind vorba de parteneriatul dintre ADR Centru și Landul Brandenburg, reînnoit în cursul anului trecut. Schimburile de experiență și promovarea ideilor europene, alături de crearea de rețele și evenimente comune, de dezvoltarea de proiecte care valorizează entități publice sau private din ambele regiuni, subliniază modul în care funcționează un parteneriat activ, axat pe rezultate, un parteneriat care, nu numai o singură dată, a fost considerat chiar un exemplu la nivel european.

ADR Centru a reunit actorii regionali relevanți pentru procesul de dezvoltare regională, în cadrul evenimentului completat cu vizite la proiecte REGIO în Cetatea Vauban din Alba Iulia și continuat cu vernisarea expoziției care prezintă câteva aspecte importante din cadrul parteneriatului dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, la Muzeul Principia din Alba Iulia. La dezbaterile la care au participat peste 120 de invitați, inclusiv partenerii europeni ai regiunii, au fost trecute în revistă experiențele pozitive acumulate de-a lungul ultimilor ani, de când România este membru UE. Invitații străini – din Germania, Ungaria și Republica Moldova – și mai mult de 90 de reprezentanți ai partenerilor ADR Centru din cele șase județe – Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu – au urmărit prezentările Mirelei Dobre, director în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, a Silviei Stepanescu, şef Serviciu în cadrul ADR Vest și a lui Sava Chiser, cnsilier în cadrul MDRAP, reprezentant AM POR, care au vorbit – împreună cu Róbert Bán, directorul executiv al Agenției de Dezvoltare a Județului Tolna – Ungaria și cu experții ADR Centru – despre impactul resurselor europene asupra dezvoltării Regiunii Centru și a României, în ansamblu. Cele două teme majore abordate au vizat importanța cooperării în cadrul european și a sprijinului de care a beneficiat România după aderarea la Uniunea Europeană, precum și prezentarea modelelor de bune practici privind utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltare regională. Această ultima temă a fost reluată și discutată cu exemple concrete la întâlnirile cu administrația publică locală din județul Mureș, la ”Palatul Culturii” târgumureșean și în întâlnirea de la Primăria Mediaș, unde au fost prezentate proiecte de dezvoltare din județul Mureș, din orașul Sângeorgiu de Pădure și din municipiul Mediaș, în județul Sibiu.

”Am discutat cu partenerii noștri și considerăm că, acum, în anul în care Regiunea Centru împlinește două decenii de existență, vedem că decizia de a atrage fonduri pentru dezvoltare economică, socială și teritorială a fost o decizie cu impact pozitiv în viața cetățenilor. Fondurile europene reprezintă un real motor de dezvoltare, deoarece vorbim de circa 2% din PIB și, pentru viitor, poate că Programul Operațional Regional va aloca cel puțin jumătate din resurse priorităților specifice fiecărei regiuni, sau macro-regiuni, în parte. De aceea, am convenit că este momentul să pregătim Planul de Dezvoltare Regională 2021-2027 pentru regiunea noastră, în vederea definirii viitorului program REGIO. Trebuie să ne axăm pe creșterea competitivității regionale, să valorificăm temele pe care le-am identificat în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii și să implicăm mai mult autoritățile publice locale în dezvoltarea de Centre de Dezvoltare și Inovare. Pe de altă parte, noi știm acum că parteneriatul Regiunii Centru cu Landul Brandenburg a avut un puternic impact asupra procesului de dezvoltare instituțională și aceasta este cea mai corectă abordare a procesului de dezvoltare: prin parteneriate intra și inter-regionale. Evident că ne dorim continuarea și dezvoltarea acestui parteneriat bilateral româno-german, dar dorim să-l deschidem și către alte regiuni și organizații din Europa cu care colaborăm. Concret, prin această colaborare și prin transferul de bune practici, colaborând cu MFE și AMPOR, alături de administrația publică, împreună cu ONG și cu firmele din regiunea noastră putem să îmbunătățim rezultatele POR 2014-2020 și să pregătim viitoarele proiecte care ar putea beneficia de finanțare din surse europene”, a precizat Simion Crețu, director general ADR Centru, vorbind despre concluziile Conferinței Internaționale organizate la Alba Iulia.

Axându-se pe rezultatele obținute în atragerea de fonduri nerambursabile și despre parteneriatul bilateral din ultimii 10 ani, dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, din Republica Federală Germania, în deschiderea Conferinței internaționale, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și a Consiliului de Dezvoltare Regională Centru precizat: „În centrul țării, mai ales în județele Sibiu, Alba și Brașov, nici nu ne putem imagina evoluția socio-economică fără amprenta inconfundabilă a vecinilor și prietenilor noștri, sașii din Transilvania, […] iar parteneriatul cu Landul Brandenburg a venit ca ceva firesc, fiind totodată un exemplu viu pentru Europa regiunilor”. De asemenea, Cîmpean a amintit că ”în istoricul proiectelor de cooperare inter-regională ale ADR Centru pentru perioada 2008-2018 se numără 29 de proiecte de cooperare internațională care au atras 4,2 milioane euro și au implicat 180 de instituții partenere din 28 de țări”, completând ideea cu afirmați: ”Programul Operațional Regional asigură dezvoltarea întregii regiuni, prin cele peste 460 de proiecte contractate, a căror valoare totală depășește 2,6 miliarde lei, după cum ne-a informat conducerea ADR Centru”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Datoriile către stat vor putea fi plătite în rate. Guvernul pregătește o ordonanță prin care sumele restante să fie eșalonate

Publicat

Guvernul ia în calcul să-i păsuiască pe datornici și să îi lase să plătească sumele restante în rate, pe o perioada de 12 luni. De eșalonare vor putea beneficia persoanele fizice cu datorii de peste 500 de lei și persoanele juridice care au restante mai mari de 5000 lei. Condiția este să nu fi avut datorii la stat înainte de declanșarea stării de urgență.

De la începutul stării de urgenţă şi până acum, firmele au cumulat datorii de peste 16 miliarde de lei.

Conform proiectului, facilitatea se acordă pe o perioadă de 12 luni, cu rate egale sau inegale, în funcţie de modalitatea propusă de contribuabil în graficul de eşalonare.

Totuşi, trebuie menţionat că, pe perioada pentru care se acordă înlesnirea, contribuabilul va datora dobânzi pentru obligaţiile fiscale eşalonate, de 0,02% pe zi. Dobânzile se calculează pentru fiecare rată din graficul de plată, începând cu data emiterii deciziei de eşalonare şi până la termenul de plată sau data achitării ratei.

Eşalonarea sumelor restante ar urma să fie făcută pe o perioadă de 12 luni, iar de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele fizice cu datorii de peste 500 de lei şi firmele cu restanţe mai mari de 5000 lei..

Contribuabilii care vor să beneficieze de această facilitate, trebuie să depună o cerere până la ‪dată de 15 decembrie 2020‬, potrivit proiectului ordonanţă pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. În plus, trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să nu se afle în procedura insolvenţei ori în dizolvare.

Calendarul de rambursare a datoriilor va fi lăsat la latitudinea firmelor, dar nu trebuie să depășească un an.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanţelor vine cu un nou proiect de OUG menit să combată efectele pandemiei de COVID-19, care au generat dificultăţi financiare operatorilor economici din toate domeniile, la câteva luni distanţă de la apariţia OUG nr. 69/2020, prin intermediul căreia contribuabilii pot beneficia de anularea dobânzilor şi penalităţilor aferente obligaţiilor bugetare restante la 31 martie 2020.

Protrivit Agerpres prin acest proiect Guvernul introduce o nouă facilitate care constă în înlesnirea la plată pentru contribuabilii care au acumulat obligaţii fiscale ulterior declarării stării de urgenţă, respectiv după data de 16 martie 2020. Aceştia vor avea posibilitatea să solicite eşalonarea la plată a acestor sume, pe o perioadă de până la 12 luni, fără a fi obligaţi să constituie garanţii în acest scopUn alt avantaj constă în faptul că solicitantul îşi va stabili singur calendarul de rambursare pe perioada eşalonării.

Noua procedură a eşalonării, derogatorie şi mult simplificată faţă de cea existentă, aduce o serie de beneficii contribuabililor care au acumulat obligaţii fiscale începând cu data de 16 martie 2020, însă cu anumite condiţii:

  • -să nu înregistreze obligaţii fiscale restante la data declarării stării de urgenţă şi nestinse la data eliberării certificatului de atestare fiscală;
  • -să nu se regăsească în procedură de insolvenţă sau dizolvare; să aibă depuse toate declaraţiile fiscale la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Călin Popescu Tăriceanu și liderii din 21 de județe au demisionat din ALDE. Vor candida la parlamentare pe listele PRO România

Publicat

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se va înscrie în Pro România şi va candida pe listele acestei formaţiuni politice la alegerile parlamentare. Alături de acesta, au mai demisionat și se vor înscrie în PRO România alți lideri de filiale județene ALDE. Pe listă nu se regăsesc și reprezentanți din Alba, ceea ce ar însemna că județul nu ar avea candidați pentru Senat sau Camera Deputaților.

Reprezentanţii ALDE precizează, într-un comunicat de presă, că pe 8 octombrie conducerea partidului a aprobat protocolul de fuziune între ALDE şi Pro România, fuziunea urmând a fi validată pe 8 noiembrie la congres.

„Procedurile pentru organizarea alegerilor parlamentare în data de 6 decembrie prevăd ca termen de depunere a listelor la alegerile parlamentare data de 22 octombrie. Prevederile legale în cazul fuziunii a două partide obligă ALDE şi Pro România să candideze pe o listă comună, iar hotărârea Delegaţiei Permanente a ALDE de a aproba fuziunea cu Pro România implică obligaţia tuturor candidaţilor la alegerile parlamentare să candideze pe lista Pro România. Acest lucru presupune asumarea inclusiv a calităţii de membru de partid PRO România. Această obligaţie revine tuturor membrilor ALDE care urmează să candideze la alegerile parlamentare şi îl vizează inclusiv pe preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu”, precizează comunicatul transmis de ALDE.

În afară de Tăriceanu, din partea ALDE se vor mai afla pe liste, printre alţii, Varujan Vosganian, Anton Anton, Constantin Avram.

Potrivit ordinii de zi a ședinței Biroului Politic Executiv al ALDE, au fost înscrise la vot următoarele demisii/numiri:
– Călin Popescu-Tăriceanu din funcția de Președinte ALDE (începând cu data de 20 octombrie 2020); numire în funcția de Președinte interimar ALDE – Daniel Chițoiu, vicepreședinte ALDE; cooptare în funcția de membru al Biroului Politic Executiv ALDE a lui Mihai Ruse;
– Constantin Basangiac – demisie din funcție membru ALDE (filiala Giurgiu) și din toate funcțiile deținute în partid; numire Alexandru Vladu în funcția de președinte interimar al filialei
– Traian Bendorfean – demisie din funcție membru ALDE (filiala Mureș) și din toate funcțiile deținute în partid; numire Doru Rus în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Mureș
– Robert Hristea demisie din funcție membru ALDE (filiala Argeș) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Dan Olărescu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Argeș
– Constantin Avram – demisie din funcție membru ALDE (filiala Bacău) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Maricica Luminița Coșa în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Bacău
-numire Constantin Brașoveanu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Bistrița Năsăud
– Roxana Țurcanu – demisie din funcție membru ALDE (filiala Botoșani) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Bogdan Corneliu Dăscălescu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Botoșani
– Cristian Dima – demisie din funcție membru ALDE (filiala Galați) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Radu Cosca în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Galați
– Nistor Duval demisie din funcție membru ALDE (filiala Dolj) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Andra Mirela Popescu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Dolj
– Mircea Ioan Moloț – demisie din funcție membru ALDE (filiala Hunedoara) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Cornel Cristian Coroescu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Hunedoara
– Varujan Vosganian – demisie din funcție membru ALDE (filiala Iași) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Costel Irimia în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Iași
– Cătălin Beciu demisie din funcție membru ALDE (filiala Prahova) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Constantin Nemeș în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Prahova
– Valeriu Crișan – demisie din funcție n membru ALDE (filiala Sălaj) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Ambroziu Perneș în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sălaj
– Marin Horațiu – demisie din funcție membru ALDE (filiala Sibiu) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Violeta Sora în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sibiu
– Adrian Ștef – demisie din funcție din membru ALDE (filiala Satu Mare) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Florin Dumitru Ionici în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Satu Mare
– Octavian Ilișoi – demisie din funcție membru ALDE (filiala Suceava) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Marcel Dan Roibu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Suceava
– Samuel Calotă – demisie din funcție membru ALDE (filiala Teleorman) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numireGabriel Geagulea în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Teleorman
– Emilian Frîncu – demisie din funcție membru ALDE (filiala Vâlcea) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Liviu Dan în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Vâlcea
– Daniel Olteanu – demisie din funcție membru ALDE (filiala Vaslui) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Dan Mihai Marian în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Vaslui
– Tudor Tim Ionescu – demisie membru ALDE (filiala Sector 1, București) și din toate funcțiile deținute in partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Oana Mina Drăghici în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sector 1
– Andrei Metehău – demisie din funcție membru ALDE (filiala Sector2, București) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Teodor Gui în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sector 2
-Adrian Chiotan – demisie din funcție membru ALDE (filiala Sector 4, Bucuresti) și din toate funcțiile deținute in partid; numire Viorica Toma în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sector 4, conform Art.75 lit n) din Statutul ALDE;
– Bogdan Trifan – demisie din funcție membru ALDE (filiala Sector 6, Bucuresti) și din toate funcțiile deținute în partid, începând cu data de 20 octombrie 2020; numire Marin Cupăreanu în funcția de președinte interimar al filialei ALDE Sector 6

surse: agerpres.ro, stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câtă mâncare aruncă la gunoi fiecare român – studiu realizat în Ungaria. Europa risipește 89 de milioane de tone pe an

Publicat

Românii aruncă 5 milioane de tone de mâncare pe an, potrivit unui document al Autorității pentru Siguranţa Alimentelor din Ungaria, care face o comparație între țara vecină și alte țări.  

89 de milioane de tone de alimente care ajung la gunoi în toată Europa.

Situația este confirmată și de autoritățile din România. Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României, a anunţat recent că fiecare român aruncă pe an 129 de kilograme de mâncare, în medie.

Hanganu a mai spus că ținta Guvernului este să reducă această cantitate la jumătate până în 2030.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Valoarea voucherului pentru ”Afterschool” a scăzut la jumătate, iar lista beneficiarilor este restrânsă. Condiții

Publicat

Tichetul educațional pentru programul „Şcoală după şcoală” este, în acest an școlar în valoare de 200 de lei pe lună, iar la acesta au acces elevii din clasele primare care provin din medii vulnerabile.

Inițial, în vara acestui an, Parlamentul aprobase valoarea tichetului de 400 de lei (0,8 ISR), însă Guvernul a redus valoarea la 200 de lei, prin OUG 171/2020, publicată în 15 octombrie în Monitorul Oficial.

Totodată, a fost restrânsă accesibilitatea la acest facilități. Programul se adresează doar elevilor aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii, în special pentru elevii aparţinând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparţinând minorităţii rome, elevii din mediul rural, elevii cu dizabilitaţi, elevii din comunităţile dezavantajate economic, potrivit avocatnet.ro.

Tichetul va fi doar în format electronic, nu fizic cum stabilise Parlamentul.

Programul „Şcoală după şcoală” este inclus în Legea educaţiei din 2011, dar este primul an în care părinţii elevilor din clasele primare care provin din medii defavorizate pot primi tichete pentru acoperirea cheltuielilor indiferent dacă elevii participă la un astfel de program în sistemul public sau privat.

Data limită până la care pot fi cerute aceste tichete este 14 decembrie 2020. Criteriile de eligibilitate și actele necesare se vor stabili prin ordin al ministrului Educaţiei în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

sursă: avocatnet.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate