Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Satiră despre atitudinea simplistă a străinilor faţă de România. Tineri germani şi români au prezentat la Alba Iulia un spectacol de teatru experimental

Publicat

00002320_largeÎn cadrul parteneriatului dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg, în perioada 23-30 octombrie, Regiunea Centru și județul Alba au găzduit întâlnirea dintre 14 tineri germani și 10 colegi de-ai lor români, pentru a crea, prin cultură, o punte peste generații.

Acest proiect educațional a fost finanțat de Guvernul Landului Brandenburg, pentru a permite generației tinere să vorbească deschis despre toleranța, încredere și lupta împotriva prejudecăților, în două regiuni europene care derulează un parteneriat activ de aproape 15 ani. Cel mai important lucru a fost că prin acest proiect s-a reușit continuarea schimburilor culturale între tinerii din cele două țări, principalul mijloc de a se cunoaște și de a interacționa împreună fiind teatrul, transmite ADR Centru.

În acest an a avut loc cea de-a doua ediţie de schimb cultural între tinerii din Landul Brandenburg şi cei din Regiunea Centru, sub umbrela activităţilor de teatru, dar şi prin vizite în diverse puncte de atracţie turistică din zona centrală a Transilvaniei. Prima ediţie a avut loc în perioada 2012-2013 şi a avut foarte mare succes, 16 tineri din România vizitând Germania în această perioadă. Coordonarea acestor schimburi culturale este realizată de Reprezentanţa Landului Brandenburg în Regiunea Centru, SC ManCom Centru SRL, respectiv de către dr. Birgit Schliewenz. Schimburile culturale, întâlnirile între tineri şi workshop-ul de teatru au fost finantate de Ministerul pentru Justiţie, Europa şi Protecţia Consumatorilor din Landul Brandenburg. Fiecare ediţie a evenimentului are două părţi: o săptămână, tinerii se reunesc în judeţul Alba – Regiunea Centru şi apoi o altă săptămână în Landul Brandenburg. Dacă pentru prima editie a evenimentului tinerii germani au provenit din sudul Landului Brandenburg, respectiv din Luckau, în acest an oaspeţii românilor au venit din Potsdam, capitala Landului, iar tinerii români vor merge în acest oraş în a doua jumătate a anului 2017, pentru continuarea dezvoltării piesei de teatru experimental care a avut premiera la sfârşitul săptămânii trecute la Alba Iulia. Evident, în cadrul acestor schimburi culturale, tinerii români şi germani au legat o prietenie strânsă şi s-au familiarizat cu cultura şi istoria fiecăreia dintre cele două regiuni europene.

Pe 28 octombrie 2016, sala Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia a fost locaţia unde circa 400 de tineri români au vizionat premiera piesei „Teatru conectat. Povestiri şi Istorie. Transpuneri în prezent şi viitor”, prin care personaje istorice au vorbit despre probleme contemporane şi au oferit o lecţie de toleranţă şi încredere. Inclusiv Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judetean Alba, alături de cadre didactice de la şcolile din Alba Iulia şi de la Universitatea ”1 Decembrie 1918”, împreună cu reprezentanţi ai conducerii ADR Centru şi alţi invitaţi, au fost plăcut impresionaţi de felul în care a prins viaţă această piesă.

Săptămâna de repetiţii din judeţul Alba s-a scurs foarte repede, sub coordonarea a două cadre didactice specializate în teatru. În acelaşi timp, tinerii au avut posibilitatea de a face excursii şi de a se bucura de frumuseţile Regiunii Centru şi ale judeţului Alba. Pe scenă, tinerii au transpus în viaţă, cât mai bine, ideea de bază a piesei, de a pune pe primul plan toleranţa între oameni. Folosind o satiră dură, uneori poate chiar prea dură, au fost punctate multe disfunctionalităţi din societatea românească, privite prin ochii unei ipotetice familii de germani care vizitează ţara noastră. Două emblematice personaje istorice, Friedrich cel Mare (Friedrich al II-lea) din Germania si Vlad Tepes – Dracula, din România au comentat diferite situaţii sociale, cum ar fi atitudinea faţă de femei, faţă de copiii cu dizabilităţi, protecţia animalelor, dar şi problemele specific româneşti: cerşetoria, şpaga, maidanezii, sărăcia şi multe altele. Poate puţin surprins la început, auditoriul a fost cucerit de modul franc în care, la sfârşit, infatuarea şi intoleranţa germanilor a fost ”pusă la punct”, prin felul în care tinerii au reuşit să răstoarne curgerea ”firească” a evenimentelor şi şi-au justificat opinia. Un experiment teatral prin care s-a reuşit criticarea atitudinii simpliste a străinilor faţă de România şi faţă de problemele societăţii româneşti. Pană la urmă, cei doi domnitori, reprezentativi pentru istoria locurilor lor de baştină, au încercat să sublinieze că prezentul are nevoie de înţelegere, deschidere, colaborare şi parteneriat, nu de prejudecăţi şi amplificarea unor false probleme. Astfel, scena albaiuliană a permis grupului de teatru ”Tabularasa” din Potsdam (Germania) şi colegilor români de la Şcoala „Sf. Iosif” din Alba Iulia, să vorbească despre o cooperare paşnică şi prietenoasă, într-un prezent şi un viitor comun.

Pe lângă această cooperare pe scenă, pentru tinerii români şi germani au constituit adevărate aventuri drumeţiile în Trascăul de Sud, din Munţii Apuseni, dar şi excursiile la Mănăstirea Râmeţ, la Sibiu, la Miercurea Sibiului şi la Salina Turda. O impresie absolut deosebită a fost lăsată oaspeţilor de Cetatea Alba Carolina. Tinerii germani au fost foarte interesati de istoria Transilvaniei si in special a Alba Iuliei, care demonstreaza peste secole ca a reprezentat mereu un centru de cultura straveche, cu atat mai mult cu cat ei nu au stiut aproape nimic despre aceste locuri, inainte de vizita. Din aceste considerente, vorbind despre rezultatele acestei actiuni, dr. Birgit Schliewenz a precizat: ”Putem evalua ca intalnirea din acest an a tinerilor germani si romani a reprezentat un real succes. In special valorile si atitudinea tinerilor romani i-au impresionat si au constituit un exemplu bun pentru tineri germani. In urma acestui schimb de experienta, valorile de viata si schimburile culturale intre tineri va continua anul viitor in Germania. Perioada cat ei au fost cazati si au facut repetitii la o pensiune din Apuseni le-a imbogatit experientele, le-a creat emotii necunoscute, le-a oferit din plin naturaletea si ospitalitatea romaneasca. Vreau sa multumesc tuturor celor care au facut posibil acest eveniment”.

”Am vazut cum acesti tineri, deveniti actori, isi imagineaza modul cum ar putea actiona marile figurile ale Istoriei in fata intolerantei si a prejudecatilor care se rasfrang asupra unei intregi natiuni. Frederic cel Mare din Brandenburg si Vlad Tepes – Dracula au prins viata in cadrul modern al scenei albaiuliene si au fost fericiti sa vorbeasca din nou, dar, de aceasta data, dandu-ne tuturor o lectie despre cooperare si intelegere. Ne-am bucurat alaturi de spectatori de o piesa de teatru experimental, in care personajele din trecut s-au intrepatruns cu viata contemporana, un alt fel de piesa de teatru, jucata cu si pentru tineri, dar deopotriva adresata si oamenilor mari. Acest gen de evenimente completeaza activitatile pe care le deruleaza Repre-zentanta din Alba Iulia a Parteneriatului dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, in cooperare cu Agentia noastra, prin Centrul de Informare Europe Direct Regiunea Centru, deoarece am dorit sa aratam publicului ca organizarea unor astfel de punti peste generatii si peste diferite societati duc la cresterea coe-ziunii regiunilor noastre la nivel european”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax