Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Secretarul de stat pentru IMM, Anca Laura Ionescu, a prezentat la Alba Iulia variantele de finanţare pentru mediul de afaceri. Dezbateri la Camera de Comerț

Publicat

IMG_4539Camera de Comerţ Alba a găzduit joi o întâlnire între reprezentanţii mediului de afaceri din județ și secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Anca Laura Ionescu. În cadrul dezbaterii au fost prezentate programele guvernamentale, aflate în implementare, de susţinere financiară a întreprinzătorilor privaţi pentru creşterea numărului de întreprinderi mici şi mijlocii.

Prin acest proiect se urmărește de asemenea identificarea problemelor cu care se confruntă micii înterprinzători și transmiterea mai departe, la Guvern, a acestor situații.

„În fiecare săptămână avem întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri în ideea de a comunica măsurile și ceea ce vrem noi să facem pentru mediul de afaceri și, un lucru foarte important, să preluăm problemele cu care vă confruntați și, de ce nu, soluții de îmbunătățire a legislației cu care vă desfășurați activitatea”, le-a spus secretarul de stat, administratorilor de firme, prezenți la întâlnire.

IMG_4542Aceasta a precizat că principala problemă întâlnită în ţară se referă la accesul la finanțare al mediului de afaceri și a faptului că băncile sunt reticente la a acorda credite. Pornind de la această idee, Laura Ionescu a vorbit despre strategia guvernamentală pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor şi îmbunătăţirea mediului de afaceri – ORIZONT 2020, inclusiv despre Programul Româno – Elveţian de susţinere financiară pentru IMM-uri, Proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri, Legea privind stimularea investitorilor individuali Business Angels, teme de interes pentru reprezentanţii mediului de afaceri şi cei ai băncilor implicate în creditarea IMM-urilor.

Printre programele prezentate de ministrul secretar de stat se numără:

Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare – START

Programul START vizează facilitarea accesului la finanţare a tinerilor întreprinzători. Prin acest program sunt acordate alocaţii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/beneficiar.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri – SRL-D

Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant) vizează acordarea de sprijin financiar oricărui cetăţean român care doreşte să îşi deschidă o afacere (şi care nu a mai avut o altă firmă), prin acordarea unui credit nerambursabil de cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinanţare.

Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă – COMERŢ

Prin acest program se umăreşte întărirea capacităţii operatorilor economici de promovare a produselor şi serviciilor de piaţă, precum şi dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă. Beneficiarii eligibili primesc o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar.

Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager

Se urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor economice ale întreprinderilor existente conduse de femei, prin accesarea surselor de finanţare de la bugetul de stat; stimularea auto-angajării şi creşterea numărului de femei întreprinzător în cadrul comunităţilor de afaceri; dezvoltarea capacităţii şi a spiritului antreprenorial în rândul femeilor; creşterea numărului de noi locuri de muncă create în cadrul structurilor economice private conduse de femei şi a beneficiilor aduse economiei naţionale.

Prin acest Program se finanţează implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de femeile antreprenor. Valoarea alocaţiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar.

Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice şi de afaceri.

Programul are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din România, prin înfiinţarea unor noi incubatoare de afaceri, precum şi prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente. Contravaloarea alocaţiei de la bugetul Programului pentru construcţia şi/sau renovarea/reabilitarea şi amenajarea fiecărei noi locaţii care va fi inclusă în Program cu destinaţia de incubator de afaceri este de maximum 500.000 lei şi de maximum 200.000 lei pentru reabilitarea/renovarea şi reamenajarea clădirii incubatorului la începutul fiecărui nou ciclu de incubare.

Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului

Obiectivul general al Programului îl constituie stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii. În anul 2015, prin acest program vor fi organizate opt Târguri Regionale pentru Artizanat şi Meşteşuguri.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

De astăzi: Noi norme pentru autovehicule, în Uniunea Europeană. Ce este obligatoriu

Publicat

Noul Regulament privind siguranța generală a vehiculelor se aplică de miercuri, a anunțat Comisia Europeană. Acesta introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistență pentru șofer și stabilește cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate și complet autonome în UE.

Potrivit unui comunicat al CE, noile măsuri de siguranță vor contribui la o mai bună protecție a pasagerilor, a pietonilor și a bicicliștilor din întreaga UE, salvând, potrivit estimărilor, peste 25 000 de vieți și evitând cel puțin 140 000 de vătămări grave până în 2038.

De asemenea, CE anunță că va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, care vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor, la stimularea inovării și la îmbunătățirea competitivității industriei europene a autovehiculelor.

Începând de miercuri, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:

pentru toate vehiculele rutiere (și anume, autoturisme, camionete, camioane și autobuze): asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;

pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;

pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de miercuri, și ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.

„Tehnologia ne ajută să îmbunătățim nivelul de siguranță al autoturismelor noastre. Noile funcții avansate de siguranță obligatorii vor ajuta în continuare la reducerea numărului de victime ale accidentelor. Totodată, astăzi facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că normele noastre ne permit să introducem în condiții de siguranță vehiculele autonome în UE, într-un cadru care pune siguranța persoanelor pe primul loc”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Clădirea noului liceu tehnologic din Sebeș prinde formă: a fost turnat planșeul peste subsol. Cum va arăta la final

Publicat

Noul liceu tehnologic de la Sebeș prinde formă, anunță reprezentanții administrației locale. Miercuri a fost turnat planșeul peste subsol, estimându-se că până la finalul anului vor fi încheiate lucrările de zidărie, astfel încât, în sezonul rece să se poată interveni pentru amenajările interioare.   

Este unul dintre cele mai mari proiecte finanțate din fonduri europene derulate de : 27.308.048,99 lei (prin Programul POR 2014-2020).

Conform contractului adjudecat prin licitație publică de compania Lincoln Plus, termenul de finalizare este 30 noiembrie 2023.

Va rezulta o clădire nouă și modernă pentru Liceul Tehnologic Sebeș, care va cuprinde: 34 de săli de clasă, 3 laboratoare de informatică, un laborator de fizică, un laborator de mecanică, un laborator de chimie, o sală profesorală, o sală de festivități, o sală de sport, realizarea sistemului de încălzire centralizat, amenajarea curții și a terenului aferent liceului, amenajarea terenului de sport în curtea liceului, branșamentele la rețelele de utilități.

Așa va arăta noul liceu tehnologic din Sebeș

De noua clădire vor beneficia cei 777 de actuali elevi, urmând ca unitatea școlară să crească până la numărul de 900 de elevi.

„În mod simbolic, la temelia noii clădiri am zidit memoriile academicianului Dorin Pavel, «Arhitectura apelor», ca un omagiu adus părintelui hidroenergeticii românești, o mare personalitate a acestor locuri, urmând ca acesta să fie și mentorul generațiilor de tineri care vor studia la noul liceu tehnologic de la Sebeș”, a transmis primarul Dorin Nistor.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Alba Iulia, trimis în judecată pentru purtare abuzivă, după ce a lovit cu capul o altă persoană. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat din Alba Iulia a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă, după ce l-a lovit pe un alt bărbat, cu capul în zona feței. A fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă deoarece era angajat al unui magazin și se afla în timpul lucrului. 

Momentan dosarul a fost înregistrat în data de 5 iulie 2022, pe rolul Judecătoriei Alba Iulia, dar nu a primit încă un prim termen de judecată.

”În rechizitoriul întocmit în cauză s-a reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 31.05.2021, inculpatul G., angajat al unui magazin situat în municipiul Alba Iulia, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a lovit-o pe persoana vătămată cu capul în zona feței și cu un obiect din lemn în zona antebrațului mâinii stângi, provocându-i astfel leziuni ce au necesitat, pentru vindecare, un număr de 3-4 zile de îngrijiri medicale.

Precizăm că întocmirea rechizitoriului este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţă, spre judecare, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată într-un comunicat al procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sondaj: PSD domină în preferințele alegătorilor, urmat la mare distanță de PNL. AUR, al treilea partid din România

Publicat

PSD, PNL și AUR sunt principalele partide ale României, urmate de USR. Potrivit unui sondaj Avangarde, comandat de PSD și prezentat, miercuri, în ședința Comitetului Politic Național, Partidul Social Democrat conduce în preferințele românilor cu 35%.

PSD este urmat de Partidul Național Liberal cu 20% și de AUR cu 12%. USR este pe locul patru, cu 9 procente.

UDMR și PMP sunt cotate cu procente de aproximativ 5%, iar noul partid al lui Liviu Dragnea are 2%.

Social democrații au cerut să fie măsurată și părerea românilor în legătură cu măsurile guvernamentale precum reducerea prețului la carburanți și modificarea Codului Fiscal.

Astfel, 34% dintre români spun că plafonarea prețului carburanților ar fi fost cea mai bună soluție. De asemenea, 65% susțin impozitarea pensiilor speciale și 60% ar vrea impozitarea salariilor bugetarilor mai mari decât salariul președintelui, ambele fiind propuneri ale PSD făcute în Coaliție.

Din punctul dumneavoastră de vedere care este soluția optimă pentru scăderea prețurilor la carburanți?

Plafonarea prețurilor, cu o marjă de profit pentru companii – 34%

  • Scăderea TVA – 23%
  • Statul nu trebuie să intervină, e piață liberă – 7%
  • Nu pot aprecia – 34%
  • NR – 2%

Dumneavoastră personal, dintre următoarele propuneri de modificare a Codului fiscal sunteți de acord?

  • Impozitarea cu 80 la sută a pensiilor speciale – 65% total de acord
  • Deduceri pentru salariații cu venituri mici și medii, care să ajungă până la 0 la sută impozit pe venit la salariul minim – 60% total de acord
  • Impozitarea suplimentară a salariilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui – 60%
  • Companiile multinationale să plătească o contributie de 0,5 % din cifra de afaceri pentru sănăatate și educație pe o perioada limitată de 2 ani – 55%

Volumul eșantionului a fost de 903 subiecți. Metoda culegerii: CATI (telefonic). Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă (18 ani și peste) la nivel național. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,4%.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax