Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Secretarul de stat pentru IMM, Anca Laura Ionescu, a prezentat la Alba Iulia variantele de finanţare pentru mediul de afaceri. Dezbateri la Camera de Comerț

Publicat

IMG_4539 Camera de Comerţ Alba a găzduit joi o întâlnire între reprezentanţii mediului de afaceri din județ și secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Anca Laura Ionescu. În cadrul dezbaterii au fost prezentate programele guvernamentale, aflate în implementare, de susţinere financiară a întreprinzătorilor privaţi pentru creşterea numărului de întreprinderi mici şi mijlocii.

Prin acest proiect se urmărește de asemenea identificarea problemelor cu care se confruntă micii înterprinzători și transmiterea mai departe, la Guvern, a acestor situații.

„În fiecare săptămână avem întâlniri cu reprezentanții mediului de afaceri în ideea de a comunica măsurile și ceea ce vrem noi să facem pentru mediul de afaceri și, un lucru foarte important, să preluăm problemele cu care vă confruntați și, de ce nu, soluții de îmbunătățire a legislației cu care vă desfășurați activitatea”, le-a spus secretarul de stat, administratorilor de firme, prezenți la întâlnire.

IMG_4542 Aceasta a precizat că principala problemă întâlnită în ţară se referă la accesul la finanțare al mediului de afaceri și a faptului că băncile sunt reticente la a acorda credite. Pornind de la această idee, Laura Ionescu a vorbit despre strategia guvernamentală pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor şi îmbunătăţirea mediului de afaceri – ORIZONT 2020, inclusiv despre Programul Româno – Elveţian de susţinere financiară pentru IMM-uri, Proiectul de lege privind incubatoarele de afaceri, Legea privind stimularea investitorilor individuali Business Angels, teme de interes pentru reprezentanţii mediului de afaceri şi cei ai băncilor implicate în creditarea IMM-urilor.

Printre programele prezentate de ministrul secretar de stat se numără:

Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare – START

Programul START vizează facilitarea accesului la finanţare a tinerilor întreprinzători. Prin acest program sunt acordate alocaţii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/beneficiar.

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri – SRL-D

Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant) vizează acordarea de sprijin financiar oricărui cetăţean român care doreşte să îşi deschidă o afacere (şi care nu a mai avut o altă firmă), prin acordarea unui credit nerambursabil de cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro, din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care se face dovada surselor de cofinanţare.

Programul de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă – COMERŢ

Prin acest program se umăreşte întărirea capacităţii operatorilor economici de promovare a produselor şi serviciilor de piaţă, precum şi dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă. Beneficiarii eligibili primesc o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar.

Programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager

Se urmăreşte îmbunătăţirea performanţelor economice ale întreprinderilor existente conduse de femei, prin accesarea surselor de finanţare de la bugetul de stat; stimularea auto-angajării şi creşterea numărului de femei întreprinzător în cadrul comunităţilor de afaceri; dezvoltarea capacităţii şi a spiritului antreprenorial în rândul femeilor; creşterea numărului de noi locuri de muncă create în cadrul structurilor economice private conduse de femei şi a beneficiilor aduse economiei naţionale.

Prin acest Program se finanţează implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de femeile antreprenor. Valoarea alocaţiei financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) şi nu poate depăşi suma de 41.500 lei/beneficiar.

Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice şi de afaceri.

Programul are ca obiectiv general dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii din România, prin înfiinţarea unor noi incubatoare de afaceri, precum şi prin dezvoltarea incubatoarelor de afaceri deja existente. Contravaloarea alocaţiei de la bugetul Programului pentru construcţia şi/sau renovarea/reabilitarea şi amenajarea fiecărei noi locaţii care va fi inclusă în Program cu destinaţia de incubator de afaceri este de maximum 500.000 lei şi de maximum 200.000 lei pentru reabilitarea/renovarea şi reamenajarea clădirii incubatorului la începutul fiecărui nou ciclu de incubare.

Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului

Obiectivul general al Programului îl constituie stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii. În anul 2015, prin acest program vor fi organizate opt Târguri Regionale pentru Artizanat şi Meşteşuguri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate