Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Situație critică în spitalele din țară. Pacienți COVID ținuți pe holuri, pentru că nu mai sunt locuri în saloane și la ATI

Publicat

Situația este critică în spitalele COVID din țară și în secțiile de ATI. În lipsa paturilor libere, pacienții cu forme severe de insuficiență respiratorie au ajuns să fie așezați chiar pe holurile unităților medicale. 

Medicii și managerii de spitale trag un semnal de alarmă și atrag atenția că valul 4 este mult mai agresiv. Numărul de locuri este limitat, iar pacienții continuă să vină cu forme grave de boală. 

Citește și OFICIAL: CARANTINĂ de noapte, vinerea, sâmbăta și duminica, la Alba Iulia. Noi RESTRICȚII și în alte localități. Hotărârea CJSU

Reprezentanții Institutului de Pneumoftziologie „Marius Nasta” din București au publicat duminică pe pagina de Facebook o serie de imagini din secția COVID.

„Acum la Marius Nasta: 104 pacienți în secția COVID la o secție de 81 de paturi și 15 pacienți în ATI COVID … iar pacienții continuă să vină cu forme severe de insuficiență respiratorie.

Cel mai dificil lucru este să asigurăm oxigenul, nu pentru că nu am avea stocator de oxigen, dar avem surse de oxigen doar la 81 de paturi, iar pentru restul pacienților avem doar butelii de oxigen și concentratoare de oxigen cu un debit mult scăzut față de nevoia pe care ei o resimt”, au transmis reprezentanții spitalului.

Potrivit conducerii spitalului, personalul este suprasolicitat, nu atât fizic, cât emoţional.

„Azi personalul medical din ATI cu lacrimi în ochi îmi spunea că <nu mai pot>, că în 20 de ani de carieră nu au mai avut perioade în care pacienţii să moară unul după altul, că toţi sunt gravi, mult mai gravi decât în valurile anterioare şi că fiecare om pe care îl pierd îi demoralizează, pentru că vă mărturisesc că fiecare privire a unui om care mai cere o clipă te urmăreşte o viaţă! Iar tu neputincios, epuizat şi limitat din multe părţi, nu poţi face mai mult”, spunea recent managerul Beatrice Mahler.

Managerul Institutului de Pneumoftziologie „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler: „Lucrurile stau mai rău decât în valurile anterioare”

„Avem 15 pacienți internați peste numărul de paturi. Azi-noapte am așezat din nou paturi pe hol.

În cursul zilei încercăm să punem paturile respective în saloane, rămânând cu același număr mare de pacienți, pentru a face oarecum loc în holuri pentru pacienții care urmează să vină azi, pentru că cei care sunt internați în acest moment sunt atât de gravi, încât nu pot fi externați.

Este o situație ca cea de la Iași, pe care o vedem la toate spitalele care au pacienți COVID, ambulanțe care așteaptă pentru a fi evaluați pacienții, pentru a fi internați, pentru că numărul de locuri este limitat”, a explicat Beatrice Mahler.

Managerul spitalului Victor Babeș din Timișoara critică manfiestanții care a luat parte la protestele de sâmbătă din București

Medicii din vestul țării spun că nici ei nu mai au resurse pentru a primi toți pacienții care au nevoie de asistență medicală.

„În fiecare zi ni se anunță locurile care mai sunt disponibile. Sunt câteva locuri pe care le numeri pe o mână. Sunt 5, 6, 7, 8 locuri. Trebuie apelat la ajutor extern pentru că, în curând, într-o zi, două, trei nu vom mai avea unde pune acești pacienți.

În Timișoara am mai găsit resurse sanitare să mai fim câteva zile apți pentru a deservi COVID-19. Ne este frică de ce se întâmplă la Iași și la București. Iar ce vedem în spațiul public, mai ales manifestările de ieri, care au avut loc în principal la București îi invităm pe acești domni care au organizat manifestarea să ne spună unde să mai internăm pacienți, pentru că noi pur și simplu nu mai știm unde.

Toată lumea are drepturi, dar n-avem nicio obligație, decât să ne batem joc de sistemul sanitar.

Haideti să revenim la responsabilitate, să ne vaccinăm, să ne testăm și o să vedeți că panta va fi descendentă”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie dr. „Victor Babeș” Timișoara, Cristian Oancea.

Medicul Alexandru Rafila: Discutăm de sute de oameni care vor muri zilnic. În două-trei săptămâni e posibil să atingem 20.000 de cazuri/zi

„Săptămâna asta probabil că o să avem o medie săptămânală în jur de 9.000 și ceva de cazuri pe zi, inclusiv weekend, evident că peste o săptămână vom avea în jur de 13-14.000, spre sfârșitul săptămânii viitoare probabil iar această cifră de care toată lumea este speriată, de 20.000 de cazuri, e posibil să fie atinsă în următoarele două-trei săptămâni.

Discutăm de sute de oameni care vor muri zilnic. Deja mor 200 pe zi, numărul lor va crește.

Și va crește din două motive: din limitarea resurselor de tratament pentru pacienții infectați COVID, care sunt tot mai mulți, depășesc capacitatea de tratare. E posibil (să nu aibă loc în spitale – n.red.). Și cei care au alte patologii. Noi uităm”, a transmis medicul Alexandru Rafila.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase: Lupta cu virusul a fost pierdută

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf Parascheva” din Iaşi, medicul Florin Roşu, afirmă că lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută, din cauza ratei scăzute a vaccinării şi dezinformării populaţiei.

„Lupta cu virusul SARS-CoV-2 a fost pierdută! Toate unităţile sanitare împreună cu Unităţile şi Compartimentele Primiri Urgenţe au pus la dispoziţie maximum resurselor umane, financiare (mai puţin Spitalul Militar, care, în niciunul dintre valurile pandemice nu şi-a făcut <simţită prezenţa>).

Putem să operaţionalizăm cât de multe paturi ATI, putem deschide noi spitale sau converti cât de multe secţii non-covid în secţii COVID, rata scăzută a vaccinării împreună cu dezinformarea populaţiei a fost factorul determinant care ne-a adus în acest scenariu”, spune managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, citat de Agerpres.

Medic de profesie, Florin Roşu explică faptul că acest nou virus nu are doar o patologie infecto-contagioasă, ci îmbracă valenţele tuturor specialităţilor.

„Toţi pacienţii, şi accentuez, toţi pacientţii COVID-19 au fost consultaţi direct sau indirect prin intermediul unui coleg de altă specialitate, de medicii de boli infecţioase. Este o muncă titanică pe care am făcut-o prin prisma grijei, empatie şi respectului pentru pacienţi.

COVID-19 nu este o patologie exclusiv infecto-contagioasă, ea îmbracă valenţele tuturor specialităţilor. De aceea, interdisciplinaritatea este esenţială. Chiar dacă unii se odihnesc, din diferite motive: fie e sfârşit de săptămână, fie au fluturat un drapel invocând drepturi greşit înţelese, în condiţiile în care drepturile cadrelor medicale şi a celor care s-au vaccinat sunt <aruncate fără remuşcare la tomberon>, fie pur şi simplu nu le pasă, noi suntem aici, făcându-ne datoria în continuare”, a declarat Florin Roşu.

Doar 8 paturi libere la ATI pentru pacienții bolnavi de Covid-19, în data de 3 octombrie

Potrivit autorităților, în data de 3 octombrie, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1431 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19.
În București sunt avizate de DSP 313 paturi de ATI pentru pacienții de COVID-19.

De asemenea, la nivel național există o rezervă operațională de 118 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, dintre care 53 sunt în București. Aceste paturi sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.

1440 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări.

La nivel național sunt libere 8 paturi ATI pentru pacienții bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. La acest moment, în București sunt 2 paturi ATI libere.

Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Potrivit autorităților, în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare.

Situație paturi ATI destinate pacienților de Covid-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2, neocupate:

  • Brașov – 1
  • București – 2
  • Prahova – 1
  • Tulcea – 4

sursa: digi24.ro, agerpres.ro

foto: Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax