Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Soldat-erou, căzut la Iași în Al Doilea Război Mondial, înhumat după 77 de ani cu onoruri militare într-un sat din Alba

Publicat

Un soldat-erou în Al Doilea Război Mondial, ale cărui oseminte au fost găsite recent la Iași, a fost înhumat cu ceremonial militar, în satul natal din județul Alba.

Evenimentul s-a desfășurat luni în localitatea Sânbenedic, fiind organizat de Batalionul 136 Geniu ”Apulum” și Cercul Militar Alba, cu sprijinul autorităților județene și locale, a structurilor asociative precum și a magistraților Parchetului Militar de pe Lângă Tribunalul Militar Iași.

Soldatul erou Pamfilie Botezan a căzut în luptele din zona Iași, la data de 23 august 1944.

În urma unei ample documentări istorice și juridice a faptelor petrecute în vara anului 1944 s-a identificat că soldatul Pamfilie Botezan, născut la 1 februarie 1922 în satul Sânbenedic, mobilizat la data de 20 septembrie 1943 la Batalionul 108 Vânători de Munte al Comandamentului 102 Munte, pe timpul ofensivei sovietice asupra pozițiilor ocupate de gruparea româno-germană, în zona Piciorul Lupului-Slobozia, a decedat ca urmare a exploziei unui obuz.

În luna noiembrie 2016, pe raza comunei Ciurea din județul Iași au fost descoperite oseminte omenești, elemente de muniție, efecte militare și o plăcuță de identificare militară cu inscripția ”MATR 129 CTG 1944” și ”REG 108 YM”.

În acel loc, și-au adus sacrificiul un număr de 32 de eroi români, iar pe marginea drumului, pe o cruce metalică stă inscripția: ”Aici odihnesc eroii necunoscuți căzuți pe câmpul de luptă în anul 1944. Părinții, frații și copiii îi așteaptă acasă. Le vom păstra o vie recunoștință.”

Posesorul plăcuței de identificare s-a dovedit a fi soldatul Pamfilie Botezan, care astăzi s-a întors în satul natal pentru a fi alături de strămoși, transmit reprezentanții unității militare din Alba Iulia.

”Ziua de 14 iunie 2021 va rămâne mulți ani în memoria locuitorilor din comuna Fărău, în special al celor din satul Sânbenedic.

Eroul Panfilie Botezan a căzut în luptele din zona Iași, la data de 23 august 1944.

Familia a aflat de dispariția lui de la un soldat întors acasă din război, din localitatea Șona, județul Alba. Camaradul acesta a mărturisit că eroul și-ar fi strigat mama, când a fost atins de schije, după care ar fi murit pe loc.

Conform informațiilor din rechizitoriul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, în luna noiembrie 2016, pe raza comunei Ciurea, din județul Iași, au fost descoperite oseminte omenești, elemente de muniție, efecte militare și o plăcuță de identificare militară cu inscripția „MATR 129 CTG 1944” și „REG 108 YM”.

În acel loc, și-au adus sacrificiul un număr de 32 de eroi români, iar pe marginea drumului, pe o cruce metalică stă inscripția: „Aici odihnesc eroii necunoscuți căzuți pe câmpul de luptă în anul 1944.

Părinții, frații și copiii îi așteaptă acasă. Le vom păstra o vie recunoștință.”

În urma unei ample documentări istorice și juridice a faptelor petrecute în vara anului 1944, s-a identificat că soldatul Panfilie Botezan, născut la 1 februarie 1922, în satul Sânbenedic, mobilizat la data de 20 septembrie 1943, la Batalionul 108 Vânători de Munte al Comandamentului 102 Munte, pe timpul ofensivei sovietice asupra pozițiilor ocupate de gruparea româno-germană, în zona Piciorul Lupului-Slobozia, a decedat ca urmare a exploziei unui obuz.

Posesorul plăcuței de identificare s-a dovedit a fi soldatul Panfilie Botezan, care astăzi s-a întors în satul natal pentru a fi alături de strămoși.

Soldatul erou, căzut în Al Doilea Război Mondial, ale cărui oseminte au fost găsite recent la Iași, a fost înhumat cu ceremonial militar, în satul natal din județul Alba.

Evenimentul s-a desfășurat, astăzi, în localitatea Sânbenedic, fiind organizat de Batalionul 136 Geniu „Apulum” și Cercul Militar Alba Iulia, cu sprijinul Primăriei comunei Fărău.

La eveniment au participat autorități județene și locale, reprezentanți ai Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, cei care au adus osemintele soldatului-erou Panfilie Botezan, urmașii acestuia și locuitori din sat.

Solemnitatea evenimentului a fost încununată de prezența Fanfarei județului Alba.

Momentul primirii osemintelor eroului s-a desfășurat în curtea Bisericii ortodoxe din Fărău, după care cortegiul funerar, format dintr-un sobor de preoți, militari, oficialități, au pornit spre satul natal, Sânbenedic.

În curtea Bisericii ortodoxe din Sânbenedic, soborul de preoți (pr. paroh Gheorghe Mic, pr. Lucian Șușu, pr. Traian Duda, pr. Ioan Botoș și pr. Cristi Argatu), condus de părintele protopop Ioan Bogdan, au oficiat slujba de înmormântare a soldatului erou Panfilie Botezan.

Au fost rostite alocuțiuni de către domnul maior Adrian Popa și strănepotul defunctului, Milian Nicu Lupean, din Alba Iulia.

În onoarea soldatului erou, decedat în urmă cu 77 de ani, la vârsta de 21 de ani, s-au tras salve de foc, în timp ce sicriul, cu osemintele acestuia, au fost așezate în cavoul special amenajat de Primăria Fărău.

Întoarcerea lui Panfilie Botezan, căzut la datorie, în 1944, este privită de întreaga comunitate ca un miracol, eroul lor dorind, parcă, ca osemintele să i se odihnească în satul său natal.

Urmașii acestuia s-au declarat bucuroși că de astăzi vor putea aprinde o lumânare la mormântul eroului lor, dar și triști pentru destinul tragic al strămoșului lor.

Recunoștință veșnică soldatului erou, Panfilie Botezan, pentru jertfa sa adusă neamului românesc!” a scris Petruța Pop, șefa Cercului Militar Județean Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement