Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Spațiul cultural „Vie Antiquitas”, în locul „Palatului copiilor” din Cetate. Vilă romană, amfiteatru şi jocuri antice

palat

Publicat

Primăria Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii vor transforma locaţia din Cetatea Alba Carolina în care Palatul copiilor desfăşoară unele activităţi într-un complex cultural denumit „Vie Antiquitas”. Proiectul a fost aprobat de consilierii locali, în cadrul şedinţei extraordinare de vineri. Cu două secţii muzeale, locaţia va fi renovată sub forma unei vile romane, va avea turn de supraveghere, amfiteatru, grădină romană şi alte atracţii pentru turişti.

Consolidarea şi refuncţionalizarea imobilului de pe strada Militari nr. 3, pentru amenajarea spaţiului cultural “Vie Antiquitas” este un proiect cu o valoare a investiţiei de 7.192.246 de lei, din care construcţii plus montaj 5.325.547 de lei. Durata de execuţie este estimată la 14 luni, iar lucrările sunt propuse a fi finanţate din fonduri SEE, bugetul local şi alte surse.

Vizează amenajarea şi dotarea spaţiului de 684,2 mp şi incinta, de 2.830 mp, de pe strada Militari nr. 3, construcţie şi teren situate în Cetatea Alba Carolina – sit istoric de categorie A. Scopul iniţiativei este promovarea turistică.

Obiectivul de investiţii cuprinde:

Secţie muzeală de istorie Vie Antiquitas – reconstituirea aspectului arhitectural al unei villa romana

Secţie muzeală de istorie Vie Antiquitas în aer liber, cu: amfiteatru roman, drumul roman, contubernium – reconstituirea unei barăci de lemn folosite la Apulum în prima etapă a castrului, cu amenajarea spaţiului interior după specificul vremii, castellum (turnul de supraveghere roman), grădina romană (Hortus) şi lapidarul roman ca amenajări peisagistice.

Activităţi conexe de reenactment antic, lecţii de istorie şi ateliere: manifestări de tipul demonstraţii militare, jocuri şi sporturi antice, dramă antică (spectacole), ateliere meşteşugăreşti, prezentări, manifestări tematice şi lecţii deschise.

Municipiul Alba Iulia va participa cu acest proiect la licitația deschisă de proiecte, organizată în cadrul programului „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural – Proiecte mari”.

Programul „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”, este o parte integrantă a mecanismului financiar SEE, prin care țările donatoare (Norvegia, Islanda și Lichtenstein), oferă 1,79 miliarde de euro petru a contribui la reducerea disparităților economice și sociale din Spațiul Economic European (SEE) și la consolidarea relațiilor bilaterale cu 16 state beneficiare, majoritatea din Centrul și Estul Europei.

În vederea obținerii granturilor nerambursabile, care contribuie la protejarea și revitalizarea patrimoniului cultural, la promovarea diversității culturtale și a dialogului intercultural, România a semnat în anul 2012, un parteneriat cu aceste țări. Țara noastră beneficiază de o finanțare în valoare de 20,8 miliarde de euro pentru sectorul cultural, din care 16.470.588 euro sunt destinați protejării și revitalizării patrimoniului cultural. Bugetul total al prezentei cereri de proiecte este de 9.821.004 euro.

Proiectul cu titlul „Consolidarea și refuncționalizarea imobilului situat pe strada Militari, nr., 3, în vederea amenajării spațiului cultural Vie Antiquitas – municipiul Alba Iulia”, va fi depus de către municipiu, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și cu ONG-ul norvegian Nordisk Institutt for Trening og Internasjonalt Nettverk (NiTiN). Obiectivul general al proiectului este conservarea, protejarea și restaurarea patrimoniului cultural din municipiul Alba Iulia, în vederea valorificării sale și în scopul creșterii atractivității turistice în plan local, regional, dar și național și internațional. În cadrul cererii de finanțate, se vor realiza următoarele obiective specifice:

– punerea în valoare a segmentului de zid aparținând laturii de suda castrului Legiunii a XIII-a Gemina și a structurilor subterane ce aparțin de acesta, prin lurări de conservare, protejare și restaurare, în vederea integrării lor în traseul turistic cultural

– valorificarea patrimoniului cultural-istoric din Alba Iulia, prin crearea unui spațiu cultural inovator – construirea unui muzeu de istorie vie, amenajarea unei grădini romane și reconstituirea unui turn romande observație și a unui amfiteatru destinat organizării de spectacole

– dezvoltarea municipiului Alba Iulia, prin creșterea atractivității turistice și investiționale a orașului

Solicitantul de finanțare (n.r. Consiliul Local) are obligația de a-și asuma următoarele:

– să asigure contribuția proprie ce îi revine din costurile eligibile ale proiectului

– să finanțeze toate costurile neeligibile și conexe aferente proiectului

– să asigure resursele financiare necesare implementării proiectului

– să mențină proprietatea facilităților construite, modernizate sau extinse, a bunurilor achiziționate, precum și natura activității pentru care s-a acordat finanțare

– să respecte, pe durata pregătirii proiectului și a implementării acestuia, prevedările legislației comunitare și naționale

– să includă în circuitul public toate bunurile mobile și imobile conservate, restaurate și amenajate.

Potrivit directorului Palatului Copiilor din Alba Iulia, Dumitru Mălin, în spațiul de pe strada Militari, nr. 3, se desfășoară în prezent două cercuri de cultură și civilizație engleză, unul de cultură și civilizație franceză, unul de muzică instrumentală, unul de muzică folk și unul de construcții-modele.

Spațiul în care se desfășoară aceste cursuri este compus din trei săli de dimensiuni medii, o cancelarie, hol și subsol, dar niciuna dintre acestea nu ar putea fi transformată în sală de spectacole, a precizat Dumitru Mălin.

Întrebat ce se va întâmpla cu activitățile desfășurate aici, dacă proiectul va fi implementat, directorul de la Palatul Copiilor din Alba Iulia,  a declarat că sunt promisiuni de la ISJ Alba privind găsirea altui spațiu, cel puțin în condiţii similare, cel mai probabil într-una din școlile din oraș.

 

 

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Palatul Copiilor

    miercuri, 02.04.2014 at 07:05

    Pentru o informare corecta a cititorilor dumneavoastra:
    Nu este ,,FOSTUL”” SEDIU CI ,,ACTUALUL”” SEDIU AL PALATULUI COPIILOR. Va deveni fostul sediu doar cand Primaria Alba Iulia va oferi un alt spatiu institutiei de invatamant la care invata sute de copii din Alba Iulia

  2. csoso

    miercuri, 02.04.2014 at 09:38

    Şi cu secţiile palatului copiilor ce se va întămpla ?

  3. palatul copiilor

    miercuri, 02.04.2014 at 13:32

    Este vorba de actualul sediu al Palatului Copiilor. Fostul sediu va deveni atunci cand Primaria Alba Iulia ne va pune la dispozitie alt spatiu propice pentru desfasurarea activitatilor noastre, deci atentie la exprimare pentru o informare corecta a cititorilor

  4. Apolodor

    vineri, 04.04.2014 at 21:59

    Cum adica „Vie” Antiquitas? Ce naiba ii aia „vie”?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement