Administrație
FOTO ȘTIREA TA: Au început amenzile. Polițiștii locali din Alba Iulia, pe urmele șoferilor care nu și-au plătit taxa de parcare
Începând de luni, 1 februarie, șoferii care nu-și plătesc locul de parcare publică pe care-l ocupă cu mașina în Alba Iulia riscă să fie amendați. Perioada de două săptămâni, acordată de administrația locală cetățenilor pentru a se obișnui mai degrabă cu ideea decât cu instrumentele de plată, a expirat.
Încă de la primele ore ale dimineții, polițiștii locali din municipiu au fost surprinși într-o parcare din zona centrală, unde au verificat dacă mașinile parcate au plătit taxa.
Reamintim faptul că sistemul parcărilor publice cu plată a intrat oficial în vigoare din 18 ianuarie, în municipiul Alba Iulia, însă în ultimele două săptămâni au fost aplicate doar avertismente.
Citește și PARCARE cu PLATĂ la Alba Iulia. De LUNI, șoferii riscă AMENZI. Cum se poate plăti abonamentul, tarifele și MODIFICĂRI propuse
Tarifele de parcare sunt între 2 lei pe oră (zona zero – roșie), 1 leu pe oră (zona 1 – albastră) și 0,5 lei pe oră (zona 2- galbenă), fiind disponibile și variante de taxare la o jumătate de oră, 2 ore sau o zi.
Abonamentele costă 50 lei pe lună sau 300 lei pe an pentru persoane fizice, respectiv 100 lei pe lună / 600 lei pe an pentru persoane juridice.
Abonamentul transmisibil este de 75 lei pe lună pentru persoane fizice, respectiv 150 lei pe lună pentru persoane juridice.
Controalele au început și în zona Cetății Alba Carolina, încă de duminică seară. Polițiștii și-au făcut apariția în cetatea oricum aproape goală și au început să verifice cele câteva mașini aflate în parcări, o operațiune anevoioasă, din moment ce plata cu ajutorul aplicației sau cea prin sms nu generează un bon care să fie pus pe parbriz.
Perimetrul Cetății Alba Carolina este considerat zona zero de parcare. Acolo abonamentele pe care și le pot face locuitorii orașului nu sunt valabile, astfel că aceștia trebuie să plătească o nouă taxă, inclusiv în weekend.
Parcarea pentru o oră costă 2 lei, iar pentru o zi 17,5 lei.
Administrația locală pare a fi luat în calcul doar turiștii care vin să viziteze cetatea.
Asta în condițiile în care acolo își au sediul mai mai multe instituții publice, există mici afaceri care funcționează, dar și locuințe private.
Citește și: Angajații instituțiilor și ai firmelor din Cetatea Alba Iulia, turiști în orașul lor. Abonamentele de parcare nu acoperă zona zero.
Plata taxei pentru locurile publice de parcare la Alba Iulia (nu cele rezidențiale) se poate face prin intermediul aplicației Tpark (prin opțiunea plata SMS sau card ori abonament).
Se pot cumpăra și tichete răzuibile, de la puncte de vânzare – în holul primăriei, la sediul din clădirea FLIPS, la Direcția de venituri urmează să fie amplasate unul sau două puncte de vânzare. Însă administrația locală nu încurajează acest mod de plată (cu tichete).
În linkul de mai jos, cum se poate plăti parcarea, pas cu pas, de pe smartphone sau calculator – în aplicația Tpark:
Vezi ABONAMENT PARCARE la Alba Iulia. Cum poți plăti taxa de parcare
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
eu
luni, 01.02.2021 at 09:31
Numai la ciupeala stați. Voi nu aveti sistemul pus la punct dar v-a trimis șeful la amenzi.
NICIU DAN
luni, 01.02.2021 at 10:02
Si cum mă așteptam vrem bani pe parcare si aplicația nu funcționează. În cazul ăsta ce facem?Asa ziși paznici abia apucă să te amendeze.
Gilu
luni, 01.02.2021 at 14:51
In articolul de mai sus, ca și în altele anterioare, se scrie ca poți cumpăra tichete razuibile in holul primăriei. MINCIUNA!!! Am fost sa cumpar si doamnele habar nu aveau de asa ceva. Lucru facut ca la Alba Iulia! Cum e posibil sa faci parcari cu plata fara automate de tichete?! Saracul oraș pe mâinile cui a încăput!!!
Gilu
luni, 01.02.2021 at 14:53
Si stati! Urmeaza nebunia cu colectarea gunoiului menajer!!!