Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Mai multe zone din Alba Iulia pline de insecte ”Tigrul Platanului”: Sunt peste tot. Îți intră în ochi, în gură

Publicat

Municipiul Alba Iulia a fost invadat în ultima perioadă de o insectă minusculă, o musculiță cu dimensiunea de câțiva milimetri, care provoacă o înțepătură supărătoare.

Este vorba despre Tigrul Platanului, o specie invazivă, originară din America de Nord, de pe coasta de Est. 

Mai mulți cetățeni au sesizat acest fapt pe adresa redacției alba24.ro. Aceștia susțin că și în anii trecuți era simțită în această perioadă a anului prezența insectelor, dar acum s-a acutizat.

”Sunt peste tot, plec de la muncă și până acasă trebuie să ma scutur de câteva ori. îți intră în ochi, în gură, sunt foarte deranjante” a precizat un cititor pentru alba24.ro.

De remarcat este faptul că în zona Cetății din Alba Iulia au fost plantați în ultimii ani mai mulți copaci de tipul platan pitic. Sunt zeci de astfel de copaci care au ajuns la maturitate.

Ce este ”Tigrul Platanului”

Această specie invazivă, cunoscută sub numele de științific Corythucha ciliata, originară din America de Nord, a fost observată pentru prima dată în Europa în 1956 în Italia.

De atunci, ea s-a răspândit rapid în toată Europa, călătorind pe platanii importați sau chiar pe haine și mijloace de transport. Elena Iorgu, specialist entomolog, a subliniat că mușculițele sunt înzestrate cu abilități bune de zbor și pot străbate distanțe semnificative.

Înțepătura neobișnuită

Ceea ce stârnește curiozitatea este comportamentul acestei specii de a înțepa oamenii.

Deși este o specie erbivoră, hrănindu-se cu celuloza frunzelor de platan, atunci când sunt în număr mare, aceste insecte pot cădea sau zbura pe pielea oamenilor și îi înțeapă, aparent confundând pielea umană cu frunza platanului.

Lipsa inamicilor naturali

În Europa, tigrul platanului nu are prea mulți dușmani naturali care să țină sub control populația lor în creștere rapidă. Se estimează că o măsură de precauție ar fi reducerea plantării de platani, pentru a diminua mediul propice dezvoltării acestor insecte.

Ciclul de viață și impactul asupra oamenilor

În România, tigrul platanului prezintă în general două generații pe an: o generație de vară, care deranjează prin înțepăturile sale, și o generație de iarnă, care iernează ca adulți sub scoarța sau frunzele căzute ale platanilor sau altor copaci asemănători.

Recomandări medicale

Specialiștii medicali recomandă ca în cazul unei înțepături de acest fel, în special pentru persoanele alergice sau când apare o reacție roșie, să se spele zona cu apă și săpun și, dacă este cazul, să se consulte medicul de familie.

Printre măsurile care pot diminua numărul insectelor se numără:

  • stropirea cu jeturi puternice de apă pe frunzele platanului pentru a îndepărta stadiile nimfale timpurii;
  • frunzele căzute toamna trebuie îndepărtate pentru reducerea numărului de adulți care hibernează;
  • un control chimic al acestei specii, utilizând insecticide specifice;
  • spray-urile contra țânțarilor sunt și ele eficiente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Vichi

    marți, 29.08.2023 at 19:49

    Primaria trebuie sa ia masuri, este firma cu care are cintract primaria si ar trebui sa deratizeze, sa nu mai astepte sa se inmulteasca.

  2. cetateanu

    marți, 29.08.2023 at 20:33

    Primaria, in frunte cu primarul Codru, suntprea ocupati cu devastatul orasului, nu au vreme de deratizari. Ne mananca si tantarii, nu doar tigrul platanului! Cu cine vorbesti, din Sibiu, din Timisoara etc. toti spun ca nu au tantari, pt ca primaria a stropit. Alba Iulia a ajuns un oras de nesuportat – uitati-va in orasul de jos ce transee s-au sapat, nici nu se poate iesi din curti, uitati cum arata strazile cu noii stalpi de iluminat – si stati ca mai vin si dulapurile alea hidoase, gri, amplasate pe la porti – distrugeti tot, pt ce?! De unde era in urma cu cativa ani o mica bijuterie de oras, acum arata in halul asta, si va fi tot mai „smart”…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax