Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: „Sufletul românesc” al lui Dan Puric a smuls ropote de aplauze la Alba Iulia. Casa de Cultură a Sindicatelor plină până la refuz

Publicat

dan puric Spectacolul de pantomimă „Suflet românesc” – one man show – al lui Dan Puric, din prima seară a Festivalului de Teatru „Povești”, a strâns în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia peste 600 de spectatori. Oamenii au aplaudat minute în şir reprezentaţia maestrului, fiind copleşiţi de emoţia regăsirii în momentul teatral.

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor s-a dovedit a fi neîncăpătoare miercuri seara de la ora 19.00, pentru oamenii veniţi la spectacolul de pantomimă a lui Dan Puric. Au fost albaiulieni care au savurat spectacolul și de pe scările sălii.

Chiar dacă a început cu o întârziere de aproximativ 10 minute, reprezentația actorului a cucerit inimile albaiulienilor din prima secundă. Spectacolul a început cu baia de dimineață, într-un apartament comunist, cu apă când rece, când fierbinte, cu teamă de “prea mulți ochi”.

În sală, muzica s-a schimbat în funcție de țările pe care le-a vizitat „sufletul românesc”. A fost tristă, nostalgică și totodată plină de veselie, strâns legată de starea sufletească, de modul în care românul a fost primit în țara nouă.

Povestea din monologul pe care Dan Puric l-a prezentat pe scenă este cea a românului care, ieşit fiind de sub jugul comunismului, încearcă să se alinieze sistemului occidental, plătind preţul unor umilinţe şi al unor suferinţe majore. Acesta străbate Europa, în încercarea sa de a-şi găsi un loc de muncă, să-şi asigure financiar viitorul. Spectacolul descrie lupta românului, dorința de a fi deasupra istoriei, un spectacol-metaforă.

Cu toate că românul munceşte în Occident, în ţări precum Italia, Spania, Germania, Anglia sau Franţa, şi descoperă „minunăţiile” civilizaţiei, „sufletul său românesc” tânjeşte după pământul patriei sale. Dorul care-l mistuie pe dinăuntru pe românul dezrădăcinat îl determină să se întoarcă în ţara sa, doar că, de cele mai multe ori, această întoarcere culminează cu moartea.

O concluzie extraordinară deprinsă este că românul, prin atitudinea sa, poate să „sfinţească” locul în care merge, prin schimb de valori culturale cu ţările-gazdă sau poate să fie doar un bun muncitor, care să îndure umil statutul de român.

Publicul a surprins şi umorul din reprezentaţia maestrului Dan Puric, dar mai ales a avut şansa să observe fragmente din situaţia românilor din străinătate. Actorul a atins și anumite puncte-tabu, care tind să fie tot mai des întâlnite în viaţa românilor, atât a celor care pleacă în Occident, cât şi a rudelor rămase acasă. Mai precis, îndepărtarea de substratul naţional şi viziunea pe care străinii o au despre români.

La finalul spectacolului, spectatorii au aplaudat şi l-au aclamat pe maestru minute în şir, fapt pentru care Dan Puric a revenit de mai multe ori pe scenă, pentru a le mulţumi albaiulienilor entuziaşti. Putem spune că Dan Puric este actorul care a bucurat o sală întreagă, în prima zi a Festivalului de Teatru „Povești” de la Alba Iulia.

În drumul lor spre ieşirea din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor, foarte mulţi spectatori şi-au exprimat dorinţa ca Dan Puric să revină cât mai curând la Alba Iulia, cu un nou spectacol.

DISTRIBUŢIA

scenariul si regia: Dan Puric

coregrafie dans clasic si modern: Svetlana Zotina

coregrafie dans grecesc: Amalia Strinopoulou

coregrafie dans popular: Costică Bălărău

costume: Lili Cenean

editare coloană sonoră: Radu Drăgănescu

sunet şi lumini: Alin Popa

Ioana MIHU, Ana CIORBĂ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement