Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO: Tabără de remarcare a traseelor turistice, în zona Munților Trascău. Patru tronsoane, finalizate de voluntari

Publicat

13769498_1130701683639526_3432311760506207543_n O nouă acţiune de remarcare a traseelor turistice s-a desfăşurat în judeţul Alba, în weekendul trecut, în zona Munților Trascău, în rezervaţile naturale Cheile Mânăstirii și Cheile Rîmețului. Voluntarii au finalizat patru trasee care asigură accesul la locaţii spectaculoase, cu peşteri, chei, abrupturi, creste ascuţite şi păduri, precum și la peisaje tradiționale ale Munților Apuseni.

Voluntarii s-au putut înscrie pe un event creat pe un grup de socializare, sub egida Potecătorii (Potecă + Muncitor = Potecător. Adică cei care lucrează pentru potecile de munte), iar sloganul pentru această acțiune a fost unul motivant „Stai de-a moaca? Hai la mocani! Lucrăm moca”.

Consiliul Judeţean Alba continuă, pentru al treilea an consecutiv, seria taberelor de remarcare trasee turistice în vederea omologării lor şi pentru sporirea siguranţei turiştilor pe traseele din zonele montane ale judeţului.

La acţiunea din perioada 15 – 17 iulie, din Munții Trascău, care a avut drept scop refacerea traseelor turistice din zona rezervaţilor naturale Cheile Mânăstirii și Cheile Rîmețului, au participat peste 45 de de voluntari, membri ai asociaţiilor de turism montan Ecouri Verzi Cluj Napoca, Albamont Alba Iulia, Fudaţia Potaissa Turda, SKV şi Trascău Corp Zlatna, dar şi persoane din mai multe oraşe ale ţării (Timişoara, Cluj Napoca, Blaj, Aiud, Alba Iulia, Sibiu, etc.), care au dorit să dea o mână de ajutor şi să descopere minunatele peisaje ale zonei.

Rezervația Naturală Cheile Rîmeîului este una dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale județului și se află în partea central-estică a Munților Trascău. Se poate accesa de pe DC78 care a fost modernizat din Teiuș până la Mânăstirea Râmeț și există și o portiune nemodernizată de aproximativ 4 km până la intrarea în chei.

A doua variantă este pe DJ 107 I din Aiud până în localitatea Brădești (acesta e modernizat până după Cabana Sloboda), de unde se coboară (doar pe jos) în satul Cheia.

„Partea cea mai spectaculoasă pentru turişti, a rezervaţiei naturale Cheile Râmeţului, întinsă pe 150 de hectare, o constituie cheile însele – un <canion> strâmt, greu de străbătut, pe alocuri primejdios, dar care îi răsplăteşte pe cei ce se încumetă să-l străbată cu privelişti de o măreţie unică şi cu impresia unei călătorii de basm fantastic: printr-o trecătoare îngustă tăiată în stâncă, prin arcade de piatră şi pe sub bolţile întunecate ale arborilor, către un <dincolo> încă neştiut”, scrie descoperă.ro.

Cheile Mânăstirii sunt situate pe Valea Mânăstiriii (Geoagiu), amonte de Mânăstirea Râmeț, fiind de multe ori confundate cu Cheile Râmețului, situate la 4 km distanță în amonte. Rezervația este una complexă, care reprezintă un peisaj pitoresc, înscris în calcare, care conservă totodată o serie de plante rare. Este deosebit de cunoscută în rândul practicanților alpinismului, datorită numeroaselor trasee de alpinism și escaladă sportive, grupate pe mai multe grade de dificultate.

În ciuda vremii nefavorabile, în cadrul taberei au fost finalizate toate traseele turistice din zonă, urmând ca în viitorul apropiat să se instaleze și tăblițele indicatoare pe stâlpii montați cu această ocazie. Traseele finalizate sunt:

– Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – Tecșești, marcat cu cruce galbenă,

– Cabana Râmeț – sat Valea Uzei – Florești, marcat cu bandă roșie,

– Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – satul Cheia (pe firul apei), marcat cu cruce albastră,

– Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – satul Cheia (prin Strunga Caprei), marcat cu triunghi albastru.

S-au revopsit marcajele degradate, s-au îndesit marcajele acolo unde a fost cazul, s-a curățit vegetația crescută pe poteci care acoperea marcajele și s-au îndepărtat copacii căzuți. Actiunea nu ar fi fost posibilă fără aportul SP Salvamont Alba, care a desfăşurat logistica specifică, maşini de teren, staţii de emisie recepţie, stâlpi cu săgeţi indicatoare, etc.

În acest an vor mai avea loc încă două tabere de acest gen, în zona Gârda și în cea a Cheilor Aiudului, a transmis Adrian Puiuleț, Serviciul Turism, Consiliul Județean Alba.

Foto: facebook (Adrian Puiuleț)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate