Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tabără de remarcare a traseelor turistice, în zona Munților Trascău. Patru tronsoane, finalizate de voluntari

Publicat


13769498_1130701683639526_3432311760506207543_nO nouă acţiune de remarcare a traseelor turistice s-a desfăşurat în judeţul Alba, în weekendul trecut, în zona Munților Trascău, în rezervaţile naturale Cheile Mânăstirii și Cheile Rîmețului. Voluntarii au finalizat patru trasee care asigură accesul la locaţii spectaculoase, cu peşteri, chei, abrupturi, creste ascuţite şi păduri, precum și la peisaje tradiționale ale Munților Apuseni.

Voluntarii s-au putut înscrie pe un event creat pe un grup de socializare, sub egida Potecătorii (Potecă + Muncitor = Potecător. Adică cei care lucrează pentru potecile de munte), iar sloganul pentru această acțiune a fost unul motivant „Stai de-a moaca? Hai la mocani! Lucrăm moca”.

Consiliul Judeţean Alba continuă, pentru al treilea an consecutiv, seria taberelor de remarcare trasee turistice în vederea omologării lor şi pentru sporirea siguranţei turiştilor pe traseele din zonele montane ale judeţului.

La acţiunea din perioada 15 – 17 iulie, din Munții Trascău, care a avut drept scop refacerea traseelor turistice din zona rezervaţilor naturale Cheile Mânăstirii și Cheile Rîmețului, au participat peste 45 de de voluntari, membri ai asociaţiilor de turism montan Ecouri Verzi Cluj Napoca, Albamont Alba Iulia, Fudaţia Potaissa Turda, SKV şi Trascău Corp Zlatna, dar şi persoane din mai multe oraşe ale ţării (Timişoara, Cluj Napoca, Blaj, Aiud, Alba Iulia, Sibiu, etc.), care au dorit să dea o mână de ajutor şi să descopere minunatele peisaje ale zonei.

Rezervația Naturală Cheile Rîmeîului este una dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale județului și se află în partea central-estică a Munților Trascău. Se poate accesa de pe DC78 care a fost modernizat din Teiuș până la Mânăstirea Râmeț și există și o portiune nemodernizată de aproximativ 4 km până la intrarea în chei.

A doua variantă este pe DJ 107 I din Aiud până în localitatea Brădești (acesta e modernizat până după Cabana Sloboda), de unde se coboară (doar pe jos) în satul Cheia.

„Partea cea mai spectaculoasă pentru turişti, a rezervaţiei naturale Cheile Râmeţului, întinsă pe 150 de hectare, o constituie cheile însele – un <canion> strâmt, greu de străbătut, pe alocuri primejdios, dar care îi răsplăteşte pe cei ce se încumetă să-l străbată cu privelişti de o măreţie unică şi cu impresia unei călătorii de basm fantastic: printr-o trecătoare îngustă tăiată în stâncă, prin arcade de piatră şi pe sub bolţile întunecate ale arborilor, către un <dincolo> încă neştiut”, scrie descoperă.ro.

Cheile Mânăstirii sunt situate pe Valea Mânăstiriii (Geoagiu), amonte de Mânăstirea Râmeț, fiind de multe ori confundate cu Cheile Râmețului, situate la 4 km distanță în amonte. Rezervația este una complexă, care reprezintă un peisaj pitoresc, înscris în calcare, care conservă totodată o serie de plante rare. Este deosebit de cunoscută în rândul practicanților alpinismului, datorită numeroaselor trasee de alpinism și escaladă sportive, grupate pe mai multe grade de dificultate.

În ciuda vremii nefavorabile, în cadrul taberei au fost finalizate toate traseele turistice din zonă, urmând ca în viitorul apropiat să se instaleze și tăblițele indicatoare pe stâlpii montați cu această ocazie. Traseele finalizate sunt:

– Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – Tecșești, marcat cu cruce galbenă,

– Cabana Râmeț – sat Valea Uzei – Florești, marcat cu bandă roșie,

– Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – satul Cheia (pe firul apei), marcat cu cruce albastră,

– Cabana Râmeț – Cheile Râmețului – satul Cheia (prin Strunga Caprei), marcat cu triunghi albastru.

S-au revopsit marcajele degradate, s-au îndesit marcajele acolo unde a fost cazul, s-a curățit vegetația crescută pe poteci care acoperea marcajele și s-au îndepărtat copacii căzuți. Actiunea nu ar fi fost posibilă fără aportul SP Salvamont Alba, care a desfăşurat logistica specifică, maşini de teren, staţii de emisie recepţie, stâlpi cu săgeţi indicatoare, etc.

În acest an vor mai avea loc încă două tabere de acest gen, în zona Gârda și în cea a Cheilor Aiudului, a transmis Adrian Puiuleț, Serviciul Turism, Consiliul Județean Alba.

Foto: facebook (Adrian Puiuleț)


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ”Misiune imposibilă” pentru șeful PSD Alba, Ioan Dîrzu, în turul doi. Anunțul făcut de Viorica Dăncilă pentru filiale

Publicat

dancila dirzu

Viorica Dăncilă a declarat marți seara, imediat după CEX-ul cu scântei, că fiecare organizație PSD din țară are ca și target în turul doi, atingerea de 50%+1 de procente din votul alegătorilor, în județele pe care le reprezintă.  Mai exact, șeful de la PSD Alba, Ioan Dîrzu, este obligat de către președintele partidului și candidatul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Geamăna, povestea satului fericit din Apuseni, devorat de un gigant de steril. Amintirile unui localnic

Publicat

Turla bisericii fostului sat Geamăna (Județul Alba) se îneacă în marea de steril nămolos de o culoare incertă, care se întinde pe 130 de hectare. Amplasată pe o colină, biserica era altă dată cel mai înalt punct al satului, dar a rămas acum ultimul semn că acolo au trăit oameni. Zeci de ani i-a luat […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CEX PSD cu scandal și urlete de se aude din curtea partidului. Dăncilă ar fi vrut să renunțe la candidatură

Publicat

dancila

Marți, Comitetul Executiv Național (CEX) PSD s-a reunit la sediul central pentru a analiza și discuta rezultatele obținute în primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și pentru a stabili strategia din turul al doilea. Din câte se pare, în timpul CEX-ului, spiritele s-au încins și se urlă atât de tare încât se aude din curtea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Națională la Alba Iulia, sărbătorită cu 10.000 de porții de fasole cu cârnați, la Festival de România, în 1 Decembrie 2019

Publicat

fasole cu carnati

O armată de bucătari iscusiți vor găti, la Festival de România, de 1 Decembrie, 10.000 de porții de fasole cu cârnați, pentru cei care vor fi în Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României. De 1 Decembrie, la Festival de România, cazarma unității Militare 415 din Piația Unirii din Alba Iulia va fi luată […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate