Actualitate
FOTO: Tânărul cugirean, Flaviu George Predescu și-a lansat la Târgul de Carte „Alba Transilvana” volumul de poezii „Secretul Secretelor”
Sâmbătă, în cadrul Târgului de carte „Alba Transilvana”, scriitorul Flaviu George Predescu și-a lansat cel de-al VI-lea volum de versuri „Secretul Secretelor”. Tânărul cugirean îmbină poezia și cu munca de consilier pe probleme de imagine și de comunicare al șefului Serviciului Român de Informații, George Maior. Poeziile lui Flaviu Predescu sunt „mai apropiate de viață”, motiv pentru care prin versurile sale se exprimă fără inhibiții, se arată în „haina simplă, din pânză de sac, a banalităţii cotidiene”.
„Într-o epocă de faliment al ideologiilor şi al sistemelor filosofice, a sofisticărilor inutile, adevărul se refugiază adeseori în hainele simple ale poeziei. E impresia pe care ne-o oferă lirica tânărului Flaviu George Predescu, ce îşi concepe adeseori poemele cu austeritatea grădinarului japonez ce creează un peisaj interior din câteva linii şi puncte, din câteva pietre rafinat plasate în spaţiu. Poetul a publicat până acum volumele Răsfoindu-mi adolescenţa (2005), Despre cer, iubire şi rouă (2006), Aurul n-are trecere-n rai (2009), Moartea prematură a unei veri (2010), Sisifica resemnare (2011).
Prin urmare, volumul de faţă, Secretul secretelor, este cel de-al şaselea volum al său, unul ce ne întăreşte, o dată în plus, convingerea că lirica sa emerge nu atât dintr-o ideologie sau curent literar, constituindu-se după un cod prestabilit, cât dintr-o profundă necesitate interioară. Pare evident, încă de la început, că poezia lui Flaviu George Predescu e mai apropiată de viaţă decât de literatură, dând adeseori senzaţia unui jurnal în versuri, scris, e adevărat, cu o anumită discreţie şi pudoare.
Lucru de mirare în acest veac al tuturor exhibiţionismelor şi neruşinării fără frontiere, poezia lui Flaviu George Predescu nu ezită să se arate în faţa cititorilor săi în haina simplă, din pânză de sac, a banalităţii cotidiene. Tânărul pare convins, ca şi altădată un Leonardo da Vinci, că simplitatea e, în fond, „sofisticarea supremă”. Lumea poeziei sale este una construită din elemente aparent insignifiante, banale, cu un decor auster, ce refuză solemnitatea găunoasă.
El ştie că miracolul vieţii se poate ascunde în spatele aparenţelor banalităţii. Pe urmele unor poeţi ca Petre Stoica sau Ovidiu Genaru, redescoperă seducţia cotidianului, farmecul lucrurilor simple, aparent lipsite de încărcătură simbolică. El îşi apropriază obiectele din preajmă ca pe bunuri proprii, poetul imaginându se ca un umil conchistador al cotidianului, ce şi consemnează cuceririle cu răceala obiectivă a unui notar, ca în poemul „Sub balconul meu”:
„Tot ce i la mine sub balcon
E al meu.
Copiii mei,
Maşinile cu alarmă ale mele,
Trecătorii mei,
Câinii mei vagabonzi,
Pisicile mele fără coadă
Şi bicicliştii mei gata să cadă.
La mine sub balcon este o lume
Pe care, când nu dorm, o iau pe nume.”
Pentru Flaviu George Predescu poezia este mai mult decât o formă literară, ea este un element vital, o „substanţă a vieţii”, cum o numea un Edgar Morin. El îşi afirmă o poetică şi o etică a simplităţii, chiar dacă ştie că viaţa nu e deloc simplă, deschizându şi unghiul viziunii mereu spre realitate, spre un spaţiu marginal, fără mare putere simbolică. Adeseori schiţează mici por-trete, din câteva linii sumare, menite să evoce o lume”, a consemnat poetul și criticul literar, Ion Cristofor în prefața volumului de poezii „Secretul Secretelor”.
Flaviu George Predescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România filiala Alba-Hunedoara din anul 2012. Tot în acel an obține și premiul pentru poezie din partea revistei “Discobolul” – publicație care aparține de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara și premiul pentru poezie al revistei “Acasă”.
sursa: fpredescu.com
Camelia TOMA
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News