Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tânărul cugirean, Flaviu George Predescu și-a lansat la Târgul de Carte „Alba Transilvana” volumul de poezii „Secretul Secretelor”


Publicat

Sâmbătă, în cadrul Târgului de carte „Alba Transilvana”, scriitorul Flaviu George Predescu și-a lansat cel de-al VI-lea volum de versuri „Secretul Secretelor”. Tânărul cugirean îmbină poezia și cu munca de consilier pe probleme de imagine și de comunicare al șefului Serviciului Român de Informații, George Maior. Poeziile lui Flaviu Predescu sunt „mai apropiate de viață”, motiv pentru care prin versurile sale se exprimă fără inhibiții, se arată în „haina simplă, din pânză de sac, a banalităţii cotidiene”. 

„Într-o epocă de faliment al ideologiilor şi al sistemelor filosofice, a sofisticărilor inutile, adevărul se refugiază adeseori în hainele simple ale poeziei. E impresia pe care ne-o oferă lirica tânărului Flaviu George Predescu, ce îşi concepe adeseori poemele cu austeritatea grădinarului japonez ce creează un peisaj interior din câteva linii şi puncte, din câteva pietre rafinat plasate în spaţiu. Poetul a publicat până acum volumele Răsfoindu-mi adolescenţa (2005), Despre cer, iubire şi rouă (2006), Aurul n-are trecere-n rai (2009), Moartea prematură a unei veri (2010), Sisifica resemnare (2011).

Prin urmare, volumul de faţă, Secretul secretelor, este cel de-al şaselea volum al său, unul ce ne întăreşte, o dată în plus, convingerea că lirica sa emerge nu atât dintr-o ideologie sau curent literar, constituindu-se după un cod prestabilit, cât dintr-o profundă necesitate interioară. Pare evident, încă de la început, că poezia lui Flaviu George Predescu e mai apropiată de viaţă decât de literatură, dând adeseori senzaţia unui jurnal în versuri, scris, e adevărat, cu o anumită discreţie şi pudoare.
Lucru de mirare în acest veac al tuturor exhibiţionismelor şi neruşinării fără frontiere, poezia lui Flaviu George Predescu nu ezită să se arate în faţa cititorilor săi în haina simplă, din pânză de sac, a banalităţii cotidiene. Tânărul pare convins, ca şi altădată un Leonardo da Vinci, că simplitatea e, în fond, „sofisticarea supremă”. Lumea poeziei sale este una construită din elemente aparent insignifiante, banale, cu un decor auster, ce refuză solemnitatea găunoasă.

El ştie că miracolul vieţii se poate ascunde în spatele aparenţelor banalităţii. Pe urmele unor poeţi ca Petre Stoica sau Ovidiu Genaru, redescoperă seducţia cotidianului, farmecul lucrurilor simple, aparent lipsite de încărcătură simbolică. El îşi apropriază obiectele din preajmă ca pe bunuri proprii, poetul imaginându se ca un umil conchistador al cotidianului, ce şi consemnează cuceririle cu răceala obiectivă a unui notar, ca în poemul „Sub balconul meu”:

„Tot ce i la mine sub balcon
E al meu.
Copiii mei,
Maşinile cu alarmă ale mele,
Trecătorii mei,
Câinii mei vagabonzi,
Pisicile mele fără coadă
Şi bicicliştii mei gata să cadă.

La mine sub balcon este o lume
Pe care, când nu dorm, o iau pe nume.”

Pentru Flaviu George Predescu poezia este mai mult decât o formă literară, ea este un element vital, o „substanţă a vieţii”, cum o numea un Edgar Morin. El îşi afirmă o poetică şi o etică a simplităţii, chiar dacă ştie că viaţa nu e deloc simplă, deschizându şi unghiul viziunii mereu spre realitate, spre un spaţiu marginal, fără mare putere simbolică. Adeseori schiţează mici por-trete, din câteva linii sumare, menite să evoce o lume”, a consemnat poetul și criticul literar, Ion Cristofor în prefața volumului de poezii „Secretul Secretelor”.

Flaviu George Predescu este membru al Uniunii Scriitorilor din România filiala Alba-Hunedoara din anul 2012. Tot în acel an obține și premiul pentru poezie din partea revistei “Discobolul” – publicație care aparține de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara și premiul pentru poezie al revistei “Acasă”.

sursa: fpredescu.com

Camelia TOMAȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT GRAV pe DN 74 Alba Iulia – Ampoița. Biciclist rănit după ce a fost lovit de o mașină

Publicat

Un bărbat care circula pe bicicletă a fost rănit într-un accident rutier petrecut vineri dimineața pe DN74 Alba Iulia – Zlatna, sectorul Șard-Ampoița.

Din primele date, bărbatul ar fi rănit grav.

În accident a fost implicat biciclistul și un autoturism.

Revenim cu amănunte.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Modificările de scenarii în școli din ALBA prin hotărâre CJSU. Care sunt unitățile de învățământ vizate și cum vor funcționa

Publicat

De astăzi, sunt unele schimbări în ceea ce privește scenariile de activitate în școli, decise prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență. Unele unități de învățământ trec în scenariul roșu, iar altele în cel galben sau verde.

Prin Hotărârea CJSU nr. 51/29 octombrie, de vineri, 30 octombrie, rămân în scenariul roșu (școală online) unitățile de învățământ din Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Câmpeni, Ocna Mureș, Ciugud și Cricău.

Mai trece în scenariul roșu și Școala Gimnazială Ciuguzel (comuna Lopadea Nouă).

Potrivit aceluiași document, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din localitatea Unirea, pentru elevii de gimnaziu, vor fi cursuri exclusiv online, ca urmare a înregistrării unui caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus SARS-COV-2 a unui cadru didactic, începând cu data de 30 octombrie, pentru o perioadă de 14 zile, de la data confirmării ultimului caz.

Școala Gimnazială Lopadea Nouă și Școala Primară Beța trec din scenariul de funcționare 3 – roșu, în scenariul de funcționare 2 – galben.

Grădinița cu Program Prelungit Noșlac și Grădinița cu Program Prelungit Găbud trec din scenariul de funcționare 2 – galben, în scenariul 1 – verde.

Școala Pianu de Sus, Școala Pianu de Jos și Școala Strungari trec din scenariul de funcționare 2 – galben, în scenariul 1 – verde.

De luni, 2 noiembrie, Școala Gimnazială Hopârta trece din scenariul de funcționare 3 – roșu, în scenariul 1 – verde.

Reamintim că și la Școala Gimnazială „Ion Pop Reteganul” din Sâncel vor fi cursuri online, doar astăzi și apoi în continuare pentru elevi de gimnaziu, după ce sediul unității de învățământ a fost afectat de un incendiu.

Vezi Cursuri online la Școala Sâncel, al cărei sediu a fost afectat de incendiu. O parte dintre elevi vor merge la alte școli

În actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Doar câteva dintre universitățile din România apar în noul clasament Times Higher Education. Niciuna în domeniul Drept

Publicat

examen

Doar câteva dintre universitățile românești apar în noul clasament al instituțiilor de învățământ superior din lume, după domenii de studiu. Niciuna dintre acestea nu este menționată la domeniul Drept.

Datele au fost făcute publice miercuri, de Times Higher Education, unul dintre principalii furnizori globali de asemenea evaluări, potrivit edupedu.ro.

Marile universități românești sunt prezente la sute de poziții depărtare de liderii fiecărui domeniu.

Clasamentul românesc e dominat de Universitatea Babeș-Bolyai, cu cele mai multe apariții și singura dintre instituțiile românești care apare în domeniile Educație și Psihologie.

În domeniul Drept nu figurează nicio universitate românească.

Menționări ale universităților românești în clasament:

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj este inclusă în ranking în 9 domenii academice diferite: poziţia 401-500 la Psihologie, în domeniul educație, la Arte și Științe umaniste, Inginerie şi Tehnologie, 801-1000 în domeniul Ştiinţe fizice, poziţia 601-800 la nivel internaţional în domeniul Ştiinţele vieţii, Informatică, Ştiinţe economice şi Busines, 601 + Ştiinţe sociale

Universitatea din București apare de șase ori: poziţia 501 plus la Arte și științe umaniste, 601 plus la Arte și științe economice, poziția 801 plus la Informatică, poziția 601-800 la Științele vieții, 1001 plus la Științe fizice, 601 plus la Științe sociale

Universitatea A.I. Cuza apare de patru ori: poziţia 501 plus la Arte și științe umaniste, 601 plus la Arte și științe economice, 1001 plus la Științe fizice, 601 plus la Științe sociale

Universitatea Tehnică din Cluj Napoca apare de trei ori: poziția 601-800 la Informatică, poziția 801-1000 la Inginerie și Tehnologia Informației, 1001 plus la Științe fizice

ASE București – 2 apariții: poziția 601 plus la Afaceri și Științe economice, 401-500 la Științe sociale

Dunărea de Jos Galați – două apariții: 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației, 1001 plus la Științe fizice

Universitatea Politehnică Timișoara: poziția 801 – 1000 la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea Politehnică București: poziția 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea Transilvania Brașov: poziția 1001 plus la Inginerie și Tehnologia Informației

Universitatea de Vest Timișoara: 1001 plus la Științe fizice

surse: timeshighereducation.com, edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt riscurile de infectare cu noul coronavirus la sala de fitness. Concluziile unor cercetători britanici

Publicat

Riscurile de infecție cu noul coronavirus la sala de fitness sunt minime, arată un studiu făcut de academicienii de la Sheffield Hallam University.

Sălile de sport ar trebui să rămână deschise pentru că prezintă un risc extrem de scăzut de infectare cu coronavirus, potrivit sursei citate.

Academicienii de la Sheffield Hallam University au realizat acest studiu în septembrie.

Până în prezent, din 62 de milioane de vizite la sală în 14 ţări din Europa, doar 487 au rezultat în infectări. Asta înseamnî sub 0,8 cazuri la o sută de mii de vizite la sală.

În România nu s-a pus deocamdată problema ca sălile de fitness să fie închise din nou.

sursă: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate