Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Teatru cu acoperiș verde, amfiteatru și hub cultural, în Alba Iulia. Transformare radicală propusă pentru o zonă din Cetate

Publicat

Transformare radicală propusă pentru o zonă din Cetatea Alba Carolina. Consiliul Județean Alba vrea să restaureze fostul Spital Militar (Spitalul de Neurologie și Psihiatrie) și să îl transforme într-un hub cultural.

De asemenea, în proximitatea acestuia urmează să fie construit un teatru cu o capacitate de maxim 1.000 de locuri, o clădire cu un subsol pe două niveluri, parter și acoperiș verde. Infrastructura culturală modernă urmează să fie completată de un amfiteatru, o piață pietonală, curți de lumină, spații verzi și locuri de odihnă. 

sursa foto: biroul de arhitectură Mânadelucru

Administratorul public al județului Alba, Dan Popescu, a precizat pentru Alba24 că noul teatru va avea o capacitate maximă de 1.000 de locuri. Acesta va beneficia de o zonă de ateliere, recuzită și o scenă versatilă. Clădirea va fi una modernă, cu acoperiș verde.

Fostul Spital Militar urmează să fie restaurat și transformat într-un hub cultural, un loc pentru întâlniri și diferite proiecte culturale, proiecte ale asociațiilor, ONG-urilor, etc. Proiectul vizează și refuncționalizarea caponierei, care va face legătura cu șanțul cetății pe latura de Nord, la grădina japoneză.

O primă propunere de proiect a fost realizată de către arh. Ștefan Dorin Adam, originar din Alba Iulia, fondator al biroului de arhitectură Mânadelucru din București.

sursa foto: biroul de arhitectură Mânadelucru

Primăria Alba Iulia a lansat luni, 22 ianuarie, în consultare, propunerea de elaborare PUD – Bastion Sfântu Mihail (Construire Centru Cultural Bastion Sf. Mihail, restaurare și refuncționalizare clădiri și caponieră, sistematizare zonă, demolare corpuri parazitare), pe strada Unirii nr. 1 – 3.

Beneficiarul proiectului este Consiliul Județean Alba.

sursa foto: biroul de arhitectură Mânadelucru

Potrivit documentației, proiectul are ca obiect elaborarea documentației PUD (Planul urbanistic de detaliu) pentru autorizarea executării lucrărilor de:

  • Construire Centru cultural amplasat pe Basiontul Sfântul Mihail din cadrul Cetății Alba Carolina din Alba Iulia
  • Restaurare și refuncționalizare clădire C2 (clădire monument clasa B) și caponieră
  • Sistematizare teren

Accesul carosabil la terenul studiat se face din strada Unirii. Accesul pietonal se poate face atât din strada Unirii cât și prin Caponiera din zona nordică a proprietății care asigură accesul din șanțul cetății (zona grădinii japoneze) la cota superioară a zidurilor.

Terenul reglementat, în suprafață de 17.395 mp este ocupat în prezent de cinci construcții. Pentru patru din acestea se propune demolarea, respectiv C1, C4, C6, C7, iar clădirea C2 (fostul Spital militar, azi Spitalul de Neurologie si Psihiatrie), înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, este propusă spre restaurare si refuncționalizare.

Pentru rezolvarea temei de proiectare, se propune demolarea clădirilor anexe și a celor care nu sunt monumente istorice sau nu au valoare arhitecturală.

Având în vedere existența în imediata proximitate a terenului a spatiilor mari de parcaj se propune realizarea unui numar restrâns de spatii de parcaj pe terenul studiat pentru evitarea aglomerării cetății cu autovehicule și realizarea unor spații publice cu caracter pietonal ocazional carosabil.

sursa foto: biroul de arhitectură Mânadelucru

Cum va arăta zona

Potrivit proiectului se va folosi declivitatea terenului pentru a îngropa mare parte din volumul clădirii noi propuse, prin realizarea a două subsoluri. Ce rămane la suprafață urmează să fie folosit ca spațiu public, prin utilizarea integrală a acoperișului noii construcții.

O parte din acoperișul noii construcții urmează să fie realizat din gradenele propuse în partea sudică, restul fiind acoperit cu soluții de tip acoperișuri verzi, plantate cu ierburi de diferite specii și arbuști ce vor face obiectul unui studiu de peisagism.

Zona aflată între clădirea propusă si clădirea propusă spre restaurare și refuncționalizare se va amenaja ca piață pietonală, ocazional carosabilă.

Spațiile importante de la subsol vor primi lumină naturală prin curți de lumină.

Se va realiza un acces pietonal la cota superioară a zidului cetății printr-o scară amplasată în colțul de S-V al proprietății, la intersecția dintre zidul cetății și zidul care ține taluzul dinspre strada Unirii, în zona podului auto peste șanțul Cetății.

sursa foto: biroul de arhitectură Mânadelucru

Se va mări zona publică pietonală ce a fost diminuată prin refacerea șanturilor de vest ale Cetătii, prin îndepartarea unei părți din taluzul bastionului și aducerea terenului sistematizat din fața Centrului Cultural la nivelul pieței din fața Catedralei Încoronării.

Terenul liber rămas în afara circulațiilor, parcajelor și trotuarelor va fi plantat cu arbori și arbusti decorativi cu rol de protecție fonică și umbrire.

Construcțiile culturale, vor fi prevăzute cu spații verzi și plantate, locuri de odihnă, reprezentând minim 20 % din suprafața terenului alocat.

Piața pietonală va fi la nivelul străzii Unirii și va avea amenajate gradene pe anumite laturi. Se vor amenaja zone verzi plantate cu pomi decorativi pentru protejarea zonei pietonale de
circulația auto și pentru umbrire. Zonele verzi, oglinzile de apă, locurile de odihnă vor marca traseele pietonale prin piață.

Se recomandă ca spațiile ramase libere până la construirea obiectivelor propuse să fie înierbate. Se recomandă ca acolo unde este posibil, locurile de parcare să fie înconjurate cu un gard viu de 1 metru înălțime.

Atunci când construcțiile sunt prevăzute cu terase, se recomandă ca acestea să fie înierbate, creându-se astfel o grădină pe acoperiș.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 23.01.2024 at 16:05

    No, ai văzut Străjene dacă l-ai criticat pe Pleşa ? Ioc lucrări, faci case la ţară.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax