Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Tinerii din județ care se ocupă de robotică, premiați de Rotary Club Alba Iulia. Vezi performanțele lor

Publicat

Rotary Alba Iulia a organizat la Alba Mall un eveniment de premiere, la sfârșit de an, a excelenței în robotică. Puțină lume știe că în Alba Iulia, există performanță în acest domeniu, chiar la nivel de generații diferite, respectiv tineri care au confirmat deja pe plan național statutul lor, precum și cercetători cu experiență recunsocuți la nivel internațional.

”Rotary Club Alba Iulia își propune prin acest proiect să realizeze o punte între aceste generații” a spus președintele clubului, Ilie Sbuciumelea. Evenimentul a inclus și un spectacol de colinde, susținut de Grupul vocal Poienița al Ansamblului Folcloric Transilvania al Colegiului Național Decebal – Deva, elevi ai Școlii Generale Avram Iancu -Corul Prietenia – Rotary Club Deva Castrum, ai Colegiului Național Militar ” Mihai Viteazul” Alba Iulia, ai Şcolii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia, ai Liceului de Arte Regina Maria, Alba Iulia și ai Colegiului Național Decebal Deva. 

Mai jos sunt cei mai reprezentativi exponenți ai noii generații de tineri care excelează în robotică și proiectele lor.

  1. Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan, Alba Iulia” – Laboratorul de Robotică:
  2. Proiect1 – 2017:Roboțelul RO 001 XEO HCC la First Tech Challenge -Competiţie preluată din Statele Unite ale Americii( Sala Polivalentă București ); au participat 53 de echipe, reunind 800 din cei mai buni elevi selectați din 48 de licee din România;
  3. Proiect 2 – 2017: 4 Echipe de elevi au participt la Hackathonul “Innovation Labs” Alba Iulia, Cluj Napoca, Bucureși, care este un pre-accelerator de start-up-uri cu profil tehnic care a fost inițiat la Universitatea Politehnică București în 2011; au fost singurii elevi înscriși în cele 3 concursuri și au concurat cu studenți de la electronică și automatizări de anul II și III. Folosind Smart Phone-ul, proiectele aplicative ale elevilor gestionează: o casă de la distanță, o parcare inteligentă, transportul urban și Cetatea inteligentă, toate acestea au ca fundament conceptul Smart City, implementat la Alba Iulia.
  4. Proiect3 – 2017: Premiul III la concursul national de fizica aplicata „Universul Einstein” sectiunea Robotica, Interdisciplinar cu lucrarea „Robotelul anestezist„. Lucrarea presupune un braț robotic realizat integral din elemente modelate la imprimanta 3D si plexiglas, si automatizat cu Arduino.
  5. Proiect4 – 2017: Excursie pentru dezvoltare profesională și relațională- deplasare in Pompei, Italia, timp de 8 zile, 1-7 septembrie 2017, la prima parte a proiectului Erasmus+, Technological Upcycling, a doi elevi din cadrul Xeo. Proiectul a presupus cursuri de introducere in arduino si eTextiles.
  6. Proiect 5 – 2018 (în derulare): Robotel RO 002 Xeo FTC 2018 creat de la 0 pentru a se plia perfect pentru noul teren de joc ne propunem sa ajungem in top 10 echipe dintre cele 96 inscrise pentru competitia de la Bucuresti.

Echipa:

– Matematică informatică

  • Drăguș Alexandru;
    ●Pop Cristian;
    ●Bendea Daniel;
    ●Dumitrache George;
    Lot extins: Cioancă Stefan, Zaharescu Constantin, Ioica Bogdan.

XI B – Matematică informatică

  • Bogdan Flaviu;
    ●Totoian Marius;
    Lot extins: Marginean Tiberius, Adam George, Ancău Adrian.

X C – Matematică informatică

  • Suciu Alin;
    ●Rusan Madalina;
    ●Fuia Mihai;
    ●Ungureanu Mihai;
    Lot extins: Oprița Cătălin, Polhac Răzvan.

X A – Matematică Informatică

  • Florea Denisa;
    ●Corpodean Darius;
    Lot extins: Sofrac Robert.

Profesori mentori:
prof. informatică Grad I, Onac Sebastian;
prof. informatică Grad I, Palcu Carmen;
prof. informatică Grad I, Mureșan Laura.

  1. Echipa AutoHome – Casa autonoma

Elevi Colegiul “HCC”, Alba Iulia:
Bîcu Diana, Csortan Nicolta, Hada Ioan, Neamțu Claudiu;
Clasa a IX-a C matematică informatică – intensiv Informatică, Colegiul HCC, Alba Iulia.

  1. Echipa SMARTPARKING – Parcare inteligentă

Elevi Colegiul “HCC”, Alba Iulia:
Bendea Daniel, Clasa a XI-a C matematică –informatică intensiv informatică;
Sebeni Dragoș, Clasa a XI-a C matematică –informatică intensiv informatică;
Oprița Cătălin, Clasa a X – a C matematică –informatică intensiv informatică;
Șofrac Robert, Clasa a X-a A matematică –informatică.

  1. Echipa BUSFUL – Autobuzul plin

Elevi Colegiul “HCC”, Alba Iulia:
Mermezan Mihai, Clasa a X -a B matematică –informatică intensiv engleză;
Adam George, Clasa a XI – a B matematică –informatică intensiv engleză;
Mărginean Tiberiu, Clasa a XI – a B matematică –informatică intensiv engleză;
Corpodean Darius, Clasa a X-a A matematică –informatică.

  1. Echipa SMART CITADEL – Cetatea inteligentă

Elevi Colegiul “HCC”, Alba Iulia:
Ștefan Andrei, Clasa a X-a C matematică –informatică intensiv informatică;
Onețiu George, Clasa a X-a C matematică –informatică intensiv informatică;
Trif Adrian, Clasa a X – a C matematică –informatică intensiv informatică.

Profesori mentori:
prof. informatică Grad I, Onac Sebastian;
prof. informatică Grad I, Palcu Carmen;
prof. informatică Grad I, Mureșan Laura.

 

  1. Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”: Echipa Team Army Bot a Colegiului Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” a câştigat, de curând, candidatura pentru proiectul ,,First Tech Challenge România” #Naţie prin Educaţie#. Alături de alte 90 de licee, elevii în uniformă, motivaţi şi încrezători, dornici de cunoaştere şi inovaţie vor participa la faza natională a acestui concurs internaţional, în luna martie a anului viitor. Ghidaţi de spiritul competitiv, de dorinţa de a crea ceva măreţ şi conştienţi de faptul că imaginaţia şi creativitatea nu au limite, elevii colegiului militar albaiulian vor să construiască roboţi. Dorinţa participării este dublată de pasiunea pentru informatică, iar acest proiect reprezintă şansa excepţională ca, asemenea unor vânători de comori, să identifice cele mai eficiente şi viabile soluţii, în obţinerea celui mai bun rezultat, respectiv cel mai reuşit robot! ,,În prezent avem amenajat un laborator, unde încearcăm să desluşim tainele limbajului Java, deoarece, la nivel şcolar, studiem doar C++. Sentimentul noutăţii este uimitor în măsura în care începem să legăm primele linii de cod Java şi să ne acomodăm cu OOP-ul”. În paralel, o parte a echipei studiază construcţia robotului, cunoscând fiecare componentă, aşa cum este ea prezentată pe AndyMark.com. “Ne simţim foarte bine împreună, iar lucrul în echipă ne-a ajutat să legăm prietenii strânse, autodepâşindu-ne în fiecare zi. Simţim că facem parte din ceva foarte important şi încercăm să găsim metode de a ne organiza cât mai eficient, fiind mereu deschişi ideilor noi. Pentru noi lupta deja a început, iar scopul principal este de a ajunge cât mai sus, pentru că doar în echipă devenim o forţă de neînvins!” (elev caporal Bogdan Cătană).

Membrii echipei:

Bogdan Cătană,

Cristian Curta,

Horaţiu Creţ,

Ştefan Negrea,

Denis Lăzăroae,

Sebastian Stanciu,

Cristian Faur,

George Radu,

Nicolae Ilie,

Nemţov Miodrag,

Andrei Toma,

Alexandru Apetrei,

Denis Tătar, Costin Peiu.

Coordonatori: profesor Dorina Filipescu şi profesor Luminiţa Marian.

  1. Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia – Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti –   Departamentului de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti:

Liderul incontestabil  al  specializarii robotica este d-l prof. Mihai Oltean. Iata cateva repere  profesionale:

  • premiul al II-lea la olimpiada nationala de informatica in 1995;
  • master si doctorat in domeniul Inteligentei Artificiale;
  • experienta in domeniul calculatoarelor optice (bazate pe lumina) unde a propus un model de calcul bazat pe intarzaieri de semnal;
  • incepand cu anul 2007 a inceput sa predea un curs de Roboti Inteligenti si in parallel sa implementeze mai multi roboti, dar, din cauza echipamentelor, rezultatele au fost de slaba calitate: roboti de dimensiuni reduse, si nu prea robusti;
  • incepand cu anul 2011 a intrat in posesia unei  imprimante 3D care a schimbat totul: a inceput sa proiecteze si sa creeze mai multe obiecte pentru casa –  maner de bufet, carlig pentru usa de la pod, suport pentru servetele, carcasa baterie, vas de apa pentru pui etc.
  • daca pana in 2011 cel mai mare robot avea 30 cm, din 2011 au crescut la 130 cm;
  • problem aparute: marea diversitate a proiectelor care nu erau continuate de la un an la altul, din cauza ca noii studenti doreau sa construiasca alti roboti;
  • asa s-a luat decizia in 2015 de a construi un singur robot care sa poata fi folosit in cat mai multe scenarii: sa faca de mancare, curatenie in bucatarie, baie, sa poata culege fructe, legume, sa lucreze in gradina, sa repare masini, sa construiasca case etc.
  • asa a rezultat Jenny 5: Sursa de inspiratie pentru acest robot a fost un film stiintifico-fantastic din anul 1986: Scurt Circuit. Jenny 5 este un robot pe senile, are un picior pliabil, 2 maini cu 6 grade de libertate si un cap dotat cu senzori si camere web. In total robotul are 19 motoare, 14 potentiometre, 4 camere web, un LIDAR, 2 senzori cu infrarosu si un senzor cu ultrasunete. Robotul este comandat de catre un laptop amplasat pe platforma; Robotul poate fi controlat de pe un telefon mobil (sau de pe orice calculator conectat la internet). Are si cateva functii inteligente, de exemplu urmarirea unei persoane. De asemenea raspunde si comenzilor vocale.
  • la constructia robotului au participat si studentii inscrisi la cursul de Roboti Inteligenti.
  • Jenny 5 este un robot in plina dezvoltare. Acum urmeaza sa fie echipat cu 4 senile (in loc de 2) pentru a putea urca si trepte. Pe viitor de asemenea se intentioneaza sa i se  adauge cat mai multi algoritmi de inteligenta artificiala pentru a putea executa sarcinile pentru care a fost proiectat: facut de mancare si curatenie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. adolf

    duminică, 24.12.2017 at 19:07

    Bravo Fete si Baieti! Nu va lasati, mintea voastra este cel mai de pret bun care va va permite sa munciti oriude pe aceasta planeta! Voi puteti muta muntii, doar sa vreti!
    Nu uitati niciodata sa ramaneti copii: puneti intrebari tot timpul, fiti curiosi si NU VA FIE FRICA SA… GRESITI!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax