Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: 200 de elevi din şase judeţe participă la Festivalul Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor” de la la Alba Iulia

Publicat

IMG_6429 A opta ediție a Festivalului Naţional de Tradiţii şi Obiceiuri Populare „La Porţile Apusenilor” a început vineri, 22 aprilie, la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia. Aproximativ 200 de elevi, din județele Alba, Dolj, Cluj, Harghita, Maramureș și Mureș au ocazia să îşi pună în valoare talentul, măiestria artistică şi creativitatea în cadrul celor patru secţiuni ale festivalului.

La festivitatea de deschidere a evenimentului au participat printre alții primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, directoarea Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, prof. Elena Ignat, reprezentanți ai Consiliului Județean Alba, Inspectoratului Școlar Județean Alba, Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” și ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, Asociației „Datini Străbune” dar și actorul Dorel Vișan.

„În fiecare primăvară, de opt ani, derulăm acest festival și anul acesta închidem frumos săptămâna „Școala Altfel”. De opt ani, noi cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, cei care au o chemare spre tradiție, spre simplu, spre frumos, care știu ce înseamnă portul popular, dansul popular și obiceiul popular, ne încăpățânăm să transmitem câte ceva din ceea ce înseamnă identitatea noastră a poporului român. Vreau să cred că cele câteva ore pe care le petrecem astăzi aici ne fac să uităm de <Facebook>, <WhatsApp> și alte forme de exprimare și de manifestare care ne dau multe bătăi de cap și vreau să ne petrecem timpul simplu, curat, frumos, gândindu-ne la ce ceea ce înseamnă tradiția și valorile noastre culturale”, a spus prof. Elena Ignat, directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”.

Festivalul „La Porțile Apusenilor” este pentru elevi un bun prilej pentru a afla și a transmite zestrea spirituală transmisă de străbunii noștri.

„Pentru copiii din Alba Iulia, anul acesta și încă patru ani vor fi dedidați mai mult decât niciodată copiilor, copiilor de la creșă, copiilor de la grădiniță, copiilor ca voi, copiilor mai mari ca voi, pentru că a venit momentul după atâta construcție să ne gândim mai mult și mai intens la voi, pentru că voi sunteți cei care trebuie să continuați. Eu vă felicit pentru ceea ce faceți”, a transmis primarul Mircea Hava.

YouTube video

Actorul Dorel Vișan a transmis că a ajuns la eveniment din întâmplare. Acestea le-a spus celor prezenți câteva povestioare cu tâlc.

Fiind o manifestare de amploare, şi la această ediţie participă aproximativ 200 de elevi, din județele Alba, Dolj, Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, care vor avea ocazia să îşi pună în valoare talentul, măiestria artistică şi creativitatea în cadrul celor patru secţiuni ale festivalului:

– secţiunea de reţete culinare tradiţionale ,,Gustos şi sănătos în bucatele bunicii’’,

– secţiunea de interpretare vocală ,,Dor de cântec’’,

– secţiunea ,,Tradiţii şi obiceiuri oglindite în arta plastică: desene în acuarelă/icoane pe sticlă

– secţiunea de afişe/postere ,,Promovăm tradiţia – ea ne defineşte!”, transmit organizatorii.

După festivitatea de deschidere, participanţii au putut vizita şcoala, expoziția cu lucrările elevilor înscrişi la secţiunea de pictură în acuarelă, precum și expozițiile care cuprind obiecte tradiţionale realizate de elevi, dar şi de clasele de meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” Alba Iulia. De asemenea, elevii au avut ocazia să realizeze icoane pe sticlă, ouă încondeiate, ornamente de Paște, semne de carte în cadrul atelierelor special amenajate în curtea școlii.

Concursul din cadrul celor patru secţiuni ale festivalului se va desfăşura de la ora 13.00, iar  festivitatea de premiere va începe la ora 15.30.

Premiile ce vor fi oferite câştigătorilor şi materialele promoţionale (mape, pliante, revista festivalului etc.) sunt asigurate de Consiliul Judeţean Alba și de Primăria Municipiului Alba Iulia.

Ajuns la a VIII-a ediție, acest festival a devenit o tradiţie a Şcolii „Avram Iancu” din Alba Iulia, reuşind să se impună în peisajul manifestărilor cultural-artistice de acest gen, atât prin calitatea activităţilor realizate, cât şi prin numărul mare de participanţi din mai multe zone etnofolclorice.

Organizatorii evenimentului sunt Şcoala „Avram Iancu” din Alba Iulia, condusă de prof. Elena Ignat, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement