Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO – VIDEO | 25 de ani de când românii și-au luat rația de libertate. Revoluția, comemorată la Alba Iulia cu slujbe religioase, plachete și diplome


Publicat

IMG_3710Revoluționari, autorități, politicieni și preoți , au comemorat, în 21 decembrie 2014, la Alba Iulia 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Alba Iulia a fost unul dintre primele orașe din România unde, după Timișoara, s-a aprins flacăra Revoluției. La Alba Iulia primele manifestații împotriva dictaturii comuniste au început în seara de 21 dececembrie. La 25 de ani de când românii și-au luat rația de libertate, autoritățile și revoluționarii au dezvelit plăci comemorative, au depus coroane și au înmânat diplome și plachete revoluționarilor.

Evenimentele au început în faţa Instituţiei Prefectului, la ora 09.30, cu dezvelirea și sfințirea unei plăci comemorative, urmată de depuneri de coroane la Troiță.

IMG_3704Au continuat apoi în Cetate, la Monumentul Eroilor Revoluţiei, unde, începând cu ora 10.00, a fost programată cea de-a doua depunere de coroane.

Au fost depuse coroane din partea Asociației revoluționarilor din Alba, Senatului României, Camerei Deputaților, Instituției Prefectului județului Alba, Consiliului Județean Alba, Primăriei și Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, Ministerului Afacerilor Interne, Muzeului Național al Unirii și Direcției de Sănătate Publică a județului Alba.

Din partea partidelor politice, au depus coroane Partidul Social Democrat, Partidul Conservator și UNPR (PSD + PC + UNPR), Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Mișcarea Populară (PMP).

Începând cu ora 10:30, Asociația de revoluționari a depus o coroană la Troiţa din faţa Catedralei Ortodoxe.

Evenimentele au continuat în Sala Unirii, unde de la ora 11:00 au ținut cuvântări oficialități și reprezentanți ai revoluționarilor (Mihai Babițchi, Gabriel Suciu), după care au fost înmânate plachete comemorative.

IMG_3741”Au trecut 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și foarte mulți dintre noi, chiar dintre cei mai în vârstă, au uitat că românii se hrăneau cu deșeuri, se încălțau cu deșeuri, se îmbrăcau cu deșeuri, se culturalizau cu deșeuri. Magazinele, fie ele alimentare sau cu produse industriale erau goale. Carnea, laptele, pâinea, ouăle, untul, uleiul, erau raționalizate. În apartamente oamenii înghețau iarna de frig. Apa caldă se dădea ”doar la anumite ore” și nu ajungea deseori decât la etajele inferioare. Televiziunea funcționa numai câteva ore pe zi, iar cea mai mare parte era dedicată cultului deșănțat al personalității cuplului de dictatori. Iar peste toate domnea omniprezentă teama. Teama de a vorbi, teama de a acționa, de a face ceva ca lucrurile să se schimbe. Teama de prietenul cel mai bun, înfricoșat el însuși și probabil ușor șantajabil, teama de vecini, de colegii de serviciu și chiar de unii membri de familie care puteau fi informatori. De 45 de ani, România trăia într-un adevărat labirint al absurdului, în care valorile umane păreau definitiv compromise. Revoluțiile anului 1989 din Europa de Est au dovedit cât de greșită era acea explicitare. Revoluția din decembrie 1989 din România nu a fost organizată de o elită intelectuală cu un program clar de reconstrucție a societății, ci a pornit ca o mișcare de revoltă generalizată, îndelung stăpânită a maselor populare împotriva totalitarismului comunist de tip ceaușist.

Participarea entuziastă în final a întregii populații la evenimente și sacrificiul celor aproape 4.300 de morți și răniți, chiar dacă a condus la prăbușirea regimului comunist, nu a însemnat automat câștigarea libertății, instaurarea democrației și statului de drept sau obținerea prosperității pentru întregul popor. Puterea în stat a fost confiscată imediat de un grup de nomenclaturiști și securiști din linia a II-a, în frunte cu Ion Iliescu. A urmat jefuirea nerușinată a avuției naționale, sub lozinca așa numitei privatizări și a economiei de piață.

Au ajuns în fruntea țării și în parlament gargaragii de duzină, agramați cultural, lipsiți de principii morale, vocali în ședințele de partid, pe stradă sau în cafenele, dar incapabili să discearnă între interesul național și cel clientelar de partid. Însă nu toți cei din clasa politică au fost așa.

A trebuit să vină anul 2014 pentru ca speranța să renască în România. Buldozerele DNA au scos la suprafață o holcăială fetidă de corupți, în mai toate partidele politice. Alegerile prezidențiale din acest an au dovedit ceea ce părea pierdut pentru mult timp, solidaritatea oamenilor, impresionantă mai ales în turul al doilea al alegerilor. O solidaritate care a amintit de decembrie 1989. Românii au demonstrat că și-au păstrat voința și înțelepciunea pentru a lupta până la capăt pentru un drept fundamental. ” a declarat Mihai Babițchi, președinte de onoare al Asociației 21 decembrie 1989.

Mai apoi, prefectul Gheorghe Feneșer a dat citire mesajului primului ministru.

IMG_3745”Suntem astăzi la 25 de ani de la Revoluția din 1989. Eu aș vrea să spun celor care au avut curajul să iasă în stradă, ca unul care face parte din cei mulți care nu au fost în fruntea revoluționarilor, că îi respectă și că trebuie să le fim recunoscători pentru totdeauna. Decembrie 1989 a fost un moment de cotitură în viața românilor și a României. Cei care au riscat, ieșind în stradă, în toată țara, dar și aici la Alba Iulia și la Cugir, aceștia sunt cei care merită altă tratație din partea noastră. Insituțiile statului trebuie să respecte eroii. Eu cred că Revoluția din 1989 și tot ce s-a întâmplat de atunci și până acum, a mers în sensul pozitiv a vieții românilor și a României.”, a precizat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

IMG_3746”Astăzi e o zi deosebită. E o zi deosebită în Alba Iulia, dar e o zi deosebită și pentru România. Un președinte pe care l-am vrut atâta de mult depune jurământul. Astăzi sunt sigur că se va vota bugetul. […] Și astăzi trăim într-o lume a deșeurilor. Și astăzi din păcate și mâncarea este un surogat. Și lucrurile astea nu suntem noi de vină, noi avem o singură vină, că prea mult suportăm. Noi avem o vină că nu am înțeles că după zilele Revoluției trebuia să înceapă cealaltă revoluție. Revoluția afară. Să avem pe ce ne mișca, să avem străzi, să avem locuri de muncă, să se construiască. […] Și noi suntem de vină, noi, cei care, cineștie de ce și pentru ce, ne-am închinat tot timpul la câte un partid. Dar nu foarte mulți din cauză că credeam într-o doctrină, ci pentru privilegii, ăsta este omul. Mă bucur că împreună cu albaiulienii am reușit să continuăm revoluția în Alba Iulia și să facem ceea ce de 300 de ani aproape nu s-a făcut.” a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

În continuare, în semn de recunoștiință pentru revoluționarii Albei, au fost înmânate de către președintele Consiliului Județean Alba Ion Dumitrel și de către primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, diplome, plachete și albumul aniversar, consacrate implinirii a 25 de ani de la Revoluția Română.

Mai apoi, toți cei prezenți au fost invitați la o masă, organizată la Hotel Cetate.

Vă prezentăm o galerie foto de la evenimentele de astăzi:ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Marea Britanie, prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului anti-COVID Pfizer/BioNTech. Când ar putea începe vaccinarea

Publicat

Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului anti-COVID dezvoltat de Pfizer/BioNTech pe scară largă.

Autoritatea de reglementare britanică MHRA spune că vaccinul, care oferă o protecție de până la 95% împotriva COVID-19, este sigur, iar imunizările ar putea începe în câteva zile pentru persoanele din grupuri cu prioritate ridicată. Marea Britanie a comandat deja 40 demilioane de doze – suficient pentru a vaccina 20 de milioane de oameni.

Aproximativ 10 milioane de doze ar trebui să fie disponibile în curând, primele unități urmând să sosească în Marea Britanie în următoarele zile.

Acesta este vaccinul care a trecut cel mai rapid de la concept la realitate, având nevoie de doar 10 luni pentru a urma aceiași pași de dezvoltare care durează în mod normal un deceniu.

Deși vaccinarea poate începe, oamenii trebuie să rămână vigilenți și să respecte regulile pentru a opri răspândirea, spun experții.

Marți, Agenţia Europeană pentru Medicamente a anunţat că vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech va primi sau nu undă verde pentru comercializare cel mai târziu pe 29 decembrie.

sursa: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Comunicat dr. Adrian Bara: Noul PSD are soluții concrete pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate (P)

Publicat

Noul PSD are soluții concrete pentru reducerea numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și îmbunătățirea sistemului medical, astfel încât toți cetățenii, indiferent de locul în care trăiesc, să aibă acces sigur și echitabil la servicii de calitate. Este obligatoriu ca sistemul medical să asigure accesul neîngrădit al pacienților la testare pentru depistarea COVID-19, în mod gratuit. În prezent, sunt foarte multe persoane care plătesc pentru efectuarea testelor, iar nivelul de testare este mai redus față de țările mai dezvoltate.

Sistemul medical trebuie să pună pacientul pe primul plan! M-am alăturat echipei de profesioniști din domeniul sănătății a noului PSD, între care se numără profesorii Adrian Streinu-Cercel, Alexandru Rafila și Leonard Azamfirei, pentru că îmi doresc tot ce e mai bun pentru Alba. Prioritățile pacienților sunt și prioritățile Partidului Social Democrat:

I. Prioritate imediată: Combaterea Pandemiei COVID-19!

1) Acces neîngrădit la testare acolo unde și atunci când este nevoie;

2) Creșterea capacității de răspuns a sistemului public de sănătate;

3) Protejarea prioritară și susținerea personalului medical;

4) Recâștigarea încrederii și parteneriat cu populația printr-o informare corectă, completă și rapidă.

II. Prioritate strategică: Acces sigur și echitabil la servicii de sănătate de calitate pentru toți cetățenii, fără a-i împovăra financiar!

1) Înființarea a 800 de centre comunitare medicale – cheia accesului sigur și rapid al cetățenilor la servicii de sănătate!

2) Spitale publice la standarde europene, pentru garantarea siguranței pacienților!

3) Acces neîngrădit la medicamentele esențiale, compensarea lor și a vaccinurilor ori a tratamentelor pentru pacienții din programele naționale, prin reevaluarea politicii medicamentului și încurajarea producției autohtone de produse farmaceutice.

4) Îmbunătățirea stării de sănătate a femeii și a copilului, inclusiv prin dezvoltarea medicinei școlare.

5) Refacerea structurilor de sănătate publică și aplicarea de programe și strategii pentru ca România să aibă comunități sănătoase, comunități educate, comunități sigure! Plan concret de dezvoltare pe termen scurt și pe termen mediu/lung.

Pe 6 decembrie, la alegerile parlamentare, votați Partidul Social Democrat, pentru siguranța accesului la sănătate.

Dr. Adrian Bara,

Candidat PSD Alba la Senat

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

– CUI mandatar financiar județean 11200020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un minor a încercat să fure banii dintr-o sală de jocuri din Sebeș, însă a fugit cu mâna goala. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un minor din Sebeș s-a ales cu doi ani de internare într-un centru de detenție după ce a încercat să fure banii dintr-o sală de jocuri de noroc din localitate.

Însă, chiar dacă a amenințat-o cu un cuțit pe femeia care lucra la sala de jocuri, nu a reușit să fure nici un ban deoarece aceasta nu avea încasări. 

Fapta s-a petrecut în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2020, dar o primă condamnare a venit 10 luni mai târziu, pe 11 noiembrie.

Ce s-a întâmplat

Întreaga fapta este descrisă în motivarea instanței din Sebeș.

Tânărul, D.N.G, l-a contactat în noaptea respectivă pe un prieten pentru a merge la o sala de jocuri de noroc. Când s-au vazut acesta i-a spus prietenului că vrea să fure banii de la sala de jocuri respectivă și i-a spus că are un cuțit pe care îl va folosi.

Cei doi s-au deplasat la sala de jocuri. Acolo, în timp ce prietenul său juca la aparate, tânărul în cauză a stat o perioadă în sală, dar apoi a părăsit locația.

Mai târziu și-a pus un fular pe fața și s-a deplasat direct la femeia care lucra pe sala. Sub amenințarea cuțitului pe care îl avea asupra sa, a obligat-o pe fată să deschidă borseta, însă aceasta nu avea nici un ban în ea.

Atunci incuplatul ”a bruscat-o și i-a solicitat să se deplaseze în locul unde se află seiful. Aici profitând de faptul că inculpatul G. N. s-a aplecase asupra seifului, numita (…) a acționat butonul de panică, motiv pentru care acesta s-a ridicat și după un schimb de replici a fugit, întreaga activitate infracțională a suspectului G. D. N. fiind surprinsă de camerele de supraveghere video amplasate atât la interiorul cât și la exteriorul sălii de jocuri mecanice”, se arată în motivarea instanței din Sebeș.

La scurt timp tânărul a fost prins de polițiști, însă acesta nu era la prima abatere de la litera legii. În trecut, minorul a mai fost condamnat la un an și 4 luni pentru o altă infracțiune, însă cu suspendare.

După fapta comisă la sala de jocuri, magistrații l-au condamnat la ”măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o durată de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la tâlhărie calificată”, se arată în decizia judecătorilor.

La o zi distanță de la decizia Judecătoriei Sebeș, un apel a fost făcut, iar dosarul va ajunge pe rolul instanței superioare, care va da o sentință definitivă.

sursă foto: arhiva alba24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Criptomoneda Bitcoin se apropie de cea mai mare valoare din istorie. Prognozele de creștere pentru anul viitor sunt amețitoare

Publicat

bitcoin

Criptomoneda Bitcoin a ajuns aproape de maximul înregistrat în urmă cu trei ani şi a atins pentru scurt timp pragul de 19.000 de dolari, scrie agenția Reuters.

Valoarea maximă pe care a atins-o criptomoneda este de 19.666 de dolari, spre sfârşitul lui 2017.

Bitcoin-ul a crescut cu 40 % în noiembrie şi cu aproximativ 160 % în 2020.

Criptomonedele sunt văzute de unii investitori drept una dintre principalele active de refugiu, precum aurul, la care se recurge adesea în perioadele de incertitudine economică.

Brain Estes, chief investment officer în cadrul fondului de investiţii Off the Chain Capital, spune că valoarea unui bitcoin poate atinge anul viitor pragul de 100.000 de dolari.

„În trecut, bitcoin-ul a crescut de zece, douăzeci sau de treizeci de ori într-un an. N-ar fi mare lucru să crească de cinci ori”, a declarat Estes, adăugând că valoarea criptomonedei ar putea ajunge la 288.000 de dolari până la sfârşitul lui 2021.

De asemenea, Tom Fitzpatrick, analist în cadrul Citi, spune că bitcoin-ul va creşte la 318.000 de dolari spre finalul anului viitor, citând cantitatea limitată, uşurinţa de mişcare de-a lungul graniţelor şi caracterul opac al monedei.

În schimb, Lennard Neo, şeful echipei de cercetare din cadrul Stack, un furnizor de index fund pe bitcoin, se aşteaptă ca valoarea criptomonedei să depăşească 60.000 de dolari în următoarele 12 luni.

sursa: reuters.com, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate