Șaizeci de familiii tinere din Alba Iulia s-au mutat vineri în casă nouă, în apartamentele de la ANL. După ani buni de așteptare pentru unii și după nenumărate sesiuni de contestații, consilierii locali cu aprobat lista finală și definitivă de repartizare a locuințelor. Proprietarii și-au primit cheile în jurul prânzului, iar la inaugurare a fost prezent și primarul Mircea Hava și câțiva consilieri. Alte opt familii au fost repartizate în garsoniere, pe strada Livezii.

„Cred că termenul de finalizare era undeva prin mai, dar nu s-au finalizat din motive legate de constructor. Au fost tot felul de încurcături, cu subantreprenori, lucruri care nu intră în atributul nostru. S-au rezolvat și marea bucurie este că 60 de familii au reușit să se mute aici. Mai sunt încă 8 garsoniere pe strada Livezii, însă mai sunt multe documente de făcut acolo. Recepția nu s-a făcut în 7, pentru că poimâine este 9, ci s-a făcut pentru că trebuia să se facă. Oamenii așteptau deja să se mute înainte de sărbători”, a declarat primarul Mircea Hava.

„Din păcate au existat câteva nemulțumiri legate de distribuția apartamentelor, dar nu am putut să îi mulțumim pe toți. Eu mă bucur că, cu eforturi, am reușit să le acordăm înainte de sărbători, este un lucru foarte important. Acum, un alt lucru pe care trebuie să îl înțeleagă toată lumea este că până miercuri noi vom încerca să terminăm toate contractele, cel târziu joi să le dăm pe toate, iar ulterior să începem să facem contractele de la apă, gaz, curent și gunoi. Acum, le reamintesc tuturor că cel mai complicat va fi la gaz. Luni dimineața am stabilit o întâlnire cu directorul de la gaz și vrem să grăbim treaba, pentru ca până de Crăciun să poată toată lumea să se mute în apartamente”, a explicat consilierul local Simone Albani, membru în Comisia de analiză a cererilor pentru locuințe sociale.
Pentru a putea fi locuite, apartamentele mai trebuie branșate la gaz, curent, apă, iar, pentru fiecare utilitate, proprietarii trebuie să semneze un contract individual. În unele apartamente, parchetul laminat era desprins și umflat din cauza frigului din ultimele zile, însă proprietarilor li s-a explicat că această problemă se poate rezolva, prin scoaterea plintelor de pe margini, care va permite întinderea parchetului.
„Apartamentele arată foarte bine. Sunt apartamente care, după cum bine știți, au trecut prin mai multe probleme cu constructorii, dar până la urmă arată foarte bine. Mai sunt câteva probleme, de exemplu în perioada asta de frig s-a mai dezlipit parchetul, dar constructorul va rezolva și această problemă. Încercăm să îi mulțumim pe toți. Implicare din partea noastră este, cel puțin din a mea, la maxim, 100%, că asta am încercat să rezolv de când am intrat în Consiliul Local. A fost una dintre primele probleme pe care am încercat să le rezolv încă de când eram viceprimar. Mă bucur că am ajuns astăzi la încheiere”, a adăugat Simone Albani.
Unul dintre cele mai contestate dosare a fost cel al lui Emanuel Drăgușin, clasat pe locul 1 pe listă, cu 64 de puncte. Acesta a ținut să clarifice problema pentru cei care au îndoieli legate de corectitudinea procedurii prin care a obținut apartamentul, explicând că a aplicat pentru ANL în urmă cu 8 ani, în 2004. „A fost o așteptare destul de lungă […] dar mă bucur că până la urmă s-au dat apartamentele în folosință, la prima vedere par foarte frumoase. […] Îi invit pe toți cei care au bănuieli să îmi verifice dosarul, să vadă dacă este vreo problemă. Vreau să spun că a fost o anchetă din partea Serviciului de Asistență Socială al Primăriei, făcută exact așa cum trebuie, tocmai pentru că existau suspiciuni. Mi-am depus dosarul exact ca orice alt cetățean și beneficiez de acest apartament exact în condițiile legii și cum ar face orice om obișnuit”, a precizat Emanuel Drăgușin.
FOTO-VIDEO: Cătălin CRĂCIUN