Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO | BACALAUREAT 2013: Proba scrisă la alegere a profilului. 2.808 candidaţi din Alba au fost prezenţi în sălile de examen

Publicat

YouTube video

Candidaţii la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat au susţinut, vineri, ultima probă de Bacalaureat: cea la alegere, a profilului şi specializării. Anul acesta, pentru elevii de la tehnologic au fost pregătite subiecte diferite faţă de cei de la profilele teoretice, la fizică şi chimie. Au fost organizate testări şi la biologie sau informatică (pentru cei de la profilurile real, tehnic, resurse naturale şi militar), geografie, filosofie, logică, psihologie sau sociologie (pentru profilurile umanist, servicii sau filiera vocaţională). Din Alba, s-au înscris la această probă 3.046 de candidaţi şi s-au prezentat în săli 2.808 de elevi.

Proba scrisă la biologie a fost aleasă ca opţiune de 1.221 de elevi, geografia de 1.158 de candidaţi, iar la informatică s-au înscris 169 de elevi. Pentru proba scrisă la logică au optat 65 de candidaţi, sociologia a fost aleasă de 33 de elevi, 9 elevi au optat pentru psihologie, doi candidaţi pentru economie şi 14 elevi au ales filosofia. Pentru proba scrisă la fizică, 221 de elevi ar trebui să fie prezenţi în sală, iar la chimie 154 de elevi.

Citește și BACALAUREAT 2014: MODELE de SUBIECTE şi calendarul probelor din acest an. Detalii despre examen

UPDATE: Elevii de la Colegiul Liceal Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, care au susţinut probele scrise la geografie, sociologie, biologie şi logică le-au spus reporterilor Alba24 că subiectele au fost uşoare şi accesibile şi se aşteaptă să primească note peste 9. La Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”, candidaţii care au dat examen la geografie şi logică au spus că subiectele nu le-au pus probleme şi sunt mulţumiţi de ce au scris.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei de Bacalaureat din Alba, Dan Cherecheș, din totalul de 3.046 elevi înscrişi să susţină proba scrisă la alegere a profilului, doar 2.808 candidaţi au fost prezenţi în sălile de examen, iar 7,8% au absentat.

La proba scrisă la geografie, elevii claselor a XII-a au avut de rezolvat de trei subiecte. La Subiectul I, candidaţii au avut de identificat râuri, oraşe-capitală şi forme de relief pe baza unei hărţi a Europei, la un alt subpunct pe baza aceleiaşi hărţi, au avut de făcut comparaţii între climatul formelor de relief. Subiectul II a constat în identificarea unor forme de relief, oraşe şi râuri din ţară. pe baza hărţii României. La Subiectul III, candidaţii au avut de interpretat un grafic cu temperaturi şi precipitaţii, iar la  un alt subpunct  au trebuit să vorbească despre oraşele, formele de relief, structurile Ungariei. Ultimul subpunct al subiectului al III-lea, a constat în numirea a doi factori  pentru care ar trebui să adere la UE ţările care nu sunt membre.

La subiectul I, de la proba scrisă la Biologie vegetală şi animală, elevii au avut de completat „Urechea externă a mamiferelor este alcătuită din … şi … auditiv”, să dea exemplu de două grupe de amfibieni, iar la un alt subpunct trebuiau să încercuiască litera corectă. Tot la subiectul I, ultimul subpunct a constat în propoziţii fals sau adevărat, precum „Bronşita este o boală cu transmitere sexuală”, iar la propoziţiile false elevii au trebuit să dea şi exemplu, pentru ca aceasta să fie afirmativă.

La subiectul II, elevii au avut de caracterizat ateroscleroza (două cauze, două manifestări, două măsuri de prevenire) şi să explice motivul pentru care capilarele au pereţii subţiri. La un alt subpunct, candidaţii trebuiau să calculeze masa apei din plasma unui sportiv, pa baza unor date şi să completeze această problemă cu o cerinţă formulate de ei şi să o rezolve. În urma încrucişării dintre două soluri de viţă de vie, unul cu fructe alb-gălbui şi mari (AAMM) şi altul cu fructe albăstrui – violet şi mici (aamm), elevii au trebuit să stabilească la acest subpunct, fenotipul organismelor, tipurile de gameţi formaţi de organismele, numărul combinaţiilor şi de asemenea au trebuit să completeze cu o cerinţă pe care să o formuleze ei şi să o rezolve.

Subiectul III de la proba scrisă la biologie, pe baza cerinţei „Profaza şi telofaza sunt faze ale diviziunii celulare mitotice”, elevii au avut de precizat alte două faze ale acestei divizuni, o comparaţie între profază şi telofaz şi să contruiască patru enunţuri care să conţină informaţii despre „Etapele meiozei” şi „Importanţa mitozei”. La punctul doi, de la subiectul III,  pe baza cerinţei „Pentru a supravieţui toate vieţuitoarele trebuie să se hrănească. Nutriţia se poate realiza autotrof şi heterotrof”, elevii au avut de enumerat glandele anexe ale sistemului digestiv al mamiferelor, să explice afirmaţia „Spre deosebire de animale, plantele verzi se pot hrăni autorof prin fotosinteză” şi să alcătuiască un minieseu despre „Nutriţia heterotrofă” în care să scrie şase noţiuni specifice temei.

Examenul a început la ora 9.30 şi a durat trei ore, iar accesul în săli a fost posibil până la ora 8.30, pe baza buletinului. Elevii au fost aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică şi în funcţie de disciplină şi tipul de subiect primit. Nu au putut intra în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare, cei prinşi cu astfel de materiale fiind eliminaţi din examen.

Subiectele au fost trimise de la București și sunt secrete. Pe lângă camerele amplasate în sălile de examen, și sălile unde se corectează lucrările sunt supravegheate video.

Candidaţii au putut primi pentru rezolvarea subiectelor atâtea coli tipizate şi ciorne câte au nevoie. După ce s-a anunţat varianta de subiect extrasă de Comisia Naţională de Bacalaureat, s-au multiplicat subiectele pentru fiecare candidat şi s-au distribuit în săli.

Candidaţii au putut scrie pe lucrările de examen doar cu instrumente cu cerneală ori pastă de culoare albastră ori creion, pentru scheme şi a desene. Pentru proba la geografie, s-au putut utiliza instrumente de desen.

Rezultatele vor fi afişate luni, 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 16.00. Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, se vor afişa în 12 iulie.

Anul acesta, în județul Alba, au fost așteptați să susțină examenul „de maturitate”, în total, 3.409 elevi. Dintre aceștia, un număr de 2.838 de candidaţi sunt din promoția 2013, iar 571 din anii anteriori.

Examenele de Bacalaureat au fost organizate în 34 de licee din județ, cu excepția Liceului privat „Sfântul Iosif” Alba Iulia și a Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, unde nu au fost elevi înscriși pentru bacalaureat.

Pentru a promova examenul, elevii vor trece fiecare examen cu cel puţin nota 5, dar, per ansamblu, media de la BAC 2013 trebuie să fie de cel puţin 6. Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta se va rotunji la 6.00.

Citește și SIMULARE BACALAUREAT 2014: SUBIECTELE la MATEMATICĂ pentru clasa a XI-a și a XII-a. Proba obligatorie a profilului

FOTO – VIDEO: Cosmin NISTOR și Cătălin CRĂCIUN

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax