Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Basorelieful „Lupa Capitolina cu Romulus și Remus”, exponatul lunii martie, vernisat la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Luna martie aduce în fața albaiulienilor un nou artefact, ce va fi „exponatul lunii” la Muzeul Național al Unirii. Este vorba despre un basorelief ce reprezintă un bine cunoscut simbol al lumii romane, Lupoaica „Lupa Capitolina”, alăptându-i pe cei doi gemeni, legendarii întemeietori ai Romei, Romulus și Remus.

Exponatul lunii martie a fost vernisat marți, 5 martie, la ora 11.00, la Muzeul Național al Unirii, în prezența a doi soldați romani. Povestea basoreliefului „Lupa Capitolina cu Romulus și Remus” a fost spusă de arheologul Radu Ota.

„Este un monument funerar, în care ne sunt înfățișați Lupoaica alăptându-i pe gemenii Romulus și Remus.Aceste tipuri de monumente se regăsesc în arta Daciei Romane dar nu numai. În Dacia, asemenea reprezentări întâlnim în special în mediul militar. În Alba Iulia au fost descoperite două astfel de monumente.

De ce era reprezentată lupoaica cu gemenii pe monumentele funerare romane? Unii specialiști consideră că ar reprezenta calitatea de cetățean a defuncților. Personal, eu sunt de acord cu interpretarea cercetătoarei franceze Cecile Dulière, care a spus că Lupa Capitolina, care ne amintește de originile Romei și este un simbol al puterii romane, îi proteja pe oameni în timpul vieții, dar și de pericolele din viața de dincolo.

În legenda întemeierii Romei, Gemenii Romulus și Remus sunt fiii Reei Silvia și a zeului Marte. Romanii au căutat niște origini extraordinare ale poporului lor, ajungând până la Eneas, celebrul erou troian. Izvoarele istorice ne relatează că cea mai veche reprezentare a legendei întemeierii Romei este pe un basorelief pus pe colina Parapinului de către doi magistrați ai Romei, frații Ogulnius, în anul 296. Există și câteva copii moderne ale lupoaicei cu gemenii, păstrate în diverse țări ale Europei, dar și în România, simbolizând latinitatea”, a explicat arheologul Radu Ota, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Vedeți câteva imagini de la eveniment:

FOTO-VIDEO: Cosmin NISTOR

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax