Eveniment
FOTO-VIDEO „Cercetări arheologice la Museikon”. Expoziție cu artefacte descoperite la restaurarea clădirii
Muzeul Național al Unirii a organizat joi, în clădirea noului Muzeu al Icoanei – Museikon, vernisajul expoziției „Cercetări arheologice la Museikon”. Cu acest prilej au fost expuse artefacte descoperite în timpul cercetărilor arheologice desfășurate anul trecut, cu ocazia restaurării clădirii care găzduiește în acest moment Museikonul. Dintre acestea au putut fi văzute piese de perioadă romană, postromană, din evul mediu timpuriu sau chiar din epoca premodernă (sec. XVI-XVII) și modernă (sec. XVIII-XIX).
De amintit că tot în timpul acestor cercetări arheologice au ieșit la iveală și interesantele structuri de zidărie care au aparținut castrului roman de la Apulum și unei clădiri din perioada Principatului Transilvaniei.
„Rezultatele arheologice au fost interesante și deosebite pentru că am identificat nivele de locuire din epoca romană, postromană, evul mediu timpuriu, perioada premodernă și modernă. Am făcut o selecție a materialului descoperit. Cercetările arheologice au durat aproximativ 6 luni. Am lucrat cot la cot cu firma care a realizat reabilitarea acestei clădiri și sunt bucuros că am lăsat în urma ceva de care comunitatea se va bucura. O să puteți vizita structurile de zidărie romane, avem o canalizare romană, avem zidul castrului.
Până la cercetările noastre arheologice se știa că a fost doar un spital militar din secolul XVIII, dar am găsit și structuri din perioada Principatului. Această clădire a fost constuită de austrieci pe structuri mai vechi, pe o clădire mai veche din perioada Principatului”, a declarat dr. Radu Ota.
Cercetările arheologice de la Museikon
Despre clădirea Museikon se știa că a funcționat în secolul al XVIII-lea ca Spital Militar, fiind inclusă în Lista Monumentelor Istorice, ca monument de clasa B. Amplasat în zona nord-vestică a cetății habsburgice Alba Carolina, monumentul se află la baza bastionului Sf. Mihail.
Cercetările au fost demarate ca urmare a unui proiect de restaurare și reabilitare a clădirii în vederea transformării acesteia într-un muzeul al icoanei. Beneficiarul și finanțatorul proiectului este Consiliul Județean Alba.
Din ceea ce este documentat până acum s-a presupus că vechiul Spital Militar, numit și Casa Doctorului sau Spitalul Mic, ar fi fost construit încă din perioada Principatului, fără a se preciza o datare exactă, iar o primă atestare cartografică ar fi harta arhitectului Giovanni Morando Visconti, datată la 18 februarie 1711.
O clădire dreptunghiulară, cu una din laturile scurte lipite de zidul vestic al castrului roman este redată aproximativ la jumătatea distanței dintre palatul contelui Teleki, aflat în colțul nord-vestic al cetății medievale și poarta Sf. Mihail, amplasată pe vechiul traseu al intrării vestice a castrului roman – porta decumana.
De-a lungul timpului clădirea monument a suferit mai multe intervenții. Din planurile cartografice din 1731 și 1736, întocmite de locotenent colonelul Conrad von Weiss, unul din șefii de lucrări de după moartea lui Visconti, reiese faptul că aceasta avea o formă de „L”, cu hasta mică înspre nord. La fel apare și pe harta generalului Bohn de la 1747. Ulterior, pe un plan datat între 1817 – 1823 Spitalul Vechi mai primește o aripă înspre N-E, primind forma literei „U”, realitate confirmată de alte hărți din perioada 1848 – 1852.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News