Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: CFR protejează șoseaua de centură, nu casele oamenilor din Alba Iulia. Cum au fost montate panourile fonoabsorbante

Publicat

Mai mulți proprietari ai unor case din Alba Iulia, situate în vecinătatea liniei de cale ferată, se plâng de disconfortul produs de lipsa panourilor fonoabsorbate. După finalizarea lucrărilor de modernizare a căii ferate, panourile respective nu au mai fost montate. De fapt, au fost montate niște panouri, dar pe partea opusă caselor, spre șoseaua de centură, acolo unde există doar o clădire și niște spații ale CFR.

Oamenii au cerut Statului Român prin Ministerul Transporturilor  și Compania Națională a Căilor Ferate să le spună care este termenul de montare a unor asemenea panouri.

”Menționă faptul că, subsemnații suntem în mod direct afectați de zgomotul produs de circulația intensă a trenurilor care intră și ies/tranzitează stația Alba Iulia, aflându-ne așa cum am menționat în imediata apropiere a liniilor ferate”, au transmis oamenii care locuiesc în zonă, Ministerului Transporturilor.

Oamenii au mai atras atenția că fără măsuri de protecție, calitatea vieții lor este afectată de zgomotul permanent al trenurilor care circulă pe acolo.

  • ”Un motiv în plus pentru care am decis formularea prezentei solicitări este acela că, pe partea opusă a căii ferate, mai precis spre șoseaua de centură care străbate periferia orașului Alba Iulia au fost deja montate panouri fonoabsorbante – deși zona respectivă nu este populată cu locuințe, acolo aflându-se exclusiv șoseaua de centură a orașului și terenuri extravilane”.

Locatarii din zonă au mai cerut instituțiilor statului și o copie după documentația aferentă lucrărilor de modernizare și de achiziție a acestor panouri fonoabsorbante.

Gardul de protecția a fost montat pe partea cu șoseaua de centură, nu pe cea cu casele

”Compania Națională de Căi Ferate le-a dat un răspuns scurt, prin care le-a comunicat doar că panourile fonoabsorbante ”se vor monta la km 411+050, până la km 411+955, cap X Stația Alba Iulia, în dreptul străzii Siretului, în conformitate cu prevederile Acordului de Mediu. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor de montare a panourilor pe secțiunea mai sus menționată est de 30.11.2017”. 

Au trecut de atunci mai bine de doi ani și nici vorbă de panouri, și deci nici de respectarea acordului de mediu invocat chiar de către CFR. Bineînțeles că nici o instituție din Alba nu a supravegheat respectarea acestui acord, amintit chiar de CFR. Nici Agenția pentru Protecția Mediului și nici Direcția de Sănătate Publică nu au urmărit dacă nivelul de zgomot din acest acord a fost sau nu depășit. 

De altfel, instituțiile au avut același comportament și în cazul lucrărilor de la Lotul I al Autostrăzii Sebeș Turda, când au refuzat să intervină astfel încât instanța a fost nevoită să suspende lucrările. Și acolo oamenii erau deranjați de nerespectarea acordului de mediu. Coincindență sau nu, este vorba despre aceeași companie în fața căreia autoritățile din Alba nu mișcă: Impresa Pizzaroti.

Ciudat este și că finanțatorul lucrărilor nu urmărește lucrările. Altfel ar fi observat că panourile fonoabsorbante amintite în răspunsul CFR, lipsesc sau au fost amplasate în altă parte.

Mai mult, în zona respectivă, pe terenul CFR, a apărut un drum de pământ. Praful care se ridică de fiecare dată când trece o mașină este a devenit insuportabil pentru locuitorii din zonă. ”Linia este una de mare viteză, gândiți-vă când va deveni operațională și trece un tren cu 100 de kilometri la oră, ce praf se va ridica. Suntem complet neprotejați” a declarat unul dintre proprietarii caselor de pe strada Siretului.

Tronson Vinţu de Jos – Coşlariu

Lungime: 33,1 km

Stadiu: 63,12% (55,08% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 766.925.000 lei (aprox. 173 milioane euro), semnat în 12 decembrie 2011

Constructor: Impressa Pizzarotti & C S.p.A

Termen iniţial contract: 30 de luni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax