Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: CFR protejează șoseaua de centură, nu casele oamenilor din Alba Iulia. Cum au fost montate panourile fonoabsorbante


Publicat

Mai mulți proprietari ai unor case din Alba Iulia, situate în vecinătatea liniei de cale ferată, se plâng de disconfortul produs de lipsa panourilor fonoabsorbate. După finalizarea lucrărilor de modernizare a căii ferate, panourile respective nu au mai fost montate. De fapt, au fost montate niște panouri, dar pe partea opusă caselor, spre șoseaua de centură, acolo unde există doar o clădire și niște spații ale CFR.

Oamenii au cerut Statului Român prin Ministerul Transporturilor  și Compania Națională a Căilor Ferate să le spună care este termenul de montare a unor asemenea panouri.

”Menționă faptul că, subsemnații suntem în mod direct afectați de zgomotul produs de circulația intensă a trenurilor care intră și ies/tranzitează stația Alba Iulia, aflându-ne așa cum am menționat în imediata apropiere a liniilor ferate”, au transmis oamenii care locuiesc în zonă, Ministerului Transporturilor.

Oamenii au mai atras atenția că fără măsuri de protecție, calitatea vieții lor este afectată de zgomotul permanent al trenurilor care circulă pe acolo.

  • ”Un motiv în plus pentru care am decis formularea prezentei solicitări este acela că, pe partea opusă a căii ferate, mai precis spre șoseaua de centură care străbate periferia orașului Alba Iulia au fost deja montate panouri fonoabsorbante – deși zona respectivă nu este populată cu locuințe, acolo aflându-se exclusiv șoseaua de centură a orașului și terenuri extravilane”.

Locatarii din zonă au mai cerut instituțiilor statului și o copie după documentația aferentă lucrărilor de modernizare și de achiziție a acestor panouri fonoabsorbante.

Gardul de protecția a fost montat pe partea cu șoseaua de centură, nu pe cea cu casele

”Compania Națională de Căi Ferate le-a dat un răspuns scurt, prin care le-a comunicat doar că panourile fonoabsorbante ”se vor monta la km 411+050, până la km 411+955, cap X Stația Alba Iulia, în dreptul străzii Siretului, în conformitate cu prevederile Acordului de Mediu. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor de montare a panourilor pe secțiunea mai sus menționată est de 30.11.2017”. 

Au trecut de atunci mai bine de doi ani și nici vorbă de panouri, și deci nici de respectarea acordului de mediu invocat chiar de către CFR. Bineînțeles că nici o instituție din Alba nu a supravegheat respectarea acestui acord, amintit chiar de CFR. Nici Agenția pentru Protecția Mediului și nici Direcția de Sănătate Publică nu au urmărit dacă nivelul de zgomot din acest acord a fost sau nu depășit. 

De altfel, instituțiile au avut același comportament și în cazul lucrărilor de la Lotul I al Autostrăzii Sebeș Turda, când au refuzat să intervină astfel încât instanța a fost nevoită să suspende lucrările. Și acolo oamenii erau deranjați de nerespectarea acordului de mediu. Coincindență sau nu, este vorba despre aceeași companie în fața căreia autoritățile din Alba nu mișcă: Impresa Pizzaroti.

Ciudat este și că finanțatorul lucrărilor nu urmărește lucrările. Altfel ar fi observat că panourile fonoabsorbante amintite în răspunsul CFR, lipsesc sau au fost amplasate în altă parte.

Mai mult, în zona respectivă, pe terenul CFR, a apărut un drum de pământ. Praful care se ridică de fiecare dată când trece o mașină este a devenit insuportabil pentru locuitorii din zonă. ”Linia este una de mare viteză, gândiți-vă când va deveni operațională și trece un tren cu 100 de kilometri la oră, ce praf se va ridica. Suntem complet neprotejați” a declarat unul dintre proprietarii caselor de pe strada Siretului.

Tronson Vinţu de Jos – Coşlariu

Lungime: 33,1 km

Stadiu: 63,12% (55,08% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 766.925.000 lei (aprox. 173 milioane euro), semnat în 12 decembrie 2011

Constructor: Impressa Pizzarotti & C S.p.A

Termen iniţial contract: 30 de luniȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Medicament care creşte rezistenţa organismului la infecţii, produs de Institutul Cantacuzino. Când va fi scos pe piață

Publicat

Institutul Cantacuzino va scoate pe piaţă, până la sfârşitului anului, un medicament imunomodulator dezvoltat de propriii cercetători, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă. Este vorba despre un supliment alimentar cu proprietăţi biostimulatoare şi antioxidante.

„Am discutat cu directorul Institutului Cantacuzino, colonelul Oancea, în ultima perioadă de timp şi-au focalizat foarte mult atenţia pe ceea ce înseamnă sporirea capacităţii de testare. Totodată lucrează la un medicament imunomodulator, va ieşi curând pe piaţă, şi a luat măsuri ca vechea linie de producţie a vaccinului trivalent să poată să fie repusă în funcţiune şi să înceapă testele, astfel încât, aşa cum şi-au propus la nivelul institutului, începând de anul viitor să poată să poată să producă vaccinul. Medicamentul imunomodulator va ieşi până la sfârştiul anului”, a arătat Nicolae Ciucă.

Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au dezvoltat un nou produs imunomodulator, care are proprietăţi de stimulare a imunităţii, determinând creşterea rezistenţei organismului la infecţii.

Este vorba despre OROSTIM-HV, un supliment alimentar cu proprietăți biostimulatoare și antioxidante. Acesta conține o combinație dintre o pulbere de extract de orz verde și un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene. Are proprietăți de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții.

În următoarea perioadă se va continua dezvoltarea produsului urmând să fie pus pe piață la sfărșitul acestui an – începutul anului următor.

Acesta se va putea administra în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii, persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate, persoanelor de vârsta a treia, în stări cu imunitate scăzută.

sursa: cantacuzino.mapn.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ludovic Orban: Intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul

Publicat

Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică, la o emisiune TV, că toţi medicii care promovează examenul de rezidenţiat ar trebui angajați. Acesta a spus că se caută o soluție în acest moment, în condiţiile în care în lupta cu COVID-19 există o problemă legată de numărul cadrelor medicale. 

„Acum e un moment important pe care n-avem cum să-l pierdem. E examenul celor care au terminat rezidenţiatul şi acolo intenţionăm să găsim o soluţie să-i angajăm pe toţi cei care au terminat rezidenţiatul şi au luat examenul, să intre în acest dispozitiv de luptă, pentru că asta ne-ar furniza cadre medicale suplimentare de care avem nevoie ca de aer, pentru că, repet, noi n-avem probleme de paturi, de tot ce înseamnă dispozitive – injectomate, ventilatoare.

Cu siguranţă aceste echipamente există, există peste capacitate. Limita mai degrabă provine din capacitatea de a mobiliza suficient personal pentru a menţine funcţionalitatea.

Noi avem şi acum secţii ATI care nu lucrează la capacitatea maximă – sunt inclusiv în spitale COVID cu experienţă, pentru că nu au suficient personal să deservească paturile suplimentar”, a precizat premierul, la B1 TV.

El a adăugat că, în ceea ce priveşte numărul de paturi pentru pacienţii COVID-19, direcţiile de sănătate publică au cerut spitalelor non-COVID crearea unor saloane şi circuite separate unde să poată fi trataţi cei infectaţi cu noul coronavirus.

Referitor la cadrele medicale, Ludovic Orban a precizat că în ultima perioadă s-a apelat la foarte multe detaşări pentru a putea acoperi necesarul din unele spitale.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

MARȚI: Zeci de localități din județul Alba rămân fără apă potabilă. Relocare a unei conducte pe șantierul A10 Sebeș-Turda

Publicat

Apa CTTA anunță că marți se întrerupe furnizarea apei potabile în mai multe localități din județul Alba și că pot apărea probleme de turbiditate a apei inclusiv la Alba Iulia, din cauza unor lucrări în rețea.

În contextul lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda (tronson I), SC APA CTTA SA ALBA anunță consumatorii că, marți, 20 octombrie, începând cu ora 6.00, se va efectua relocarea aducțiunii de apă DN1200 (FIR II).

Se va întrerupe furnizarea apei potabile în următoarele localități: Daia, localitățile de pe Valea Secașelor, Oarda de Sus, comuna Ciugud, zona industrială Drâmbar, comuna Berghin, comuna Ohaba, comuna Sântimbru (Totoi, Dumitra), comuna Cricău, comuna Ighiu, comuna Galda de Jos, comuna Mihalț, comuna Bucerdea Grănoasă, comuna Rădești, comuna Sâncel, comuna Șona, comuna Valea Lungă, Stremț, comuna Miraslău, comuna Unirea, Noșlac, orașul Ocna Mureș.

”Din cauza lucrărilor deosebit de complexe estimăm durata întreruperii la circa 48 de ore, fapt care ar putea afecta si rezervele de apă existente în rezervoarele altor localități.

La reluarea furnizării pot apărea, local, depășiri ale parametrului turbiditate, fiind nevoiți să procedăm la purjarea apei (spălări locale), până la încadrarea acesteia în parametrii de calitate, situație în care rugăm clienții, să folosească apa numai în scopuri menajere. De asemenea, depașiri ale parametrului turbiditate pot apărea și în timpul execuției lucrarilor, putând fi afectat și municipiul Alba Iulia”, anunță APA CTTA.

Eventuale perturbații, precum și zona în care ele apar pot fi semnalate Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon 0258.834.501, în vederea intervenției.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Câte ore rezistă noul coronavirus pe piele. De ce este importantă spălarea mâinilor în combaterea pandemiei. Studiu

Publicat

Noul coronavirus SARS-CoV-2 rămâne activ pe piele timp de nouă ore, au constatat cercetători japonezi care confirmă necesitatea spălării mâinilor pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19, relatează duminică AFP.

Prin comparaţie, agentul patogen care provoacă gripa supravieţuieşte circa 1,8 ore, se arată în studiul publicat luna aceasta de revista Clinical Infectious Diseases.

„Supravieţuirea timp de 9 ore a SARS-CoV-2 (care provoacă boala COVID-19) pe pielea umană poate creşte riscul de transmitere prin contact, comparativ cu virusul gripei A (H1N1), accelerând astfel pandemia”‘, relevă studiul.

Cercetătorii japonezi au testat eşantioane de piele prelevate la autopsie de la persoane decedate, aproximativ la o zi după moarte.

Coronavirusul şi virusul gripei devin ambii inactivi la 15 secunde după aplicarea soluţiei cu etanol folosit în dezinfectantele pentru mâini.

„Supravieţuirea mai îndelungată a SARS-CoV-2 pe piele poate creşte riscul de transmitere prin contact, dar igiena mâinilor poate reduce acest risc”, remarcă studiul.

Studiul susţine recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind spălarea frecventă şi completă a mâinilor, pentru a limita contagierea şi transmiterea virusului.

Cel puţin 1.105.691 de decese şi aproape 39,4 de milioane de contagieri au fost raportate în lume, de la declanşarea pandemiei în China la sfârşitul anului trecut, potrivit unui bilanţ realizat sâmbătă de AFP.

sursă: Agerpres

sursă foto: pixabay.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate