Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: CFR protejează șoseaua de centură, nu casele oamenilor din Alba Iulia. Cum au fost montate panourile fonoabsorbante

Publicat


Mai mulți proprietari ai unor case din Alba Iulia, situate în vecinătatea liniei de cale ferată, se plâng de disconfortul produs de lipsa panourilor fonoabsorbate. După finalizarea lucrărilor de modernizare a căii ferate, panourile respective nu au mai fost montate. De fapt, au fost montate niște panouri, dar pe partea opusă caselor, spre șoseaua de centură, acolo unde există doar o clădire și niște spații ale CFR.

Oamenii au cerut Statului Român prin Ministerul Transporturilor  și Compania Națională a Căilor Ferate să le spună care este termenul de montare a unor asemenea panouri.

”Menționă faptul că, subsemnații suntem în mod direct afectați de zgomotul produs de circulația intensă a trenurilor care intră și ies/tranzitează stația Alba Iulia, aflându-ne așa cum am menționat în imediata apropiere a liniilor ferate”, au transmis oamenii care locuiesc în zonă, Ministerului Transporturilor.

Oamenii au mai atras atenția că fără măsuri de protecție, calitatea vieții lor este afectată de zgomotul permanent al trenurilor care circulă pe acolo.

  • ”Un motiv în plus pentru care am decis formularea prezentei solicitări este acela că, pe partea opusă a căii ferate, mai precis spre șoseaua de centură care străbate periferia orașului Alba Iulia au fost deja montate panouri fonoabsorbante – deși zona respectivă nu este populată cu locuințe, acolo aflându-se exclusiv șoseaua de centură a orașului și terenuri extravilane”.

Locatarii din zonă au mai cerut instituțiilor statului și o copie după documentația aferentă lucrărilor de modernizare și de achiziție a acestor panouri fonoabsorbante.

Gardul de protecția a fost montat pe partea cu șoseaua de centură, nu pe cea cu casele

”Compania Națională de Căi Ferate le-a dat un răspuns scurt, prin care le-a comunicat doar că panourile fonoabsorbante ”se vor monta la km 411+050, până la km 411+955, cap X Stația Alba Iulia, în dreptul străzii Siretului, în conformitate cu prevederile Acordului de Mediu. Termenul estimat de finalizare a lucrărilor de montare a panourilor pe secțiunea mai sus menționată est de 30.11.2017”. 

Au trecut de atunci mai bine de doi ani și nici vorbă de panouri, și deci nici de respectarea acordului de mediu invocat chiar de către CFR. Bineînțeles că nici o instituție din Alba nu a supravegheat respectarea acestui acord, amintit chiar de CFR. Nici Agenția pentru Protecția Mediului și nici Direcția de Sănătate Publică nu au urmărit dacă nivelul de zgomot din acest acord a fost sau nu depășit. 

De altfel, instituțiile au avut același comportament și în cazul lucrărilor de la Lotul I al Autostrăzii Sebeș Turda, când au refuzat să intervină astfel încât instanța a fost nevoită să suspende lucrările. Și acolo oamenii erau deranjați de nerespectarea acordului de mediu. Coincindență sau nu, este vorba despre aceeași companie în fața căreia autoritățile din Alba nu mișcă: Impresa Pizzaroti.

Ciudat este și că finanțatorul lucrărilor nu urmărește lucrările. Altfel ar fi observat că panourile fonoabsorbante amintite în răspunsul CFR, lipsesc sau au fost amplasate în altă parte.

Mai mult, în zona respectivă, pe terenul CFR, a apărut un drum de pământ. Praful care se ridică de fiecare dată când trece o mașină este a devenit insuportabil pentru locuitorii din zonă. ”Linia este una de mare viteză, gândiți-vă când va deveni operațională și trece un tren cu 100 de kilometri la oră, ce praf se va ridica. Suntem complet neprotejați” a declarat unul dintre proprietarii caselor de pe strada Siretului.

Tronson Vinţu de Jos – Coşlariu

Lungime: 33,1 km

Stadiu: 63,12% (55,08% în noiembrie 2015)

Valoare contract: 766.925.000 lei (aprox. 173 milioane euro), semnat în 12 decembrie 2011

Constructor: Impressa Pizzarotti & C S.p.A

Termen iniţial contract: 30 de luni


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: L-ați văzut? Poliția Alba Iulia îl caută pe un tânăr, suspect într-un dosar de distrugere

Publicat

Poliţia Municipiului Alba Iulia solicită sprijinul cetăţenilor pentru identificarea unei persoane de interes în instrumentarea unui dosar penal pentru distrugere. Potrivit IPJ Alba, este vorba despre un tânăr care, în 23 noiembrie 2019, noaptea, a lovit cu piciorul oglinda retrovizoare a unui autoturism parcat pe strada Vasile Goldiș din Alba Iulia. Cetățenii care pot oferi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Acoperișul unui bloc, smuls de vânt la Aiud. Au intervenit pompierii

Publicat

O parte din acoperișul unui bloc din municipiul Aiud a fost desprins de vânt, luni după-amiaza. A fost solicitat ajutorul pompierilor. Potrivit ISU Alba, detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiș desprinse de vânt. Sunt trei echipaje, ASAS (autospecială de lucru cu apă și spumă) și APIC (autospecială de primă intervenție […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO ALERTĂ: O tânără și bebelușul ei de 7 luni, SUSPECȚI de coronavirus la Alba Iulia. Mama s-a întors din Italia

Publicat

O tânără și copilul ei, bebeluș de 7 luni, ar fi suspecți de infectare cu coronavirus, după ce s-au întors din Italia, la Alba Iulia. În acest caz au fost luate măsuri speciale de siguranță, la Secția de Boli Infecțioase a spitalului din Alba Iulia. Citește și VIDEO: Ce spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Alba despre […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

ITM Alba: Angajatori sancționați cu amenzi și avertismente. Controale la zeci de firme din județ

Publicat

sediul ITM Alba

Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 7000 de lei și 9 avertismente în urma verificărilor la zeci de angajatori din județ, săptămâna trecută. Potrivit ITM Alba, în perioada 17-21 februarie, în domeniul relaţiilor de muncă au fost verificate 36 de firme cu un număr total de 596 de angajați. Inspectorii de muncă au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate