Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Concert extraordinar de Crăciun la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia cu Filarmonica de Stat “Mihail Jora” Bacău


Publicat

Duminică, 22 decembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit un concert extraordinar de Crăciun oferit de Filarmonica de Stat “Mihail Jora” Bacău. Pe scenă au urcat, începând cu ora 17.00, instrumentiştii filarmonicii, alături de dirijorul Robert Gutter (SUA) şi soprana Georgeta Grigore.

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a răsunat, în prag de Crăciun, de ritmurile muzicii clasice de calitate. Peste 200 de albaiulieni au fost prezenți la spectacolul oferit Filarmonica de Stat “Mihail Jora” Bacău. Opere ale celor mai cunoscuţi compozitori de talie mondială s-au reunite într-un concert de excepţie: G.Bizet – Preludiu “Carmen”, Habanera, Chanson Boheme; E.Waldteufel – Estudiantina; P.Abraham- Tangolita; J.Strauss – Polca Anei, 1001 Nacht Valzer op 346, Carmen Quadrille, Seufzer Polka, Vals Imperial, Plapper Maulchen polka, Dunarea albastra , vals; E. Strauss- Victoria Polka op 228; F. Loewe – My Fair Lady , aria Elisei; J.Offenbach – Can, Can; J.Strauss Sr – Radetzky marsch

Prezentarea muzicienilor din concert, oferită de organizatori:

Soprana Georgeta Grigore

Solistă a Teatrului Liric “Elena Teodorini” din anul 2004, unde a acoperit roluri importante în registrul de sopran, în operele Tosca, Falstaff, Parsifal, Carmen, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, La otra Bohem, Die Zauberflote, Boccaccio şi în operetele “Voievodul Tiganilor”, “Lăsaţi-mă să cant”, Georgeta Grigore a debutat în 14 ianuarie 2010 ca mezzo-sopran în opera ”Aida” de G. Verdi, cu rolul Amneris. Impresionând prin amplitudinea vocii sale, care devine „atotstăpânitoare” (Geo Comes, Mozaicul), demonstrează astfel disponibilităţile sale artistice şi vocaţia scenică evidentă. Acoperă cu real profesionalism şi dăruire, o bogată paletă de roluri şi genuri, de la operă şi operetă, la musical-uri și muzică vocal-simfonică. Dintre rolurile interpretate în registrul de mezzo-sopran, amintim de debuturile din 14 martie 2010 în rolul Ulrika din ”Ballo in Maschera” de G. Verdi, şi în rolul Azucena din opera ”Il Trovatore” de G. Verdi.

Georgeta Grigore deţine în bogatul său palmares artistic, impresionante premii și distincţii: este laureată la cele mai importante concursuri intenaţionale și naţionale de canto. Printre cele mai semnificative succese ale artistei, pe lângă prezenţa pe scena liricului craiovean, se înscriu si colaborările susţinute cu orchestrele Filarmonicilor din Bacău, Iași, Piatra Neamţ, Botoșani, Suceava, Constanţa, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, precum si numeroasele concerte şi recitaluri susţinute în Italia, Franţa, Spania, Andorra, Elveţia, Belgia, Polonia, Gibraltar, Grecia, S.U.A. A înregistrat arii din opere pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind acompaniată de Orchestra Naţională Radio (dirijor Carol Litvin).

În anul 2009, a fost nominalizată la secţiunea-ARTĂ de către ,,Revista Carolina’’ fiindu-i decernat Premiul „Femeia Anului de Carieră-2009”.

 

Robert Gutter, dirijor

Robert Gutter s-a născut în New York în 1938 şi a absolvit Liceul de Muzică şi Artă din New York şi Universitatea de Muzica Yale. A primit Diploma de la Accademia Chigiana din Siena, unde a studiat cu Franco Ferrara şi a predat în multe dintre cele mai renumite universităţi americane de prestigiu. Director muzical al Orchestrei Simfonice din Fayetteville şi a celei din Greensboro – Carolina de Nord, în 1996 a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Kiev – Ucraina. Un an mai târziu a fondat Institutul Internaţional pentru dirijori, la Kiev.

Se remarcă prin activitatea sa dirijorală la Springfield Symphony din Massachusetts, cu care face turnee şi realizează mai multe CD-uri. În timpul carierei sale, el a susţinut concerte în peste douăzeci şi cinci de ţări, cu orchestre din Ukraina, St. Petersburg, Lituania, Stuttgart, Londra, Irlanda, Toronto, Bucureşti sau Mexic. A fost invitat ca dirijor principal pentru a efectua turnee cu orchestre importante, inclusiv Orchestra Maggio Musicale din Florenta, Moravia Filarmonica din Viena, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, Orchestra de Camera din New Catania şi Orchestra de Camera din Tenerife . În 1993 el a fost selectat ca membru al Juriului International al Concursului Internaţional Silvestri. În 1994 a efectuat şapte concerte în Spania şi Germania, cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti .

După producţii de operă în Rusia, Bulgaria, Italia, a colaborat frecvent în Catania. Dirijează şi este apreciat in peste patruzeci de ţări, inclusiv în oraşele mari ale lumii: New York, Washington, Londra, Paris, Viena, Milano, Florenţa, la Madrid, Stuttgart, şi Tienjin (China).  Actualmente director muzical al Filarmonicii din Greensboro, acest experimentat muzician abordează lucrări simfonice,de operă, camerale şi corale compuse în secolele XVIII-XI. In cei 40 de ani ca dirijor profesionist, s-a dedicat orchestrelor din Statele Unite şi străinătate.

Filarmonica de Stat “Mihail Jora” – Bacău

De la înfiinţarea sa, consfinţită în 16 octombrie 1956, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău a realizat un continuu crescendo, graţie activităţii muzicale desfăşurate la început sub îndrumarea dirijorilor Eugen Pricope, Igor Ciornei, dar şi a calităţii profesionale a membrilor orchestrei. Astăzi, orchestra reuneste un grup de aproximativ 75 de muzicieni talentaţi. Majoritatea instrumentiştilor fac parte din diferite formaţii camerale cum ar fi orchestra de camera „Tescana”, renumitul „Trio Syrinx”(flaut – Dorel Baicu, oboi – Adrian Petrescu, fagot – Pavel Ionescu), câştigător a şase premii internaţionale la cele mai importante competiţii, cvartetul de fagoti „Fagottissimo”, Cvartetul „Consonante”, Duo „Capriccio”.

Repertoriul permanent al orchestrei cuprinde lucrari simfonice, vocal-simfonice si de camera din diferite perioade de creaţie şi stiluri muzicale: Baroc, Clasic, Romantic, Contemporan.

Pe lânga concertele săptămânale din cadrul stagiunii, filarmonica organizeaza diferite festivaluri internaţionale cum ar fi: „Enescu, Orfeul Moldav”, „Zilele Muzicii Contemporane”, „Atelierul Tinerilor Compozitori”, Cursurile internaţionale de dirijat. O constantă a activităţii instituţiei din ultimii 20 de ani o constituie participarea la numeroase concursuri internaţionale pentru a acompania semifinaliştii şi finaliştii selectionaţi de juriu la pian, vioară, canto şi instrumente de suflat (Italia – Citta di Cantu, Valsesia Musica, Barletta, A.M.A. Calabria, Racconigi, Brescia, Franta – Floraisons Musicales, Aix en Provence, Spania – Madrid, SUA – Altamura Music Festival on the Greene etc).

A susţinut de la înfiintare peste 1000 de concerte în Italia, Franţa, Germania, Spania, Gibraltar, SUA, Grecia, Malta, Olanda, Austria, Elveţia USFR, Ucraina, Moldova, Coreea. A participat la festivalul „Altamura Music Festival On The Greene” si la a XX-a aniversare a festivalului „L. v. Beethoven” (Long Island, SUA – 2001).

Director onorific şi dirijor, maestrul Ovidiu Bălan aparţine generaţiei şefilor de orchestră consacraţi şi recunoscuţi în întreaga lume. A studiat în Bucureşti cu maestrul Iosif Conta şi s-a perfecţionat în Olanda, Franţa, SUA cu: Jean Fournet, Marius Constant, Fernand Quatrocchi, Eugene Ormandi, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Georg Solti, Pierre Boulez, Lorin Maazel. A dirijat orchestre importante în SUA, Cuba, Italia, Germania, Franta, Olanda, Bulgaria, Iugoslavia, Rusia, Portugalia, Polonia, Ungaria. Maestrul Ovidiu Balan a primit premiul „A.T.M” pentru interpretarea Simfoniei a IX-a de L.v. Beethoven, premiul criticilor de artă pentru interpretarea muzicii contemporane româneşti, premiul ziariştilor din Bacău. Pentru activitatea sa artistică a fost decorat cu „Meritul Cultural”(1982), „Master of Arts”(1994) în Republica Moldova, Cetăţean de Onoare al oraşului Bacău, Cetăţean de onoare al Judeţului Bacău, „Puncetto d’Oro” al oraşului Varallo – Italia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. bog

  duminică, 22.12.2013 at 23:29

  Peste 400 mai bine zis. S-au vandut peste 400 de bilete

 2. geta

  luni, 23.12.2013 at 00:07

  A fost superbbbbbbbb

  • bog

   miercuri, 25.12.2013 at 16:03

   Multumim, a fost primul dar cu singuranta nu ultimul…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de furtuni în Alba și în țară, duminică, până la ora 18:00. Ploi torențiale, vijelii și grindină

Publicat

Meteorologii au emis sâmbătă o atenționare Cod Galben de instabilitate atmosferică valabilă pentru județul Alba și alte județe din țară, valabilă duminică, 12 iulie, între orele 06:00 – 18:00. 

Potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania și nordul Moldovei, precum și în zonele de deal și de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65 … 75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 … 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Notă: Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi în nord-vestul teritoriului încă din a doua parte a zilei de sâmbătă (11 iulie).

Sâmbătă, 11 iulie, în zonele de câmpie disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii restrânse pragul critic de 80 de unități. În cursul zilei de duminică, 12 iulie, în regiunile vestice, nordice și centrale vremea se va răci semnificativ, dar în cele sud-estice disconfortul termic se va menține accentuat, iar la amiază indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unități.

harta romania

Începând de duminică, 12 iulie, ora 18:00 – până luni, 13 iulie, la ora 06:00, este în vigoare o informare de instabilitate atmosferică valabilă la nivel național. 

În intervalul menționat, în Moldova, Muntenia, local în Transilvania, Oltenia și Dobrogea, precum și în zona Carpaților Orientali și Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, posibil, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un nou record alarmant: 698 de cazuri de COVID-19 în România. 24 de oameni și-au pierdut viața, în ultimele 24 de ore

Publicat

Până sâmbătă, 11 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.079 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 698 noi cazuri de îmbolnăvire.

Până astăzi, 11 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 32.079 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 23.613 au fost externate, dintre care 21.414 de pacienți vindecați și 1.793 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare și 406 pacienți externați la cerere cu test pozitiv.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 698 noi cazuri de îmbolnăvire.

În intervalul 10.07.2020 (10:00) – 11.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 24 decese (16 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Botoșani, Brașov, Buzău, Dolj, Galați, Maramureș, București, Olt, Prahova și Sibiu.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 7 decese la persoane de peste 80 de ani.

23 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Pentru 1 deces nu au fost raportate comorbidități.

Până astăzi, 1.871 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

La ATI, în acest moment, sunt internați 239 de pacienți.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Un nou deces și TREI noi cazuri de COVID-19, confirmate în ultimele 24 de ore. Numărul cazurilor active în județ

Publicat

Au fost confirmate trei cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise sâmbătă, 11 iulie, de Direcția de Sănătate Publică. Numărul de cazuri active în județ este de 50. 

Numărul total al îmbolnăvirilor, de la începutul pandemiei, în județul Alba, a ajuns la 504.

Potrivit DSP Alba, 426 persoane au fost declarate vindecate și de la începutul perioadei s-au înregistrat 28 decese.

Vineri, în Alba au fost prelucrate în total 255 de teste la DSP. Numărul total de teste efectuate în județ a ajuns la 30.972.

Până vineri erau raportate 501 de cazuri (7 noi, 53 active), 421 vindecări, 27 decese, 30.717 teste prelucrate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat: Astăzi depăşim din nou recordul la numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Avem 24 de decese

Publicat

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat spune că, din datele pe care le are, sâmbătă se va depăşi din nou recordul la cazuri noi de infectare cu COVID-19. El a adăugat că de la ultimul bilanț sunt că sunt 24 de decese, potrivit Agerpres.

„Astăzi, din datele pe care le am, depăşim din nou recordul la numărul de cazuri noi şi la decese ne-am întors la o cifră destul de importantă – avem 24 de decese”, a spus Raed Arafat, la dezbaterile din Comisia juridică a Senatului pe proiectul privind carantinarea şi izolarea.

Citește și Un nou record alarmant: 698 de cazuri de COVID-19 în România. 24 de oameni și-au pierdut viața, în ultimele 24 de ore

El a făcut aceste afirmaţii în contexul în care reprezentanţii PSD au solicitat amânarea până luni a dezbaterilor la acest proiect, iar Comisia juridică a aprobat, prin vot, această cerere.

„Eu cred că orice ţară care are un sistem sanitar evoluat şi cu experienţă va trebui să aibă astfel de măsură, pentru că altfel scapă de sub control persoane care pot fi cu boli chiar periculoase care să infecteze pe alţii, pentru că ele nu vor să se interneze sau să se izoleze.

Pe partea cu detaşarea, aici depinde de la ţară la ţară cum este situaţia. Să nu uităm că suntem cu deficit major pe anumite categorii. În Franţa nu s-au gândit să detaşeze pentru că nu au deficit ca la noi. Este o soluţie, pentru că suntem cu resursa umană foarte afectată şi suntem cu deficit major în anumite domenii şi atunci gestionarea unei situaţii, unei presiuni sanitare temporare – detaşarea fiind de maxim 30 de zile – astea sunt măsuri necesare”, a spus Raed Arafat, în legătură cu prevederile contestate din proiect privind internarea obligatorie pentru persoane cu risc de răspândire a unui patogen în comunitate şi detaşarea personalului medical.

Raed Arafat a adăugat că sunt solicitări inclusiv de la persoanele simptomatice infectate cu COVID-19 de a fi externate din spital.

„Din informaţiile pe care le avem, şi sunt cifre care au fost comunicate de MS, există solicitări inclusiv la pacienţi simptomatici de externare din spital. Nu mai avem pârghii nici pentru izolarea lor la domiciliu. Nu poţi să spui: bine, ai plecat, stai la domiciliu”, a mai spus Arafat.

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate