Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: Concert extraordinar de Crăciun la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia cu Filarmonica de Stat “Mihail Jora” Bacău


Publicat

Duminică, 22 decembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a găzduit un concert extraordinar de Crăciun oferit de Filarmonica de Stat “Mihail Jora” Bacău. Pe scenă au urcat, începând cu ora 17.00, instrumentiştii filarmonicii, alături de dirijorul Robert Gutter (SUA) şi soprana Georgeta Grigore.

Sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia a răsunat, în prag de Crăciun, de ritmurile muzicii clasice de calitate. Peste 200 de albaiulieni au fost prezenți la spectacolul oferit Filarmonica de Stat “Mihail Jora” Bacău. Opere ale celor mai cunoscuţi compozitori de talie mondială s-au reunite într-un concert de excepţie: G.Bizet – Preludiu “Carmen”, Habanera, Chanson Boheme; E.Waldteufel – Estudiantina; P.Abraham- Tangolita; J.Strauss – Polca Anei, 1001 Nacht Valzer op 346, Carmen Quadrille, Seufzer Polka, Vals Imperial, Plapper Maulchen polka, Dunarea albastra , vals; E. Strauss- Victoria Polka op 228; F. Loewe – My Fair Lady , aria Elisei; J.Offenbach – Can, Can; J.Strauss Sr – Radetzky marsch

Prezentarea muzicienilor din concert, oferită de organizatori:

Soprana Georgeta Grigore

Solistă a Teatrului Liric “Elena Teodorini” din anul 2004, unde a acoperit roluri importante în registrul de sopran, în operele Tosca, Falstaff, Parsifal, Carmen, Cavalleria Rusticana, Pagliacci, La otra Bohem, Die Zauberflote, Boccaccio şi în operetele “Voievodul Tiganilor”, “Lăsaţi-mă să cant”, Georgeta Grigore a debutat în 14 ianuarie 2010 ca mezzo-sopran în opera ”Aida” de G. Verdi, cu rolul Amneris. Impresionând prin amplitudinea vocii sale, care devine „atotstăpânitoare” (Geo Comes, Mozaicul), demonstrează astfel disponibilităţile sale artistice şi vocaţia scenică evidentă. Acoperă cu real profesionalism şi dăruire, o bogată paletă de roluri şi genuri, de la operă şi operetă, la musical-uri și muzică vocal-simfonică. Dintre rolurile interpretate în registrul de mezzo-sopran, amintim de debuturile din 14 martie 2010 în rolul Ulrika din ”Ballo in Maschera” de G. Verdi, şi în rolul Azucena din opera ”Il Trovatore” de G. Verdi.

Georgeta Grigore deţine în bogatul său palmares artistic, impresionante premii și distincţii: este laureată la cele mai importante concursuri intenaţionale și naţionale de canto. Printre cele mai semnificative succese ale artistei, pe lângă prezenţa pe scena liricului craiovean, se înscriu si colaborările susţinute cu orchestrele Filarmonicilor din Bacău, Iași, Piatra Neamţ, Botoșani, Suceava, Constanţa, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, precum si numeroasele concerte şi recitaluri susţinute în Italia, Franţa, Spania, Andorra, Elveţia, Belgia, Polonia, Gibraltar, Grecia, S.U.A. A înregistrat arii din opere pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, fiind acompaniată de Orchestra Naţională Radio (dirijor Carol Litvin).

În anul 2009, a fost nominalizată la secţiunea-ARTĂ de către ,,Revista Carolina’’ fiindu-i decernat Premiul „Femeia Anului de Carieră-2009”.

 

Robert Gutter, dirijor

Robert Gutter s-a născut în New York în 1938 şi a absolvit Liceul de Muzică şi Artă din New York şi Universitatea de Muzica Yale. A primit Diploma de la Accademia Chigiana din Siena, unde a studiat cu Franco Ferrara şi a predat în multe dintre cele mai renumite universităţi americane de prestigiu. Director muzical al Orchestrei Simfonice din Fayetteville şi a celei din Greensboro – Carolina de Nord, în 1996 a fost numit dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice Naţionale din Kiev – Ucraina. Un an mai târziu a fondat Institutul Internaţional pentru dirijori, la Kiev.

Se remarcă prin activitatea sa dirijorală la Springfield Symphony din Massachusetts, cu care face turnee şi realizează mai multe CD-uri. În timpul carierei sale, el a susţinut concerte în peste douăzeci şi cinci de ţări, cu orchestre din Ukraina, St. Petersburg, Lituania, Stuttgart, Londra, Irlanda, Toronto, Bucureşti sau Mexic. A fost invitat ca dirijor principal pentru a efectua turnee cu orchestre importante, inclusiv Orchestra Maggio Musicale din Florenta, Moravia Filarmonica din Viena, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova, Orchestra de Camera din New Catania şi Orchestra de Camera din Tenerife . În 1993 el a fost selectat ca membru al Juriului International al Concursului Internaţional Silvestri. În 1994 a efectuat şapte concerte în Spania şi Germania, cu Filarmonica „George Enescu” din Bucuresti .

După producţii de operă în Rusia, Bulgaria, Italia, a colaborat frecvent în Catania. Dirijează şi este apreciat in peste patruzeci de ţări, inclusiv în oraşele mari ale lumii: New York, Washington, Londra, Paris, Viena, Milano, Florenţa, la Madrid, Stuttgart, şi Tienjin (China).  Actualmente director muzical al Filarmonicii din Greensboro, acest experimentat muzician abordează lucrări simfonice,de operă, camerale şi corale compuse în secolele XVIII-XI. In cei 40 de ani ca dirijor profesionist, s-a dedicat orchestrelor din Statele Unite şi străinătate.

Filarmonica de Stat “Mihail Jora” – Bacău

De la înfiinţarea sa, consfinţită în 16 octombrie 1956, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău a realizat un continuu crescendo, graţie activităţii muzicale desfăşurate la început sub îndrumarea dirijorilor Eugen Pricope, Igor Ciornei, dar şi a calităţii profesionale a membrilor orchestrei. Astăzi, orchestra reuneste un grup de aproximativ 75 de muzicieni talentaţi. Majoritatea instrumentiştilor fac parte din diferite formaţii camerale cum ar fi orchestra de camera „Tescana”, renumitul „Trio Syrinx”(flaut – Dorel Baicu, oboi – Adrian Petrescu, fagot – Pavel Ionescu), câştigător a şase premii internaţionale la cele mai importante competiţii, cvartetul de fagoti „Fagottissimo”, Cvartetul „Consonante”, Duo „Capriccio”.

Repertoriul permanent al orchestrei cuprinde lucrari simfonice, vocal-simfonice si de camera din diferite perioade de creaţie şi stiluri muzicale: Baroc, Clasic, Romantic, Contemporan.

Pe lânga concertele săptămânale din cadrul stagiunii, filarmonica organizeaza diferite festivaluri internaţionale cum ar fi: „Enescu, Orfeul Moldav”, „Zilele Muzicii Contemporane”, „Atelierul Tinerilor Compozitori”, Cursurile internaţionale de dirijat. O constantă a activităţii instituţiei din ultimii 20 de ani o constituie participarea la numeroase concursuri internaţionale pentru a acompania semifinaliştii şi finaliştii selectionaţi de juriu la pian, vioară, canto şi instrumente de suflat (Italia – Citta di Cantu, Valsesia Musica, Barletta, A.M.A. Calabria, Racconigi, Brescia, Franta – Floraisons Musicales, Aix en Provence, Spania – Madrid, SUA – Altamura Music Festival on the Greene etc).

A susţinut de la înfiintare peste 1000 de concerte în Italia, Franţa, Germania, Spania, Gibraltar, SUA, Grecia, Malta, Olanda, Austria, Elveţia USFR, Ucraina, Moldova, Coreea. A participat la festivalul „Altamura Music Festival On The Greene” si la a XX-a aniversare a festivalului „L. v. Beethoven” (Long Island, SUA – 2001).

Director onorific şi dirijor, maestrul Ovidiu Bălan aparţine generaţiei şefilor de orchestră consacraţi şi recunoscuţi în întreaga lume. A studiat în Bucureşti cu maestrul Iosif Conta şi s-a perfecţionat în Olanda, Franţa, SUA cu: Jean Fournet, Marius Constant, Fernand Quatrocchi, Eugene Ormandi, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Georg Solti, Pierre Boulez, Lorin Maazel. A dirijat orchestre importante în SUA, Cuba, Italia, Germania, Franta, Olanda, Bulgaria, Iugoslavia, Rusia, Portugalia, Polonia, Ungaria. Maestrul Ovidiu Balan a primit premiul „A.T.M” pentru interpretarea Simfoniei a IX-a de L.v. Beethoven, premiul criticilor de artă pentru interpretarea muzicii contemporane româneşti, premiul ziariştilor din Bacău. Pentru activitatea sa artistică a fost decorat cu „Meritul Cultural”(1982), „Master of Arts”(1994) în Republica Moldova, Cetăţean de Onoare al oraşului Bacău, Cetăţean de onoare al Judeţului Bacău, „Puncetto d’Oro” al oraşului Varallo – Italia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. bog

  duminică, 22.12.2013 at 23:29

  Peste 400 mai bine zis. S-au vandut peste 400 de bilete

 2. geta

  luni, 23.12.2013 at 00:07

  A fost superbbbbbbbb

  • bog

   miercuri, 25.12.2013 at 16:03

   Multumim, a fost primul dar cu singuranta nu ultimul…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cod Galben de vreme rea pentru o parte a județului Alba: Rafale de vânt puternic. Până când este în vigoare atenționarea

Publicat

Parte din județul Alba este vizată vineri, 24 septembrie de o avertizare meteo de vreme rea. Meteorologii au emis joi o avertizare de tip Cod Galben, avertizare valabilă până vineri seara la ora 23.00.

În intervalul mai sus menționat la munte, la altitudini de peste 1700 m vântul va avea intensificări susținute cu rafale ce vor depăși 90 – 100 kilometri la oră.

Însă, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza avertizarea meteo.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sindicatul Europol: Niciun polițist nu a promovat probele de educație fizică și autoapărare, la selecția pentru instructori

Publicat

Niciunul dintre candidații la selecția pentru instructori ai structurilor de pregătire profesională, din cadrul inspectoratelor de poliție, nu a promovat proba de educație fizică și autoapărare.

Sindicatul Europol a prezentat rezultatele probelor la care au fost supuși polițiștii propuși să fie specialiști în instruirea altor colegi.

Potrivit sursei citate, rezultatele după probele susținute la școala de poliție din Câmpina au fost următoarele:

 • Conducere defensivă – doar 6 polițiști au promovat probele
 • Instrucția tragerii – doar 2 polițiști au promovat probele
 • Educație fizică și autoapărare – zero polițiști au promovat probele;
 • Tactică polițienească – doar 9 polițiști au promovat probele.

Sindicaliștii Europol susțin că ”în continuare, cel mai probabil, posturile rămase vacante vor fi scoase la concurs din sursă externă, cu toate că avem în sistem agenți de poliție care au rezultate de excepție obținute la nivelul unor competiții internaționale”, dar care, se pare, nu au fost printre cei propuși la această selecție.

Cât de grele au fost probele de selecție

Poliția Română anunțase, în urmă cu aproximativ două săptămâni, că pentru verificarea aptitudinilor necesare, polițiștii au avut de susținut proba practică, eliminatorie în cadrul procedurii de avizare a polițiștilor instructori.

Verificarea a avut drept scop încadrarea posturilor de instructori, cu personal care să aibă abilitățile și pregătirea necesare îndeplinirii sarcinilor specifice.

Probele practice pentru fiecare specializare:

1. Pregătire sportivă și autoapărare – testarea calităților motrice ale candidaților și a procedeelor de autoapărare, adaptate nevoilor de verificare practică.

Pentru testarea calităților motrice, bărbații au avut de susținut următoarele probe: alergare de rezistență (1000m), menținut în atârnat, genuflexiuni, abdomene și flotări, iar femeile: alergare de rezistență (800 m), abdomene, viteză și săritura în lungime de pe loc.

2. Tragere cu armamentul din dotare – organizarea și executarea unor ședințe de tragere.

3. Conducere autovehicul în regim prioritar – susținerea unei probe de verificare a aptitudinilor, ce presupune parcurgerea unui traseu aplicativ și efectuarea unor manevre specifice, care fac parte din curriculumul de pregătire al instructorilor auto.

4. Tactică – rezolvarea unor situații tactice standard de ordine publică, care implică aplicarea uneia sau mai multor măsuri polițienești, potrivit Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, cu modificările și completările ulterioare.

La toate cele 4 probe susținute, celor evaluați li s-a solicitat să explice tehnicile folosite, să contextualizeze măsurile luate, ținând cont de prevederile legislației în vigoare, astfel încât să se poată evalua capacitatea acestora, de a transmite informațiile profesionale, în procesul de pregătire, mai preciza Poliția Română.

Ocuparea posturilor vacante din cadrul structurilor teritoriale de pregătire profesională se face numai după obținerea unui aviz prealabil acordat de comisia constituită la nivelul Direcției Pregătire Profesională din cadrul Poliției Române.

Neacordarea avizului prealabil atrage imposibilitatea numirii în funcție sau modificării raporturilor de serviciu.

Posturile de execuție cu atribuții pe linia pregătirii în domeniul intervenției au în componență următoarele specializări:

 • pregătire în domeniul educației fizice și autoapărării
 • pregătire în domeniul instrucției tragerii
 • pregătire în domeniul tacticii polițienești
 • pregătire în domeniul conducerii auto în regim prioritar.

foto: captură video (prezentare selecție)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Eurostat: România are cei mai puţini posesori de maşini la mia de locuitori din Uniunea Europeană

Publicat

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de automobile de pasageri la mia de locuitori.

Astfel, la o mie de locuitori, parcul auto din România număra 357 de maşini la finele lui 2019, arată cele mai recente date publicate de Eurostat, biroul european de statistică.

În același timp, România are şi unul dintre cele mai învechite parcuri auto. Vârsta medie a maşinilor aflate în circulaţie în România este de 16,5 ani, potrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA).

De cel puţin 30 de ani, Luxemburg a înregistrat cea mai mare rată de motorizare dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai arată datele Eurostat.

În 2019, existau 681 de autoturisme la mia de locuitori luxemburghezi. Această cifră poate fi influenţată de lucrătorii transfrontalieri care folosesc maşini de companie înmatriculate în ţară, notează sursa citată.

Luxemburg a fost urmat de Italia pe locul doi, cu 663 de maşini la mia de locuitori. Următoarele în topul listei au fost Cipru (645 de maşini), Finlanda şi Polonia (ambele cu 642 de maşini).

La polul opus, cele mai scăzute rate de motorizare s-au găsit în România (357 autoturisme), Letonia (381 autoturisme) şi Ungaria (390 autoturisme).

În ceea ce priveşte vechimea parcului auto, Lituania (16,8 ani), Estonia (16,7 ani) şi România (16,5 ani) au cele mai vechi flote, cu vehicule mai vechi de 16 ani.

Cele mai noi maşini pot fi găsite de asemenea în Luxemburg (6,5 ani) şi Austria (8,3 ani), potrivit datelor ACEA.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Încărcător comun pentru toate tipurile de telefoane, tablete și alte dispozitive. Propunere a Comisiei Europene

Publicat

Consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile.

Comisia Europeană a făcut joi un pas important împotriva deşeurilor electronice şi a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalenţa diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice şi a prezentat o propunere de stabilire a unei soluţii comune de încărcare pentru toate dispozitivele relevante.

Potrivit propunerii de directivă revizuită privind echipamentele radio prezentată joi, portul de încărcare şi tehnologia de încărcare rapidă vor fi armonizate: USB-C va deveni portul standard pentru toate telefoanele inteligente, tabletele, camerele, căştile, difuzoarele portabile şi consolele video portabile.

În plus, Comisia propune separarea vânzării încărcătoarelor de cea a dispozitivelor electronice. Acest lucru este menit să amelioreze confortul consumatorilor şi să reducă amprenta de mediu asociată producţiei şi eliminării încărcătoarelor, sprijinind astfel tranziţia verde şi cea digitală.

„Consumatorii europeni au fost frustraţi suficient de mult în ceea ce priveşte încărcătoarele incompatibile care le umplu sertarele. Am acordat industriei destul timp pentru a-şi găsi propriile soluţii, acum este momentul să se ia măsuri legislative pentru un încărcător comun. Acesta este un câştig important pentru consumatorii noştri şi pentru mediu şi în conformitate cu ambiţiile noastre verzi şi digitale”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintă executivă a CE pentru O Europă pregătită pentru era digitală, citată într-un comunicat al Comisiei.

Un singur încărcător pentru toate dispozitivele portabile

„Datorită propunerii noastre, consumatorii europeni vor putea utiliza un singur încărcător pentru toate produsele electronice portabile – un pas important pentru a spori confortul şi a reduce deşeurile”, a declarat la rândul său Thierry Breton, comisarul european pentru piaţa internă

În urma propunerii CE, USB-C va deveni portul de încărcare comun pentru toate dispozitivele electronice. Acest lucru le va permite consumatorilor să îşi încarce dispozitivele cu acelaşi încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

Apoi, tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiţi producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare şi va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeaşi atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

De asemenea, în urma separării vânzării unui încărcător de cea a dispozitivului electronic, se estimează că reducerea producţiei şi eliminării noilor încărcătoare va reduce cantitatea de deşeuri electronice cu aproape o mie de tone pe an.

Nu în ultimul rând, Comisia doreşte informaţii mai pertinente pentru consumatori. Astfel, producătorii vor trebui să furnizeze informaţii relevante cu privire la performanţa de încărcare, inclusiv privind puterea cerută de dispozitiv şi dacă acesta permite încărcarea rapidă.

Consumatorii ar urma să-şi dea seama astfel dacă încărcătoarele lor pe care le posedă îndeplinesc cerinţele noului lor dispozitiv sau vor putea să aleagă un încărcător compatibil.

Măsuri pentru limitarea deșeurilor electronice

Revizuirea Directivei privind echipamentele radio face parte din acţiunea mai amplă a CE de abordare a durabilităţii produselor, în special a produselor electronice de pe piaţa UE, care se va afla în centrul unei viitoare propuneri privind produsele durabile.

Propunerea de directivă revizuită privind echipamentele radio de joi va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE prin procedura legislativă ordinară (codecizie). Executivul comunitar consideră că o perioadă de tranziţie de 24 de luni de la data adoptării va oferi industriei suficient timp pentru a se adapta înainte de intrarea în vigoare.

Pentru a avea în cele din urmă un încărcător comun, este însă necesară interoperabilitatea deplină la ambele capete ale cablului: dispozitivul electronic şi sursa externă de alimentare cu energie. Finalizarea interoperabilităţii dispozitivului, care este de departe cea mai mare provocare, ar urma să fie realizată prin propunerea de joi.

Interoperabilitatea sursei externe de alimentare va fi abordată în cadrul revizuirii Regulamentului privind proiectarea ecologică al Comisiei. Aceasta va fi lansată mai târziu în cursul acestui an, astfel încât intrarea sa în vigoare să poată fi aliniată la propunerea de joi.

Potrivit comunicatului CE, se estimează că încărcătoarele eliminate şi neutilizate generează până la 11.000 de tone de deşeuri electronice în fiecare an.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate