Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Curtea de Apel Alba Iulia în anul 2018. Mai puține cauze pe rol și sistem de citire online a dosarelor


Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a prezentat, joi, bilanțul instituției pe anul 2018. Potrivit datelor prezentate, a fost înregistrată o scădere a numărului de dosare cu aproape 5.000, față de anul 2017. Un proiect important care a început în anul 2018 și va continua până în anul 2020 este implementarea unui sistem electronic de citire online a dosarelor aflate pe rolul instanței.

De asemenea, proiectul prin care elevi de liceu și studenți ai Facultății de Drept au putut să vadă și să înțeleagă mai bine cum se desfășoară înfăptuirea actului de justiție în instanța din Alba Iulia va continua și în anul 2019.

liviu odagiu

Volumul de activitate al instanțelor arondate Curții de Apel Alba Iulia a înregistrat o scădere cu 4.842 cauze faţă de anul 2017 (-2,87%), de la 168.418 în anul 2017, la 163.576 în anul 2018.

Dintre acestea, 116.954 reprezintă numărul de cauze nou intrate în anul 2018, iar 46.622 sunt dosarele rămase nesoluţionate din anul anterior.

În ceea ce priveşte activitatea proprie, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia s-au aflat în anul 2018, 12.373 cauze, din care 7.643 dosare nou intrate, respectiv 4.730 cauze rămase în stoc (nesoluţionate la 01.01.2018), comparaţia statistică evidenţiind o scădere a volumului de activitate faţă de anul anterior când au fost pe rol 15.144 de cauze, dar o creştere faţă de anul 2016 când s-au înregistrat 10.271 de dosare.

curtea de apel

De asemenea, s-a înregistrat și o scădere a numărului de dosare înregistrate pe rolul tribunalelor arondate Curții din Alba Iulia.

Spre exemplu, la Tribunalul Alba, în anul 2018 s-a înregistrat un volum de activitate de 9.755 cauze, în scădere cu 5.343 cauze faţă de anul 2017, când numărul dosarelor pe rol a fost de 15.098, procentul de scădere fiind de -35,38%.

Din cele 16 judecătorii aflate în circumscripţia curţii, volumul de activitate a crescut la 15 instanţe, în mod diferit, şi a scăzut la una dintre acestea şi anume la Judecătoria Câmpeni, de la 3.500 dosare în anul 2017 la 3.348 în 2018, reprezentând o scădere de -4,34%.

Volumul de activitate pe materii la Curtea de Apel Alba Iulia şi la instanţele din circumscripţia acesteia

Din numărul total de 116.954, cauze nou intrate la instanţele din circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia sunt următoarele:

– 22.365 cauze au fost înregistrate în materie penală, cu 1.720 mai puţine decât în anul 2017, în procent cu -7,14%

– 58.805 cauze în materie civilă, cu 4.869 mai multe decât în anul 2017, în procent cu +9,02% cauze

– 7.781 cauze în materia litigii cu profesionişti, cu 1.142 mai puţin decât în anul 2017, în procent cu – 12,79%

– 3.698 cauze în materia litigii de muncă, cu 22 mai multe decât în anul 2017, în procent cu +0,59%

– 2.549 cauze în materia asigurări sociale, cu 1.411 mai multe decât în anul 2017, în procent cu +123,98%

– 8.533 cauze în materia minori şi familie, cu 73 mai puţine decât în anul 2017, în procent cu -0,84%

– 11.447 cauze în materia contencios administrativ si fiscal, cu 12.596 mai puţine decât în anul 2017, în procent cu -52,38%

-1.773 cauze în materia faliment, cu 219 mai puţine decât în anul 2017, în procent cu -10,99%

– 3 cauze în materia proprietate intelectuală, cu 13 mai puţine decât în 2017.

La nivelul tribunalelor din circumscripţie, unde funcţionează trei secţii, se constată o a scădere a numărului de cauze înregistrate în anul 2018 pe rolul secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, în timp ce la celelalte secţii situaţia este diferită. Volumul de activitate al secţiei I civile a crescut în anul 2018 faţă de anul anterior la Tribunalul Sibiu şi Tribunalul Hunedoara, dar a scăzut la Tribunalul Alba, în timp ce numărul total de dosare aflate pe rolul secţiei penale a scăzut la Tribunalul Hunedoara şi Tribunalul Alba şi a crescut doar la Tribunalul Sibiu, în anul 2018 faţă de anul 2017.

Numărul total al cauzelor nou intrate la judecătorii a crescut în anul 2018 faţă de anul 2017 în materia civilă şi a scăzut în materia penală. Astfel, în materie civilă, numărul cauzelor nou intrate a crescut cu un procent de +4,91%, de la 67.162 la 70.461, iar în materie penală a scăzut de la 18.368 cauze în anul 2017, la 17.354 în anul 2018, ceea ce reprezintă o scădere cu -5,52%.

vicepresedinte curtea de apel

Poate cel mai important proiect pentru Curtea de Apel Alba Iulia în 2018 a fost reprezentat de demersurile în vederea realizării unei platfomei informatice pentru implementarea dosarelor în format electronic, ce va fi funcțional cel mai târziu în 1 ianuarie 2020.

Potrivit președintelui Curții de Apel Alba Iulia, Liviu Odagiu, momentan proiectul se află în fază de implementare.

Coordonatorul proiectului este vicepreședintele instanței, Adrian Hancaș. Acesta a declarat că se va merge pe un model propriu și nu unul asemenănător cu cel de la instanțele de pe raza Curții de Apel Cluj. Acesta a mai spus că un mare ajutor va veni din partea informaticienilor de la Sibiu, care de asemenea au implementat sistemul de citire al unui dosar în mediul online.

Curtea de Apel Alba Iulia va continua implementarea și în anul 2019 al proiectului privind transparența justiției în mediul elevilor de liceu și al studenților.

vicepresedinte curtea de apel alba iulia

Nici starea unora dintre instanțele de judecată din circumscripția Curții de Apel Alba Iulia nu au fost uitate, unele dintre ele având nevoie urgentă de intervenții de reabilitare.

Șase dintre sedii sunt într-o stare tehnică foarte bună şi nu necesită lucrări imediate, respectiv cele în care funcţionează: Judecătoria Blaj, Judecătoria Câmpeni, Judecătoria Sălişte, Judecătoria Mediaş, Judecătoria Hunedoara şi Judecătoria Avrig.

Alte sedii de instanţe sunt însă într-o stare tehnică dificilă, cu mari deficienţe de funcţionare, respectiv Judecătoria Alba Iulia, Judecătoria Deva, Judecătoria Petroşani şi Judecătoria Sibiu.

În încheierea conferinței de presă, președintele Curții de Alba Iulia, Liviu Odagiu, a declarat că dacă ar dispune de un ”instrument magic” ar reda clădirea în care funcționează instanța la forma pe care a avut-o odată, cea de Palat al Justiției.

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Nelu Tătaru la Alba Iulia: Cred că ține de noi dacă vom mai avea un lock-down sau nu. Declarații

Publicat

Ministrul Nelu Tătaru s-a aflat marți la Alba Iulia unde nu a exclus varianta unui nou lock-down, termenul consacrat în timpul pandemiei la nivel mondial pentru ”închidere”, mai precis pentru noi restricții. 

Întrebat cu privire la plafonul estimat de noi cazuri zilnice, la începutul lunii octombrie, la două săptămâni de la începrea școlii, acesta a evitat întrebarea, dar a lansat ideea unor noi potențiale restricții:

”Să nu ne gândim la previziuni sumbre, trebuie să ne gândim la rspectarea regulilor (…) Cred că ține de noi dacă vom mai avea un lock-down sau nu” a spus Tătaru.

Reporter Alba24: Deci pentru luna octombrie, cea mai sumbră previziune ar fi de 2.000 de cazuri pe zi?

Nelu Tătaru: Eu zic să nu ne gândim la previziuni sumbre. Să ne gândim că fiecare dintre noi trebuie să respectăm precauțiile. Evaluarea școlii o putem face la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii ocotmbrie. Evaluăm cele 7 și apoi cele 15 zile de la începutul școlii. Cred că trebuie să ne gândim în primul rând la reguli… Suntem totuși într-un an pandemic pe care trebuie să îl gestionăm, un an diferit față de alți ani.

Încercăm să menținem acel platou și dacă reușim, spre a doua jumătate a lunii octombrie să ne gândim și la o scădere a cazurilor noi, de la o zi la alta. Să nu uităm, vine sezonul rece, vine sezonul gripei, avem o campanie de vaccinare și în acest context trebuie să acționăm ca atare.

Reporter: După alegerile locale vă gândiți la un lock-donw parțial?

Nelu Tătaru: Întâi trebuie să respectăm regulile și precauțiile. Haideți să vedem ce putem face ca să nu avem o creștere a numărului de cazuri (…) Cred că ține doar de noi dacă vom avea un lock-down sau nu. Din punctul meu de vedere și al Ministerului Sănătății, atâta timp cât suntem vigilenți, respectăm niște reguli… Dar revin la ce spuneam de multe ori: nu în spitale se tranșează aceste spitale, se tranșează în prespital. Respectând reguli, avem o transmitere comunitară restrânsă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declarații la Alba Iulia. Acesta se află într-o vizită de lucru în județul Alba

Publicat

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru vizitează marți județul Alba. Acesta susține declarații de presă la Alba Iulia, cu prilejul unei întâlniri cu autoritățile locale și județene. 

Acesta a spus că Spitalul Județean Alba, locul unde a susținut declarațiile, va beneficia de fonduri neramburasabile pentru 8 proiecte.

Tot marți, 22 septembrie Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vizitat alături de Ludovic Orban, amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență Cluj, care va deservi și cetățenii județului Alba.

Valoarea investiției se ridică la 47 milioane de euro, bani din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât de gravă este evoluția pandemiei în România în raport cu celelalte țări UE. Țara noastră, pe primul loc la rata deceselor

Publicat

Tot mai multe țări europene se confruntă cu o creștere accentuată a numărului de cazuri noi de infectare cu SARS-COV2. România nu a fost ocolită de această tendință, însă în ultima săptămână a fost depășită, la rata de îmbolnăvire, de tot mai multe state. Din păcate, deși are chiar și de trei ori mai puține cazuri decât state aflate pe primele locuri în topul infectărilor, România este pe primul loc în ceea ce privește rata deceselor în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori.

Potrivit ultimelor date transmise la nivel european în 21 septembrie, România se află pe locul 10 în ceea ce privește cazurile în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori.

România coboară, astfel, din punct de vedere al acestui parametru și ajunge la 91,5, fiind depășită de Spania – 300,5, Franța – 192,5, Belgia – 116,1, Olanda – 109,8, Cehia, 198, Austria – 105,7, Ungaria – 107,2, Luxemburg – 147,9, Malta – 120,4.

Situația este însă critică în privința ratei deceselor înregistrate în ultimele 14 zile, raportat la 100.000 de locuitori.

România conduce acest top negativ, cu o rată de 2,8.

Spre exemplu, acest parametru este 2,3 în Spania, 0,9 în Franța, 1,3 în Bulgaria, 1,2 în Croația.

Până în 20 septembrie, în Europa au fost înregistrate 2.868.502 cazuri, astfel:

Spania (640.040), Franța (453.763), Regatul Unit (394.257), Italia (298.156), Germania (272.337), România (112.781), Belgia (102.201), Olanda (93.684), Suedia (88.237), Polonia (79.240), Portugalia (68.025), Cehia (49.240), Austria (38.557), Irlanda (32.933), Danemarca (21.847), Ungaria (18.866), Bulgaria (18.863), Grecia (15.142), Croația (14.922), Norvegia (12.645), Finlanda (8.980), Luxemburg (7.804), Slovacia (6.677), Slovenia (4.420), Lituania (3.744), Estonia (2.924), Malta (2.634), Islanda (2.346), Cipru (1.600), Letonia (1.525) și Liechtenstein (112).

Până în 20 septembrie au fost raportate 186.228 de decese, astfel:

Regatul Unit (41.777), Italia (35.707), Franța (31.285), Spania (30.495), Belgia (9.948) ), Germania (9.386), Olanda (6.270), Suedia (5.865), România (4.435), Polonia (2.293), Portugalia (1.899), Irlanda (1.792), Austria (766), Bulgaria (761), Ungaria (686), Danemarca (635), Cehia (503), Finlanda (339), Grecia (338), Norvegia (267), Croația (248), Slovenia (133), Luxemburg (124), Lituania (87), Estonia (64), Slovacia (39), Letonia (36), Cipru (22), Malta (17), Islanda (10) și Liechtenstein (1).

sursa: digi24.ro, ecdc.europa.eu

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gazele nu se vor scumpi pentru consumatorii casnici, la iarnă. Concluziile unui studiu realizat de o asociație de profil

Publicat

gaz, aragaz

Preţul gazelor în această iarnă va fi similar cu cel din iarna precedentă pentru majoritatea consumatorilor casnici, iar România va putea acoperi consumul din producţia internă proprie, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Piaţa de gaze naturale trece printr-o transformare puternică, care va continua şi în perioada următoare. Vom asista la creşteri ale preţului gazului marfă faţă de preţurile actuale, fără ca această creştere să fie resimţită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze. Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, potrivit asociaţiei.

Prognozele meteorologice pentru Europa Centrală şi de Est pentru iarna 2020/2021 arată o iarnă blândă cu episoade severe de frig şi viscol, astfel încât cererea de gaze în această regiune se va situa probabil la nivelul cererii din ultimii ani. Evoluţia preţului gazelor în regiune va urma un uşor trend ascendent, odată cu creşterea cererii, însă, cel mai probabil preţul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăşi 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

România se înscrie în acelaşi scenariu, arată un studiu realizat Asociaţia Energia Inteligentă, astfel că preţul gazelor naturale pentru iarna 2020 / 2021 va fi similar cu cel din iarna precedentă.

„Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul preţului pe care acesta o să-l plătească. Preţul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Cu o prognoză meteorologică de iarnă uşoară, dar cu episoade de frig şi viscol, ţara noastră va înregistra probabil un consum similar ultimelor ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.

Cantitatea mare de gaze depozitate în depozitele din România (peste 90% din capacitatea depozitelor), temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie şi noiembrie 2020, dar şi costurile ridicate ale gazelor din depozite, probabil vor duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie 2020, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2021 (lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic) să fie la un nivel de 25-30 milioane mc/zi.

Acest lucru va permite teoretic acoperirea consumului de gaze al României exclusive din intern, în majoritatea zilelor de iarnă. În zilele cu temperaturi foarte scăzute (dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăşi şapte zile), România va avea nevoie de 5-15 milioane mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie (exceptând accidentele) o problemă în a fi achiziţionate din import având în vedere preţul comparativ al gazelor din import cu preţul din România, dar şi importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, Bucureşti – Ploieşti, urmare a staţiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport şi a construcţiei BRUA.

Este posibil ca alte zone ale României să aibă de suferit datorită configuraţiei actuale a sistemului de transport, se menţionează în comunicat.

Evoluţia preţului marfă al gazelor naturale în România (exclusiv servicii) va urma un trend ascendent în lunile următoare putând atinge un preţ maxim de 81,65 lei/MWh în iarna 2020/2021. Această previzionare nu ia însă în calcul scenariul întreruperii activităţilor economice cu scopul de a opri răspândirea virusului SARC-COV-2.

„În această analiză nu am luat în calcul scenariul (posibil, în opinia mea) de oprire a activităţilor datorită Crizei Valului II Covid, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie şi va genera o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuare preţului la gaze marfă”, a explicat Chisăliţă.

În ultimele luni, piaţa de gaze naturale a prezentat o evoluţie atipică, cauzată de multiplele modificări legislative, supraoferta de gaze datorată iernii blânde 2019/2020 şi cantităţile mari de gaze depozitate anterior datei de 31 decembrie 2019, ca urmare a pericolului existent la acel moment de oprire a gazelor prin Ucraina, la care se adaugă pentru iarna 2020/2021 importantele modificări ale capacităţilor de transport prin finalizarea noilor rute de transport şi permisivitatea creşterii şi diversificării cantităţilor de gaze în Europa Centrală şi de Est (Turkish Stream, TAP, TANAP, LNG etc.).

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate