Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Duhovnicul eroilor martiri Horea, Cloşca şi Crişan, protopopul Nicolae Rațiu, este înmormântat la Alba Iulia

Publicat

Duhovnicul eroilor martiri Horea, Cloşca şi Crişan, protopopul Nicolae Rațiu, este înmormântat la biserica „Buna Vestire” din zona centrală a municipiului Alba Iulia. Potrivit istoricilor, acesta i-ar fi spus lui Horea, înainte să fie tras pe roată: „Prin mine te sărută un neam întreg”. 

Nicolae Rațiu a fost protopopul Alba Iuliei și duhovnicul eroilor martiri Horea, Cloşca şi Crişan, pe care i-a spovedit și cuminecat. Cu puţin timp înainte de ceasul execuţiei, protopopul i-a căutat în celule pe Horea şi Cloşca, le-a scris testamentele şi, după ce i-a spovedit, i-a împărtăşit creştineşte pe amândoi.


Acesta a asistat la execuția lor, pe 28 februarie 1785, pe Dealul Furcilor din Alba Iulia. Derularea execuției este prezentată într-o scrisoare trimisă la Roma în 2 martie 1785, de către Iosif Gabri, profesor la Alba Iulia, martor ocular al evenimentelor.

Astfel, acesta relatează că în dimineaţa zilei de 28 februarie, în jurul orei 9.30, Horea şi Cloşca au fost aşezaţi separaţi pe câte un car special, fiind însoţiţi pe drumul de la celulă până la locul execuţiei de către preotul Nicolae Raţiu.

Pe Dealul Furcilor a urmat scena barbară a execuţiei lui Cloşca, „ce dură vreun ceas”, timp în care acesta a primit vreo douăzeci de lovituri. În tot acest răstimp, protopopul Nicolae Rațiu se afla lângă Horea, susţinându-l moral: „Preotul Nicolae Raţ se afla şi el acolo, lângă Horea, îl ţinea cu o mână de după cap rostind cuvinte de îmbărbătare…”.

Înainte ca Horea să fie tras pe roată, preotul Nicolae „nu i-a fost silă a săruta obrazul batjocorit şi disfigurat al lui Horea zicând: <Prin mine te sărută un neam întreg>”. La execuţia acestuia din urmă însă, protopopul, cu tot curajul dovedit până atunci n-a mai putut suporta cruzimea scenei şi a leşinat.

„Când au dus la moarte pe Horea şi Cloşca, i-a însoţit preotul de atunci din Alba Iulia, Niculae Raţ. Dânsul, până a frânt roata pe unul, a ţinut pe celălalt cu mâna pe după cap, dar când au început să frângă cu roata şi pe al doilea, Popa Niculae Raţ a căzut jos leşinat şi a trebuit să-l ducă cu carul acasă”, a consemnat istoricul N. Densușianu.

La Alba Iulia, protopopul ortodox al Bălgradului a ridicat între anii 1783 – 1787 biserica cu hramul „Buna Vestire” din centru, după care a construit biserica ortodoxă din cartierul Maieri în anul 1795, cu hramul „Sfânta Treime”. De asemenea, pr. Nicolae Raţiu a patronat şi condus lucrările de zidire a bisericii din Oarda de Jos.

sursa: pr. Alin Albu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement