Actualitate
FOTO-VIDEO| Concert simfonic la Alba Iulia. Vezi ce spun pianistul japonez T. Imai și dirijorul F. Crisanaz, înainte de spectacol
„Muzica nu trebuie înțeleasă, ci trăită”. Așa a descris Liviu Cernat, dirijorul Orchestrei de Cameră a județului Alba concertul simfonic ce va avea loc duminică, la Alba Iulia, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, unde invitați speciali au fost pianistul japonez Tadashi Imai, alături de dirijorul Federico Crisanaz.
O conferință de presă la care au participat Liviu Cernat, Tadashi Imai, Federico Crisanaz, dar și reprezentanți ai Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia, a avut loc vineri, la Hotel Cetate. Aceștia au discutat despre programul concertului ce va avea loc duminică, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, cu începere de la ora 19.00. Astfel, cei prezenți la eveniment vor avea ocazia să asculte „Divertimento în D Major KV 135”, „Concertul pentru pian și orchestră nr. 17 în Sol Major KV 453” de W. A. Mozart, dar și „Simfonia nr. 45 în Fa # minor <Despărțirea>, interpretarte de pianistul Tadashi Imai și Orchestra de Cameră a județului Alba, dirijați de italianul Federico Crisanaz.
„Mozart și Haydn sunt două genii ale muzicii, iar eu am ales trei bucăți muzicale diferite ca și instrumentație și ca și factură muzicală. <Divertismentul> de Mozart, o piesă mai ușoară ca și mesaj, de divertisment, cum îi spune și numele, o piesă pentru instrumente cu coarde, un concert de pian, cu solist și simfonia pentru orchestră”, a declarat dirijorul Crisanaz. De asemenea, concertele lui Mozart sunt recunoscute ca fiind „exemplele perfecte din istoria muzicii, ca și formă, dar și ca dialog egal între pianist și orchestră”, a mai adăugat acesta.
De asemenea, pianistul Tadashi Imai și-a exprimat bucuria de a se afla în Alba Iulia și a vorbit despre prietenia care îl leagă de muzicianul Dan Liviu Cernat, fost coleg la Academia Regală de Muzică din Londra: „Ce ne leagă pe noi este în primul rând muzica, dar și personalitatea”, a precizat pianistul. Totodată, Imai mai ținut să menționeze că se află în Europa pentru „a simți natural, prin muzică. Muzica este prin ea însăși expresivă. Din păcate, în ziua de azi totul e bazat pe muzica de masă”. În completare, Liviu Cernat a dorit să sublinieze și faptul că „fiecare are propriul său mod de a înțelege muzica. Ea e abstractă, iar noi o înțelegem în sentimente și senzații. În artă nu te poți ascunde, noi suntem pe scenă goi, în fața publicului. Muzica unește toate națiile, e un limbaj, nu are un scop în sine. Noi rezonăm cu muzica”.
Nici pianistul T. Imai și nici dirijorul F. Crisanaz nu se află pentru prima oară în România, până acum ei concertând pe scenele din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, iar duminică, la Alba Iulia.
Totodată, în cadrul conferinței de presă, s-a mai discutat despre viitoarele concerte ale Orchestrei de Cameră a județului Alba, care vor avea loc în lunile martie, la Sebeș și în aprilie, la Alba Iulia, unde în cadrul concertului de psalmi și muzică religioasă, va fi invitat și maestrul Dorel Vișan. Totodată, în lunile de vară, centrul Cultural „Augustin Bena” intenționează să organizeze spectacole stradale și concerte de Vivaldi (Anotimpurile), în Parcul Custozza din Alba Iulia.
Concertul simfonic de duminică, stagiunea 2014, este prezentat de prof. Cezara Fiț și organizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba. Cei interesați să participe la eveniment, ar trebui să se grăbească dacă mai vor să prindă un loc, căci biletele sunt aproape în totalitate vândute.
Pianistul Tadashi Imai a începul să strudieze pianul la vârsta de 12 ani, după ce înainte a „cochetat” cu trombonul. Doi ani mai târziu a câștigat Marele Premiu al uneia dintre cele mai importante competiții din Japonia. De asemenea, a câștigat premiul I la Grand Prix International Chopin Competition și al II-lea la competiția internațională de pian „Twelfth Takahiro Sonoda”, precum și alte premii importante la diverse concursuri din lume. A urmat burse de studii în Texas (USA) și la Academia Regală de Muzică din Londra (Anglia). A fost oficial admis ca instrumentist la Menuhin International Violin Competition în 2008 și la Lionel Tertis International Viola Competition în 2010. Este, de asemenea, instrumentist la London Masterclasses, la Lake District Summer Music (Anglia) și la Bartok Festival (Ungaria). A lucrat cu importanți muzicieni ai lumii, precum Richard Markson, Maurice Hasson Richard Deakin și alții.
Dirijorul Federico Crisanaz a absolvit dirijatul cu cele mai înalte merite, la Conservatorul de Muzică „Benedetto Marcello” din Venezia, în 2008. De-a lungul anilor a avut ocazia să studieze în Germania, dar și în întreaga Europă, unde a fost înscris la diferite cursuri de masterclass. În 2009, Crisanaz a fost unul dintre cei opt finaliști ai primului concurs internațional de dirijat „Victor de Sabata”. De asemenea, a fondat Orchestra de Cameră „Fondazione Teatro Lirico G. Verdi” în Trieste. A dirijat „Bluebeard’s Castle” în Ungaria și recent a debutat cu opera italiană „La Traviata”, în Cluj Napoca. Ca și dirijor, a dirijat „Don Giovanni”, „Aida”, „Otello”, „La Boheme” și „Tosca” și este membru al Symphony Orchestra of Trieste’s Opera House, unde lucrează pe un vast teritoriu simfonic și liric. Întrebat de Alba24.ro care este dirijorul de la care se inspiră, Crisanaz a declarat: „de la toți. Toți mă inspiră, dar cel mai mult îmi place Arturo Toscanini”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
bono
vineri, 31.01.2014 at 20:44
Felicitari organizatorilor! O intentie extraordinara de a aduce muzica de calitate la Alba Iulia.
Va multumim si cred in efortul de a educa publicul larg in domeniul artelor!