Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO Expoziția Internaţională de Afişe ”Apollo”: 54 de artiști au prezentat la Alba Iulia propriul lor concept de afiș. PREMII

Publicat

viorel cioflica ioan hadarig gabriel rustoiu stefan balog festivalul international de afise În cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de Tineret ”Apollo”, organizatorii au propus un proiect în premieră pentru județul Alba, dedicat exclusiv teatrului şi afişului ca obiect de artă. Astfel, sâmbătă, începând cu orele 13.00, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a avut loc vernisajul Expoziției Internaționale de Afișe ”Apollo”, ediția I, unde 54 de artiști din țară și din străinătate au expus propriul lor concept de afiș.

Asociaţia Grupul „Skepsis” Alba Iulia, cu sprijinul Fundației Inter-Art Aiud și a Centrului Cultural Liviu Rebreanu Aiud au deschis anul acesta aripile Festivalului Internațional de Teatru de Tineret ”Apollo” pentru o nouă dimensiune în oferta artistică: prima ediție a Expoziției Internaționale de Afișe. Vernisajul acesteia a avut loc la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, sâmbătă, 25 aprilie, începând cu ora 13.00, fiind prezentat de către directorul artistic al Fundației Inter-Art Aiud, Ioan Hădărig.

festivalul international de afise apollo ”Este o expoziție interesantă, o expoziție deosebită, cu valori remarcabile în afiș. Nu sunt afișe neaparat conceptuale, dar există multe din varianta afișelor tip <<metaforă>> care vin să ne sugereze, să ne prezinte mai mult decât am gândit noi în prim moment. Sper ca ediția de anul viitor să aducă o nouă expoziție, gândită într-un alt mod”,  a transmis Ioan Hădărig.

Artiști din toată lumea au fost invitați să accepte o abordare artistică a afișului ca obiect cultural. Tema primei ediții a fost ”Apollo” iar fiecare participant a putut trimite maxim trei variante de afiș. De asemenea, fiecare afiș trebuia să conțină textul „APOLLO – International Youth Theatre Festival”.

S-au primit înscrieri din partea a 54 de artiști din țări precum Argentina, Armenia, Bangladesh, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Denmarca, Egipt, Germania, Ungaria, Indonezia, Maroc, Nepal, Rusia, Serbia, Slovenia, Suedia și bineînțeles România.

YouTube video

”Mă gândesc că probabil în anii care vor veni, colegii noștri vor aborda probabil și o altă tematică, legată de exemplu de o zi a dramaturgiei, în care să fie invitați dramaturgi consacrați, cu o discuție între tinerii actori și dramaturgi. Teatrul este și rămâne unul dintre elementele cele mai importante ale vieții noastre. Teatrul reprezintă unul dintre elementele pe care tânăra generație nu trebuie să îl piardă. Există încă o dublă interpretare a ideii de teatru, o generație mai în vârstă care a fost obligată prin abonamente și bilete să participe la teatru și o generație care nu are acces la un spectacol teatru. Nimic nu poate fi mai trist decât o viață în care un om nu are posibilitatea să participe la un eveniment teatral. Evenimentul teatral, spre deosebire de celelalte evenimente, film, televiziune, fotografie, oferă spectatorului un element inedit, acela al contactului direct cu actorul. Se crează o emoție și o trăire extraordinară pe care nu putem să o simțim într-un alt context”, a mai precizat directorul artistic al Fundației Inter-Art Aiud, Ioan Hădărig.

”Cele mai adânci emoții și experiențe ale spiritului uman ca și Comunitate și ca Sine sunt  ascunse în atemporal. În mitologia greacă, zeul Apollo patronează artele, profețiile și vindecarea. Fiindcă tradiția teatrului este legată de cultura antică grecească și fiindcă în tot ce ne propunem trebuie să existe un „skepsis”, am decis să conferim festivalului numele zeului Apollo – în credința că arta ascunde în esența sa dimensiuni vizionare prin care putem descoperi semnificații subtile ale realității, valente vindecătoare prin întâlnirea dintre artistul creator și public, dar nu în ultimul rând pentru că ne dorim ca acest festival să devină o permanentă invitație la exprimare nu doar pentru teatru, dar și pentru celelalte arte.  Apollo nu este doar un festival, este o explorare a spiritului uman, o celebrare a creativității și pasiunii”, a transmis Viorel Cioflică.

YouTube video

PREMII:

Premiul I – Dorel Găină, România

Premiul II – Dimitar Velichkov, Bulgaria

Premiul III – Ileana Cichindel, România

Premiul Apollo – Gyori Erika, România

Premiul Skepsis – Dima Dimov, România

Premiul Inter-Art – Măgurean Anca Ioana, România

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement