Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: Expoziţia ”Umbre peste suflet. Destine românești în timpul Revoluției Pașoptiste”, deschisă publicului la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Publicat

20150515_122321 Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a găzduit vineri, vernisajul expoziției ”Umbre peste suflet. Destine românești în timpul Revoluției pașoptiste”. Expoziția este dedicată celor 167 de ani de la Revoluția pașoptistă și este un eveniment pe care Muzeul Național al Unirii îl organizează constant, în fiecare an, în luna mai.

”Este un omagiu adus unor oameni care au dat totul pentru un destin mai bun, pentru români. Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia reprezintă o impresionantă cronică vie a luptei românilor pentru libertate și pentru unitate națională. Muzeul albaiulian deține în colecțiile sale un număr impresionant de materiale originale, manuscrise cu semnătură în autograf, documente ale autorităților timpului, ziare de epocă, litografii, cromolitografii, fotografii, legate de Revoluția de la 1848-1849 în spațiul românesc, mărturii ale unor vremuri deosebit de agitate și mărturii ale puterii de sacrificiu ale românilor, ale liderilor români de odinioară”, a precizat Ionela Mircea, autoarea expoziției.

YouTube video

Ionela Mircea a transmis că, în 1924, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, eroul moților fără îndoială, un lider român care a intrat în legendă încă din timpul Revoluției pașoptiste, la Țebea, Octavian Goga, unul dintre oratorii de atunci a subliniat că ”sufletul unui popor este o candelă mare alimentate de candele mai mici”, care reprezintă indivizii care formează poporul respectiv, ”candele mici ca formă dar extraordinar de incandescente”

Expoziția ”Umbre peste suflet. Destine românești în timpul Revoluției pașoptiste” se dorește a fi o readucere în actualitate a unor personalități care au marcat istoria națională, ”candele mici” care au alimentat ”marea candelă” a sufletului poporului român, oameni care și-au dat viața pentru un destin mai bun, pentru români.

Totodată, expoziția se dorește a fi un omagiu adus unei generații care a dat măsura valorilor autentice prin felul în care a trăit și prin felul în care a acționat, o generație care ne oferă imaginea efortului solidar pentru cauza națională, o năzuință de mari dimensiuni, care astăzi, ne apare nouă ca un mesaj pentru mai bine, mai frumos, mai înalt.

”Am încercat să integrez cele câteva imagini, litografii, cromolitografii, câteva obiecte, câteva documente, în cadrul expoziției noastre permanente la momentul 1948. M-am axat cu precădere pe imagini, cu speranța ca măcar imaginea să rămână în memoria potențialilor vizitatori”, a mai transmis autoarea expoziției.

În încheiere, Ionela Mircea a subliniat faptul că, Avram Iancu a fost declarat erou al națiunii din 1872, când a murit și a fost îngropat cu funeralii naționale. ”Nu era nevoie de o lege care să îl facă erou al națiunii. În 1924 a fost declarat, reconfirmat erou al națiunii de către Regele României,”, a spus Ionela Mircea.

Expoziția va fi deschisă publicului până în 15 iunie.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement