Actualitate
FOTO-VIDEO: Expoziţie la Arhivele Naţionale Alba. Documente privind despăgubirile pe care România le-a plătit Uniunii Sovietice, potrivit Convenţiei de Armistiţiu din 1944
Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a prezentat, marţi, o expoziţie cu documente privind despăgubirile pe care România le-a plătit Uniunii Sovietice, în urma Convenţiei de Armistiţiu din 1944. Actele vor fi expuse până în 19 iunie.
Expoziţia se numeşte „Calvarul despăgubirilor de război” şi cuprinde documente ce prezintă ce fel de despăgubiri au plătit românii în contextul amintit.
La semnarea Convenției de Armistiţiu din 1944, din partea română au participat patru membri, iar din partea URSS, doar unul singur. Delegaţia României a fost formată din ministrul de justiție, Lucrețiu Pătrășcanu, general și subsecretar de stat în Ministerul de Interne, Dumitru Dămăceanu, principele Barbu Știrbey și reprezentantul Partidului Național Țărănesc, Ghiță Pop.
”Discuțiile au fost lungi, iar modul în care s-a redactat textul convenției a fost atât de ambiguu, încât toate exagerările, exacerbările, depășirile de măsură făcute de către sovietici apoi au fost justificate prin faptul că această convenție prevedea exact ceea ce ei solicitau”, a declarat Dana Zecheru, şef serviciu Arhivele Naţionale Alba.
Acest document ne ajută să înțelegem o mică parte din istoria noastră.
”Aplicarea Convenției de Armistițiu a însemnat transformarea întregului aparat de stat a României într-o mașinărie menită să identifice bunuri și să le trimită în Uniunea Sovietică. Termenul folosit în corespondență este ”bunuri repatriate sau retrocedate”, eu am încercat să îl evit, am folosit termenul de ”bunuri predate” Uniunii Sovietice, deoarece 90% dintre bunuri erau bunuri românești din Basarabia și din Bucovina de nord care au existat în România până în 1940”, a declarat Silviu Ionaș, inspector la Serviciul Arhivelor Naţionale Alba.
Silviu Ionaș a mai declarat că gama bunurilor predate a fost foarte variată, plecând de la fabrici întregi, ajungându-se până la seringi, haine sau obiecte de mobilier.
Arhiva conține documente grupate pe anumite probleme, animale predate, utilaje industriale, cereale, mașinării, fabrici, metale neferoase, adeverințe și cereri de repatriere sau de refuzare a repatrierii, liste cu bunuri confiscate abuziv de către armata sovietică, liste cu cărți interzise la Biblioteca Batthyaneum, Biblioteca publică din Alba Iulia, biblioteca liceului de fete din Alba și a liceului Titu Maiorescu din Aiud, dosare cu abuzuri săvârșite de armata sovietică asupra populației civile, după terminarea războiului și dosare cu crime săvârșite de armata sovietică asupra populației civile atât după semnarea Convenției de Armistițiu cât și după terminarea războiului.
Au fost expuse documente referitoare la despăgubirile pe care România le-a plătit Uniunii Sovietice, conform Convenţiei de Armistiţiu semnate în 12 septembrie 1944, transmit reprezentanţii Arhivelor Alba.
Evenimentul este organizat în colaborare cu Consiliul Judeţean Alba.
Expoziţia va putea fi vizitată, gratuit, până pe 19 iunie 2015.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News