Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „Fășangii de la Cetea”. Expoziție de artă meșteșugărească, dansuri, ritualuri și muzică populară

Publicat

DSC_0537Duminică, 22 februarie, a avut loc manifestarea culturală și tradițională ”Fășangii de la Cetea”, aflată la cea de-a II-a ediție. Spectacolul are loc în zilele premergătoare prinderii postului Paştilor şi culminează cu seara dinaintea acestuia. În centrul acestui obicei se află feciorii tineri ai satului, costumați în personaje înspăimântătoare sau haioase.

Din programul evenimentului nu au lipsit Ritualul făşangilor prin sat, Masca şi Focul în Tradiţia Populară prezentată de Daniela Floroian, Ritualul Făşangilor parodia  – Lipsa Iubirii dintre oameni, Dansul Lupilor şi focul sacru de purificare spirituală realizat de Colegiul Tehnic Aiud, Parodie la parodia făşangilor cu elevii Şcolii Generale Galda de Jos sau expoziția de măști și fotografie cu Ioana Raica şi Vasile Sârb. De asemenea, Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur au susținut un concert de muzică populară.

YouTube video

Pentru spectatorii neavizați, obiceiul întâlnit în satul Cetea pare un spectacol cel puţin ciudat. „Fășangii de la Cetea” are loc în zilele premergătoare prinderii postului Paştilor şi culminează cu seara dinaintea acestuia. În centrul acestui obicei se află feciorii tineri ai satului.

Aceștia poartă măşti ce închipuie fiinţe alegorice iar trupul le este învăluit în fâşii de pânză de diferite culori, predominând culoarea albă.

Conducătorul cetei poartă cu el un buştean legat cu lanţ, pe care îl duce ca pe un trofeu, ca şi când ar fi vorba de un rival inlănţuit și supus.

Făşangii, căci aşa se numesc membrii cetei, au la încălţări legaţi zurgălăi şi în mâini diferite bucăţi de lemn. Ei coboară pe una din străzile satului şi execută în faţa unui public anume adunat un fel de dans extatic. Este un dans frenetic în care predomină săriturile, ca şi când membrii cetei ar imita coregrafic zborul.

Alte personaje sunt „Preotul”- oficiantul unui cult păgân, preoteasa, mutul.

În satele vecine acest obicei s-a pierdut. Ultimele cercetări făcute de autorii unor recente monografii atestă faptul că el se practica şi la Stremţ şi Geomal.

Foto-video: Daniel BLOSS

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. @OM

  luni, 23.02.2015 at 15:18

  Bine inteles ca au fost mediatizate aceste caricaturi, in locul traditiei autentice si vechi de peste 100 de ani

 2. Rox

  luni, 23.02.2015 at 20:48

  Frumos obicei si frumoase amintiri !!!

 3. un istoric

  joi, 26.02.2015 at 23:49

  Dragi jurnaliști, sunteți într-o mare eroare, iar acest material nu face altceva decât să scoată în evidență o mare și gogonată parodie. Fărșangii (acesta este termenul corect, fiind de origine maghiară) nu au fost cei veritabili ci un domn bărbiță, ce și-a făcut pensiune în Cetea a creat un spectacol de-a dreptul nebunesc, cu niște falși fărșangi. Drept dovadă că au fost două rânduri de fărșangi: unii aduși în costume populare, cu cap de lupi, niște copii, vai de mama lor, iar cei adevărați au venit după cei falși. Strada satului vuia de poveștile sătenilor despre acest spectacol ce-și bate joc de adevăratul obicei de fărșang din Cetea. Încercați vă rog să vorbiți cu oamenii avizați din Cetea și o să aflați cum sunt milogiți să participe la acest show, ca evident să iasă banii și sponsorizările, pe care din păcate Consiliul județean îi aruncă aiurea. Chiar nu a cercetat nimeni ce se întâmplă acolo, chiar nu a interesat pe nimeni de ce oamenii din sat nu participă la acest eveniment și sunt aduși tot oameni din afara satului?!?!?! Bag sama că încă se mai bifează activități de dragul prostiei, a nebuniei și a mascaradei. Ca să nu mai spun cel care s-a milogit pe la instituții are o formare de electronist și nu are studii de niciun fel pe așa ceva…..dar nu contează acest lucru, nu…?!??? Și se mai și aliază instituțiile reprezentative, chipurile pe cultură, cu acești demenți……….Urmează un DNA și aici oricum, că prea s-a întrecut măsura!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Rectificarea bugetară 2022: Partidele din Coaliție au reîmpărțit bugetul. Cine primește și cine pierde cei mai mulți bani

Publicat

Prima rectificare bugetară din acest an prevede mai puțini bani pentru unele ministere și mai mulți pentru altele.

Alocarea banilor a fost discutată în interiorul Coaliției de guvernare și a fost realizată pe criterii politice, mai degrabă decât pe criterii obiective, potrivit unor surse apropiate partidelor. 

Ministerele și alte instituții au cerut în total 91 miliarde lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a aprobat o majorare a bugetului de stat de 24,6 miliarde lei.

Administrația Prezidențială a primit mai puțin decât a cerut: 15,45 de milioane de lei, față de 16,46 de milioane de lei.

Potrivit știripesurse.ro, o parte dintre ministere primesc mai mulți bani, dar altele vor avea bugetele diminuate. Printre acestea, MAI, Ministerul Educației și Ministerul Culturii.

Mai mulți bani primește Ministerul Transporturilor, cel al Turismului și ministerele Agriculturii. Proiectelor Europene, Muncii și Administrației.

Cine primește mai puțini bani:

Ministerul Afacerilor Interne: – 625,3 milioane lei

Ministerul Educației: – 543,0 milioane lei

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: – 484,4 milioane lei

Ministerul Culturii: – 290,3 milioane lei

Ministerul Finanțelor: – 144,6 milioane lei

Ministerul Afacerilor Externe: – 67,1 milioane lei

Cine primește mai mulți bani:

Secretariatul General al Guvernului: + 231,545 milioane lei

Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului: +1.106,1 milioane lei

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: +5.100,1 milioane lei

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: +2.719,7 milioane lei

Ministerul Sănătății: +2.642,8 milioane lei

Ministerul Energiei: +2.482,6 milioane lei

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: +2.000,0 milioane lei

Ministerul Justiției: + 864,4 milioane lei

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: + 716,3 milioane lei

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: + 649,2 milioane lei

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului: +648,3 milioane lei

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: +203,5 milioane lei

Ministerul Economiei: +125,6 milioane lei

Ministerul Sportului: +33,7 milioane lei, per sold

Ministerul Apărării Naționale nici nu primește dar nici nu pierde bani la rectificarea bugetară.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum începe școala în septembrie. Precizările ministrului Sănătății despre desfășurarea cursurilor din toamnă

Publicat

Elevii încep școala din 5 septembrie, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut precizări despre reguli în contextul în care numărul cazurilor COVID a crescut în ultima perioadă.

Potrivit ministrului, școlile se vor deschide cu prezență fizică pentru toți elevii, din toată țara.

Nu vor mai exista închideri ale școlilor generalizate. În județele în care numărul de paturi destinate bolnavilor COVID va fi ocupat în procent de 75, „pentru o scurtă perioadă de timp școlile vor fi închise”, până când indicatorul scade sub această valoare.

„Trebuie să acționezi chirurgical, dacă se poate spune așa, oprești școala, oprești transmiterea, două-trei săptămâni după care reiei cursurile, și nu în toată țara, ci strict într-un județ unde ai un număr mare de cazuri în spital”, a explicat Rafila, potrivit edupedu.ro.

Acesta a mai spus că numărul de infecții nu mai este un indicator, nu se mai pune problema de școală online, ci doar de ”închiderea (școlilor – n.r.) pentru o perioadă extrem de limitată”, la peste 75% grad de ocupare al paturilor din spital, până la scăderea acestuia.

Masca de protecție

Ministrul a mai spus că purtarea măștii de protecție rămâne o recomandare.

”Vor fi aceleași recomandări la care insistăm și eu sunt bucuros să constat în viața de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spații închise, chiar și în mijloacele de transport în comun; am văzut, chiar și în piețe mai aglomerate, persoane care poartă mască și o poartă corect. Asta este soluția, chiar dacă acum e puțin mai dificil, vă dați seama: e vară, e greu de purtat mască, dar cred că dacă insistăm și oamenii înțeleg că este într-adevăr pentru protecția proprie sau a comunității, a colectivității în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderență la utilizarea măștii, decât la impunerea utilizării măștii într-un moment în care nervii sunt destul de întinși și în care gradul de acceptabilitate al unei măsuri care pare coercitivă cred că este destul de redus”, a spus Rafila.

În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor de COVID a fost în creștere, observându-se o stagnare în ultimele zile.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

VIDEO: Mai multe străzi din Câmpeni, INUNDATE după o ploaie torențială. Cum arăta centrul orașului

Publicat

Mai multe străzi din Câmpeni au fost inundate luni după-amiază, în urma unor averse torențiale. În doar câteva minute, niveul apei, în zona centrală era destul de ridicat.

Mărturie stau mai multe video-uri postate în mediul on line. Mai exact, video-urile au fost realizate de un bărbat pe străzile Avram Iancu și Moților.


În imagini se poate observa cum circulația a fost îngreunată din cauza nivelului de apă destul de ridicat. Cel mai probabil canalizarea nu a făcut față debitului de apă.

Reaminim că meteorologii au emis o avertizare meteo, de tipul COD PORTOCALIU, pentru mai multe localități din zona de munte, din Alba.

CITEȘTE ȘI: UPDATE Noi localități din Alba, sub COD PORTOCALIU de furtuni. Ploi torențiale, descărcări electrice și grindină. Zonele vizate

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE Noi localități din Alba, sub COD PORTOCALIU de furtuni. Ploi torențiale, descărcări electrice și grindină. Zonele vizate

Publicat

Meteorologii au emis luni, 8 august, avertizări Cod Portocaliu de furtuni valabile în mai multe zone din județul Alba.

Update 2: Între orele 15:00 – 16:00 sunt vizate localitățile Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Lopadea Nouă, Stremț, Mirăslău, Livezile și Rădești.

Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină.

Update 1: Între orele 14:00 – 15:00 au fost vizate localitățile Zlatna, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Almașu Mare, Bucium, Sălciua, Poșaga, Mogoș, Întregalde, Ocoliș, Râmeț și Ponor și zona de munte de peste cota 1800 m.

Se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină.

Știrea inițială

Până la ora 13:00, în județul Alba a fost vizată zona de munte de peste cota 1800 m și zona localităților Cugir, Șugag.

Potrivit ANM, între orele 12:10 – 13:00, se vor semnala averse torențiale ce vor acumula peste 35…40 l/ mp, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax