Actualitate
FOTO-VIDEO: „Fășangii de la Cetea”. Expoziție de artă meșteșugărească, dansuri, ritualuri și muzică populară
Duminică, 22 februarie, a avut loc manifestarea culturală și tradițională ”Fășangii de la Cetea”, aflată la cea de-a II-a ediție. Spectacolul are loc în zilele premergătoare prinderii postului Paştilor şi culminează cu seara dinaintea acestuia. În centrul acestui obicei se află feciorii tineri ai satului, costumați în personaje înspăimântătoare sau haioase.
Din programul evenimentului nu au lipsit Ritualul făşangilor prin sat, Masca şi Focul în Tradiţia Populară prezentată de Daniela Floroian, Ritualul Făşangilor parodia – Lipsa Iubirii dintre oameni, Dansul Lupilor şi focul sacru de purificare spirituală realizat de Colegiul Tehnic Aiud, Parodie la parodia făşangilor cu elevii Şcolii Generale Galda de Jos sau expoziția de măști și fotografie cu Ioana Raica şi Vasile Sârb. De asemenea, Leontina Fărcaş şi Muguri de Tezaur au susținut un concert de muzică populară.
Pentru spectatorii neavizați, obiceiul întâlnit în satul Cetea pare un spectacol cel puţin ciudat. „Fășangii de la Cetea” are loc în zilele premergătoare prinderii postului Paştilor şi culminează cu seara dinaintea acestuia. În centrul acestui obicei se află feciorii tineri ai satului.
Aceștia poartă măşti ce închipuie fiinţe alegorice iar trupul le este învăluit în fâşii de pânză de diferite culori, predominând culoarea albă.
Conducătorul cetei poartă cu el un buştean legat cu lanţ, pe care îl duce ca pe un trofeu, ca şi când ar fi vorba de un rival inlănţuit și supus.
Făşangii, căci aşa se numesc membrii cetei, au la încălţări legaţi zurgălăi şi în mâini diferite bucăţi de lemn. Ei coboară pe una din străzile satului şi execută în faţa unui public anume adunat un fel de dans extatic. Este un dans frenetic în care predomină săriturile, ca şi când membrii cetei ar imita coregrafic zborul.
Alte personaje sunt „Preotul”- oficiantul unui cult păgân, preoteasa, mutul.
În satele vecine acest obicei s-a pierdut. Ultimele cercetări făcute de autorii unor recente monografii atestă faptul că el se practica şi la Stremţ şi Geomal.
Foto-video: Daniel BLOSS
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
@OM
luni, 23.02.2015 at 15:18
Bine inteles ca au fost mediatizate aceste caricaturi, in locul traditiei autentice si vechi de peste 100 de ani
Rox
luni, 23.02.2015 at 20:48
Frumos obicei si frumoase amintiri !!!
un istoric
joi, 26.02.2015 at 23:49
Dragi jurnaliști, sunteți într-o mare eroare, iar acest material nu face altceva decât să scoată în evidență o mare și gogonată parodie. Fărșangii (acesta este termenul corect, fiind de origine maghiară) nu au fost cei veritabili ci un domn bărbiță, ce și-a făcut pensiune în Cetea a creat un spectacol de-a dreptul nebunesc, cu niște falși fărșangi. Drept dovadă că au fost două rânduri de fărșangi: unii aduși în costume populare, cu cap de lupi, niște copii, vai de mama lor, iar cei adevărați au venit după cei falși. Strada satului vuia de poveștile sătenilor despre acest spectacol ce-și bate joc de adevăratul obicei de fărșang din Cetea. Încercați vă rog să vorbiți cu oamenii avizați din Cetea și o să aflați cum sunt milogiți să participe la acest show, ca evident să iasă banii și sponsorizările, pe care din păcate Consiliul județean îi aruncă aiurea. Chiar nu a cercetat nimeni ce se întâmplă acolo, chiar nu a interesat pe nimeni de ce oamenii din sat nu participă la acest eveniment și sunt aduși tot oameni din afara satului?!?!?! Bag sama că încă se mai bifează activități de dragul prostiei, a nebuniei și a mascaradei. Ca să nu mai spun cel care s-a milogit pe la instituții are o formare de electronist și nu are studii de niciun fel pe așa ceva…..dar nu contează acest lucru, nu…?!??? Și se mai și aliază instituțiile reprezentative, chipurile pe cultură, cu acești demenți……….Urmează un DNA și aici oricum, că prea s-a întrecut măsura!!!!!!