Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: FLORII 2023 – Slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Publicat

Florii 2023: Un moment deosebit al sărbătorii de Florii este slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie. Preoții sfințesc ramuri de salcie sau finic, care ulterior sunt împărțite credincioșilor.

Această slujbă s-a desfășurat duminică dimineața și la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

MESAJE DE FLORII, SMS-URI DE FLORII, URĂRI DE FLORII

Prin rugăciune și stropire cu agheasmă, se sfințesc ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor. Slujitorii Bisericii le țin în mâini, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinței vieții asupra morții.


Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Cu aceste ramuri de salcie sfințite, creștinii împodobesc icoanele, ușile și ferestrele.

PROGRAM Catedrala Reîntregirii (Încoronării) Alba Iulia – Duminica a 6-a din Post (a Floriilor) INTRAREA DOMNULUI ÎN IERUSALIM

8.30-10.00 – Utrenia (9.00) – slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie
10.00-12.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur (Predică Pr. Oliviu Botoi)
18.00-19.50 – Vecernia şi Denia

Florii 2023 – semnificații pentru credincioși

Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii.

Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi.

În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

În ziua de Florii, se curăţă mormintele şi se împodobesc cu ramuri de salcie.

Pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei de vie, pe stupi şi la ferestre se agaţă ramuri de salcie, pentru ca toţi membrii familiei să se bucure de prosperitate şi de sănătate.

De asemenea, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sub prima brazdă, tot pentru efectul lor miraculos, care atrage belşugul.

Vitelor li se pun în mâncare mâţişori de salcie, pentru a fi sănătoase tot anul şi pentru a face viţei sănătoşi.

În alte zone, fetele mari pun crenguțele de salcie sub pernă pentru a deveni mai frumoase și pentru a se mărita în acel an. De asemenea, salcia sfințită se mai poate pune și la pomii fructiferi pentru a-i face să rodească.

De Florii se obişnuieşte să se facă „de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an. Tot de Florii, mărţişorul purtat până în această zi se pune pe ramurile unui pom înflorit sau pe un măceş, iar zestrea se scoate din casă pentru aerisire.

În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.

Cu ziua de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement