Actualitate
FOTO-VIDEO: Futurism pentru turism la Alba Iulia. Ideile lui António Câmara: simulator de zbor, ghizi robotizați și statui muzicale
Simulator de zbor cu deltaplanul peste Cetatea Alba Carolina, ghizi robotizați la Muzeul Unirii, statui muzicale sau grădini și parcuri animate cu ajutorul tehnologiei sunt doar câteva dintre proiectele spectaculoase cu care Alba Iulia ar putea atrage în viitor turiștii. Ideile au fost prezentate de António Câmara, fondator și CEO al companiei YDreams și profesor doctor în cadrul Universității “Nova” din Lisabona, joi, în cadrul conferinței „Augmenting Cities: State of the Art and Unconventional Ideas” („Realitate urbană augmentată: stadiul actual al tehnologiei şi idei neconvenționale”), susținute la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Realitatea augmentată, ca instrument de marketing și vânzări, ar putea fi la fel de utilă în industria turismului ca în oricare altă industrie destinată unor consumatori finali. Profesorul universitar portughez António Câmara, un pionier al soluțiilor digitale pentru promovarea turistică, a susținut joi, la Alba Iulia, Conferința cu tema „Augmenting Cities: State of the Art and Unconventional Ideas“ (Realitate Urbană Augumentată: Stadiul actual al tehnologiei și idei neconvenționale).
António Câmara a abordat modul în care cele mai noi soluții de realitate augmentată și realitate virtuală pot contribui la crearea de experiențe inedite în interacțiunea locuitorilor și mai ales a turiștilor cu latura digitală a orașului Alba Iulia.
„Ceea ce m-a atras la Alba Iulia a fost faptul că am văzut că orașul are un vis, iar acel vis e realizabil printr-o cooperare între mai mulți actori, printr-un efort colectiv”, a spus Câmara.
Profesorul a transmis celor prezenți că instituțiile de învățământ ar trebui să fie locuri creative, în care elevii și studenții să aibă acces la activități extracurriculare. Un proiect asemănător a fost aplicat în Portugalia, unde au fost create, în mai multe locuri din țară, așa numite „stații de imaginație”. În aceste laboratoare de creație cei care doresc pot învața cum să creeze anumite lucruri, având la dispoziție unelte și dispozitive moderne, precum imprimante 3D, aparate de tăiere cu laser, etc. Potrivit universitarului portughez, trăirea creativă este foarte importantă și poate face viața mult mai interesantă.
„E foarte important să ai pasiune, pentru că pasiunea este cea care schimbă totul. Poți să ai tehnica, dar tehnica fără emoții nu valorează nimic. Când te gândești la Alba Iulia în viitor, trebuie să amesteci pasiunea și visele cu ceva ce se poate face. Altfel ajungi într-un documentar despre ceea ce trebuia să fie și nu ceea ce s-a făcut”, a spus António Câmara.
Câmara a prezentat mai apoi unele idei și soluții de realitate augmentată și realitate virtuală ce s-ar putea implementa pentru promovarea turistică și nu numai.
Una dintre acestea a fost legată de crearea unui simulator de zbor cu deltaplanul, în care realitatea virtuală și tehnologia ar putea fi folosite pentru a oferi oamenilor o experiență inedită, prin care pot „explora”, din aer, Cetatea Alba Carolina. O asemenea idee a fost implementată în Rio de Janeiro, Brazilia. Filmările au fost realizate din dronă sau elicopter, iar mai apoi au fost create scenele în care oamenii pot experimenta zborul cu deltaplanul.
Un alt exemplu de realitate augmentată l-a reprezentat crearea de instrumente muzicale virtuale. Odată cu implemenarea unor rețele de date performante, muzicienii ar putea crea astfel o orchestră virtuală.
António Câmara a prezentat și o aplicație ce poate fi implementată pentru distracție. Utilizând tehnologia pot fi create jocuri video simple, în care mii de oameni pot participa în același timp. În ceea ce privește clădirile monumente istorice, catedrale sau palate, acestea pot fi prezentate turiștilor în cadrul unei aplicații de realitate augmentată. Oamenii ar putea vedea obiectivele în 3D, în detaliu, putând lăsa chiar și mesaje.
În ceea ce privește muzeele, António Câmara a prezentat un proiect ce folosește inteligența artificială pentru a crea un robot, un asistent virtual ce ar putea fi folosit pentru un tur ghidat al spațiului expozițional. Tot în cadrul muzeelor ar putea fi utilizate mici drone de interior, ce ar putea conduce turiștii sau ar putea oferi informații legate de exponate.
Și grădinile sau parcurile ar putea fi animate cu ajutorul tehnologiei. Un mix de plante naturale și roboți, statui muzicale sau pomi care creează vapori de apă ar putea deveni atracții pentru turiști, și de ce nu, o sursă de informare – cu ajutorul proiecțiilor sau al hologramelor.
„Ceea ce trebuie să faci pentru a <augmenta> un oraș, și nu vorbesc de realitatea augmentată ca o tehnologie, este să încurajezi învățarea creativă, să încurajezi dezvoltarea și să te gândești la spunerea poveștilor, ce poate fi realizată printr-o aplicație mobilă, prin experiențe virtuale, prin folosirea inteligenței virtuale sau prin noi tehnologii. În final, locul trebuie să fie extraordinar”, a transmis António Câmara.
António Câmara este profesor univ. dr. în cadrul Universității “Nova” din Lisabona și CEO al companiei YDreams. Este un foarte apreciat pionier al soluțiilor digitale pentru promovare turistică și un deschizător de drumuri în procesul de cercetare a realității virtuale, a sistemelor informaționale geografice și a soluțiilor de promovare turistică prin realitate augmentată.
António Câmara este pionier în procesul de cercetare a realității virtuale și este autorul a 4 cărți, între care „Environmental Systems” (Sisteme de mediu), publicate de editura Oxford University Press. În anul 2000 a înființat alături de alte persoane compania YDreams, aflată în prezent sub egida YGroup. Compania este lider mondial în realitatea augmentată, creând atât pentru instituții guvernamentale naționale, regionale și locale, cât și pentru unele dintre cele mai mari corporații din lume, având un portofoliu peste 1.000 de proiecte în 25 de țări. Compania portugheză YDreams dezvoltă spații și experiențe interactive prin combinarea tehnologiei, a artei și a designului, în scopul de a redefini modul în care oamenii interacționează cu informații și conținut. Compania a dezvoltat spații și experiențe interactive, cu accent pe tehnologia realității augmentate și interfețe naturale, software în domeniile realitate augmentată, medii interactive și grafică pe calculator. Printre clienți se numără companii cunoscute pe plan mondial, precum Audi, Cisco, Coca-Cola, Nike, Adidas, Fiat, C&A sau Qualcomm.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News