Connect with us
Publicitate

AIUD

FOTO-VIDEO: Grota Studenților, „uriașul” care veghează din masivul Piatra Secuiului asupra localităților Rimetea și Colțești

Publicat

Grota Studenților este cea mai spectaculoasă peșteră din masivul Piatra Secuiului, celebrul masiv stâncos din Munții Trascău. Văzută din depărtare, grota seamănă cu chipul unui uriaş.

Grota portal este compusă din trei arcade – o ieşire imensă sudică, alta şi mai mare vestică, cu forma de potcoavă, şi una mai mică, care se deschide spre un perete de stâncă. Prima arcadă oferă o perspectivă unică spre satul Colţeşti şi Cetatea Trascăului, în timp ce a doua (mai mare), oferă o deschidere spre pitorescul sat Rimetea, străjuit de muntele Sălaş şi vârful Ardaşcheia. 

Spectaculoasa peșteră din comuna Rimetea a fost în perioada Revoluţiei de la 1849 refugiu pentru sute de studenţi maghiari din Aiud. De la acest moment provine şi denumirea de „Grota Studenţilor”.

Grota din masivul Piatra Secuilor au oferit adăpost locuitorilor din zonă în vremurile de restrişte.

YouTube video

Legenda spune că în 1849 în timpul măcelului de la Aiud, studenţii colegiului Bethlen din Aiud s-au refugiat pentru a scăpa de moarte.

Evenimentul a rămas cunoscut în istorie ca asediul sau măcelul de la Aiud. În 8 – 9 ianuarie 1849, românii sub comanda lui Axente Sever, unul dintre căptanii lui Avram iancu, ar fi ucis câteva sute de locuitori de etnie maghiară din oraş.

Văzută din vale, grota pare a fi chipul unui uriaș, cele două mari deschideri reprezentând ochii acestuia.

Grota Studenților are trei arcade ce oferă o panoramă impresionantă asupra văii. Arcada mai mare se deschide spre satul Colțești și Cetatea Trascăului, cea din mijloc reprezintă intrarea în peșteră, cu vedere spre Rimetea, iar cea mică te conduce spre peretele de stâncă.

Grota poate fi vizitată în cadrul unui traseu de circa două ore, cu plecare din localitatea Rimetea şi final în localitatea Colţeşti.

Traseul spre grotă este marcat cu triunghi roşu.

Traseul pleacă din Rimetea. După ieşirea din sat se face dreapta şi se merge pe o cărare circa de 2 kilometri până la peşteră.

Diferenţa de nivel este de circa 350 de metri. Aici, la înălţime, frumuseţea peisajului îţi taie respiraţia. La coborâre se face stânga pe o altă cărare care duce spre Colţeşti.

Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaş şi alungit, împărţit în două părţi de o „râpă” (ceea ce face ca, din mai până în septembrie, soarele să răsară de două ori pentru acei oameni care trăiesc în partea de nord a localităţii). Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă şi numele de „Colţii Trascăului” şi adăposteşte ruinele unei fortăreţe medievale.

Rocile sale adăpostesc 15 peșteri, oferind speologilor teatru de desfășurare.

Rimetea se află la 24 km de Aiud, la 7 km de Buru, la 25 km de Cheile Turzii şi la 28 km de Turda. Localitatea este conectată la reţeaua de drumuri naţionale prin drumul judetean DJ 107M, care începe la nord din drumul naţional DN 75 (la limita de sud a judeţului Cluj) şi care debuşează la sud în DN 1 (E81) pe teritoriul municipiului Aiud.

Drumul judeţean DJ 107M traversează ambele localităţi ale comunei (Rimetea şi Colţeşti), de-a lungul lui situându-se aproape toate obiectivele cu potenţial turistic din zonă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax