Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Instructori de înot, părinţi şi copii, în stradă împotriva schimbării regulilor de taxare la Bazinul Olimpic din Alba Iulia


Publicat

20150218_163630 Instructorii de înot de la Bazinul Olimpic din Alba Iulia, împreună cu părinți și copii, în total aproximativ 40 de persoane, au protestat miercuri, începând cu ora 16.00, împotriva taxelor impuse de către Primăria Alba Iulia și a modificărilor de programul propuse în regulament. Instructorii spun că, dacă au primit promisiuni că programul va fi regândit, în ceea ce priveşte majorarea taxelor, acestea vor afecta buzunarele părinţilor care-şi aduc copiii la bazin să înveţe să înoate. Vineri, instructorii vor participa la şedinţa de Consiliu Local în care se va vota regulamentul nou şi miercuri au avut „negocieri” cu reprezentanţii Primăriei.

”Cred că, după cum vedeți mesajul de pe tricourile noastre, înotul înseamnă sănătate și noi vrem să avem copii sănătoși. Cred că e important pentru orice oraș din România, pentru toți copii din România. Din păcate, prevederile unui regulament de funcționare al acestui bazin ne nemulțumește, nu pe noi, ca și instructori, profesori, ci pe copii și pe părinți. În ziua de astăzi, a putea face înot devine un lux și noi nu vrem să se ajungă acolo. Cred că e important ca aceia care decid soarta acestui oraș să înțeleagă că noi avem nevoie de mișcare și noi suntem cei care formăm viitorul acestui oraș din punct de vedere al mișcării.

Dacă un copil care astăzi are 5 ani este pregătit și adus ”pe calea sportului”, el va face acest lucru și când va avea 20 de ani și când va avea 60 de ani și noi ne dorim să nu umplem spitalele ci să umplem acest bazin cu oameni care doresc să facă mișcare”, a declarat Sorin Șimon, instructor de înot la Bazinul Olimpic.

Potrivit acestuia, nemulțumirile celor care au protestat priveşte tariful de închiriere al culoarului care se suprapune pe plata biletului, plătit de orice copil, orice om care intră în acest bazin, respectiv 5 lei pentru un copil, 12 lei pentru un adult, la care s-ar adăuga plata taxei de 80 de lei, aferentă închirierii culoarelor de margine, 1 respectiv 8.

„Astăzi am avut o întâlnire cu primar și viceprimar și ni s-a promis susținerea, respectiv plata unei singure taxe, dar motivul pentru care se va majora această taxă de intrare e faptul că bazinul realizează niște venituri care sunt la 30% din contravaloarea cheltuielilor”, a mai spus Şimon.

Citește și Întâlnire între primarul Mircea Hava şi instructorii de înot de la Bazinul Olimpic. Propuneri pentru modificarea regulamentului

Potrivit sursei citate, instructorii vor participa la şedinţa Consiliului Local de vineri, unde se va vota proiectul de modificare al Regulamentului pentru Bazinul Olimpic. „Vom merge acolo și ne susținem până la capăt cauza”, a precizat Şimon.

Citeşte şi Bazinul Olimpic Alba Iulia: PROGRAM de acces separat pentru agrement şi iniţieri şi TARIFE majorate. Modificări în regulament, la aprobat în CL

Acesta a amintit şi de programul de funcţionare: „Programul de inițiere era stabilit într-un interval orar care nu permite părinților, cei care aduc copii la inițiere, să vină, respectiv până la ora 17.00 să se facă inițierea. Noi am solicitat ca inițierea să fie de luni până vineri în intervalul orar 17.00 – 20.00 și sâmbăta de la ora 9.00 – 17.00. Legat de program, ni s-a dat aviz favorabil și sperăm să nu fie doar vorbe în vânt.”

Au mai rămas doar taxele, „care sunt o problemă pentru fiecare buzunar al fiecărui copil, părinte, care vine la inițiere”, a mai spus instructorul.

”La 10 lei taxă pe copil, noi venim de trei ori pe săptămână, am doi copii și mi se pare prea scump să continuăm să venim de trei ori pe săptămână. O să ne reducem zilele, o să venim poate doar o dată. Mai venea și soțul, intra și el, era chiar ok pentru noi, era o plăcere pentru copii să vină. Au căpătat rezistență, imunitate, sănătate implicit. Acum nu știm ce va fi, la 10 lei intrarea mi se pare mult”, a spus un părinte (Ivașcu), prezent la protest.

Tarifele mai mari impuse de Primărie au generat nemulţumiri atât în rândul instructorilor, cât şi al părinţilor, care se gândesc că nu mai au unde să-şi ducă copiii să înveţe să înoate.

Aceştia au două nemulţumiri, taxele şi programul. Instructorii de înot vor ca programul să fie de la 17.00 la 20.00, fiindcă sunt copii care vin din mediul rural la cursuri şi nu pot ajunge la orele stabilite în regulament, de la 11.00 la 17.00, pentru că majoritatea părinţilor sunt la lucru în acest interval orar.

Dacă în urmă cu o lună, la Consiliul Local s-a discutat despre Bazinul Olimpic din Alba Iulia, care nu aduce niciun profit Primărie, ci mai degrabă o mare „gaură” în buget, acum, până la găsirea unei alte alternative, instructorilor li se cere să plătească atât taxa de intrare, cât și închirierea culoarului de înot pe oră.

Citeşte şi Scandal la Bazinul Olimpic din Alba Iulia. Instructorii de înot au intrat în grevă. Nu sunt de acord cu taxele impuse de Primărie

La Bazinul Olimpic din Alba Iulia, s-a ajuns şi la o situaţie de criză la numai şapte luni de la deschiderea după modernizarea locaţiei de înot. Părinţii sunt îngrijoraţi, iar instructorii de înot au oprit activitatea de luni, 9 februarie, după ce au fost informaţi că trebuie să plătească chirie pe culoarul pe care îl folosesc pentru iniţieri de înot. Adică 40 de lei pe oră pe instructor.

Este vorba practic de respectarea regulamentului propus la deschiderea bazinului, a prevederii prin care instructorii și persoanele care intră la bazin să plătească intrare, iar culoarul bazinului pentru programul de inițiere să fie plătit cu un tarif pe oră.

Instructorii s-au înţeles, la deschiderea bazinului, cu reprezentații locali și au primit „păsuire”, adică au convenit să plătească doar intrare (12 lei instructorii şi 5 lei copiii, pentru 2 ore), nu şi taxa pe culoar.

Foto: Daniel BLOSSȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comments

 1. zorba

  miercuri, 18.02.2015 at 18:25

  Eu stiu de la un instructor din asta de inot ca ei cam fac la 6000 de lei profit lunar si lucreaza 3-4 ore pe zi,apoi dc vi se pare normal sa se imbogateasca unii.care lucreaza 3-4 ore pe zi pe spatele platitoriilor de impozite care finantam bazinul..calculati si voi 20 lei ora de inot din care 15 la instructor si 5 la bazin,15 lei de copil si cate 12-15 copii in cate o tura….calculati…si au tupeu sa faca greva,nu se mai multumesc cu 50 mil lei vechi pe luna,vor sa faca tot 60-70…

  • dombas

   miercuri, 18.02.2015 at 23:36

   eu imi duc copilul la initiere platesc 15 ron la instructor si 5 ron intrare la bazin
   , nu am vazut la nici un instructor 15 copii si in plus vezi ca ei mai platesc ceva pt ce au facut acest protest acea taxa de culoar de 80 ron si acum li se mai cerea si bilet de intrare adica inca 12 ron pt doua ore .si daca e asa profitabil de ce nu faci si tu aceasta munca super „usoara „. :):)

 2. Corina

  joi, 19.02.2015 at 09:13

  Nu este corect sa se stabileasca acest program propus de instructori pentru grupele de initiere.
  Ca adult, ies de la serviciu la ora 16. Altii ies de la servicii mult mai tarziu chiar.
  Cand mai au celelalte persoane, care au un program de lucru similar, timp sa mearga la bazin, pana la ora 17, de luni pana vineri?
  Bazinul olimpic nu este doar al catorva instructori de inot din oras.
  Cine va regandi acest program de acces pentru bazinul olimpic,va trebui sa tina cont si de acest aspecte.

 3. aa

  joi, 19.02.2015 at 09:17

  Da Zorba ai dreptate din toate punctele de vedere si Dombas vorbesti prosti, au grupe de 10-15 copii, iar daca au 2,3 adulti la initiere iau cate 30/ora. Pana acum am zis saracii, e foarte usor sa tot ii arunci pa copii in fata, ca nu mai au saracii cu cine sa faca sport, ca spotul e sanatate, dar ea sa fi avut conducerea coloana vertebrala si sa nu fi cedat, sa– vad ce faceau renuntau la cei 6000 lei si aici vorbesc de instructorii buni, se duceaua in invatamant sa predea pe 900 lei/luna si poate nu toti au noroc de o catedra. Angajatii in cadrul bazinului cu un salar sa vedeti ca nici atunci nu le convine, ei zic de copii, lasa ca o sa vina alti profesori si o sa aiba cu cine sa faca sport. Vorbiti de sanatate, nu vedeti ce sanatosi sunt instructorii plesnesc de sanatate, grasi, ragusiti, fumatori, un adevarat exemplu de sanatate- -nu vorbesc de toti stiu ei-. Noi ceilalti beneficiari de venituri, mergem cand ne apuca sa negocien cu guvernul sa ne scada impozitele, mai lasati-ne. Voua, dragi instuctori vi se da un ban mai mult decat decent, iar chestia ca vai am facut scoala, lasati ca si noi am facut si facem in continuare. Aici parintii nu aveau de ce sa se bage, pentru ca nu-i meciul lor, e meciul instructorilor.
  Si fara atata promovare de sanatate se poate face un ban bun pt bazin, pt ca oamenilor carora le pasa de ei merg de 2-3 ori pe saptamana si la bazin si la sauna , un astfel de om aduce un profit cat pentru 5 copii. Repet nu mai vorbiti de copii, pt ca ei au 4-5 instructori cu care sa faca si pe care nu i-am vazut la greva, miting si alte forme de protest si de intimidare. Iar bazinul nu trebuie sa fie o sursa de profit pt oras, doar nu e fabrica, oriunde in tara ele sunt sustinute din bani publici. O zi sanatoasa tuturor.

 4. bb

  joi, 19.02.2015 at 22:08

  Ai dreptate aa ìn unele privinte, dar in altele gresesti foarte mult, cum ar fi:
  1 ,,Aici parintii nu aveau de ce sa se bage, pentru ca nu-i meciul lor, e meciul instructorilor.´´
  Normal ca e si meciul parintilor pentru ca orice ban cerut in plus instructorilor tot parintii o sa- i plateasca prin marirea taxei de catre acestia
  2 ,, oamenilor carora le pasa de ei merg de 2-3 ori pe saptamana si la bazin si la sauna , un astfel de om aduce un profit cat pentru 5 copii.„ Gresit, deoarece un copil merge tot de 2-3 ori pe saptamana si plateste intrarea pentru 2 ore si sta o ora. Copii sun intr-o ora la instructori in bazin peste 30 – 40 sau chiar mai multi, iar adulti nu am numarat niciodata mai mult de 7-8. Deci tot instructorii, prin copii pe care ii pregatesc aduc bani la bazin. Gresala a fost a Primariei de la bun inceput pentru ca trebuia sa angajeze 5-6 instructori cu un salariu decent si atunci toti bani din taxa si intrare intrau in bugetul primariei.
  Daca se maresc taxele o sa ajunga bazinul olimpic un lux. Cine i-si permite sa dea 250-300 lei, sau chiar mai mult, pentru ca sa invete copilul sa inoate? Cei care au bani, clasa de mijloc sa stea acasa la tv.

 5. bb

  joi, 19.02.2015 at 22:36

  Si inca ceva,sun foarte multi copii la performanta care nu platesc nimic, nici intrare, nici taxa la instructor, chiar daca cativa nici nu stiu sa inoate. Eu cred ca si aici ar trebui facut ceva. Cei mai buni sa nu plateasca dar ceilalti sa plateasca macar taxa de intrare. Sa se stabileasca un numar de copii care sunt cei mai buni sa fie scutiti de taxa, iar ceilalti sa plateasca. Asa o sa creasca si concurenta intre copii, cel care creste in valoare prin seriozitate si pregatire ii ia locul celui care scade in valoare. Asta se intampla la toate marile scoli si academii cu profil de sport, cei buni sunt scutiti de taxe, ceilalti platesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat poluarea aerului în Sebeș după recordul negativ înregistrat în weekend. Analiza ultimelor patru zile

Publicat

Calitatea aerului din Sebeș s-a îmbunătățit ușor în ultimele două zile, după valorile îngrijorătoare înregistrate în weekend de stația de monitorizare și de laboratorul Primăriei.

Timp de două zile, municipiul a fost „centrul” poluării din România, un punct „roșu” pe harta cu indicii de calitate a aerului măsurați în cele peste 100 de stații din țară. 

Reamintim faptul că în perioada 23 – 24 ianuarie, aerul din municipiul Sebeș a fost cel mai poluat din țară, potrivit datelor înregistrate de stația de monitorizare AB-2 Sebeș, parte a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Vezi și HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

Atât stația de monitorizare cât și laboratorul Primăriei Sebeș au indicat depășirea de peste patru ori a valorii limită zilnice recomandate pentru protecția sănătății umane în cazul particulelor în suspensie PM 10.

De asemenea, și valorile particulelor în suspensie PM 2,5 au fost cu mult mai mari decât limitele prevăzute de lege, fapt ce a creat îngrijorare atât în rândul cetățenilor cât și al autorităților.

Primarul Dorin Nistor a anuțat duminică seara că va convoca o întâlnire instituțională pentru a discuta despre problema calității aerului din oraș.

Citește și Autoritățile din Sebeș au intrat în ALERTĂ după ce duminică aerul din municipiu a fost CEL MAI POLUAT din România

Situația valorilor înregistrate în ultimele patru zile, măsurate de laboratorul Primăriei Sebeș

Sâmbătă, 23 ianuarie

Sâmbătă, nivelul maxim al particulelor în suspensie PM 10 a fost înregistat în Sebeș la ora 24:00 – 283.01 µg/m3. La aceeași oră a fost înregistrată și valoarea maximă a particulelor în suspensie PM 2,5 – 273.79 µg/m3. În 23 ianuarie, cea mai mică valoare a PM 10 a fost înregistrată la ora 15:00 – 79.05 µg/m3. În cazul PM 2,5, cea mai mică valoare a fost înregistrată la ora 16:00 – 71.33 µg/m3.

Media particulelor în suspensie a fost de 149.74 µg/m3 pentru PM 10, de aproape trei ori mai mare decât valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane (50 µg/m3). În cazul particulelor în suspensie PM 2,5, media zilnică a fost de 143.07 µg/m3, în condițiile în care potrivit Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea limită anuală este de 20 µg/m3.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 6 -„Extrem de rău”. 

Duminică, 24 ianuarie

Valorile particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5) s-au menținut ridicate și duminică. La ora 01:00 acestea indicau 228.88 µg/m3 pentru PM 10 și 220.16 µg/m3 pentru PM 2,5.

Față de ziua anterioară minimele PM 10 și PM 2,5 au scăzut de aproape 15 ori. Astfel, la ora 13:00 au fost înregistrate valori de 5.37 µg/m3 pentru PM 10 și 4.50 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 92.25 µg/m3 pentru PM 10 și 87.13 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș s-a menținut la 6 – „Extrem de rău”.

Luni, 25 ianuarie

După două zile în care Sebeșul a fost „centrul poluării” din România, valorile particulelor în suspensie s-au redus luni de circa trei ori.

Valorile maxime înregistrate la ora 01:00 erau de 72.17 µg/m3 pentru PM 10 și 67.20 µg/m3 pentru PM 2,5. Minimele înregistrate au fost de 1,90 µg/m3 pentru PM 10 (la ora 12:00) și 0,90 µg/m3 pentru PM 2,5 (la ora 11:00).

Media zilnică a fost de 20.09 µg/m3 pentru PM 10 și 17.73 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 2 – „Acceptabil”. 

Marți, 26 ianuarie

Nivelul maxim al particulelor în suspensie a fost înregistrat marți la ora 22:00. Valoarea PM 10 a fost de 92.23 µg/m3 iar pentru PM 2,5 a fost de 90.73 µg/m3.

Valorile minime au fost înregistrate la ora 07:00, și au fost de 16.68 µg/m3 pentru PM 10 și 15.78 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 42.51 µg/m3 pentru PM 10 și 40.39 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost – 4 – „Rău”. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce spune medicul Virgil Musta despre Ivermectină. Cât de eficient este ”medicamentul minune” la tratarea bolnavilor Covid-19

Publicat

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre ivermectină și utilizarea ei în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2. 

Virgil Musta a explicat în exclusivitate pentru DC News cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și cum un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.

Citește și Isterie națională după ce IVERMECTINA, un antiviral pentru animale, s-a zvonit că tratează COVID-19. Ce spun veterinarii

”Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii.

Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.

Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.

Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.

Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite. La noi în țară nu există medicamentul de uz uman avizat.

La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni.”- a spus dr. Musta la DCNews.

Medicamentul ivermectină ar fi oprit creşterea virusului SARS-CoV-2 în cultura celulară, în 48 de ore, potrivit unui studiu publicat în revista Antiviral Research, în luna august a anului 2020.

Studiul a fost condus de cercetătorii de la Monash Biomedicine Discovery Institute, de la Universitatea din Melbourne, şi Peter Doherty Institute of Infection and Immunity, de la Royal Melbourne Hospital. Oamenii de ştiinţă au arătat că medicamentul, care este un antiparazitar, este deja disponibil în întreaga lume ar ucide virusul în 48 de ore.

Cercetătorii cred că funcţionarea ivermectinei asupra coronavirusului are legătură cu faptul că noul virus blochează, în realitate, capacitatea celulelor-gazdă de a-l elimina.

ANSVSA: utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină poate avea consecințe grave

În ceea ce privește utilizarea ivermectinei la oameni în combaterea COVID-19, precizăm faptul că sunt în desfăşurare numeroase studii clinice umane, studii care au fost înscrise în Registrul Uniunii Europene al trial-urilor clinice.

Odată ce respectivele studii vor fi finalizate, în funcţie de rezultatele obţinute, acestea pot sta la baza depunerii unor cereri de autorizaţii de punere pe piaţă a medicamentelor de uz uman pe bază de ivermectină în scopul combaterii COVID-19.

ANSVSA precizează că utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Oficial: Numărul românilor vaccinați cu Pfizer BioNTech a depășit, miercuri, o jumătate de milion

Publicat

Peste 42.000 de români au primit vaccinul Pfizer BioNTech, în ultimele 24 de ore. 25.718 persoane au fsot vaccinate cu 1 doză, în timp ce 16.608 persoane au primit a doua doză.

Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 570.704.

S-au vaccinat în total peste o jumătate de milion de cetățeni ai României din care:

 • 456.154 persoane vaccinate cu 1 doză;
 • 57.275 persoane vaccinate cu 2 doze.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate