Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: „La taifas în plină vară” cu scriitori, artiști și oameni de cultură. Lansări de carte, aniversări, expoziție și recital de folk

YouTube video

Publicat

O mulțime de prieteni vechi și noi, oameni de cultură, scriitori, artiști și epigramiști s-au adunat „La taifas în plină vară”, joi după-amiază în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia pentru a participa la tradiționala Cafenea Culturală, un prilej de a povesti despre literatură, artă, cultură și de a aniversa personalitățile culturale ale orașului, care au schimbat „prefixul” în ultima jumătate de an.

Cafeneaua Culturală a fost deschisă cu momentul special al evenimentului, lansarea cărţii Blanca. Fragmente din însemnările unui resentimentar (I): o proză, de Aurel Pantea, într-o nouă ediție, prezentată de directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop – care a și moderat evenimentul – și scriitorul Cornel Nistea.

Volumul este dedicat soției lui Aurel Pantea, Katia, „cu toată dragostea” și începe astfel: „Sînt un resentimentar. Ca toți frații mei, resentimentarii, trăiesc euforii produse de gândul vendettei. Imaginez mult. Imaginația e fericirea mea. Mă răzbună. Zi de zi sînt rănit. Suferințele cotidiene, produse de semenii mei, robi au stupidei aroganțe, sînt vindecate acasă. Mă închid în garsoniera mea, mă lungesc pe pat și încep marile mele răzbunări. În felul meu, mă consider un om din subterană. Și acum, vorbesc din foarte întunecate regiuni ale ființei mele. Ciudat e că pe măsură ce construiesc propoziții, chiar dacă în acele propoziții moare cineva, mă înseninez. Sînt un criminal fericit. Omor, imaginând, pe rupte”.

Aniversații acestei ediții a Cafenelei Culturale au fost următorii artiști și oameni de cultură: Marinela Baba (foto), Daniela Ciugudean, Horia Ciugudean, Petru Făgăraș, Dorel Lazăr, Gabriela Mircea și Cornel Tatai-Baltă.

Așa cum prevede tradiția evenimentului, toți aceștia au primit, din partea directoarei Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”, Mioara Pop, câte un trofeu, un buchet de flori, o șampanie și un moment special dedicat lor, în care au putut să le povestească auditorilor câte ceva despre viața și personalitatea lor.

„La taifas în plină vară” au stat și epigramiștii Alba Iuliei, fondatorii Clubului Umoriștilor Albaiulieni „Eugen Handelsmann”, al cărui președinte este Dorel Lazăr și vicepreședinte Ion Filimon, care, prin vocea ziaristului și epigramistului Ioan Hănțulescu, și-au prezentat cel mai nou volum, Femeile noastre.

„Noi, un grup de epigramiști, umoriști, caricaturiști și caricaturizați din Alba Iulia, am observat că astăzi e trendy să-ți petreci cât mai mult timp prin cluburi. Prin urmare, ne-am găsit și noi clubul potrivit, căruia i-am dat numele lui Eugen Handelsmann – artist plastic, caricaturist, epigramist și umorist de un talent inegalabil, figură plină de pitoresc a urbei noastre de altădată. Pitoresc, zicem noi, astăzi”, a spus Ioan Hănțulescu, înainte de a le da cuvântul epigramiștilor, nerăbdători să citească câteva din versurile pe care le-au compus și care au fost publicate în volum.

La eveniment au fost invitați și membrii ai familiei lui Eugen Handelsmann și prieteni și cunoscuți ai acestuia, care au ținut un moment evocator. Fiica umoristului Handelsmann, Eta (foto), le-a explicat celor prezenți, așa cum numai ea o putea face, semnificația unei propoziții rămase celebră, scrisă de tatăl ei, în coaja unui copac din pădurea Mamut, „cât de singur ești, Handy”.

„El avea o lume ireală, numai al lui, pe care doar el o înțelegea. Vorbea cu florile, cu păsările, cu animalele. Era considerat nebun. Umbla vara cu bocanci și cu nelipsita pălărie. Un iubitor de oameni și nu în ultimul rând un albaiulian”, a spus Eta despre tatăl ei, Eugen Handelsmann. Cu această ocazie, au fost expuse și câteva dintre tablourile lui Handelsmann, „încadrate” de câteva cuvinte „Cât de singur ești, Handy!” de-o parte și „Nu mai ești singur, Handy”, de altă parte.

În continuare, publicul a putut asculta un recital muzical susținut de Claudiu Voic și prezentarea numărului aniversar al revistei de specialitate a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, „Rânduiala” și lansarea unui CD de Tiberiu Gheza – „Lăutarii Ardealului”.

În final, chef Cosmin Toma din Alba Iulia și-a prezentat cartea de bucate „Atelierul lui Toma”, cea mai mare carte de acest gen din România. Despre această carte, vă invităm să citiți și: FOTO: Clătite din sânge și desert în intestin de porc. Chef Cosmin Toma lansează cea mai mare carte de bucate din România, la Alba Iulia

Vedeți câteva imagini foto-video de la eveniment:

FOTO-VIDEO: Horațiu MUNTEAN, Raul KNALL, Vali CIONTEA

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement