Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO-VIDEO: „La taifas în plină vară” cu scriitori, artiști și oameni de cultură. Lansări de carte, aniversări, expoziție și recital de folk


Publicat

O mulțime de prieteni vechi și noi, oameni de cultură, scriitori, artiști și epigramiști s-au adunat „La taifas în plină vară”, joi după-amiază în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia pentru a participa la tradiționala Cafenea Culturală, un prilej de a povesti despre literatură, artă, cultură și de a aniversa personalitățile culturale ale orașului, care au schimbat „prefixul” în ultima jumătate de an.

Cafeneaua Culturală a fost deschisă cu momentul special al evenimentului, lansarea cărţii Blanca. Fragmente din însemnările unui resentimentar (I): o proză, de Aurel Pantea, într-o nouă ediție, prezentată de directoarea Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Mioara Pop – care a și moderat evenimentul – și scriitorul Cornel Nistea.

Volumul este dedicat soției lui Aurel Pantea, Katia, „cu toată dragostea” și începe astfel: „Sînt un resentimentar. Ca toți frații mei, resentimentarii, trăiesc euforii produse de gândul vendettei. Imaginez mult. Imaginația e fericirea mea. Mă răzbună. Zi de zi sînt rănit. Suferințele cotidiene, produse de semenii mei, robi au stupidei aroganțe, sînt vindecate acasă. Mă închid în garsoniera mea, mă lungesc pe pat și încep marile mele răzbunări. În felul meu, mă consider un om din subterană. Și acum, vorbesc din foarte întunecate regiuni ale ființei mele. Ciudat e că pe măsură ce construiesc propoziții, chiar dacă în acele propoziții moare cineva, mă înseninez. Sînt un criminal fericit. Omor, imaginând, pe rupte”.

Aniversații acestei ediții a Cafenelei Culturale au fost următorii artiști și oameni de cultură: Marinela Baba (foto), Daniela Ciugudean, Horia Ciugudean, Petru Făgăraș, Dorel Lazăr, Gabriela Mircea și Cornel Tatai-Baltă.

Așa cum prevede tradiția evenimentului, toți aceștia au primit, din partea directoarei Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”, Mioara Pop, câte un trofeu, un buchet de flori, o șampanie și un moment special dedicat lor, în care au putut să le povestească auditorilor câte ceva despre viața și personalitatea lor.

„La taifas în plină vară” au stat și epigramiștii Alba Iuliei, fondatorii Clubului Umoriștilor Albaiulieni „Eugen Handelsmann”, al cărui președinte este Dorel Lazăr și vicepreședinte Ion Filimon, care, prin vocea ziaristului și epigramistului Ioan Hănțulescu, și-au prezentat cel mai nou volum, Femeile noastre.

„Noi, un grup de epigramiști, umoriști, caricaturiști și caricaturizați din Alba Iulia, am observat că astăzi e trendy să-ți petreci cât mai mult timp prin cluburi. Prin urmare, ne-am găsit și noi clubul potrivit, căruia i-am dat numele lui Eugen Handelsmann – artist plastic, caricaturist, epigramist și umorist de un talent inegalabil, figură plină de pitoresc a urbei noastre de altădată. Pitoresc, zicem noi, astăzi”, a spus Ioan Hănțulescu, înainte de a le da cuvântul epigramiștilor, nerăbdători să citească câteva din versurile pe care le-au compus și care au fost publicate în volum.

La eveniment au fost invitați și membrii ai familiei lui Eugen Handelsmann și prieteni și cunoscuți ai acestuia, care au ținut un moment evocator. Fiica umoristului Handelsmann, Eta (foto), le-a explicat celor prezenți, așa cum numai ea o putea face, semnificația unei propoziții rămase celebră, scrisă de tatăl ei, în coaja unui copac din pădurea Mamut, „cât de singur ești, Handy”.

„El avea o lume ireală, numai al lui, pe care doar el o înțelegea. Vorbea cu florile, cu păsările, cu animalele. Era considerat nebun. Umbla vara cu bocanci și cu nelipsita pălărie. Un iubitor de oameni și nu în ultimul rând un albaiulian”, a spus Eta despre tatăl ei, Eugen Handelsmann. Cu această ocazie, au fost expuse și câteva dintre tablourile lui Handelsmann, „încadrate” de câteva cuvinte „Cât de singur ești, Handy!” de-o parte și „Nu mai ești singur, Handy”, de altă parte.

În continuare, publicul a putut asculta un recital muzical susținut de Claudiu Voic și prezentarea numărului aniversar al revistei de specialitate a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, „Rânduiala” și lansarea unui CD de Tiberiu Gheza – „Lăutarii Ardealului”.

În final, chef Cosmin Toma din Alba Iulia și-a prezentat cartea de bucate „Atelierul lui Toma”, cea mai mare carte de acest gen din România. Despre această carte, vă invităm să citiți și: FOTO: Clătite din sânge și desert în intestin de porc. Chef Cosmin Toma lansează cea mai mare carte de bucate din România, la Alba Iulia

Vedeți câteva imagini foto-video de la eveniment:

FOTO-VIDEO: Horațiu MUNTEAN, Raul KNALL, Vali CIONTEAȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2020, ANULAT din cauza restricțiilor impuse în pandemie. Detalii de la organizatori

Publicat

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai cunoscută sărbătoare populară din Apuseni, nu va fi organizat în acest an. Autoritățile din Alba au transmis că evenimentul nu va avea loc, din cauza restricțiilor impuse în pandemie.

”Consiliul Judeţean Alba şi Primăria comunei Avram Iancu face cunoscut faptul că Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai iubită sărbătoare populară a moţilor, nu va putea fi organizată în acest an, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Din păcate, această străveche tradiţie se va întrerupe vremelnic, pentru că sănătatea şi siguranţa oamenilor primează.

Tradiţiile rămân însă partea cea mai importantă a spiritualităţii noastre, iar anul viitor ne vom întâlni din nou pe platoul de pe Muntele Găina pentru a celebra cum se cuvine această sărbătoare etno-culturală unică în România, ale cărei ecouri au trecut deja dincolo de graniţele ţării”, transmit reprezentanții CJ Alba.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai vechi sărbători tradiționale cu o vechime de sute de ani, care este organizat anual, de regulă în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul anti-COVID al unei companii americane, în fază finală a testelor clinice, din 27 iulie. Ce spun specialiștii

Publicat

Vaccin, gripa

Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat marţi că, la 27 iulie, va intra în faza finală a testelor clinice pentru un vaccin împotriva COVID-19, devenind prima firmă din domeniu care a ajuns în acest stadiu la nivel mondial, notează AFP.

În total, 30.000 de persoane vor participa la această fază decisivă în Statele Unite: jumătate dintre ei vor primi o doză de 100 de micrograme, ceilalţi un placebo.

Scopul principal al acestui prim test este să prevină orice simptom al COVID-19. Obiectivele secundare includ prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.

Acest studiu urmează să dureze până la 27 octombrie.

Anunţul plasează compania Moderna în fruntea cursei mondiale pentru un vaccin împotriva acestei boli care a contaminat peste 13 milioane de persoane în lume şi a făcut mai mult de 570.000 de morţi.

Oamenii de ştiinţă avertizează însă că primele vaccinuri care vor ajunge pe piaţă nu vor fi obligatoriu şi cele mai eficiente sau cele mai sigure.

Tehnologia folosită de Moderna, bazată pe ARN mesager, vizează să dea corpului omenesc informaţiile genetice necesare pentru a declanşa preventiv protecţia împotriva coronavirusului.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Când vor primii elevii cele 250.000 de tablete. Pregătiri pentru școala online, din toamnă

Publicat

Ministerul Educației a stabilit 10 septembrie ca dată limită pentru livrarea celor 250.000 de tablete și laptopuri achiziționate prin licitație, către elevii și profesorii fără acces la tehnologie pentru școala online.

În această perioadă, se desfășoară cursuri pentru pregătirea cadrelor didactice astfel încât să poată preda online din data de 14 septembrie, dacă se va continua școala de acasă, potrivit edupedu.ro.

”Am pus termenul limită 10 septembrie. Acum, este și o rugăminte din partea Ministerului Educației către Oficiul Național de Achiziții Centralizate să urgenteze achiziția și să ajungă acele tablete la copii în momentul în care vom începe școala”, a spus ministrul Monica Anisie.

Potrivit sursei citate, formarea cadrelor didactice a început din luna mai; casele corpului didactic organizează cursuri de formare pentru profesori în sistem online.

În același timp, sunt în pregătire ghiduri metodologice pentru profesori.

”Ministerul Educației pregătește niște ghiduri metodologice pentru a veni în sprijinul cadrelor didactice și în același timp pentru a veni în sprijinul elevilor, având în vedere că există această posibilitate de recuperare a materiei în perioada de recapitulare la începutul anului școlar. Avem prevăzute în aceste ghiduri metodologice și activități remediale și așteptăm să finalizăm la nivelul grupurilor de lucru la Centrul Național pentru Politici în Evaluare și Educație, le vom prezenta foarte curând. Pentru un draft al acestor ghiduri, termenul este chiar astăzi, 15 iulie, urmând ca ele să fie finalizate până la 15 august”, a precizat ministrul.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele, premierul și membrii Guvernului se întâlnesc miercuri pentru a decide cu privire la prelungirea stării de alertă

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlnește miercuri la Palatul Cotroceni, cu prim-ministrul Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Aceștia se întâlnesc înaintea ședinței extraordinare de guvern în care urmează să fie decisă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, pe întreg teritoriul României, care va începe tot miercuri, la ora 17:30.

Tot astăzi are loc și o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la ora 16:00.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate