Connect with us
Publicitate

Actualitate

FOTO-VIDEO: Lansare de carte la UAB. Ovidiu Ivancu și-a prezentat cel mai nou volum, „Vremea musonului: patru ani în India”

YouTube video

Publicat

O mică excursie mentală în India au făcut câteva zeci de oameni miercuri după-amiază, cu ocazia lansării volumului „Vremea musonului: patru ani în India”, jurnalul indian din perioada 2009-2013 al lui Ovidiu Ivancu. Fascinantă, violentă, debusolantă, uriașă, India a devenit personajul principal al jurnalului-carte, în care autorul albaiulian și-a concentrat impresiile și trăirile din cei patru ani în care a predat limba română la universitatea din New Delhi.

Volumul proaspăt publicat a fost prezentat de către conf. univ. dr. Diana Câmpan și lect. univ. dr. Georgeta Orian, în Amfiteatrul A9 al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Ovidiu Ivancu a fost student al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, masterand al aceleiași instituții si actualmente este doctor în Filologie, câștigătorul lectoratului de Limba și literatura română la Universitatea din New Delhi – India în perioada 2009-2013.

Titlul cărții, care îi dăruiește rolul principal „musonului”, a fost ales de către autor pentru a reda senzația trecerii de la civilizația europeană la cea indiană: „Am ales un titlu care să definească această carte. Musonul este una dintre realitățile care modifică cel mai mult viața de zi cu zi în India. Când începe musonul, vreme de o săptămână-două-trei-o lună, plouă aproape permanent, canalizările nu fac față, tot orașul se blochează. Musonul reprezintă, într-un fel, și trecerea de la experiența mea de european, la experiența în India”, a explicat Ovidiu Ivancu.

„Din punctul meu de vedere, cartea lui Ovidiu Ivancu este o carte de tip spectacol. Fiecare dintre actanții acestei cărți, fie că vorbim de autorul care este un personaj în propria lui scriitură, fie că vorbim de colegii de la universitatea din New Delhi sau de oamenii de la colțul străzilor, toți sunt extrem de bine așezați, nu în rutină, ci au o vocație de a-și defini propria identitate. Cartea aceasta este una dintre excelentele lecții despre nemascările ființei. India pe care ne-o prezintă Ovidiu este una fără mască, curată, nepervertită. Că este o Indie sărmană, debusolată, că există un decalaj extraordinar între imaginea pe care o avem noi, europenii, despre spațiul acesta de o mare valoare și armonie culturală și India reală, care este un spațiu cel puțin straniu, așa cum este descris aici, este raportul dintre real și imaginar. Cartea ar trebui citită ca un fel de film. Este o carte cinematografică, se cere citită pe toate sintagmele iei cu toate simțurile la pândă. Poți să vezi, poți să miroși, poți să pipăi, poți să auzi, poți să iei contact necenzurat cu această lume printr-un mediator extrem de bine strecurat în spatele textului”, a spus Diana Câmpan.

Jurnalul de călătorie, al cărui personaj principal este India, după cum s-a exprimat lect. univ. dr. Georgeta Orian, transmite, totodată, și o idee despre transformările ce pot avea loc în interiorul unui călător.

„Cartea aceasta confirmă prospețimea privirii cuiva străin de un spațiu. Teoriile moderne din zona mentalităților imaginarului bat foarte multă monedă pe mitul călătorului, al călătoriei etc. Toate sunt adevărate, pentru că într-o călătorie ne transformăm și identitatea noastră se deconstruiește și se reconstruiește pe parcursul acestei călătorii. Asta veți constata în urma lecturii”, a spus Georgeta Orian.

Ovidiu Ivancu: „În afară de mersul pe jos, a trebuit să învăț absolut totul de la zero”

„Nimic, dar absolut nimic, nu te pregătește pentru India. Poți citi despre India, poți vedea oricâte filme sunt disponibile pe piață, în momentul în care ai pus primul picior pe scara avionului, în New Delhi, sau oricare alt oraș, lucrurile se schimbă fundamental. Aici, în spațiul românesc, avem câteodată foarte puține motive să ne simțim europeni. Vă garantez că în India vă simțiți în primul rând european. Există o distanță atât de mare între ceea ce înseamnă India și ceea ce oferă Europa ca civilizație încât trebuie să vă mărturisesc că, în afară de mersul pe jos, a trebuit să învăț absolut totul de la zero. În primele două-trei săptămâni, nu a existat om cu care să mă întâlnesc și care să nu își fi dat seama că abia am ajuns acolo. Starea de confuzie, de bulversare, tresărirea permanentă în momentul în care auzi un claxon, toate gesturile care sunt mărunte în Europa, acolo sunt o adevărată poveste. Se simte că ești dintr-o altă fotografie”, a spus Ovidiu Ivancu.

Vizibil impresionat de experiența trăită, Ovidiu Ivancu și-a arătat mai degrabă reținerea în dorința de a se întoarce în India:

„India dă dependență. Nu cred că cineva poate refuza să se întoarcă în India în mod conștient, pentru că ce oferă India este mult peste ce poate oferi România la ora actuală. Nu vorbesc din punct de vedere financiar, ci ca experiență de viață, ca și contact cu o cultură fabuloasă. Nu aș putea spune nu la așa o experiență, dar sper să nu se mai ivească ocazia”.

Experiența indiană a lui Ovidiu Ivancu va mai aduce la lumină încă un volum, care este în lucru și care va fi publicat în viitorul apropiat. De această dată, va fi vorba despre o carte de povești, „culese” de la oameni. „Există în India niște povești, pe care le-am aflat de la cei cu care am vorbit, unele dintre ele violente, altele bizare. Astea vreau să le scriu. Am început să scriu câteva dintre ele”, a mai spus autorul.

Cartea „Vremea musonului: patru ani în India – jurnalul meu indian 2009-2013” a fost publicată la editura Eikon și este disponibilă la prețul de 20 lei.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate