Actualitate
FOTO-VIDEO: Mihai Tatulici și-a lansat cartea de rețete la Sala Unirii. Vrea să facă un Festival al Gastronomiei Românești la Alba Iulia
Jurnalistul Mihai Tatulici a fost prezent, miercuri, la Alba Iulia și nu pentru a modera vreo emisiune ci pentru a împărtăși cu oamenii din Cetatea Marii Uniri sute de rețete tradiționale, culese de-a lungul anilor și reunite în prima parte a Tezaurului Gastronomiei Românești „Borșuri și ciorbe”. Faptul că această carte a fost lansată și la Alba Iulia nu este o coincidență și se datorează apropierii României de Centenarul Marii Uniri. Tatulici spune că se simte la Alba Iulia ca acasă și pentru a reduce în actualitate gastronomia tradițională de care tindem să uităm, a propus realizarea unui Festival al Tezaurului Gastronomic.
„Vrem să facem la anu un festival al tezaurului gastronomic românesc, trei zile de mâncare românească aici în Alba. Vă aduc 100 de bucătari care gătesc românește de primă clasă, și trebuie să vă înscrieți pe net să aveți loc la unul din restaurantele care vor găti românește. O să dăm drumul la treabă dacă ne sprijină și Consiliul Local și city managerul pentru că după părerea mea, acest tezaur imaterial trebuie protejat. Dacă o ținem așa cu amestecătura asta cu mâncăruri de toate felurile, pentru că am văzut că în ciorba românească au început să intre ingrediente care nu au nicio legătură cu tradiția, o să ne pierdem o părticică din ființa națională. Nu glumesc și nu ne aflam întâmplător aici (n.r Sala Unirii). Noi nu gândim când mâncăm, așa suntem construiți biologici. Și dacă tot mâncăm de trei ori pe zi, măcar să încercăm să ne respectăm pe noi înșine în ceea ce ne-a creat fibra și firea de azi” a declarat Mihai Tatulici la lansarea cărții „Tezaurului Gastronomiei Românești/Borșuri și ciorbe”.
Cartea lansată și la Alba Iulia este prima tentativă de evaluare istorică a mâncărurilor româneşti din ultima sută de ani şi de poziţionare a ţăranului român în spaţiul gastronomiei internaţionale. Pentru realizarea acesteia s-au adunat în jur de 600 de rețete în decursul a șapte ani.
Tezaurul gastronomiei româneşti – borşuri şi ciorbe” cuprinde totalitatea reţetelor create în spaţiul României Mari de la începuturi şi până astăzi.
Potrivit promotorilor acestui album, lucrarea conţine 184 de reţete de bază şi 424 de variante ale acestora.
Printre cei care au vorbit despre Tatulici și cartea sa au fost interpretul de muzică populară, Ioan Bocşa, Av. Dr. Mihai Baco, decanul Baroului Alba și Constantin Inel – Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. Sivlan Stâncel- director la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” precum și Daniel Sabău.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News