Actualitate
FOTO-VIDEO: Muzică şi poezie în a doua zi de Francofonie, la Galeria de Artă din Alba Iulia
Cea de-a doua zi de francofonie albaiuliană s-a petrecut la Galeria de Artă din oraş, cu muzică şi literatură. Începând cu orele 18.00, aici s-a cântat la chitară, la voce, s-a lansat o carte şi s-au recitat poezii. Este vorba despre un concert susţinut de Silvan Stâncel, câteva piese interpretate de Laura Todică, lansarea volumului „Le retour de l‘exil dans le roman l’Ignorance de Milan Kundera”, de prof. Sonia Elvireanu şi un recital poetic din Mihai Pascaru.
Evenimentul a fost prezentat de Adina Drăgan, elevă la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, o prezenţă discretă şi plăcută, care i-a introdus în scena pe protagonişti.
Silvan Stâncel a deschis cea de-a doua Zi a Francofoniei cu un concert la chitară şi voce, cu piese instrumentale, puternic ritmate, compoziţii proprii sau piese „modificate genetic” (după cum s-a exprimat chiar el), cu influenţe folclorice ruseşti, franţuzeşti, evreieşti, spaniole şi, desigur, româneşti. Interpretarea energică impecabilă, cu variaţiuni ritmice şi melodice a provocat emoţia multor membri ai publicului, la un asemenea nivel încât au apărut câteva lacrimi abia perceptibile, de ambele părţi ale microfonului.
A urmat lansarea cărţii „Le retour de l‘exil dans le roman L’Ignorance de Milan Kundera”, de prof. Sonia Elvireanu. Volumul, cel de-al şaselea al autoarei, a fost prezentat de conf. univ. dr. Rodica Gabriela Chira, care a oferit publicului câteva repere biografice şi literare despre Milan Kundera şi despre tema exilului în zilele noastre, în epoca globalizării. Milan Kundera este scriitor contemporan, francez de origine cehă. În câteva zile, pe 1 aprilie, va împlini vârsta de 83 de ani. Din 1975 a trăit în Franţa, în exil. „L’ignorance” a apărut în anul 2000 în limba franceză în Franţa, iar în 2006, în limba română, în România, la Editura „Humanitas”.
Pentru a vorbi despre exil în zilele actuale, într-o lume a globalizării, Rodica Gabriela Chira l-a citat pe Nicolae Manolescu, dintr-un editorial din revista România Literară (nr. 23/2011): „Sunt convins că discutăm acum pentru ultima oară despre exilul literar. Ultimul exilat, urmaş al lui Ovidius, primul exilat din istorie, e acum printre noi. […] Exilatul este înlocuit cu individul supus unui alt gen de provocări”. Rodica Gabriela Chira a vorbit despre stilul volumului lansat ca fiind „o întrepătrundere fericită între eseu şi critică literară”, cartea în sine fiind „o formă de rezistenţă” împotriva acestui fenomen.
În continuare, Laura Todică, elevă la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, la chitară şi cu o voce sonoră şi caldă, alături de chitaristul Daniel Avram la bas au interpretat câteva piese folk, în cheia lirică, melancolică, specifică acestui stil.
Evenimentul a continuat cu un moment muzical-coregrafic: „Les feuilles mortes”, interpretat de Marina Stoia şi Ioan Sicoe, studenţi la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Seara francofonă a oferit auditoriului şi poezie bilingvă, semnată Mihai Pascaru, sociolog şi profesor universitar de formaţie filosofică. Prof. Sonia Elvireanu a prezentat volumul „Sentinţe”, apărut în 2011, în ediţie bilingvă, tradus în limba franceză de Ana Maria Oprea, studentă la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Prof. Rodica Gabriela Chira, alături de eleva Elena Marica au recitat, alternativ, poeme în limba franceză şi română.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Nito Broos
joi, 22.03.2012 at 12:51
Felicitari pentru activitati! Ma bucur sa aud de fostii mei profesori de la Universitatea din Alba Iulia!