Connect with us
Advertisement

Actualitate

FOTO-VIDEO: O colecție extraordinară de icoane din Transilvania, expusă în spațiul muzeal de la Palatul Apor din Alba Iulia

YouTube video

Publicat

O extraordinară colecție de icoane românești a fost vernisată joi în spațiul expozițional de la Palatul Apor de la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este vorba despre expoziția „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european”, vernisată joi, 25 aprilie, în prezența ÎPS Irineu, a rectorului Universității „1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz, a organizatorilor Daniel și Ana Dumitran, a șefului Departamentului de Istorie al UAB, prof. Mihai Gligor și a câtorva zeci de iubitori de cultură. 

Expoziția conține icoane realizate în Transilvania în secolele XVIII, XIX și XX, pictate pe lemn, sticlă, textil, piatră, metal. „Iisus Pantocrator”, „Maica Domnului cu Pruncul”, „Sfântul Nicolae”, „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, „Arhanghelul Mihail”, „Sfinții 40 de mucenici” sunt doar câteva din cele peste 50 de tablouri expuse.

ÎPS Irineu a vorbit, la vernisaju expoziției, despre icoană, explicând rolul și puterea acesteia: „Icoana reprezintă frumusețea trupului omenesc, un instrument de maniferstare a sufeletului. Icoana trebuie să indice esența, partea spirituală a omului. Iconografia ortodoxă prezintă acele calități care au ajutat ființa umană să ajungă în cerul veșniciei. Când trupul este dus la groapă, rămâne sufletul, de aceea trebuie să dezrădăcinăm din sufletul nostru semințele răului și să aducem virtuțile. Despre această esență purificată ne vorbesc icoanele ortodoxe. Îl prezintă pe om la capătul drumului. Dacă sufletul lui e frumos, și trupul lui capătă o aură veșniciei.

Dacă icoana te înalță, te îndeamnă la rugăciune, la pocăință, sau îți stârnește lacrimi de rugăciune pentru greșelile tale, atunci este cu adevărat icoană. De o astfel de icoană trebuie să ne apropiem cu venerație. Noi nu cinstim lemnul, sau metalul sau materialul ci pe cei reprezentați. Prin icoane se predică Evanghelia. Arta iconografică s-ar putea asemăna cu slujirea scardotală. Icoana are putere dinamică a Cuvântului lui Dumnezeu. Mântuitorul a spus când era pe pământ, „Dacă voi veți tăcea, pietrele vor grăi”. Cu atât mai mult se poate vorbi despre un limbaj al icoanelor. Icoanele vorbersc despre lumea care va veni, unde nu va fi boală, urât, durere, moarte. Noi credem că prin icoana sfințită se comunică cu această lume. De aceea, noi avem icoane făcătoare de minuni și vindecătoare, pentru cei care se apropie de ele cu inima curată și cu credință în Dumnezeu”, a spus ÎPS Irineu.

Expoziția „Icoane din Transilvania: artă românească – patrimoniu european” va fi deschisă până în date de 16 iunie. Expoziția a fost parte din programul Conferinței internaționale „Economie și societate în Europa Centrală și Răsăriteană. Teritoriu, populație, consum”. Conferinţa reunește istorici din Franța, Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria, precum și de la Universitățile din Alba Iulia, București, Cluj-Napoca, Iași, Reșița, Sibiu și Târgu-Mureș.

Vă prezentăm o galerie foto-video de la vernisaj:

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement